Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Ultimate Marvel vs. Capcom 3 (PS3)
75 100 1

Review Ultimate Marvel vs. Capcom 3 (PS3)

Sommige dingen passen gewoon perfect bij elkaar. Zoals bier en pinda’s, of rum en cola. Maar de meest logische lijkt nog wel Marvel en Capcom. Marvel heeft aan de ene kant een rijke historie aan sterke en afwisselende figuren. Daarnaast weet het zich gesterkt door een duidelijke artistieke stijl. Zet daartegenover Capcom; een Japanse spellenmaker met meer dan 20 jaar ervaring in het leveren van sterke (fighting)games. Deze twee werelden worden nu voor de vierde maal samengebracht op een schijfje in de ultieme versie van een game die een paar maanden geleden nog een 86 scoorde.

3.5 of 4.0?
Wat haal je in huis als je besluit de Ultimate versie van Marvel vs Capcom 3 (UMC) aan te schaffen? Natuurlijk steekt het origineel nog steeds goed in elkaar. UMC is een fighting-game van de hoogste orde. Eentje welke ver boven de huidige concurrentie staat met gelikte graphics en snelle gevechten. UMC is voor een groot deel nog steeds dezelfde sterke game die een paar maanden geleden uitkwam. Laat ik mij dus vooral richten op de vernieuwingen. Zo is daar natuurlijk de verplichtte herbalancering van de vechtersbazen. Op internet zijn veel filmpjes te vinden waar geoefende MvsC3 spelers geen spaan heel laten van hun tegenstanders door middel van te sterke combo’s. Zo waren Phoenix en Sentinel vaak niet te verslaan door hun sterke specials. Deze balans kwesties zijn nu, naar eigen zeggen, verholpen. Daarnaast is de menustructuur aangepast. De menu’s zijn nu leuker vormgegeven met een comicbook stijltje. Veel opties zijn meer gestructureerd weergegeven, waardoor vooral het kiezen van je figuren een stuk makkelijker en overzichtelijker is geworden. In de menu’s zijn alle modi uit het origineel terug te vinden. Binnenkort is er een gratis uitbreiding met een extra mode te verwachten, de Heralds of Galactus mode. Hierin zal eindbaas Galactus speelbaar zijn! De vernieuwingen zijn leuk en fris, maar verantwoorden (nog) niet de aanschaf van een nieuw spel.


Hoe ultiem is ultimate?
Wat kopers van het origineel wel zou moeten overhalen, zijn de aanvullingen aan beide kanten van nieuwe karakters. In beide kampen zijn er zes nieuwe gezichten te bewonderen. Aangezien dit de grootste verandering is in de game, ga ik hier even diep op in. Capcom heeft ervoor gekozen om een enkel character uit het beminde Marvel vs Capcom 2 alsnog in deel drie te laten verschijnen. Deze eer valt ten dele aan Strider, tot mijn teleurstelling. Nieuw aan Capcom zijde is verder Nemesis (Resident Evil 3), een welkome afwisseling in de fysiek grotere figuren. Frank West kennen we uit Dead Rising en Tatsunoko vs Capcom en heeft een leuk pakket aan moves. Phoenix Wright en Firebrand aan de andere kant, halen het bloed onder mijn nagels vandaan. Als laatste is daar de nutteloze Dante-kopie: Virgil.
Aan Marvel zijde verwelkomen we een aantal bekende koppen: Ghostrider, Hawkeye, Nova en dr. Strange. Minder bekend zijn Rocket Racoon en Iron Fist. Positief aan de Marvel-helden is dat zij allen iets toevoegen aan de game qua moves en speeltype.
Maar niet alles wat blinkt is goud. De twee figuren die als DLC zijn aangeboden aan MvsC3 spelers zijn namelijk niet van de partij, deze zullen (wederom) moeten worden gedownload. Niet een hele nette en “ultieme” keuze van Capcom. Ook heeft Capcom niet goed geluisterd naar de spelers. Veel vraag was er naar Mega Man en Venom. En, door mij, naar Captain Commando. Ook mis ik meer Street Fighter vechtersbazen, ongetwijfeld om de verkoop van Super Ultimate Street Fighter Deluxe 25 niet in de weg te zitten. Dat is wel erg jammer voor spelers die E. Honda het hadden willen zien afleggen tegen Nemesis. Voor een ultieme versie missen er dus wel veel namen en gezichten, waardoor het predicaat ultimate wat leeg lijkt.


