Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Metal Gear Solid Special (3)

Metal Gear Solid
Er zijn zes jaren voorbij gegaan sinds Metal Gear 2: Solid Snake. In 2005 bezet een speciale eenheid van FOXHOUND de nucleaire basis Shadow Moses in Alaska. De terroristen krijgen door de inname van de basis ook de macht over Metal Gear REX, een nieuwe versie van de Metal Gear tank. Ze dreigen de Amerikaanse overheid met een nucleaire aanval als het stoffelijk overschot van de legendarische huurling Big Boss niet aan hun wordt overgedragen. Solid Snake, die teruggetrokken van de mensheid in de buurt van een meer in Alaska leeft, wordt op verzoek van Kolonel Roy Campbell opgeroepen om de terroristen uit te schakelen.


De eerste gevangene die Snake tegenkomt is Donald Anderson, de DARPA chef. Kort nadat hij Snake over het bestaan van de nieuwe Metal Gear REX heeft verteld sterft hij aan een hartaanval. Na een korte ontmoeting met Meryl Silverburgh, die hem helpt ontsnappen uit de gevangenis, gaat Snake op zoek naar de volgende gegijzelde. En dát is ArmsTech president Kenneth Baker. Deze wordt door Revolver Ocelot als lokaas gebruikt om Snake in de val te lokken. Als Snake het gevecht met Ocelot aangaat, en wint, wordt Ocelot plotseling aangevallen door een geheimzinnige cyborg ninja. Deze hakt Ocelot zijn rechterhand af voordat hij weer verdwijnt. Snake krijgt meer informatie over Metal Gear van Baker voordat deze, net als de DARPA chef, plotseling aan een hartaanval overlijdt.

Snake zoekt vervolgens contact met Meryl via de Codec. Ze wil met hem afspreken op voorwaarde dat Snake contact zoekt met de ontwerpen van de nieuwe Metal Gear, Hal “Otacon” Emmerich. Terwijl Snake naar Otacon op zoek is komt hij de enorme Vulcan Raven tegen. Deze valt hem aan met behulp van een M1 Abrams tank. Na deze vernietigd te hebben vindt Snake Otacon in zijn lab. De cyborg ninja die Snake eerder tegenkwam komt weer tevoorschijn. En na een hand tot hand gevecht en wat uitdagende woorden verdwijnt de ninja net zo vlug als hij was gekomen. Solid Snake komt tot de conclusie dat de ninja niemand minder is dan zijn doodgewaande voormalige kameraad; Gray Fox.


Otacon blijkt misleid te zijn en niet op de hoogte van de nucleaire wapens van de Metal Gear. Hij besluit Snake te helpen door, gebruik makend van een speciale Stealth Camouflage, informatie en voorraden bij elkaar te zoeken als niemand hem ziet. Snake ontmoet Meryl en ze praten over hun verschillende rollen als soldaten. Meryl bekent dat ze bij het leger is gegaan om dichter bij haar gesneuvelde vader en haar oom Roy Campbell te kunnen zijn. Uiteindelijk besluit Snake om Meryl mee te nemen. Ze geeft Snake één van de drie PAL sleutels die nodig zijn om Metal Gear REX uit te schakelen. Hun reünie is slechts van korte duur. Terwijl ze onder de controle van Psycho Mantis is valt Meryl Snake namelijk aan. Nadat Snake Psycho Mantis uiteindelijk naar het rijk der doden weet te sturen wordt Meryl weer het slachtoffer van een FOXHOUND lid. Sluipschutter Sniper Wolf weet Snake te verrassen en hij kan niet voorkomen dat Meryl meerdere keren wordt getroffen.


