Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Komt Assassin’s Creed IV: Black Flags te snel?

Officieel is afgelopen maandag Assassin’s Creed IV: Black Flags onthuld, maar die week daarvoor lekte er al van alles en nog wat naar buiten. Lang verhaal kort: de nieuwe Assassin’s Creed gaat 60 jaar terug in de tijd ten opzichte van de periode waarin AC 3 zich afspeelde en stelt het brute, avontuurlijke, harde maar ook exotische leven van piraten centraal tijdens de Golden Age of Piracy.

De onthulling en eerste info rondom AC IV heeft de nodige stof doen opwaaien en over het algemeen lijken de meeste gamers het wel te zien zitten om als piraat door het leven te gaan. Toch zijn er ook gamers die boos zijn, de term “uitmelken” van stal halen en nu reeds standvastig stellen dat ze “de serie dit jaar skippen”. Ik vind dat opmerkelijk.

Assassin’s Creed is Ubisoft’s meest succesvolle serie ooit. Van de franchise zijn nu, bij elkaar opgeteld, 53 miljoen games verkocht. Dat is gigantisch veel. Dat Ubisoft de serie blijft door ontwikkelen, waarbij er steeds 2 gigantische teams naast elkaar aan een game werken – vergelijkbaar wat Treyarch en Infinity Ward doen met Call of Duty – is dus niet zo vreemd. Iedere nieuwe AC verkoopt beter dan de vorige, dus waarom zou Ubisoft de kip met de gouden eieren slachten?

Zelf had ik initieel zoiets van “misschien is het goed als de serie een jaartje rust neemt”. Nu ik de eerste beelden van Black Flags heb gezien, sta ik toch weer te kwispelen als een jonge Labrador. Waarom? Het is een hele nieuwe setting, met een nieuwe held, met volstrekt nieuwe gebieden, nieuwe steden, meer open-wereld gameplay dan ooit, en een verdere uitbreiding van een specifiek spelelementen zoals ,wat ik erg leuk vond aan AC 3, de naval gameplay.

Zure reacties dat deze game feitelijk een veredelde DLC betreft die is opgepompt, kan ik naar het rijk der fabelen verwijzen. In 2010 begon men aan AC 3 en in 2011 is een andere team begonnen aan AC IV. Misschien dat het ooit het idee was om als DLC voor AC 3 uit te komen, maar dat het spel zo’n vlucht heeft genomen, dat men besloot er een volstrekt op zichzelf staande game van te maken, dat kan. Maar de vraag is… maakt dat uit?

Wanneer de kwaliteit continue hoog is (AC games zijn geen makkelijk in elkaar geflanste spelletjes en zitten altijd tot hun strot vol aan content), er steeds een nieuwe held en nieuwe setting(s) geïntroduceerd worden; kun je dan spreken van uitmelken? Het core-team van AC 3 bestond uit 600+ man waarbij bovendien door zes verschillende Ubisoft studio’s aan de game werd gewerkt. Voor AC IV zal dit nog groter zijn, aangezien de game verschijnt voor de huidige generatie spelcomputers én de next-gens. Ik geloof en denk dan ook dat AC IV wederom een zeer uitgebreide Assassin’s Creed game gaat worden. Het wordt een game die wellicht qua thematiek en Assassijnen-insteek het verst van de serie af zal komen te staan, maar qua plezier, vrijheid, free-roaming en bekende en nieuwe AC spelelementen, zal menig gamer weer tientallen uren topvermaak gaan bieden.

Ik snap dan niet dat mensen gepikeerd zijn dat er toch weer een AC uitkomt. Waarom ben je daar boos om? Je kunt toch gewoon wachten tot de game er is, rond die tijd recensies lezen, een demo downloaden en dan alsnog je beslissing maken om het spel wel of niet aan te schaffen? Stel, Ubisoft had deze game pas in 2014 uitgebracht. Dan was het voor de geloofwaardigheid beter geweest en dan hadden we deze discussie, samengevat in: “Er komt wel heel snel weer een nieuw deel dus het zal wel niks zijn”, helemaal niet gevoerd.