Waar voor je geld?
Wie of wat is de doelgroep van UMC? Voor casual gamers die de originele game al hebben aangeschaft en hier een redelijk leuke tijd mee hebben gehad, is er eigenlijk geen reden om UMC aan te schaffen. Fanatieke MvsC3 spelers moeten een rekensommetje maken: voor 12 nieuwe figuren betaal je 30 euro. Dit is ongeveer de prijs van een regulier pakketje DLC. Dan zul je moeten afgaan op het bovenstaande verhaaltje over de nieuwe figuren. Ben je nog onbekend met de serie en op zoek naar een snelle en uitgebreide fightinggame met soepele online mopgelijkheden? Zoek dan niet verder en ga voor de Ultimate editie. De score die Gerard een paar maanden geleden gaf, 86, mag je naar boven afronden met de betere menu’s en extra spelfiguren.

Conclusie
Als je de 86 van Gerard naar boven afrond kom je bij de negen in de buurt. Dat is een punt dat ik zou geven als het origineel op deze manier zou zijn uitgegeven. Helaas is de negen wat teveel van het goede voor een standalone game-uitbreiding als deze. Echte liefhebbers hebben immers de game al lang en breed in huis en worden nu gedwongen voor figuren als Phoenix Wright en Firebrand te betalen om aan Strider en Rocket Racoon te komen. Als fan van de serie en het genre had ik die keus persoonlijk liever als DLC gemaakt. Tot slot een noot aan Capcom; als u nu een echte ultieme editie hadden willen maken, hoe moeilijk was het dan geweest om te luisteren naar de fans? Een snelle rondgang over een aantal fora laat zien wat de mensen willen. Als je verkondigd aan fanservice te doen en dan met deze figuren komt, ben je dapper bezig. Ik had liever Venom en Captain Commando zien terugkeren. Vandaar dat ik het totaalcijfer iets naar beneden haal. Want ook al is het een verplichte aankoop voor mensen die het origineel niet hebben, het is geen verplichte aankoop geworden voor fans en gamers reeds in het bezit van MvsC3, en dat had het nu net wel moeten zijn.     


Deze review is geschreven door Jeroen Knop


 

Oordeel Ultimate Marvel vs. Capcom 3 (PS3)

  • Graphics 90
  • Gameplay 90
  • Originality 70
  • Sound 90
  • Replay 70
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 10097 

Laagste prijzen voor Ultimate Marvel vs. Capcom 3 (PS3)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 30-11-2011 14:39
Iron Fist minder bekend? Niet voor de fans van Marvel hoor. Moet ook wel zeggen dat er wat betere figuren in deze versie hadden mogen zitten. Maar goed het is niet zo en er zal nog wel wat DLC aan zitten komen met karakterpakketten.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 02-12-2011 11:58
Rol: Reviewer
Ben het helemaal eens met de review. Goed onderbouwd en helemaal met het punt dat je bij de conclusie aankaart. Zelfs ondanks het feit dat ik het origineel erg tof vind, met een verlaagde prijs en twaalf nieuwe personages ben ik nog steeds niet overtuigd om deze versie in huis te halen.

Misschien ook omdat, zoals je zelf aangeeft, de personages niet bepaald geweldig uitgekozen zijn. Rocket Raccoon? Please. Het is trouwens wel opvallend hoe hard Capcom haar best doet om Megaman echt compleet te negeren het afgelopen jaar.

Als ik de normale versie niet al thuis had liggen, dan zou ik deze titel wel blind aanschaffen. Al was het maar omdat Ghostrider, Hawkeye en Nemesis me toffe toevoegingen lijken.
avatar van TrafalgarLaw
TrafalgarLaw ( 1195 ) 04-12-2011 20:36
Je reviewt de game niet op zijn eigen merits maar op het feit dat het een te dure stand-alone uitbreiding zou zijn oid. Ik heb wel genoeg ophef en woede gelezen op internet, dat hoef ik niet nogmaals in een review te lezen. Overal zie je ook, "Ik mis character X of character Y...nu hoef ik het spel niet meer!", hoe moet je ooit als bedrijf iedereen tevreden stellen?
Nu had ik ook graag Venom gezien maar het is niet anders en de keuzes als Nova, Rocket Raccoon e.d. zijn ook een beetje vreemd maar de cast is behoorlijk gevuld.

Nutteloze Dante-kopie? Sorry maar Vergil heeft een heel andere speelstijl dan Dante. Ik gebruik ook Vergil als mijn main character in mijn team. Hij is voornamelijk een (mid)ranged character en heeft geweldige reach, in tegenstelling tot Dante die het vooral van zijn up close & personal combo's moet hebben. Het is duidelijk dat je niet veel van het spel weet als je Vergil een Dante-kopie noemt.