Snake wordt gevangen genomen en geconfronteerd met zijn tweelingbroer Liquid Snake. Revolver Ocelot begint Snake te martelen met elektriciteitsschokken. Snake weet al snel te ontsnappen en komt al snel opnieuw oog in oog te staan met Liquid. Ondanks dat zijn broer een Hind-D aanvalshelikopter heeft kunnen bemachtigen en de machtsverhouding duidelijk in zijn nadeel, weet Snake de helikopter te vernietigen. Nadat hij de communicatietoren, waarop het gevecht plaatsvond, is afgedaald komt hij Sniper Wolf weer tegen. De twee gaan een duel met sniper rifles aan en Snake weet het zoveelste lid van FOXHOUND definitief uit te schakelen. Steeds dieper daalt Snake af in het hol van de leeuw. Als eerste door de smeltoven van het waarhuis. Hier komt hij Vulcan Raven voor de tweede keer tegen. Deze wordt snel uitgeschakeld door Snake om vervolgens opgegeten te worden door een groep raven. Voor zijn dood verklapt Raven dat de DARPA chef, die voor de ogen van Snake was gestorven, eigenlijk FOXHOUND lid Decoy Octopus in vermomming was. Kort daarna belt Master Miller met het nieuws dat Snake door Dr. Naomi Hunter, één van zijn teamleden, is besmet met het genetisch gemanipuleerde virus FoxDie. Campbell plaatst haar onder arrest. Het virus, ontworpen om mensen met een bepaalde genetische code via een hartaanval om het leven te brengen, was verantwoordelijk voor de dood van Octopus en ArmsTech president Kenneth Baker. Uit schuldgevoel neemt Naomi contact met Snake op en bekent hem dat ze zich had aangemeld voor de missie om deze te dwarsbomen. Nu ze Snake beter heeft leren kennen kan ze het niet over haar hart verkrijgen om hem rechtstreeks te doden. Daarom heeft ze het virus opnieuw geprogrammeerd.


Als Snake in de hangar van Metal Gear weet binnen te dringen komt hij erachter dat Liquid van plan is om een kernkop op Lop Nor in China af te vuren. Liquid vertelt Ocelot dat Lop Nor eigenlijk een nucleair testgebied is en voor het publiek verborgen is. De aanval zal een counteraanval van China op Amerikaans grondgebied uitlokken. Met de PAL sleutel probeert Snake de lancering ongedaan te maken. Plotseling wordt het sein gegeven dat de lancering kan plaatsvinden! Master Miller, een trainingsexpert en adviseur van Snake, ontmaskert zichzelf als Liquid Snake. Hij vertelt Snake dat het doel van de bezetting de activering van de PAL codes was. Terwijl Liquid aan boord klimt van REX legt Liquid uit dat zowel hij als Snake het resultaat zijn van het Enfants Terribles project van de Amerikaanse overheid dat in de jaren zeventig werd gestart. Het doel van dit project; klonen van de legendarische huurling Big Boss creëren. Onderdeel van dat project hield alleen wel in dat enkele van hun genen gewijzigd moesten worden. Solid Snake kreeg de dominante genen van Big Boss en Liquid moest met de overgebleven genen genoegen nemen.

Snake gaat het gevecht met Metal Gear REX aan en weet de sensoren van de machine te vernietigen. Gray Fox, die toegeeft een radio informant genaamd Deepthroat te zijn, vecht met REX maar raakt dodelijk gewond. Als Snake REX weet te verslaan vertelt Liquid dat de soldaten en Golf Oorlog baby’s genetisch verwant met hen zijn. Hij daagt Snake uit tot een laatste gevecht bovenop Metal Gear. Na zijn broer verslagen te hebben komt hij Meryl opnieuw tegen. Na een lange jeepachtervolging, waarin Snake Liquid met een machinegeweer onder vuur neemt, crashen de beide wagens. Snake weet eindelijk de faciliteit te ontsnappen terwijl Liquid instort en sterft aan het FoxDie virus. Kolonel Campbell, die tijdelijk niet in het commando van de missie was, weet een nucleaire luchtaanval terug te roepen en hij verklaart Snake officieel als gestorven tijdens de missie. De Amerikaanse overheid zal hem in de toekomst niet meer lastigvallen.

