Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Xbox 360 top 10 van 2007

2007 was een bewogen jaar voor vele gamers, en Xbox 360 bezitters in het bijzonder. We hopen dat jullie de toppers een beetje konden bijbenen, zoniet: we hebben de beste tien voor jullie op een rijtje gezet. Genoeg geneuzel: hier komt dan nummer tien!

#10 Project Gotham Racing 4
De eerste op onze lijst is het nieuwste deel uit de Project Gotham Racing-serie. De PGR-spellen worden altijd hoog gewaardeerd, en deze is geen uitzondering. Deel 4 bevat dezelfde steden die je ook al uit deel 3 kent, maar deze heeft er nog eens vier extra bij! Naast de vier extra steden bevat deel vier ook realistische weersomstandigheden. Werkelijk elke weersomstandigheid zit erin, van ijzel tot motregen en van zonneschijn tot sneeuwstorm. Ondanks alle pogingen om het grafisch realistischer te maken, is PGR4 nog steeds een heerlijke arcade-racer die zijn roots niet verloochent. Het grootste minpunt aan PGR4 is PGR3, die qua opzet en graphics haast gelijk is, en nog goedkoper in de winkel ligt. Met 86,3% uit 62 reviews, blijft dit spel nipt voor aan GRAW2 en haalt dus nèt de top 10.

#9 SKATE
Elke game heeft een concurrent die op het succes van de eerste wil meeliften. Dankzij deze concurrentie kan het genre in kwaliteit omhoog schieten. De Tony Hawk reeks had voor zover nog geen geduchte concurrent gehad, maar in september kwam aan de alleenheerschappij van Tony Hawk een einde. EA wilde met SKATE een meer realistische kijk op het skaten zelf geven, en dat is aardig gelukt, gezien de lovende kritieken. Alleen Gamespot is niet zo positief over dit spel als de rest. Zij vinden het skaten zelf wel goed doordacht, maar de features eromheen zeer beperkt. Desalniettemin geven zij dit spel ook een zeer verdiende 7,5. De in totaal 63 reviews van SKATE brengen dit spel een gemiddelde van 86,8%, dat recht geeft op een negende plaats in onze lijst.

#8 Forza Motorsport 2
In het voorjaar konden de raceliefhebbers hun harten weer ophalen, want op 8 Juni stond Forza Motorsport 2 op het programma. Dit spel, ontwikkeld door Turn 10, werd door zowel media als de gamers zelf positief ontvangen. Gamespot gaf het spel een 9.2 en noemde het een waardige opvolger van Forza 1. 1UP was iets minder positief, maar noemt het alsnog de beste simracer op dit moment. Zij vonden alleen de hoeveelheid vooruitgang die de ontwikkelaars hebben bereikt (ten opzichte van Forza) 1 te beperkt. De 77 reviews op Gamerankings zorgen voor een gemiddelde van 89,8%, wat goed is voor de achtste plaats op de lijst. Forza Motorsport is, zeker als je van racen houdt, een hele verstandige keuze!

#7 Guitar Hero 2
Met Guitar Hero heeft NeverSoft een ijzeren formule achter de hand. Grafisch stelt het spel haast niks voor, maar het is de formule die het hem doet, de zogenaamde X-factor. Het spel zuigt je aan het begin van een liedje op, en spuugt je weer uit aan het einde. Het tweede deel uit de serie, en tevens de eerste op de Xbox 360, kwam uit op 6 april. Hoewel deel drie alweer in de winkels ligt, krijgt GH2 de betere reviews. De Gitaar uit deel 3 is geheel nieuw, en draadloos! Verder verschillen de twee niet heel erg, met de Boss Battles als grootste verschil. Misschien is dit ook de reden tot de slechtere score van GH3, omdat het een hoog ‘meer-van-hetzelfde’ gehalte heeft. Mocht je een muziekliefhebber zijn en een Xbox 360 hebben, dan is Guitar Hero een aanrader. Welk deel je wilt, mag je zelf kiezen –wij zouden dat niet kunnen-.

