Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
WRC: FIA World Rally Championship 6 (PS4)
78 100 1

Review WRC: FIA World Rally Championship 6 (PS4)

Vorig jaar wist WRC 5 de aandacht te trekken doordat het de eerste rallygame op de Xbox One en PlayStation 4 was. Het was op dat moment een leuke game, maar wist eigenlijk nergens echt in uit te blinken. Inmiddels is Dirt Rally ook gearriveerd op de consoles, en heeft daarbij een duidelijke plek op het hoofdpodium ingenomen als het gaat om rallygames. Natuurlijk hebben de ontwikkelaars van de WRC-serie niet stilgezeten en komen ze nu met deel 6. Gaat deze game Dirt Rally van de troon stoten, of weet het misschien een eigen plekje in het genre te vinden?


Niet parkeren
Zodra je WRC 6 voor het eerst opstart krijg je een serie speciale stages voorgeschoteld. Op basis van jouw rijstijl en het resultaat in die stages zal de game een voorstel doen voor de moeilijkheidsinstellingen. Wat mij betreft een mooie manier om de game op een leuke manier aan te laten passen op jouw niveau. Gelukkig is ervaring met rallygames geen vereiste om plezier te kunnen hebben aan WRC 6; deze titel is namelijk vrij makkelijk op te pakken voor iedere liefhebber van racegames. Op de makkelijkste moeilijkheidsgraad is de game heel vergevensgezind, en zijn de tijden van de concurrentie zo langzaam dat zelfs het oude vrouwtje van op de hoek die nog kan verbeteren. In het begin is het vooral belangrijk om jouw racemonster op de weg te houden en hem niet bij elke bocht tegen een boom, vangrail of rots te parkeren. Je kunt er dan beter voor kiezen om de bocht wat voorzichtiger door te gaan, en te zorgen dat de wagen in ieder geval in beweging blijft. Daarmee verlies je uiteindelijk wel wat tijd, maar lang niet zoveel als wanneer je eerst weer van achter die boom moet komen.

Genoeg uitdaging
Zodra je wat meer gewend raakt aan de rallywagens en de verschillende ondergronden kan je de moeilijkheidsgraad omhoog schroeven, en dan merk je dat de game daar ook gelukkig voldoende uitdaging weet te bieden. Een crash zal bijvoorbeeld meer schade opleveren, waardoor je tussen de stages door waarschijnlijk niet meer alles kan repareren. Jouw monteurs mogen namelijk maar 45 minuten sleutelen aan de auto, en dus zullen er keuzes gemaakt moeten worden wat er gerepareerd wordt. Moet de stuurinrichting rechtgezet worden, of geef je de voorkeur aan reparaties aan de versnellingsbak? Het kunnen lastige keuzes zijn, maar ze kunnen ook veel invloed hebben op het resultaat.  Alles bij elkaar genomen blijft WRC 6 wel redelijk arcade en komt het niet in de buurt van een game als Dirt Rally, wat op dit moment toch wel gezien mag worden als de koning van de rallygames. Daar waar Dirt Rally heel veel doorzettingsvermogen vraagt voor beginnende rallyrijders, is WRC 6 echter een stuk makkelijker op te pakken en overwinningen mee binnen te halen.


Spoken op de baan
Wat ook helpt is dat de game veel verschillende modes te bieden heeft. Natuurlijk is het mogelijk om een enkele race te rijden of een Career Mode te volgen. Bij dat laatste begin je als junior rallycoureur en moet je jezelf omhoog werken naar de topklasse met de snelste racemonsters en de beste teams. Hier zit niet veel vernieuwing in, maar het is zeker leuk om te spelen en je kunt je er vele uren mee vermaken. De ontwikkelaars van WRC 6 hadden tijdens het ontwikkelproces voor ogen dat deze game een echte eSports-titel moest gaan worden en dat zie je goed terug in de multiplayer-opties. Online kan je tegen maximaal zeven spelers proberen om als eerste over de finish van een rallyparcours te komen. Omdat het bij een rally om de tijd gaat en niet om wie het beste de rest van de baan kan beuken, zie je tijdens zo’n online-race de andere spelers als ghosts over de weg rijden. Hierdoor kan je heel goed zien hoe je ervoor staat en of je misschien nog even iets meer risico moet nemen om bij te kunnen blijven. Dit is een perfecte manier om de 'eenzame' rallyraces te combineren met de uitdaging die multiplayer te bieden heeft. Overigens is er ook een splitscreen-multiplayermodus aanwezig, iets dat je tegenwoordig naar mijn mening te weinig ziet dus hulde dat dit is toegevoegd.

