Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Super Mario 3D All-Stars (Switch)
60 100 1

Review Super Mario 3D All-Stars (Switch)

Iedereen neemt het voor lief, maar het is eigenlijk opmerkelijk dat Mario al vijfendertig jaar lang ontzettend populair blijft en relevant is gebleven. De Mario-games verkopen nog steeds als een tierelier en hij is nog altijd de koning van het platformer-genre. De nieuwe 3D All-Stars collectie is dan ook een mooie kans om een aantal van de klassiekers opnieuw of voor het eerst te spelen.
Super Mario 64 (Nintendo 64, 1996), Super Mario Sunshine (Gamecube, 2002) en Super Mario Galaxy (Wii, 2007). Dit zijn de drie games die voor deze collectie zijn gekozen. Dat is zeker geen verkeerde selectie, al is het ontbreken van Super Mario Galaxy 2 eigenlijk onverklaarbaar. Die sequel had er prima bij gekund.Wat betreft het pakket is het verder echt een kale bedoeling. Je kunt de games selecteren uit een eenvoudig keuzemenu en daarnaast kun je ook de soundtracks van elke game afspelen. Daar blijft het bij. Dat is tegenwoordig echt te mager. Capcom bijvoorbeeld stopt veel meer inzet en liefde in hun Mega Man-collecties en voegen leuke extra’s toe zoals art galleries, digitale handleidingen en bonusmodi.

De games zelf zijn ook weinig onder handen genomen. De resoluties zijn omhoog geschroefd en bepaalde texturen (vooral bij Mario 64) zijn aangepast en verbeterd. Echter, de Nintendo 64-game wordt nog steeds in een 4:3 perspectief getoond in plaats van breedbeeld. Amateurs op internet hebben al lang laten zien dat het weinig moeite kost om zoiets aan te passen. De games ogen verder prima en Galaxy bijvoorbeeld werkt ook goed zonder Wiimote, maar het blijft een gemiste kans dat Nintendo niet de kans greep om wat meer met deze games te doen.


Mario is vele malen groter dan iets als Crash Bandicoot of Spyro, maar als je ziet dat Activision drie remakes uitbracht voor veertig euro is deze 3D All-Stars collectie voor zestig euro niets minder dan een slechte deal. Het feit dat Nintendo ook de Disney-tactiek van ‘beperkte oplage’ (zowel fysiek als digitaal) gebruikt is manipulatief en afkeurenswaardig.

Super Mario 64
Genoeg over het pakket en alles eromheen, want het is zeker de moeite waard om de games zelf te bespreken. Ik vermoed dat vooral nieuwe spelers veel moeite gaan hebben met de stroeve en onvriendelijke camera van Super Mario 64. Het besturen van de loodgieter zelf heeft ook een leercurve, omdat Mario vergeleken met nieuwere games veel meer momentum heeft. Als je eenmaal de unieke physics van deze game hebt geleerd is het (vervelende camera-momenten uitgezonderd) toch best een soepele game.

Super Mario 64 valt ook op door het feit dat je het kasteel van Peach kunt verkennen en dat er veel geheimen, zelfs hele levels, verstopt zijn. Persoonlijk heb ik ook genoten van de relatief hoge moeilijkheidsgraad. Een aantal sterren zijn bijzonder moeilijk om te verdienen en vereisen precisie die je steeds minder tegenkomt in moderne Mario-games. Deze game was in 1996 niets minder dan revolutionair. Tegenwoordig is het nog steeds een uitstekende platformer, als je de moeite neemt om de game te leren spelen.


Super Mario Sunshine
Super Mario Sunshine is onder fans de zwarte schaap onder de 3D Mario-games. Nu ik een kans heb gekregen om het weer te spelen snap ik heel goed waarom. 3D Mario is voor Nintendo normaal gesproken een prestige-project en dat gaat gepaard met bepaalde verwachtingen. Sunshine voldoet daar niet aan. Deze game is ongepolijst en is voordat het echt af was uitgebracht. 24 van de 120 shines zijn bijvoorbeeld verbonden aan slechte tijdverspillende collectibles (de beruchte blue coins). De game heeft verder slechts zeven echte levels en hergebruikt die locaties tot vervelens toe. Teleurstellende baasgevechten (die ook hergebruikt worden) maken het negatieve plaatje af.


Ondanks de minpunten is Sunshine nog steeds een interessante game, niet alleen vanwege het bijna hardhandige zomer-thema. Vooral de besturing is erg leuk om te leren. Dankzij FLUDD, de water-jetpack die in deze game aan zijn rug vastzit, heeft Mario allerlei unieke moves. Mario zelf reageert ook heel snel en als je vingers handig genoeg zijn kun je hele toffe dingen doen. Super Mario Sunshine speedruns zijn niet voor niets beroemd en leuk om naar te kijken. Delfino Plaza, de centrale locatie in deze game, is verder ook een leuke speelplaats. Sunshine is zeker geen meesterwerk en ik zou vooral adviseren om niet voor de 100% te gaan. Ondanks deze kanttekeningen is het nog steeds een prima game.

