Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Het uitstel van Grand Theft Auto V

“Spring 2013!”, kopte Rockstar lange tijd, als het ging om de releasedatum van Grand Theft Auto V. Lente van dit jaar hadden veel gamers dan ook al geblokt in hun agenda. Dan zou Rockstar’s open-wereld game, nu reeds door de media als meesterwerk bestempelt, verschijnen voor de PS 3 en de Xbox 360.

Helaas voor vele miljoenen gamers, werd de game onlangs uitgesteld. En niet zo’n beetje ook. Een dikke vier maanden – de releasedatum is verschoven naar 17 september – moeten gamers wachten op de Messias van de games. Want ook al mag Call of Duty misschien in aantallen nog altijd de onbetwiste koning zijn, geen enkel ander spel als GTA V weet zoveel ophef te veroorzaken.

Het begon al met een aankondiging van een aankondiging. Toen een teaser van een trailer. Toen de eerste screenshots en toen de eerste verhalen. Maar niemand, nog geen enkele gamecriticus, recensent of journalist, heeft zelf de game gespeeld. Dat houdt Rockstar voorlopig allemaal strak zelf in de hand. En de eerste hands-on laat voorlopig nog wel even op zich wachten. Die extra tijd zou nodig zijn om het spel bij te schaven en verder op te poetsen. Volgens Rockstar is dat nodig om het spel kwalitatief aan de standaard te laten voldoen die gamers van GTA V verwachten. En dat siert Rockstar ergens wel.

Ik zie het al voor me. De broertjes Sam en Dan Houser kijken naar de laatste build, zien nog wat glitches, kijken elkaar aan en weten het: ‘uitstellen die hap. Dit moet en kan beter.’ Paniek bij de aandeelhouders. De raad van bestuur van Take 2 Interactive komt bij elkaar. Maar omdat GTA V binnen het financiële boekjaar valt, kan het allemaal wel. De pre-orders van BioShock Infinite zijn gunstig, dus die game vangt de eerste schade wel op.

Gamers zijn over het algemeen teleurgesteld, maar niet boos. Ook zij snappen dat dit hen uiteindelijk een betere GTA V oplevert. En laten we wel zijn, de vorige GTA games kenden altijd - net zoals iedere open-wereld game – flink wat bugs. Dit keer wil Rockstar niets aan het toeval overlaten. Het is de laatste GTA voor de current gen consoles. De serie moet eruit met een knal, om daarna aan de next-gen Grand Theft Auto te gaan werken.

De industrie is er minder blij mee. Alles in de buurt van GTA V komt nu in gevaar. Zelfs voor de beoogde next-gen consoles zou het ongunstig kunnen uitpakken. In een duister scenario gaan zij GTA V kopen, zijn daar maanden mee zoet en geloven het wel met die PS 4 en de Xbox 720. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, valt nog te bezien, maar de games die in de buurt van GTA V uitkomen zijn wel degelijk de pineut. 17 september komt GTA V uit, 18 september verschijnt Killzone: Mercenary voor de PS Vita. Twee totaal verschillende games voor twee totaal verschillende platformen, maar ik denk niet dat men bij Guerilla Games echt blij is met Rockstar. Ik voorzie dan ook dat uitgevers massaal hun geplande september releases naar achter dan wel naar voren gaan schuiven. 20 augustus voor Splinter Cell: Blacklist? Het kan nog net…

Hoeveel Grand Theft Auto V exemplaren verkocht gaan worden, weet niemand, maar dat het zo maar richting de 10 à 15 miljoen kan gaan lopen, daar lijkt iedereen het wel over eens te zijn. Dat is enorm veel en wellicht dat daarom Activision nu al zijn verwachtingen voor de nieuwe Call of Duty naar beneden heeft bijgesteld. Men dekt zich vast in, al zal ook de nieuwe CoD wel weer een paar recordjes gaan breken. Toch is het niet Call of Duty die dit jaar de meeste pers, buzz en hype genereert, maar Grand Theft Auto V. Het lijkt wel of de hele gaming wereld er naar smacht…

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 14-02-2013
Aantal keer bekeken: 6783

Laatste reacties

avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 14-02-2013 09:25
Ik beleef al jaren veel plezier aan de GTA games. Toch vind ik het een game die ik niet voor de volle roefel aanschaf. Leuk voor wat uurtjes tussendoor vermaak. Ik vind het uitstel ook niet echt heel erg en om nou te zeggen dat ik daardoor de nieuwste consoles ga laten liggen is helemaal niet van toepassing.