Het team van AC IV belooft veel, heeft torenhoge ambities en wil het beste van alle AC games tot nu toe verenigen onder de Caribische zon. Daar moet je de makers rond de release op afrekenen. Niet nu al gaan roepen dat het allemaal wel niks zal worden. Dat is te makkelijk en daar doe je Ubisoft simpelweg te kort mee.

Of je moet echt helemaal niks met piraten hebben, natuurlijk. Dat kan….

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 07-03-2013
Aantal keer bekeken: 8760

Laatste reacties

avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 07-03-2013 18:29
Quote:
Lang verhaal kort: de nieuwe Assassin’s Creed gaat 60 jaar terug in de tijd en stelt het brute, avontuurlijke, harde maar ook exotische leven van piraten centraal tijdens de Golden Age of Piracy.


Ik denk dat hier 600 jaar bedoeld word? Ik ben niet zo heel oud, maar kan me niet voorstellen dat 1952 de "golden age of piracy" was.
avatar van Lam-Bal
Lam-Bal ( 2546 ) 07-03-2013 18:38
Quote:
[..]


Ik denk dat hier 600 jaar bedoeld word? Ik ben niet zo heel oud, maar kan me niet voorstellen dat 1952 de "golden age of piracy" was.

60 jaar terug in de tijd van AC 3
avatar van Ktugach
Ktugach ( 13675   148) 07-03-2013 18:39
Rol: Administrator
Er miste nog een zin:

Assassin’s Creed gaat 60 jaar terug in de tijd ten opzichte van de periode waarin AC 3 zich afspeelde
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1460   2) 07-03-2013 19:00
Game komt idd veel te snel. Ubi moet oppassen dat ze de franchise niet kapot maakt.
avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 07-03-2013 19:00
Ok.. vond het al vreemd en als je de serie niet gevolgd hebt al helemaal .

Ik vind ze te duur blijven en ook de GOTY of complete editions zijn gestopt na 2. Dus je zit vast aan DLC. Jammer, want heb me best een aantal uurtjes vermaakt met deel 1 en 2. Piraten trekt me wel meer dan dat amerikaanse gedoe. Wellicht wel weer eens het proberen waard deze versie. Alleen ff wachten dan tot ie een stuk goedkoper is.
avatar van Logical
Logical ( 488 ) 07-03-2013 19:13
AC3 was al geen AC meer en deze nieuwe zal dat waarschijnlijk nog minder zijn. Uitmelking.

Maar ja, geef ze eens ongelijk. Ik vind het alleen jammer dat de kwaliteit ook direct achteruit gaat.
avatar van TRV
TRV ( 1999 ) 07-03-2013 19:29
Naar mijn mening sla je de spijker op zijn kop met deze column. Zo lang de games gewoon van goede kwaliteit zijn is er geen sprake van uitmelking.

Ik heb erg veel zin in AC IV en hoop dan ook dit jaar nog de disc in een next-gen console te kunnen steken.

Quote:
AC3 was al geen AC meer en deze nieuwe zal dat waarschijnlijk nog minder zijn.

Deel III en IV verschillen inderdaad veel van de eerdere delen, maar ik zie niet in waarom dat een nadeel is, en ook niet waarom het dan ineens geen AC games meer zijn.
avatar van Jopie1980
Jopie1980 ( 1156 ) 07-03-2013 19:39
Ik voelde mij tot op heden niet aangetrokken door de serie. Van de week toch de Anthology gekocht (aanbieding bij 2game.com voor € 64!) en ben erg benieuwd.

En over het uitmelken... Dat vind ik allemaal wel meevallen. Ze zouden toch dom zijn om een succesvolle serie te stoppen? Er zijn genoeg fans en daarnaast is het juist leuk om elk jaar weer een aantal nieuwe topgames te spelen, toch?
avatar van Hell Rider
Hell Rider ( 954 ) 07-03-2013 19:57
Geweldig! Elk deel uit de Assassin's Creed serie nog gespeeld en ik ben ook van plan om dit door te zetten.