Super Mario Galaxy
Super Mario Galaxy heeft een hele andere reputatie. Deze game is bijzonder innovatief en ambitieus, geen wonder dus dat het geliefd is onder fans. Het grootste verschil met de andere twee games is dat Galaxy overstapt naar meer lineaire levels. De open levels maken plaats voor meer rechttoe rechtaan hindernisbanen die ongelofelijk zijn aangekleed met het galactisch thema en de orkestrale muziek. Deze game introduceert ook heel vaak nieuwe ideeën, kleine gimmicks die niet te veel worden gebruikt. Denk aan bepaalde powerups of levels die hele specifieke dingen van je vragen.


Galaxy is een game die makkelijk is om te bewonderen, maar persoonlijk hou ik er niet van. De grootste reden daarvoor is dat de moeilijkheidsgraad simpelweg te laag zit. Het is niet vreemd om vele levels in deze game te doorlopen zonder dat je ooit echt gevaar voelt of uitgedaagd wordt om je platforming skills te gebruiken. Mario zelf is ook een stuk trager dan in voorgaande games en het tempo van de game ligt daardoor een beetje laag. In mijn ogen dient Galaxy meer als een prachtige blauwdruk waar de directe sequel en 3D World gebruik van konden maken en dit vervolgens beter uitvoerden.

Conclusie
Super Mario 3D All-Stars stelt als totaalpakket helaas erg teleur. Er is te weinig aangepast, de vraagprijs is te hoog voor wat je krijgt en Super Mario Galaxy 2 ontbreekt. De drie games zelf hebben daarnaast allerlei individuele minpunten, maar zijn nog steeds stuk voor stuk klassiekers en zeker de moeite waard om (weer) te spelen. Deze games verdienen heel veel respect, iets dat deze collectie jammer genoeg te weinig geeft.

 

 
 

Deze review is geschreven door Karel van Hasselt.

 

Aantal keer bekeken: 12409 

Laagste 2 prijzen voor Super Mario 3D All-Stars (Switch)

149.99 152.99 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  149.99€ 0.00   € 149.99
Game Shock Oss n.b.
€  149.99€ 3.00   € 152.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Tediz2013
Tediz2013 ( 551   1) 29-09-2020 18:54
Ik ben het volledig eens met deze review, ik heb wel plezier met de games,de besturing (vooral in Mario Sunshine) is ook erg lastig. ik had gehoopt op een mooier menu.. En het had heel mooi geweest als ze de allereerste Mario game erbij hadden gedaan om de roots van Mario te laten zien.
avatar van Romeetje
Romeetje ( 587   10) 29-09-2020 18:57
Ben super blij met deze bundel, voor mij de 60 euro meer dan waard!
Het is iig kwalitatief iéééts verbeterd. En super handig als je geen N64 enz meer hebt!
Wel jammer dat Galaxy 2 er niet bij zit inderdaad.
avatar van Chrispat
Chrispat ( 846 ) 29-09-2020 18:59
Goed samengevat idd:
Mario 64 te gedateerd, sunshine te kort en hoogdrempelig en galaxy te makkelijk.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1844   9) 29-09-2020 19:21
Er mag nog een Budgy af voor het ontbreken van "So long, gay Bowser" in M64.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 29-09-2020 19:36
Het is inderdaad jammer dat Nintendo zo weinig moeite heeft gedaan om drie spellen van zijn belangrijkste IP om te zetten. In plaats van liefdevolle ports hebben ze de spellen geëmuleerd, wat ze vooral slordig hebben gedaan voor Super Mario Sunshine.
avatar van CyraxWK
CyraxWK ( 387 ) 29-09-2020 19:38
Fantastische games! Beste collectie op de Switch.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 29-09-2020 19:58
2 biggen was ook zat geweest
als nintendo fan wilde ik deze game wel hebben.

Maar jongens over matig gesproken zeg echt en dan ook nog de naam all-stars gebruiken.
niet in 4:3 ook niet 16:9 nee gewoon in 21:9 en dan ook nog in 60fps op pc
deze poort van nintendo is ronduit bagger.
avatar van Arteroot
Arteroot ( 176   1) 29-09-2020 20:15
Ik speel puur voor de nostalgie en vind het net als vroeger nog even geweldig. Snap wel dat het voor de huidige generatie iets minder is.
avatar van Lopjet
Lopjet ( 14 ) 29-09-2020 20:22
Inderdaad tof dat ze deze 3 games bij elkaar hebben gedaan, maar kan zelf ook niet ontkennen dat ik vind dat Nintendo te weinig moeite heeft gedaan. Naast de beeldverhouding is de render-distance in mario 64 ook niet aangepast (waarom?). De camerahoeken in galaxy vind ik zelf ook soms behoorlijk vervelend en het is jammer dat je geen mii's meer kunt gebruiken in het menu. En het spelen van Sunshine op de gamecube voelt voor mij gewoon fijner aan dan op de switch, het is jammer dat ze knoppen verwisseld hebben en ik mis de analoge schouderknoppen.
avatar van Sky-F
Sky-F ( 511 ) 29-09-2020 20:48
Mijn zoontje wilde spelen. Maar hij kwam er niet uit omdat de tekst niet in het Nederlands kan worden ingesteld. Ik heb wel de Nederlandse versie/cover gekocht bij Bol. Ik heb zelf ook even gekeken maar vindt het er ook allemaal karig eruit zien voor €60. Eigenlijk het geld niet waard imo.
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 65690   106) 29-09-2020 21:22
^Deze spellen waren oorspronkelijk ook niet in het Nederlands.
avatar van Albatros
Albatros ( 498 ) 29-09-2020 22:55
Ik zei het al eerder: meest uitgemolken franchise.
avatar van Megalomaan
Megalomaan ( 2132   2) 29-09-2020 23:03
Echt een supercollectie

