Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Zomerspecial: Gaming to go

Na een lang jaar van huiswerk, studeren, werken en gamen is de vakantieperiode eindelijk aangebroken. Tijd om dit kikkerlandje te verlaten en ons over de wereld te verspreiden zoals de VOC-mentaliteit betaamt. Vijftien jaar geleden zat er nog een smetje op de vakantie; je moest immers de geliefde Super Nintendo achterlaten terwijl je drie weken op de camping bivakkeerde. Keuzes waren er wel uit de Gamegear, Gameboy en de Lynx. (Met een Neo Geo Pocket op vakantie was toen al not done.) Mits je genoeg batterijen met je meesleepte kon je met de eerste drie handheld consoles een vakantie aardig doorkomen. Console kwaliteit werd echter niet gehaald door deze pioniers, want echt gamen deed je op een zolderkamer.

Inmiddels is gamen de zolderkamers ontgroeit en staat de console, hopelijk, als entertainment center centraal in de woonkamer. Helaas blijft het een slecht idee om de console in te pakken voor een vakantie. Geen nood, want de draagbare consoles bieden een meer dan gelijkwaardig alternatief. Zo kun je tegenwoordig iedere situatie aan met een Nintendo, Sony of Apple apparaat. Sterker nog, je zult moeten kiezen. Alles meenemen is immers te veel van het goede. Genieten moet je voornamelijk van zon, zee en mensen op vakantie. Om toch je duimen in vorm te houden heb je hieronder een handige snelkeuze gids om goed voorbereid de vakantie in te gaan.Strand vakantie
Ga je het grootste gedeelte van de vakantie op een strand liggen? Lekker hoor, maar het brengt een aantal problemen met zich mee. Zo herbergt het strand de grootse vijanden van de gameconsole; zand en water. Hiernaast zul je ook moeten gamen met zonnebrandolie aan de handen en de zon op je beeldscherm. Tot slot is het altijd druk op het strand. Je moet goed afwegen hoe cool je wilt overkomen qua gadgets en tegelijkertijd moet je niet opvallen bij de strandrovers.

Advies: De PSP met LittleBigPlanet. Ondanks dat de PSP nog een degelijk draagbare console is, ben je eigenlijk al over een PSVita aan het nadenken. Dit zal dus de laatste vakantie worden met je PSP. Een krasje of smetje is niet het grootse probleem Aan de andere kant heeft de PSP veel games die je even tussendoor kunt spelen. LittleBigPlanet is niet de beste game, maar is simpel en kort vermaak. Perfect voor tussen het zwemmen door.

Camping vakantie
De camping confronteert ons gamers met een logistiek probleem: batterijduur. Van de drie weken die ik altijd ging, zat ik minstens twee dagen bij het oplaadpunt tussen de scheerapparaten. Helaas is de batterijduur van de consoles niet veel verbeterd in de afgelopen jaren en zul je goede afwegingen moeten maken.

Advies: iPad met minimaal Defender Chronicles 2 en League of Evil. Laten we eerlijk zijn: de iPad is de hipste draagbare gadget van dit moment. Daarnaast is de batterijduur ook nog eens het best. De oplaadpunten voor stroom zitten altijd bij de douches en daar wil je een goede indruk maken. Ga een uur op het meest centrale punt van de camping zitten met je iPad, dan ken je ’s avonds iedereen in de bar.Huisje-in-Zuid Frankrijk-met-je-ouders vakantie
Je hebt het helemaal niet verkeerd bekeken als je privé chauffeur je all inclusive naar een reeds betaald huisje rijdt. De meegekomen kok(in) bereidt je maaltijden. Het enige wat je gevraagd wordt te doen is zo nu en dan een museum te bezoeken. De overige tijd heb je vrij te besteden.

Advies: Nintendo 3DS met Super Mario 3D Land. De meningen lopen vast uiteen, maar naar mijn mening is de 3DS de beste draagbare console van dit moment. Het heeft immers de beste spellen die je op en draagbare console zou willen spelen! Er zijn dan misschien nog niet heel veel topgames voor de 3DS, maar enkele titels mogen zeker niet in je collectie ontbreken. Als je dan toch rond je huisje hangt, kan je net zo goed alle munten eindelijk eens verzamelen of je tijden eens aanscherpen. Aangezien je vakantie grotendeels voor je betaald wordt, kun je als back-up denken aan Mario Kart 7 of Kid Icarus Uprising.

Rondreis vakantie
Ga je deze zomer veel tripjes maken naar steden en gebieden? Geen probleem. Je zult wat minder tijd hebben om te gamen, maar ’s avonds des te vermoeider zijn van al dat reizen. Wat is er dan beter om nog even te gamen (naast een warm bad of een koud biertje)? Groot voordeel is dat overal waar je komt een stopcontact is. Neem wel een verloop stekker mee, want lang niet elk hotel of hostel houdt rekening met onze West Europese stekkers!

Advies: PS Vita met Gravity Rush. De PS Vita is waarschijnlijke de enige console die de thuis consoles zou kunnen uitdagen. Games als Uncharted en Marvel vs Capcom misstaan niet op het Vita-scherm en lijken als twee druppels water op de games beschikbaar voor de grote consoles. Hiernaast heeft de PS Vita communicatieve opties om ook je sociale leven te regelen. Hiermee is de PS Vita bij uitstek geschikt om je in de spaarzame vrije tijd te vermaken met hoogwaardige games.