De nieuwe setting lijkt mij ook helemaal te gek!

Ik hoop wel weel op een mooie collector's editie, iets zoals de Freedom Edition van AC 3
avatar van Uchiha1911
Uchiha1911 ( 1823   1) 07-03-2013 20:01
Ik verbaasde me over het feit dat AC4 zo snel na AC3 aangekondigd werd. Maar of het erg is? Wat mij betreft niet.

Waar Call of Duty geen emotie bij me weet los te peuteren, word ik bij Assassin's Creed meegenomen door Altaïr, Desmond/Ezio en ook Connor. Met AC3 heeft Ubisoft wederom een top game weggezet, hoe je het ook wendt of keert. Hier en daar valt er natuurlijk wel iets op te merken, maar ach..

Uitmelken? Vernieuwing, vernieuwing, vernieuwing!

Met een eigen schip varen? Het water in duiken wanneer je maar wilt, het schip laten liggen, een eiland verkennen, terug komen met je treasure en gewoon weer doorvaren.
Edward, geboren piraat, die in de clinch komt met het verleden van zijn voorouders en zich daar gaandeweg aan aanpast? Mensen, er zijn genoeg redenen waarom deze game wederom een aanwinst kan zijn voor je collectie.

Een Call of Duty-game komt er bij mij echter niet meer in
avatar van EEK79
EEK79 ( 2108 ) 07-03-2013 20:26
Kort verhaal lang, een commercieel bedrijf kan ik het nooit kwalijk nemen dat ze geld willen verdienen want dat is de essentie van een commercieel bedrijf. Boos worden om een game lijkt me per definitie redelijk kansloos maar zoals bekend liggen liefde en haat dicht bij elkaar dus de vraag is dan waarom b.v. Iemand boos is ( lees de persoon geeft er wel iets om of hij is alleen maar het trollen ). Vernieuwing is een van de laatste woorden waaraan ik denk bij ac,deel 1 was vernieuwing, de rest is copy paste en verfijning wat niet erg hoeft te zijn zolang je het niet erg vindt om hetzelfde over en over te doen ( geldt ook voor cod ). Het zijn kwaliteitsproducten maar door de hoge verkoopcijfers durft een producent niet te vernieuwen en creatief te zijn, voor andere teams/producenten de taak om hier weer overheen te gaan met een nog beter product zodat ze wel moeten verbeteren omdat ze anders geen bestaansrecht hebben. Wanneer er voldoende nieuwe interessante games zijn dan ben ik 1 van die personen die hem wil laten liggen en dan wanneer ze na 3 jaar zichzelf weer opnieuw uitgevonden hebben dan pak ik de serie graag weer op.
avatar van Ice-T
Ice-T ( 391 ) 07-03-2013 22:19
Ik heb het wel weer gehad met de serie, brotherhood heb ik nog uitgespeeld en revelations ben ik na paar uur gestopt. Er zit gewoon 0 vernieuwing in deze serie en dat is jammer. Maar heb genoeg van de serie, daarom speel ik die games meestal echt een jaar minimaal nadat ie uitkomt. Dan heb ik er weer zin in. Maar ben bang dat het net als COD gaat worden en dat ik het nu wel gezien heb. En dalijk komt Watch dogs voor ps4 en nieuwe xbox en dat ziet er ook weer eigenlijk uit als AC in de toekomst. Maarja, op dit moment word innovatie ver weg gestopt.

Betekent niet dat het slechte games zijn, zijn nog steeds supergames. Maar het is net als met biefstuk, ga je het te vaak eten dan word het saai.
avatar van Frankie
Frankie ( 2851 ) 07-03-2013 22:24
Toffe setting!!
Eerst nog even aan Revelations en deeltje drie beginnen en uitspelen.
avatar van Userverwijderd35
Userverwijderd35 ( 404 ) 07-03-2013 23:19
Ben afgehaakt na Revelations. Weinig vernieuwing en meer van hetzelfde, denieuwe setting van ac iii boeide mij niet echt en heb deze niet gehaald. Ubisoft kan ik niets kwalijk nemen uiteraard.