Vooral Galaxy is erg mooi opgepoetst en behoudt zijn oude vibes/charmes.
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2237 ) 30-09-2020 01:24
Quote:
Mijn zoontje wilde spelen. Maar hij kwam er niet uit omdat de tekst niet in het Nederlands kan worden ingesteld. Ik heb wel de Nederlandse versie/cover gekocht bij Bol. Ik heb zelf ook even gekeken maar vindt het er ook allemaal karig eruit zien voor €60. Eigenlijk het geld niet waard imo.

Kijk even naar de leeftijd van deze games. Vroeger was 99% in het Engels.
avatar van Phoenix
Phoenix ( 65 ) 30-09-2020 01:46
Quote:
[..]


Kijk even naar de leeftijd van deze games. Vroeger was 99% in het Engels.
Hoe bedoel je de leeftijd voor deze games? 🤔
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1844   9) 30-09-2020 06:02
Quote:
[..]

Hoe bedoel je de leeftijd voor deze games? 🤔
Van deze games. 1996 tot 2007 was niet een tijd waarin veel van dit soort games werden vertaald in het Nederlands. Wel vind ik het apart dat ze niet eens het startmenu hebben kunnen vertalen.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 30-09-2020 10:16
Quote:
^Deze spellen waren oorspronkelijk ook niet in het Nederlands.
En dan? Deze collectie hebben ze wel nu uitgebracht. Ze hadden die moeten vertalen. Maar dat kost moeite, iets wat ze niet in deze collectie wilden steken.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29458   288) 30-09-2020 10:26
Quote:
[..]


Kijk even naar de leeftijd van deze games. Vroeger was 99% in het Engels.
Engels is goed voor de ontwikkeling van onze kindertjes..
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 413 ) 30-09-2020 10:26
Quote:
[..]

En dan? Deze collectie hebben ze wel nu uitgebracht. Ze hadden die moeten vertalen. Maar dat kost moeite, iets wat ze niet in deze collectie wilden steken.

Dat huidige vertalen van games is 1 van de vele redenen waarom de huidige generatie naar mijn idee niet op hetzelfde niveau Engels zit als de generatie uit de jaren 80/90.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29458   288) 30-09-2020 10:32
Quote:
[..]
Dat huidige vertalen van games is 1 van de vele redenen waarom de huidige generatie naar mijn idee niet op hetzelfde niveau Engels zit als de generatie uit de jaren 80/90.
Juistem, we willen toch niet net zoals de Duitsers en Fransen worden die je schapig aankijken als je een zinnetje in het Engels begint?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39137   67) 30-09-2020 10:36
Geef ze geen ongelijk. Ik slinger Mario 64 aan, roept die Italiaan: Press Start to Play. Ik heb maar een walkthrough opgezocht want ik wist niet meer wat ik moest doen.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 1844   9) 30-09-2020 10:48
Fortnite is voor zover ik weet niet in het Nederlands te spelen, dus ik denk dat het wel goed komt met de jeugd.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29458   288) 30-09-2020 10:50
Quote:
Fortnite is voor zover ik weet niet in het Nederlands te spelen, dus ik denk dat het wel goed komt met de jeugd.
Dat lijkt tot op heden alleen invloed te hebben op het dansgedrag en daling van het IQ.
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 30-09-2020 17:10
Ene kant wil ik best kopen voor de heb
Maar ik heb ze origineel allemaal al en N64 versie zelfs nog een keertje digitaal extra op de Wii
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 30-09-2020 18:14
Persoonlijk vind ik SMG alleen al 5 sterren waard, dus in mijn ogen absoluut het aanschaffen waard 😎
avatar van Inguh
Inguh ( 543   1) 30-09-2020 22:08
de besturing van Sunshine vind ik pittig. Werkt niet soepel. Wel leuk dat hij uitgebracht is. Maar het is niet mijn favoriet ivm de besturing. Speel meer andere games.
avatar van Ginryuu
Ginryuu ( 13216 ) 01-10-2020 18:55
Quote:
Geef ze geen ongelijk. Ik slinger Mario 64 aan, roept die Italiaan: Press Start to Play. Ik heb maar een walkthrough opgezocht want ik wist niet meer wat ik moest doen.
n00b!