#6 Assassins Creed
In November kwamen er meer topgames uit dan ooit tevoren, één daarvan was Assassins Creed. Assassins Creed zou zorgen voor een hele nieuwe spelbelevenis. De omgevingen zijn misschien wel de mooiste en meest gedetailleerde ooit in een game, net als de interactie die je kunt hebben in een stad en de mensen die deze herbergt Hoewel dit spel te maken kreeg met erg verschillende meningen, vinden wij toch dat hij een plek verdient in onze top10. Dit spel kun je namelijk omschrijven als “de hype van 2007” (voor een beschrijving van een Hype, zie de special). Je mag zelf bepalen of het spel deze hype heeft waargemaakt, of wat steekjes heeft laten vallen.

#5 Mass Effect
En toen was er Mass Effect. Hardcore Bioware-fans keken al jaren uit naar de nieuwe RPG van de makers van de succesvolle KotOR-serie, maar Mass Effect werd verrassend genoeg ook een Mainstream succes. In de eerste twee weken was dit spel maar liefst één miljoen keer verkocht. Oké, het is niet vergelijkbaar met Halo 3, maar zelfs voor Microsoft was het succes van Mass Effect een aangename verassing. Mass Effect combineert de opbouw van een RPG met de actie van een shooter. IGN noemt het spel een nieuw hoogtepunt van verhaallijnen in games, maar noemt de glitches in het spel een minpunt. Blijkbaar vonden ze dit niet storend genoeg, want het spel krijgt alsnog een dikke 9,4. Mocht je van shooters houden, en je neemt graag de tijd om een spel te spelen, dan is dit hét spel voor jou!

#4 Halo 3
Of Halo 3 de titel van “biggest sci-fi experience since Star-Wars” waardig is mag je zelf bepalen, maar het feit dat 52% van alle 360 bezitters deze game heeft aangeschaft is zeker het vermelden waard. De game maakt de trilogie compleet die op 15 november 2001 begon met een passend slot op een van de meest meeslepende verhaallijnen ooit gezien in een spel. Maar waar het natuurlijk in Halo echt om draait is de multiplayer, die via Xbox live natuurlijk prima werkt. Dat zie je ook terug als je kijkt naar de cijfers die worden vrijgegeven door Microsoft. Halo 3 staat sinds de release steevast op 1 van meest gespeelde games op XBL, en dat is zeker een prestatie tussen andere multiplayer-toppers als Call of Duty 4 en Team Fortress 2.

Mocht je nog niet naar beneden gescrollt hebben om te kijken welke op nummer één staat, komt hier de top drie, en dus de beste drie Xbox360 games van 2007!

#3 Call of Duty 4
Het was even wennen. De WO2 setting, waarmee de Call of Duty-community mee kennis had gemaakt in de delen 1, 2 en 3, maakte plaats voor een fictieve moderne oorlog Gelukkig viel de omschakeling naar de moderne tijd mee; de singleplayer was even intens als altijd en door de nieuwe mogelijkheden van de setting minder rechtlijnig als de eerdere delen. Hoewel intens, was de singleplayer voor de geoefende shooter-fan in minder dan vijf uur uit te spelen. Dit klinkt misschien kort, maar de multiplayer maakt dit ruimschoots goed.
Deze Multiplayer is net zo goed als het online befaamde deel 2, en het heeft geresulteerd in een massale switch van deel 2 naar deel 4.
Mocht je een fan zijn van het genre, dan ben je hier tientallen, honderden uren mee zoet. En er zijn nogal wat mensen fan van het genre, want waar iedereen Halo 3 speelde, toen CoD4 uitkwam, was het akelig rustig op de stil van Bungie.
Om wederom IGN te citeren: “Call of Duty 4 is één van de mooiste console-games van dit moment” en “de singleplayer is kort, maar er zijn genoeg aspecten in het spel om het te blijven spelen”. Hun eindoordeel is een 9.4, en dit geeft gelijk het gemiddelde uit 71 reviews.