Iedere echte gamer heeft die kriebels er al helemaal in. Ik denk dat het zelfs zo kan zijn dat GTA V gaat lijden onder de release hype van de nieuwe consoles. Nieuwe console over GTA V, yes sir, any day of the week.
avatar van Duncan
Duncan ( 17 ) 14-02-2013 09:32
Na mijn laatste ervaring met CoD heb ik besloten nooit meer een nieuwe te kopen. Ik hoop vele met mij zodat ook zij (de developer) een indirect bericht krijgen dat ze echt eens moeten innoveren en verbeteren. Het doelloos schieten zonder echt verhaal. Waarschijnlijk alleen leuk voor tieners en twintigers maar geloof me het houd een keer op.

Op GTA V kan ik niet wachten, wat heb ik genoten van de IV. Geniaal. De uitbreidingen ook. Laten we hopen dat het uitstel echt tot verbetering leid en niet tot unlockable DLC wat al op de disk staat.

Bioshock Infinite lijkt mij ook heel erg gaaf. Waarom? Een goed verhaal, innovatie en een mooie wereld. Laat maar komen allemaal!
avatar van Userverwijderd35
Userverwijderd35 ( 404 ) 14-02-2013 10:09
Ik vond GTA IV niet zo leuk als de PS2 trilogie. De lol was uit de series gehaald met de logge en veels te realistische physics. Door de ruit vliegen, vaag opstaan en weer instappen, wat haatte ik dat.

Op een gegeven moment enkel nog maar fast travel met de taxi en de missies halen.

Het beste van GTA IV waren de characters en story van TBOGT maar het heeft nooit de lol van GTA III, VC en SA evenaart voor mij.

GTA V lijkt mij interessant, niet voor een day one purchase, en mogelijk ga ik ervoor in de budgetbakken.
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1906 ) 14-02-2013 10:42
Mijn grootste bezwaar is dat het voor de huidige generatie wordt gemaakt.
Nu zal de PC versie wel wat mooie verbeteringen hebben, maar ik verwacht geen wonderen.
avatar van JD94
JD94 ( 1431 ) 14-02-2013 11:09
GTA V ga ik zeker kopen, alleen niet als pre-order, wacht tot ie een tikke goedkoper is. Hopen dat de ps4 zich dan ook nog een dik jaartje laat wachten..
avatar van DarkForce
DarkForce ( 411 ) 14-02-2013 11:11
Helemaal eens met Aerodynamisch.

Ik had IV gepreordered voor de volle mep..wat een spijt heb ik daarvan gehad. De game was anders dan ik had gehoopt en verwacht; De 'relealistische' draai vond ik verschrikkelijk.

Het wordt dus de eerste GTA die ik niet direct koop, maar waarvan ik eerst wil ervaren hoe die speelt. Als dit veel lijkt op IV gaat het m niet worden
avatar van Epitome
Epitome ( 758 ) 14-02-2013 11:19
Ik vind uitstel wel goed, ik wil geen superlange games in de zomer gaan spelen. Dan wil ik buitenspelen! Tenminste als het een hete zomer gaat worden, maar daar twijfel ik niet aan na de afgelopen koude weken.

In de herfst mogen de grote titels zich weer aandienen en dan is GTA V natuurlijk de grootste waar ik echt naar uitkijk en velen met mij. Ik koop wel de collector's edition op dag 1, dat is iets wat bij Rockstar altijd goed zit. Dan ben ik even Budgetgamer af, alhoewel ik natuurlijk wel de goedkoopste aanbieder hier zal checken!
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24241   97) 14-02-2013 11:42
Grand theft auto is voor mij standaard een no-brainer. De ene wat toffer dan de ander maar ze zijn allemaal zo tof op hun eigen manier. Ik vond het laatste deel ook totaal niet teleurstellend ofzo. Ik had het meeste moeite met San Andreas zijn sfeer om daar in te komen, maar ook die is qua vrijheid en mogelijkheden dan weer ongeëvenaard.