Na de aftiteling komt de speler erachter dat Snake in werkelijkheid de inferieure genen had gekregen in vergelijking met Liquid. Het is niet bekend hoe lang Snake nog zal leven voor het FoxDie virus zal toeslaan. Ocelot blijkt een dubbelspion te zijn voor de President van de Verenigde Staten, de derde kloon van Big Boss, Solidus. Ocelot was de hele tijd al van plan om de ontwerpplannen van Metal Gear te stelen en deze bij de president af te leveren.

Metal Gear Solid 2
Aan boord van de U.S.S. Discovery
Sons of Liberty opent op een nauwelijks verlichte George Washington Burg in New York in 2007, twee jaar na het Shadow Moses incident. Solid Snake en Otacon, nu lid van een organisatie genaamd Philanthropy, doen onderzoek naar de ontwikkeling van een nieuwe Metal Gear. Van deze Metal Gear RAY wordt gefluisterd dat het een amfibievoertuig is en het op technologisch gebied de vloer aanveegt met de oude Metal Gear modellen. De logische oplossing voor het feit dat de plannen voor de oude Metal Gear in 2005 waren uitgelekt.

Kort nadat Snake aan boord van de U.S.S. Discovery heeft weten te komen valt een groep Russische terroristen, onder de leiding van Russisch nationalist Sergei Gurlukovich, het schip aan. Als Snake tot de brug van het schip heeft weten door te dringen ontmoet hij Olga, de dochter Sergei. Zij heeft geweigerd het schip te verlaten, ondanks het feit dat ze zwanger is. Als Snake haar, na een gevecht, succesvol heeft weten te verdoven vervolgt hij zijn weg naar het laadruim van het schip. Hij moet en zal beeldmateriaal van de nieuwe Metal Gear RAY te pakken krijgen.


De zaken lopen snel uit de hand als Revolver Ocelot Sergei Gurlukovich verraadt en vermoordt. Hij maakt bekend dat Ocelot een nieuwe arm heeft gekregen nadat Gray Fox deze had afgehakt. De donor van deze nieuwe arm is de overleden Liquid Snake. Op onverklaarbare wijze weet de geest van Liquid het lichaam van Ocelot over te nemen. Onder de controle van Liquid besluit Ocelot om het vrachtschip te laten zinken voor hij met Metal Gear RAY weet te ontsnappen. Het schip en de hele bemanning zinken naar de bodem van de Hudson Rivier…

BIG SHELL
29 april 2009. Een terroristische organisatie onder leiding van ‘Solid Snake’ bezet de opruimingsfaciliteit genaamd Big Shell. Deze werd gebouwd na de ecologische ramp van uitgelekte olie in de Hudson Rivier. Raiden, een nieuwe rekruut van FOXHOUND, infiltreert de faciliteit om orde op zaken te stellen. In het begin wordt hij nog aangesproken met de codenaam “Snake”. Zijn missie is om alle gegijzelden, waaronder de president van de V.S., uit handen van de terroristische organisatie Sons of Liberty te redden.

Raiden infiltreert de Shell via zee terwijl SEAL Team tien via de lucht een poging waagt. Hij sluit zich aan bij SEAL Luitenant Iroquois Plisken en explosieven-expert Peter Stillman om verschillende bommen, die op de Big Shell zijn bevestigd, onschadelijk te maken. De bommen zijn geplaatst door Fatman, de voormalige pupil van Stillman die nu deel uit maakt van de groep terroristen. Terwijl Raiden succesvol is in het elimineren van Fatman sterft Stillman door een door Fatman geplaatste val.