#2 Bioshock
Diep onder het oppervlak van de oceaan bevind zich Rapture, een onderwaterstad in jaren '50 sfeer. Ontsproten aan de creatieve geesten van de art-directors achter Bioshock, is dit spel een van de meest creepy survival games van het afgelopen jaar Bioshock kent een breed arsenaal aan wapens waarmee je de gemuteerde creeps van je af kunt meppen, maar daar draait het niet om in dit spel. In Rapture is namelijk een ontdekking gedaan die slecht uitpakte. Adam, een goedje dat mensen laat muteren, heeft bijna de hele samenleving uitgeroeid. De hoofdpersoon laat zich ook besmetten met het goedje, en wanneer hij wakker wordt behoort hij bijna tot de creeps. Enig verschil: je hebt nog wel zelf controle over je lichaam, en niet Adam. Vanaf dat moment heb je de beschikking over de basis-plasmids, een soort telepathische krachten waarmee je jezelf kunt injecteren om vijanden te verschalken. Hierdoor verandert dit spel van een "gewone" survival shooter in een afwisselende game met daarbij ook nog eens één van de beste survival setting ooit. Bioshock betekende in augustus de aftrap voor een hele reeks aan toppers. Het spel zette de nieuwe standaard voor toppers waarop ook zij beoordeeld werden. Dankzij dit spel werd de perceptie op andere spellen sterk beïnvloed, zo'n grote invloed heeft dit spel gehad op zowel reviewers als gamers.

En welke zal op nummer één staan? Één spel moet je tot nu toe vast gemist hebben. En jawel: dit is hem echt, het officiële BudgetGaming Xbox360 spel van het jaar:

#1 The Orange Box
Waar het in de Orange Box voornamelijk om draait is hoe het toch met die Gordon Freeman verder gaat. Ook andere bekende personages keren terug, zoals Alyx. The Orange Box bevat het originele Half-Life 2, Half-Life episode 1 en de nieuwe episode 2. Episode 2 is eigenlijk veel te kort, maar gelukkig zijn er ook nog de offline puzzlegame Portal en het geniale multiplayer spel Team Fortress 2. Eigenlijk behoeft The Orange Box geen verdere inleiding, dit is gewoon het beste spel van 2007. Het bevat al het goede dat Valve de afgelopen jaren heeft bedacht. Er zitten een paar kleine minpuntjes -episode 2 is zoals gezegd zeer kort, en Team Fortress 2 heeft snel last van lag- maar dit mag de pret niet drukken. Je koopt voor 60€ vijf volwaardige spellen, dat is 12€ per stuk. Als dat geen Budgetgame is!

Geplaatst door Felixer en Doubler92 op 02-01-2008
Aantal keer bekeken: 16294

Laatste reacties

avatar van GameLayD
GameLayD ( 698 ) 02-01-2008 22:14
Mooi artikel guys!!

Ik ben het alleen niet eens met de top 10, maar goed das een kwestie van smaak.
Opvallend vind ik wel dat guitar hero 2 er instaat ipv guitar hero 3
avatar van Mntl
Mntl ( 237 ) 02-01-2008 23:06
mooie lijst!
Allen halo 3 zou
van mij me Cod 4 mogen omwisselen.
(Maar dat is meening)
avatar van Baz
Baz ( 2721 ) 03-01-2008 09:14
Viva Pinata is sexy.
avatar van Wars
Wars ( 1162   1) 03-01-2008 10:28
The orange box, verrasend
Ik vond dat spel ook al goed op de PC
avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 03-01-2008 10:58
@GamelayD: GH2 staat er in, maar er staat ook dat je net zo goed GH3 kunt kopen. alleen scoorde GH2 hoger in het reviewgemiddelde ;). bedankt voor de goede kritieken!
avatar van Chaoot
Chaoot ( 902 ) 03-01-2008 13:06
Leuk stukje, ook mijn top 10 ziet er anders uit, maar wel leuke mening/omschrijving erbij. :)
avatar van MrHetfield
MrHetfield ( 1221 ) 03-01-2008 16:11
BioShock moet vind ik op nummer 1, die game is zo ontzettend goed. Voor de rest kan ik me er wel in vinden, de 360 heeft duidelijk het beste aanbod aan games.
avatar van Chaoot
Chaoot ( 902 ) 03-01-2008 20:36
Quote:
BioShock moet vind ik op nummer 1, die game is zo ontzettend goed. Voor de rest kan ik me er wel in vinden, de 360 heeft duidelijk het beste aanbod aan games.
Over dat laatste bestaat geen twijfel. :)
avatar van KamiKazi
KamiKazi ( 98 ) 03-01-2008 23:22
'The Orange Box' komt morgen als het goed is op mijn deurmat vallen, en zo als ik deze special lees heb ik gelijk de beste game van 2007 voor de Xbox 360 binnengehaald ^^.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 04-01-2008 08:53
Leuk stukje jongens en Orange Box is inderdaad veruit de beste 360 game van het jaar alleen laat deze lijst duidelijk zien dat je op de 360 toch echt van shooters moet houden voor de toppers want 5 (rpg)shooters in de top 5, pffff.