Ik heb de game zelf ook aangeschaft zonder dat ik MvC3 had en ik ben erg tevreden met het spel. Je hebt eigenlijk geen reden om het cijfer omlaag te halen, door jezelf te laten beïnvloeden door puur gejank op internet en de aanwezigheid van een eerder versie. Capcom is juist wel goed bezig door de game goed en meerdere malen te balanceren en dat zie je niet vaak bij andere fighting franchises.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 05-12-2011 10:10
Rol: Reviewer
Ik snap de kritiek die je geeft TrafalgarLaw, maar als een gamer de originele versie bij de lancering koopt voor 60 euro is het wel erg wrang om slechts negen maanden later een 'Ultimate' versie in de winkel te zien verschijnen. Die overigens helemaal niet zo ultiem is, aangezien er inmiddels ook alweer nieuwe kostuums als DLC voor de game beschikbaar zijn.
avatar van TrafalgarLaw
TrafalgarLaw ( 1195 ) 05-12-2011 10:27
Nee dat snap ik maar je moet ook naar Capcom's verhaal kijken. Capcom is een bedrijf waar je van nature kunt verwachten dat ze een updated versie brengen, dit doen ze sinds de eerste Street Fighters meer dan 10 jaar geleden. Om nu pas Capcom daarop af te rekenen is pas wrang. Je kunt het verwachten van Capcom, maar misschien had Capcom beter wat langer kunnen wachten om wat minder woede op de hals te halen.

Hun originele plan was inderdaad dit als DLC uit te brengen maar de tsunami heeft hun plannen gewijzigd. In plaats van dat ze een kleine update uitbrachten hebben ze toch wat meer werk ingestoken om het als een standalone update te brengen. Hoeveel van dat de tsunami de blaam treft weet ik niet maar het heeft zeker een rol gespeeld.

Ik vind 51 characters momenteel toch wel ultiem, ondanks dat character X of Y mist. Bovendien is dit toch wel een budget release geworden met prijzen tussen de €30-€40. Het is natuurlijk klote als je originele game vor €60 hebt gehaald en nog eens €40 moet betalen voor UMvC3, maar bottom line is, kijkend naar hun SF franchise en met name SF4 (SF4, Super SF4 en SF4:Arcade Edition) kon je dit verwachten.
avatar van PinkPirateBunny
PinkPirateBunny ( 183 ) 05-12-2011 13:32
Virgil is als Dante's tweelingbroer toch wel een kopie te noemen. Speltechnisch verschillen ze op combo niveau, maar naar mijn mening niet in look en feel.
Voor de rest lijk je het punt niet te willen snappen; ik stel duidelijk dat dit spel op zich zelfstaand een 9 verdient en een must buy is voor fans. Dat neemt niet weg dat het spel niet noodzakelijk is om aan te schaffen voor bezitters van het eerdere deel. Had Capcom de moeite genomen om er iets meer werk in te steken, was ik ongetwijfeld positiever in mijn eindoordeel geweest. Updates, zoals je zelf ook al zegt, zijn te verwachten, maar kleine updates verantwoorden niet de prijs en het predikaat ultiem.
Ik ervaar je kritiek dan ook als scorebord journalistiek. Er staat in de tekst dat het punt voor jou (als eerste kennismaking) boven de 9 ligt.
Ik heb verder nog geen reviews gelezen trouwens, maar als "iedereen & overal" rept dat er bepaalde characters niet aanwezig zijn, zou je toch bijna gaan denken dat Capcom expres sommige figuren laat links liggen? Lijkt mij apart beleid en niet bewonderenswaardig.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 14-12-2011 03:38
Rol: Reviewer
@TrafalgarLaw: Dat je Street Fighter 4 als voorbeeld noemt snap ik wel. Maar dat neemt niet weg dat de stap van Super Street Fighter 4 naar de Arcade Edition bijvoorbeeld ook als DLC werd aangeboden. En daarbij komt dat er tussen de vernieuwde versies van Street Fighter 4 steeds een jaar en een paar maanden zat. En niet, zoals nu met MvsC3, slechts negen maanden.

En dat er nu meer over geklaagd wordt dan bij eerdere Capcom games, tja dat is ook een beetje het resultaat van mensen die moe worden van het uitmelken van dezelfde games. En UMvsC3 heeft momenteel 48 characters. 50 als je de twee DLC characters van Shuma Gorath en Jill Valentine meetelt. Tenzij je Galactus meerekent. Maar dan nog. Alle punten die Jeroen aandraagt in zijn review zijn goed onderbouwd en ik heb Ultimate Marvel vs Capcom 3 inmiddels ook in huis gehaald omdat ik hem van de week voor 20 euro zag liggen.

En dat Tsunami-excuus...kom op zeg. Denk je serieus dat het ontwikkelen van een aantal personages en eindanimaties voor de DLC zoveel extra tijd is gaan kosten dat ze nu opeens een 'volledig nieuwe' game uitbrengen?