Uitstel geen probleem, zolang het maar niet op de manier gebeurd zoals bij Rayman Legends.. Dan voel je je wel geflashed. Ik kan echt niet wachten op het vijfde deel en als ik zo alles om mij heen lees brengt dit weer ongekende mogelijkheden met zich mee!
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1458   2) 14-02-2013 12:41
Ik had liever een opvolger van RDR gezien. Ben een beetje klaar met de serie en vind 'm over zijn hoogtepunt geen. Vond deeltje 4 persoonlijk tegenvallen. Sleeping Dogs vond ik, vreemd genoeg, op de een of andere manier dan wel weer verfrissend. Maar ja, ik zal een day-one aankoop wellicht toch niet kunnen weerstaan, want Rock* is een meester in het creëren van hype.
avatar van Defl
Defl ( 895 ) 14-02-2013 12:43
Gisteren nog bij de PSN sales Darksiders 2 en de Sly trilogy gekocht. Ben daarnaast net begonnen aan Dead Space 3 en de andere voorjaarstoppers die nog uitkomen spelen zichzelf ook niet. Wees blij!
avatar van Lam-Bal
Lam-Bal ( 2546 ) 14-02-2013 15:05
Heb helemaal niets met GTA games. Heb ze wel allemaal gespeeld en heb ze nog steeds, maar dat komt omdat het in de aanbieding was voor een tientje tijdens sales.

GTA games heb ik ook nooit voor de volle mep gekocht. Voor mij is GTA een game die ik voor een tientje uit de budgetbak haal en vervolgens eens aanslinger als ik me de rambam verveel. GTA 4 vond ik qua verhaal, sfeer en het immense aantal bugs gewoon slecht, daarnaast vond ik Max Payne ook geen geweldig product dus ben ik huiverig voor GTA 5.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 14-02-2013 16:12
Zeker zuur dat we weer eens zijn teleurgesteld door de wispelturige releasedata van Rockstar, met GTA IV was er als ik het mij goed herinner zelfs sprake van 2 maal uitstel.

Gelukkig is het late voorjaar en de zomer beter buitendeurs besteed dan binnen zittend met een controller in je zweterige knuistjes.
Wanneer de eerste herfstregen zich aandient kunnen we dan vluchten naar het met virtuele zon overgoten Los Santos.

Het is de eerste game in jaren die ik voor de volle prijs op releasedatum aanschaf en omdat Rockstar heel wat tijd heeft geinvesteerd in dit deel vermoed ik dat dit de beste GTA tot nu toe wordt.
Gelukkig zal hij door het lange wachten dan ook helemaal goed speelbaar zijn zonder dat we moeten wachten op een alles reddende patch.

Viva Los Santos!
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32826 ) 14-02-2013 18:18
Rol: Forum Moderator
Ik heb hem laatst in de pre-order gezet, voornamelijk omdat ik een erg goede prijs gevonden had hier in Denemarken (icm spellen inruilen). Ben altijd zeer te spreken over GTA en ook IV vond ik echt verre van tegenvallen! Al moet ik zeggen dat ik RDR beter vond qua sfeer, verhaal en uitwerking.

Ik ben benieuwd naar de eerste gameplaybeelden, die moeten ze ondertussen toch wel uit kunnen brengen?
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13130   10) 14-02-2013 18:59
Nu heeft Rockstar wel extra tijd om de hype op te bouwen en kan meer trailers en gameplay laten zien voor de release. Open wereld games zijn altijd geweldig doordat er ook vaak veel onverwachtte dingen te vinden en te doen zijn buiten het verhaal om.
Wat uitstel is niet erg; toch al een flinke backlog opgebouwd...
avatar van Wynhead
Wynhead ( 87 ) 14-02-2013 20:37
Haal je eindelijk een PS3 voor dit spel, wordt het verschoven naar september. Aan de andere kant: nu kan ik GTA 4 & Saints Row spelen
avatar van Johnnnyboy15nl
Johnnnyboy15nl ( 147 ) 17-02-2013 10:41
Ik vond Grand Theft Auto IV helemaal gaaf! Maar mocht wel iets leuker, daarbij bedoel ik meer sfeer / dingen om te doen. Maar ik zou niet willen dat GTA net zo'n game word als Saints Row want dat vind ik weer overdreven veel humor.
avatar van Sketsboy15
Sketsboy15 ( 554 ) 17-02-2013 14:56
Erg balen van dit, had het niet erg gevonden als het 2 maandjes later was maar nu komt het weer naar de zomervakantie en voor mij komt er vrij weinig uit om te spelen in de zomer. Maar ik heb liever een afgemaakte game dan een game met veel gltiches. Next gen zal snel erna volgen als je de geruchten mag geloven. Misschien weten we dat wel op 20 februari ;)