Hebben de Wii, PS3 en DS toch een iets diverser (en soms ook beter/leuker/ander) jaar achter de rug ;)
avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 04-01-2008 09:53
dat er 5 shooter/rpg's in de top 5 staan zegt niet wat over de rest van het aanbod op de Xbox 360, maar meer over de kwaliteit van deze shooters. die waren gewoon erg goed. de Xbox 360 is dus blijkbaar een console waarop shooters erg goed werken.
avatar van MrHetfield
MrHetfield ( 1221 ) 04-01-2008 13:08
Quote:
[..]
Over dat laatste bestaat geen twijfel. :)


Jep, zoals ze het in Gamekings zeiden: het heeft niks met smaak te maken, van welk genre je ook houdt, bijna alle topgames kwamen soms zelfs exclusief naar de 360 toe.

En ik ben het niet eens dat je perse van shooters moet houden, hou ik zelf ook niet heel erg van en nnog kan je genoeg plezier beleven aan je 360.
avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 04-01-2008 19:57
de 360 heeft gewoon een goed allround aanbod, het zijn vooral de third-party-developers die vooral shooters maken. dat is dus kennelijk waar zij het meest op kunnen cashen. Zo krijg je een goed evenwichtige vraag/aanbod-balans. men krijgt waar men om vraagt. Microsoft zelf probeert door developers onder haar hoede een beetje aan te sturen, de minderheden ook te bevredigen (zonder echt winstoogmerk, in mijn ogen dan).

Ik vind dus dat er eigenlijk niet te klagen valt over het aanbod aan 360 spellen. niet aan de kwaliteit (zoals bij de Wii), en zeker niet aan de kwantiteit (zoals bij de PS3)!

(zonder fanboy-reaacties te krijgen: zie onder ogen dat de Wii vooral mini-games krijgt, en de PS3 gewoon te weinig spellen krijgt/op stapel heeft. dat is gewoon feit)
avatar van MrHetfield
MrHetfield ( 1221 ) 04-01-2008 23:58
Quote:
(zonder fanboy-reaacties te krijgen: zie onder ogen dat de Wii vooral mini-games krijgt, en de PS3 gewoon te weinig spellen krijgt/op stapel heeft. dat is gewoon feit)


Helemaal mee eens, ben zelf al mijn hele leven Nintendo-gamer, heb ook een Wii, en je ziet heel goed dat 3rd-party ontwikkelaars daar 99% van de tijd niets mee weten te doen.
Op de PS3 zal het allemaal nog een beetje bewezen moeten worden, je ziet heel vaak dat multi-console games een tijdje worden uitgesteld op de PS3, lijkt mij dat ontwikkelaars er nog aan moeten wennen.
avatar van Drakebloedje
Drakebloedje ( 1098 ) 06-01-2008 00:29
Mooie column, de meeste games horen hier zeker. Alleen jammer van HL 2 op de eerste plaats, gezien het geen exclusive of nieuwe game is :).

Voor mij mag Skate op nummer 1 (maar ja, ik heb de andere games niet gespeeld hahah). Maar even serieus: wat een verademing na al die Tony Hawk games die slechter en slechter werden...