Watch Dogs is waarschijnlijk wel een game die ik weer ga halen...
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 08-03-2013 11:51
Wordt het gezeur over uitmelken nou niet aangewakkerd door mensen die deze column lezen en op het idee worden gebracht?
avatar van Defl
Defl ( 895 ) 08-03-2013 12:55
In het begin vond ik het ook niet erg om elk jaar een nieuw deel binnen deze serie te spelen. Maar tijdens Revelations bekroop me voor het eerst het gevoel van verzadiging en AC III heb ik na 5 uur aan de kant gelegd. Ben er voorlopig klaar mee. Ze hebben ook teveel onzin taken/ missies toegevoegd die niet eens leuk zijn om te doen. Deze serie moet eigenlijk 3 tot 5 jaar de koelkast in om dan met een sterke reboot terug te komen, alleen zal Ubisoft dat niet doen wat het verkoopt (nog?) te goed.
avatar van Logical
Logical ( 488 ) 08-03-2013 14:19
Quote:
Wordt het gezeur over uitmelken nou niet aangewakkerd door mensen die deze column lezen en op het idee worden gebracht?

Ik heb de column niet gelezen

Na AC2 en de uitbreidingen heb ik AC3 gespeeld en dat viel mij echt vies tegen. Ontzettend langdradig, veel alleen maar lopen en waar dat eerst nog lekker via de daken kon is dat nu standaard saai en ik had het gevoel dat ik van filmpje naar filmpje aan het lopen was. Als je dan een aankondiging krijgt dat de volgende AC over piraten gaat... dan kun je alleen maar uitmelking concluderen. Ik hoop uiteraard dat de game wel weer tof word, maar na AC3 heb ik daar een hard hoofd in en denk ik niet dat er met dezelfde passie en moeite aan het spel word gewerkt.
avatar van EEK79
EEK79 ( 2108 ) 08-03-2013 22:30
@timd collums zijn er meestal om discussies op gang te brengen omdat het een mening betreft en dit doet de schrijver op zich prima zolang het die bedoeling heeft in ieder geval. Het is wel een beetje een open goal maar vermakelijk.
avatar van BosmaniaK
BosmaniaK ( 67 ) 09-03-2013 00:01
na Revelations wist ik het wel
ik speel ACIII pas wanneer ik écht niks meer te gamen heb.
ik speel ACIV pas wanneer AC III mij wat vernieuwender lijkt en ik écht niks te gamen heb
ACIV moet mij dus nog veel overtuigen

Er is geen probleem met de hoeveelheid content in de games. het probleem is meer dat het te weinig vernieuwt.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 09-03-2013 12:24
Wat 'The Pirates of the Carribean' nog te maken heeft met de Tempeliers, Illuminati/New World Order en de kruistochten kun je je echt wel afvragen.
Ubisoft melkt de franchise weldegelijk uit en riskeert met zijn jaarlijkse releases zijn markt te verzadigen.

Waarom komt er geen nieuwe Prince of Persia game?
Waarom kwam de laatste Rainbow Six game 5 jaar geleden uit?
Waarom was de laatste Ghost Recon game een slecht afgewerkt geheel?

Dat zijn zeker vragen die Ubisoft zich hard op mag afvragen.
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 09-03-2013 12:37
He Cyrus,
- de laatste 2 Prince of Persia games verkochten minder dan verwacht
- Rainbow Six is een vrij hardcore product, de nieuwe game is echter nog steeds in de maak maar wel opnieuw naar de tekentafel gegaan, dat geeft ook aan dat men zorgvuldig met de franchise omspringt
- GR vond ik ook wat tegenvallen...
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 09-03-2013 15:47
Hallo Jan,
De twee Prince of Persia games voor de huidige generatie consoles waren van een redelijke kwaliteit maar konden zeker het niveau van 'The Sands of Time' niet evenaren.
Als Ubisoft net zoveel 'resources' zou hebben besteed aan de ontwikkeling van een nieuw Prince of Persia deel als aan een jaarlijkse Assassins Creed uitgave dan bestond er een gerede kans op een kwalitatief hoogstaand product.