Werk ”vakantie”
Ga je deze zomer niet weg, maar blijf je in Nederland om te werken en een centje bij te verdienen, dan betekent dit niet dat je binnen moet blijven om te gamen. Zelf heb ik zomers gezwoegd om de post rond te brengen; om in de avond te genieten van mijn welverdiende rust. Na het werk ga je in de avond lekker in de tuin zitten en in het weekend ga je aan een meertje liggen. Aan het einde van de zomer heb je die PS Vita, Nintendo 3DS XL of Xbox 360 wel verdiend!

Advies: Nintendo DS met Final Fantasy Tactics Advance A2. Houd je geld nog even in je zak en pak die oude Nintendo nog eens op. Of geef een klein deel van je inkomsten uit aan een DS, welke voor dumpprijzen aan te schaffen is. De Nintendo DS biedt de grootste bibliotheek aan games. Een groot gedeelte van deze games is ook nog eens steengoed! Zelfs bij de Aldi zijn games te koop, waar ik bijvoorbeeld Final Fantasy Tactics Advance A2 oppikte. Meesterwerk! Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten? Het kan als je niet vies bent van een beetje gedateerde graphics. En nogmaals: die gloednieuwe console komt wel als je het geld bij elkaar hebt gewerkt.Onbewoond eiland vakantie
Iedere gamer heeft de vraag wel eens gekregen: welke game neem je mee naar een onbewoond eiland? Het antwoord daarop is niet simpel. Als ik je dan toch een advies mag meegeven zou ik voor de eerder genoemde combinatie gaan van een Nintendo DS en Final Fantasy Tactics Advance A2 (of een PSP met War of the Lions). Een game waar je makkelijk menig uur in kan steken tussen het geďmproviseerd vissen en kampvuren bouwen door. Houd er wel rekening mee dat waterschade dodelijk is en de stroomvoorziening wordt hoe dan ook na acht uur een probleem.

Zo zie je maar weer: voor iedere uitdaging is er een handheld naar keuze. Heb je nog niet geboekt, bedenk je dan waar je handheld het best tot zijn recht komt. Handig toch? Heb je na deze tips nog verdere vragen, post dan hieronder in de reacties je vakantie of je console. Ikzelf of een mede BG’er zullen je vast op weg kunnen helpen. Prettige vakantie!

Geplaatst door Jeroen Knop op 21-07-2012
Aantal keer bekeken: 9228

Laatste reacties

avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13167   10) 22-07-2012 17:18
PSP meenemen op vakantie is een goed idee; je kunt er ook nog films op kijken (geheugenkaartje erin die je vantevoren vol zet).
Maar batterij-duur is een probleem.

Nog een goede tip voor een reserve-accu voor je PSP?
avatar van Krichat
Krichat ( 3795 ) 22-07-2012 17:40
Huisje-in-Zuid Frankrijk-met-je-ouders vakantie, hoe weten jullie dat precies :&apos Ik ga 11 augustus inderdaad naar een huisje in Zuid Frankrijk met mijn ouders!
avatar van Wouter
Wouter ( 1081 ) 22-07-2012 19:01
Metal Gear Solid HD Collection op de Vita houdt mij op dit moment in Schotland ook wel bezig
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 22-07-2012 20:50
Geen aandacht voor de Remote Play optie van de PS3?! Lekker films, muziek, mini's, psone games en nog veel meer streamen naar je PSP
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32873 ) 23-07-2012 10:33
Rol: Forum Moderator
@Bonecrusher: maar daarvoor is wel een actieve internetverbinding nodig en die heb je meestal niet op vakantie
avatar van PinkPirateBunny
PinkPirateBunny ( 181 ) 23-07-2012 13:23
Rol: BG Redacteur
Quote:
Huisje-in-Zuid Frankrijk-met-je-ouders vakantie, hoe weten jullie dat precies :&apos Ik ga 11 augustus inderdaad naar een huisje in Zuid Frankrijk met mijn ouders!

Wij houden vaste BG'ers scherp in de gaten.

@ de discussie over film en muziek; Vind het altijd zonde van mijn batterijen om muziek en film om de console te gebruiken. Op de Gamegear had je ook een TV tuner waarmee je op vakantie het nieuws kon zien. Kostte je wel iedere keer 6 penlites. Op een console moet je gewoon lekker een spelletje spelen, vind ik.
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 24-07-2012 10:59
Gisteren via de eshop van m'n 3DS een aantal oude Gameboy games gekocht voor de vakantie. Man de nostalgie die door m'n bloed begon te stromen.

Een jaar of 15 geleden ging ik altijd met m'n vader een aantal games kopen voor op vakantie. Daar stond je dan met je rapport geld in de winkel om te kijken wat je kon kopen. Natuurlijk ook de vraag of het wat is of niet. Tsja, internet had je toen nog niet om je mening door te laten vormen.

Ik word al veel te oud )):
avatar van Dorsos
Dorsos ( 163 ) 27-07-2012 15:14
Ik neem gewoon heel associaal mijn PS3 en Wii mee naar de camping (luxe caravan). Ook aangezien we dit jaar in de NL blijven en het mogelijk dus slecht weer kan worden. Tevens wil ik ook lekker een filmpje kunnen kijken. Ik vermaak me wel 2 weken lang.