Voor iedereen die een game wil die ze ontzettend lang zullen spelen: koop Skate. Of download de demo (daar vermaakte ik mij ook al twee dagen mee bij een vriend :) )


avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 06-01-2008 11:01
de demo was inderdaad erg leuk om te spelen. als deze naar de 30€ gaat, zal ik SKATE ook zeker kopen :)
avatar van Styxx
Styxx ( 2231 ) 06-01-2008 20:54
Quote:
Mocht je een muziekliefhebber zijn dan is Guitar Hero een aanrader


Als je een muziekliefhebber bent, koop je instrument!
avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 06-01-2008 21:03
Quote:
Als je een muziekliefhebber bent, koop je een instrument!


jamaar dat gaat niet zo vlot he, dan moet je oefenen enzo! ik speelde ook gitaar, maar ik moest een nieuwe en daar kon ik de tijd en geld niet meer voor opbrengen. inmiddels is het geld er wel, alleen ontbreekt de tijd ervoor. misschien leuk als ik de middelbare school heb afgemaakt om mezelf een gitaar cadeau te doen (met versterker etc). tot die tijd kun je je heel goed vermaken met de digitale variant, die iets makkelijker is in de omgang. En dat vinden je ouders ook nog eens een stuk leuker
avatar van Drakebloedje
Drakebloedje ( 1098 ) 07-01-2008 15:47
Ik ben muziekliefhebber :). Alleen hoef ik geen guitarhero met mijn vier gitaren, piano en microfoon ;).
avatar van TNT LotLP
TNT LotLP ( 163 ) 11-01-2008 13:18
Damn, ik ben het bijna nog nooit zo oneens geweest over een top 10....

Ik vind Bioshock persoonlijk niet een zo'n geweldige game, en twijfel op hij wel in de top 10 zou moeten.
Op nummer 1 had ik zeker weten Mass Effect geplaatst, the orange box is gewoon een poort van HL2 en EP1 plus de content van de (gecancelde) black box.

Het zijn en blijven vette games, maar nummer 1?
PGR4 zou zeker op een hogere plaats moeten, en ik vind persoonlijk guitar hero 3 (vooral qua nummeraanbod) veel leuker. (mits fant dit ziet, ik heb hem bij een vriend gespeelt.)

Goddank staat Assassins Creed niet op 1.
Ik heb BTW een andere digitale variant qua muziek maken, ik maak mijn eigen nummers met de PC.
Fruity Loops Studio 5 FTW ^^

Puur mening natuurlijk, maar je kunt ervanuitgaan dat deze bioware fanboy zeker vind dat ME hoger moet ^^

That aside, the witcher zou geport moeten worden naar de 360!
avatar van Fant
Fant ( 12220   1) 14-01-2008 21:02
Quote:
Damn, ik ben het bijna nog nooit zo oneens geweest over een top 10....

agreed, maar ze hebben ook gamefaqs als grootste uitgangspunt gebruikt :) Het zijn allemaal topgames, maar mijn lijstje zou er heel anders uitzien.

Quote:
Ik vind Bioshock persoonlijk niet een zo'n geweldige game, en twijfel op hij wel in de top 10 zou moeten.

daar twijfel ik zeker niet aan, ik twijfel wel of ie in de top 5 moet.

Quote:
Op nummer 1 had ik zeker weten Mass Effect geplaatst

goh, wie had dat verwacht...

Quote:
(mits fant dit ziet, ik heb hem bij een vriend gespeelt.)

ik zie dit, en dat had je ook anders kunnen zeggen, maar Bo heeft hem ofzo?

Quote:
That aside, the witcher zou geport moeten worden naar de 360!

QFT
avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 17-01-2008 17:33
@Fant: het is Gamerankings, niet GameFAQs. en er zijn een heleboel mensen die zich wel erg met Bioshock hebben vermaakt. dit is ook niet mijn persoonlijke top10 (alhoewel ik het er grotendeels mee eens ben) maar gewoon dé top 10 :)
avatar van Slaatje B
Slaatje B ( 32 ) 28-02-2008 01:29
Kan me niet voorstellen dat de meerderheid van alle mensen BioShock boven Cod 4 heeft geplaatst..
Hij had wat mij betreft Mass Effect van zijn troon af mogen kicken.
Tevens vond ik persoonlijk Halo 3 zo erg tegenvallen dat ik hem nooit een 4e plek had gegeven..
But that's just my opinion:)
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 13-08-2011 06:35
Nice one!