Met behulp van een mysterieuze cyborg ninja genaamd Mr. X weet Raiden de president te lokaliseren. Deze vertelt hem dat Big Shell de ontwikkelingsplaats is voor een nieuwe Metal Gear. Deze zogenaamde Arsenal Gear bevat een krachtige AI supercomputer, “GW”, die in staat is om alle via internet verstuurde informatie te bewerken. De president beweert ook dat het hele democratisch stemproces een façade is, en dat de werkelijke heersers van de V.S. een organisatie genaamd The Patriots is. Revolver Ocelot doodt de president kort nadat hij dit nieuws aan Raiden verteld heeft. Het laatste overgebleven doel voor Raiden komt in zicht; de vernietiging van Arsenal Gear om een nucleaire aanval te voorkomen. Plisken bekent de échte Solid Snake in vermomming te zijn. Samen met Emma Emmerich, het zusje van Otacon en toevallig een ontwerper van Arsenal Gear, en Solid Snake probeert Raiden door middel van een virus de “GW” AI te vernietigen. Terwijl het drietal op weg is naar de computerkamer om het virus te kunnen uploaden wordt Emma aangevallen door Vamp. Het virus wordt geïnstalleerd maar wordt halverwege gestopt. Emma sterft in de armen van haar broer, Otacon. Snake en Raiden hebben geen andere keus dan Arsenal fysiek te vernietigen. Terwijl Otacon met andere overlevenden weet te ontsnappen keert Mr.X weer terug. Het blijkt in werkelijkheid Olga Gurlukovich te zijn. Ze slaat Raiden bewusteloos met haar zwaard.

Als Raiden weer bijkomt bevindt hij zich in een martelkamer waar Solidus Snake, de echte terroristenleider én huidige president van de V.S. blijkt te zijn! Solidus verklapt dat hij Raiden, een voormalig kindsoldaatje, als klein jongetje heeft geadopteerd en dat Raiden nu een agent voor de Patriots is. Olga, werkzaam als een Patriot dubbelspion in de Sons of Liberty groep, helpt Raiden te ontsnappen en hij weet Snake weer te vinden in de Arsenal Gear. Terwijl het tweetal zich een weg door het monsterlijk grote gevaarte vecht begint het gedrag van Raiden zijn commandant ontzettend vreemde vormen aan te nemen. Het blijkt dat de Kolonel die Raiden opdrachten gaf in werkelijkheid een creatie van de GW supercomputer AI is. Dit deed het programma door de gegevens van Kolonel Roy Campbell te koppelen aan Raiden zijn eigen verwachtingen. Het vreemde gedrag van de simulatie is het gevolg van de schade die het virus, dat Raiden en Snake gedeeltelijk hadden ingeladen, heeft aangericht.


Raiden wordt gedwongen om het gevecht met een bataljon van 25 Metal Gear RAY eenheden aan te gaan . Olga grijpt in om hem te beschermen maar wordt geveld door een van Solidus zijn tentakels. Ze legt uit dat twee jaar geleden, direct na haar kind op aarde gezet te hebben, de Patriots haar kind ontvoerden en ze haar dwongen voor hen te werken. Als ze er niet aan zou werken om een plan getiteld S3 tot een succes te volbrengen zou haar kind vermoord worden. Na deze korte uitleg schiet Solidus Olga door haar hoofd en gooit haar lichaam aan de kant. Haar laatste woorden; “Leef, je moet!” Dankzij het virus beginnen de RAY eenheden te haperen en elkaar en Solidus aan te vallen.

Arsenal begint op te stijgen uit zee en Snake, Solidus en Raiden worden mee getild naar het dak van het fort. Tot Solidus zijn frustratie bekent Ocelot dat ook hij een Patriot agent is. Het hele doel van de gijzeling was om de gebeurtenissen van Shadow Moses te herhalen. Wat Ocelot omschrijft als het S3 plan. De Solid Snake Simulatie. Het doel; om van Raiden een perfecte soldaat te maken. Ocelot doodt Fortune en klimt aan boord het prototype Metal Gear RAY dat hij twee jaar eerder uit de U.S.S. Discovery had gestolen. Terwijl Ocelot een poging doet om de overblijvers te doden neemt Liquid weer bezit van het lichaam van Ocelot. Liquid verklaart de jacht op de Patriots te zullen openen op basis van de gegevens in Ocelot zijn brein. Hij zet Arsenal op een ramvaart met New York en vertrekt richting zee, op de voet gevolgd door Snake.