Driften zonder handrem
Wat ook nog het vermelden waard is, zijn de uitdagingen die de community op regelmatige basis aangeboden krijgt in de game. Je krijgt dan bijvoorbeeld een week de tijd om een bepaalde stage met een specifieke auto zo snel mogelijk af te leggen, maar het kan ook gaan om zoveel mogelijk te driften op een parcours zónder de handrem te gebruiken. Het type opdrachten kan dus behoorlijk uiteenlopen, waardoor het niet alleen de snelle spelers hoeft aan te spreken. Uiteindelijk worden de scores van alle spelers die meedoen aan zo'n uitdaging in een ranglijst gezet, en ik merkte dat dit de competitiedrang in mij wel naar boven haalde. Het is behoorlijk verleidelijk om toch nog een paar keer te proberen om je tijd te verbeteren en hoger in de ranking te komen.


Soepele framerate
Grafisch heeft WRC 6 trouwens een goede sprong vooruit gemaakt ten opzichte van zijn voorganger. Deel 5 had nog regelmatig te maken met popups en haperingen in de framerate, maar daar heb ik nu helemaal niks meer van gemerkt. Alles verloopt heerlijk soepel in beeld, en nergens heb ik de game kunnen betrappen op haperingen of grafische glitches. Daar staat tegenover dat de game ook niet bijzonder mooi is. Het ziet er niet lelijk uit, maar het haalt het niet bij racegames als Driveclub of Forza Horizon 3. Vermoedelijk dat de ontwikkelaars daar op hebben in moeten leveren om de constante framerate te kunnen garanderen. Wat mij betreft natuurlijk een goede keuze, maar ergens was het wel leuk geweest als de game nog iets meer grafische details had gehad. Misschien iets voor deeltje 7.

Conclusie
Met WRC 6 is het niveau van de serie weer een stuk omhoog gegaan. Alles loopt vloeiender, er is genoeg te doen en de game past zich goed aan naar het niveau van de speler. Het is geen uitblinker in het genre, maar alles bij elkaar wel een hele degelijke rallygame die vooral interessant is voor de gamers die misschien nog niet zoveel ervaring hebben met dit genre. Mede dankzij de online-uitdagingen weet de game echter ook genoeg te bieden aan de gamers die wél al regelmatig virtuele rallywagens driftend door de bochten sturen.

Deze review is geschreven door Kevin Blokland

 

Oordeel WRC: FIA World Rally Championship 6 (PS4)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 70
  • Replay 80
  • Eindcijfer 78

Aantal keer bekeken: 5083 

Laagste 2 prijzen voor WRC: FIA World Rally Championship 6 (PS4)

21.49 25.00 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  18.00€ 3.49   € 21.49
Bol.com Partner 8.5
€  25.00€ 0.00   € 25.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8265   3) 14-10-2016 16:34
Deel 5 had idd wel wat grafische issues en was heel arcade maar damn wat heb ik die game veel gespeeld. Enige game naast rocket league die ik platina heb. Ga deze wel weer halen als ie rond de 35 euro is of wanneer ik Forza Horizon 3 uit heb.
avatar van NLegendkiller
NLegendkiller ( 924 ) 14-10-2016 20:00
Deze review is me toch iets te positief. Ik lees bijvoorbeeld niets over de navigator, terwijl deze toch een grote stoorzender vormt. Hij komt regelmatig met informatie die simpelweg niet klopt, waardoor je verkeerde inschattingen maakt. Ook zijn de tijdstraffen op momenten overdreven. Raak je maar een klein stukje van de baan, dan krijg je meteen een reset en een tijdstraf uitgedeeld. Jammer dat dit soort punten niet benoemd zijn.