Tussen de release van Rainbow Six Vegas 1 en Vegas 2 zat nog geen anderhalf jaar. Beide delen verkochten vrij goed voor een 'hardcore' game.
Dat we vijf jaar later nog steeds wachten op een nieuw deel, welke naar aller waarschijnlijkheid doorgeschoven wordt naar de volgende generatie consoles, is dan toch wel een bittere pil.
Sowieso lijkt de gehele Tom Clancy franchise ter ziele gegaan met de versimpelde, actie gerichte richting van de huidige Splinter Cell delen en het teleurstellende Ghost Recon Future Soldier.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 09-03-2013 16:18
Quote:
@timd collums zijn er meestal om discussies op gang te brengen omdat het een mening betreft en dit doet de schrijver op zich prima zolang het die bedoeling heeft in ieder geval. Het is wel een beetje een open goal maar vermakelijk.


Niet helemaal mee eens, deze column brengt niet echt mening teweeg, het is meer gewoon inderdaad een schot op open goal.
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 10-03-2013 16:04
He TimD

Het is toch niet zon schot voor open goal omdat de meningen nogal verdeeld zijn. Ik lees, hoor en voel nu drie soorten emoties over AC IV

1) weer een nieuw deel? Deze sla ik even over.
2) He Piraten, tof thema, ik heb de serie (even) laten liggen, maar dit deel spreekt me wel aan
3) Zolang de kwaliteit hoog blijft, blijf ik de serie spelen, ook deze komt er weer in...
Dat is ook precies de discussie die op gang wil brengen.

Ik zou het alleen jammer vinden als gamers dit deel BIJ VOORBAAT
al neersabelen (pun intended) omdat het weer een JAARLIJKS deel is. Dat je gevoelsmatig sowieso hebt van, deze sla ik ff over, het komt te snel, daar kan ik inkomen, maar niet enkel en alleen omdat het een jaarlijkse, nieuwe game is, is het uitmelken en dus koop ik/men de game niet. Die gedachtengang volg ik niet. Als AC 3 nu een game van 3 uur was geweest die eruit zag als Aliens CM dan was het een ander verhaal geweest :-)
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 10-03-2013 17:17
Wat ik mij afvraag Jan, is of jij toch ook een connectie ziet tussen het afnemen in kwaliteit en kwantiteit van andere langer bestaande Ubisoft franchises en de jaarlijkse Assassins Creed producties?
Binnen mijn optiek is die er toch zeker wel.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 10-03-2013 17:56
Jan, dat is bij vrijwel elke sequel zo bij zowel films als games, niet nodig om daar dan elke keer een column over te schrijven toch? Zelfs bij games als Hitman, waar er jaren over een vervolg gaan, hebben mensen het over uitmelken. Niet al te druk om maken.
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 10-03-2013 20:18
He Cyrus, ik hoor wat je zegt...

Niet iedere Ubisoft titel heeft een team van 600 + man waar 3 jaar lang op volle sterkte aan gewerkt wordt. Anderzijds, Far Cry 3 was een HUGE ASS game (zeker als je co-op en multiplayer nog meeneemt) en ook van Watch Dogs wordt veel verwacht, nu maar hopen dat Splinter Cell en RB6 Patriots dezelfde love & care krijgen...
avatar van Doomsdayman
Doomsdayman ( 2502 ) 12-03-2013 01:40
Wat ik echt irritant vindt is dat je bijna helemaal niet meer assasineerd (weet niet hoe je dat spelt). In 3 was het meestal de bos in paar side missies paar minigames main story, en dat is het.

Waar ik ook echt irritant vind is dat in AC3 het verhaal eigenlijk is afgerond. |||Spoiler||| Aarde gered maar iedereen word een slaaf door Juno Desmond dood einde. |||Spoiler|||

Ten 3erde als ik aan Assassin's denk dan komt piraten niet het eerste in me op. Waarom niet ninja's. Dat zou echt vet zijn.