Arsenal komt in de binnenstad van New York tot stilstand. De inslag lanceert Raiden en Solidus op het dak van het stadhuis. Solidus legt Raiden zijn plan uit. Door middel van een nucleaire elektromagnetische inslag in Manhattan zou de digitale infrastructuur van de V.S. instorten. En dat zou Solidus de mogelijkheid geven om als republiek in opstand te komen tegen de Patriots. Ze zouden de Sons of Liberty zijn. Terwijl Solidus zijn plan vertelt nemen de Patriots contact op met Raiden. Via een AI vertellen ze de waarheid over hun daden. De AI’s worden geprogrammeerd om digitale waarnemers te worden die overbodige en nutteloze informatie in de digitale wereld zouden verwijderen. Het S3 project staat voor Selectie voor Sociale Samenleving. De informatie die had Ocelot gekregen was onderdeel van dit plan. Het nadeel van de Patriots is dat de macht over de stroom van digitale informatie ook betekent dat ze makkelijk de geschiedenis zouden kunnen veranderen. Solidus gelooft dat het opsporen van de Patriots via Raiden’s neurale geheugen de enige mogelijkheid is. Hij daagt zijn zoon uit tot een laatste duel. Raiden verslaat Solidus met gemak. Terwijl een menigte van mensen het wrak van Arsenal Gear komt bekijken ontmoeten Raiden en Snake elkaar nog een laatste keer. Snake vertelt Raiden dat alleen hij zelf kan kiezen waar hij in gelooft en dat hij moet doorgeven wat zijn overtuigingen zijn. Snake heeft een zendertje op de Metal Gear RAY van Liquid-Ocelot geplaatst en samen met Otacon besluit hij de jacht te openen…

Na de aftiteling bespreken Otacon en Snake de gegevens die ze op een gekraakte cd hebben gevonden. Uit de gegevens blijkt dat de twaalf leden van het Wisemen’s comité, de leiding van de Patriots, al ongeveer 100 jaar dood zijn en dat één van de namen op de lijst een grote sponsor van Philanthropy is.

Belangrijke feiten
De Patriots zijn onderdeel van de Amerikaanse afdeling van de Philosophers. Alle tegenstanders in de Metal Gear Solid games zijn bijzonder qua krachten, uiterlijk en gedrag. In deel 1 waren de tegenstanders van Snake andere naar dieren vernoemde weirdo’s. Zo was er de psychotische Psycho Mantis, de mystieke Vulcan Raven, de eenzame Sniper Wolf, triggerhappy Revolver Ocelot en de bedrieglijke Decoy Octopus.

Maar ook de tegenstanders in MGS2: Sons of Liberty zijn vreemd te noemen. De onkwetsbare Vamp, de enorm fortuinlijke Fortune en de vette Fatman op rolschaatsen. En dan heb ik het nog niet eens over Liquid Snake die de geest van Ocelot overneemt door zijn afgehakte hand.

Ook het gebruik van een korte cutscène na de aftiteling van de game is een handelsmerk van de Metal Gear games. Maar of dat bij Metal Gear Solid 4 ook het geval is…

Geplaatst door Gerard Olsder (Ollie1981) op 11-06-2008
Aantal keer bekeken: 11048

Laatste reacties

avatar van WvA
WvA ( 125   1) 12-06-2008 13:57
Vraagje, ik heb Metal Gear gespeeld op de Gamecube (volgens mij was dat the twin snakes ofzo?) met dat open einde waarin ocelot (ofzo) met de president belt. Is het vervolg ook voor een Nintendo console te krijgen want dat is anders best wel lame :p
avatar van Talicus
Talicus ( 7388 ) 12-06-2008 14:45
Nope, Kojima vond de Xbox en Gamecube verkopen tegenvallen dus is de serie na het uitkomen van Metal Gear 2: Substance voor de Xbox (of Twin Snakes voor de Cube, ik weet niet zeker welke eerder was) niet meer buiten de Playstation verschenen.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 13-08-2011 06:49
Nice one! MGS rules!!!