Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

(Terug Van) Vakantie

Terwijl ik dit schrijf zit ik in een vliegtuig onderweg naar Minsk op uitnodiging van Wargaming. Het Wit-Russische bedrijf is de afgelopen jaren explosief gegroeid dankzij het succes van het free-to-play spel World of Tanks. Met World of Warplanes en World of Battleships in de maak, en ook de Xbox 360 versie van World of Tanks voor dit najaar zie ik het bedrijf de komende jaren alleen nog maar verder groeien. Het bezoek aan Minsk voelt dan ook als een groot avontuur, maar tegelijkertijd als een fikse omschakeling omdat ik vier dagen geleden nog met vrouw en kinderen in de Drôme, Zuid-Frankrijk, vertoefde.

Ik ben nog altijd erg dankbaar dat ik voor mijn werk zoveel mooie steden en landen mag bezoeken, maar op vakantie gaan is toch echt iets anders. De meeste perstrips zijn vliegtuig in, vliegtuig uit, hotel in, persconferentie of studiobezoek, misschien nog een dagje vrij en weer naar huis. Het is fantastisch om te mogen doen, maar het is first and foremost werk. Vakantie daarentegen is even helemaal los van alledaagse zaken, even geen blauwe enveloppen op de deurmat, geen afspraken, niet schrijven, geen consoles, geen mailtjes, geen kranten, geen NU.nl … althans, zo was het vroeger altijd. Tegenwoordig liggen de zaken toch iets anders.

Ik moet met enige schaamte bekennen dat ik dit jaar opnieuw een grote ‘tech-tas’ in had gepakt om mee te nemen naar La France. In de tas zaten:

  • 1 PS Vita (inclusief oplader)
  • 1 3DS (idem)
  • 1 iPhone (idem)
  • 1 MacBook Air (idem)
  • 1 iPad Mini, voor zoon Lucas en voor mijzelf (idem)
  • 1 iPad, hoofdzakelijk voor zoon Sebastiaan (idem)
  • 1 Portable DVD speler(idem)
  • 1 Digitale camera (idem)

Mijn vrouw verklaarde me vooraf compleet voor gek. De aanblik op de wirwar van draden en opladers, tezamen met alle apparaten, deed haar de handen ten hemel heffen. Zelf had ik ook wel zoiets van ‘wellicht is het een tikje teveel’, maar de tas ging, zeer goed gevuld, toch mee.

Uiteindelijk heb ik alle apparaten gebruikt. Op de PS Vita speelde ik bij het zwembad de Jak & Dakter Collection, bij het riviertje heb ik op de 3DS stickers verzameld met Paper Mario: Sticker Star en op de iPad heb ik mijn Angry Birds verzameling zo goed mogelijk van 3 sterren per level voorzien alsook Deux Ex: The Fall gespeeld. Met de telefoon kon ik Twitter, WhatsApp en email sluimerend in de gaten houden. De laptop heb ik alleen gebruikt om een tweetal verhalen te schrijven die ik ter plekke moest maken, en waar ik niet eerder aan kon werken. De camera spreekt voor zich en de portable DVD-speler is alleen ingezet tijdens files op de heenreis.

De vraag is, slaan we/ik niet een beetje teveel door? Toen ik – en ik klink nu echt als een oude lul – vroeger met mijn ouders naar Frankrijk of Italië op vakantie ging, las ik Suske en Wiske’s op de achterbank, telde ik auto’s van dezelfde kleur of vermaakte ik me met het Donald Duck Vakantieboek. Natuurlijk, er was niets anders – totdat de Game & Watch spelcomputers zich aandienden – dus je wist ook niet beter. Maar toch, wanneer we nu een camping kiezen, zo begin januari, selecteren we altijd op een camping met rivier, zwembad én goede Wi-Fi.

Echt los van je werk kom je op deze manier natuurlijk nooit en de vraag is of dat erg is. Ik weet heus wel dat het goed is om je hoofd af en toe volledig leeg te maken en niet altijd en eeuwig op dat mobieltje krampachtig te moeten checken wat er op social media allemaal gebeurt. Maar een rondje rond de camping leerde dat eigenlijk bijna iedereen op zijn iPad of tablet aan het lezen/mailen/ surfen/pielen was. Misschien ben ik wel mediaverslaafd geraakt door de jaren heen, maar aan de andere kant is gamen voor mij ook nog steeds ontspanning en niet alleen maar werk. Dat was, ondanks alle stekkers en opladers, toch een mooie openbaring de afgelopen weken.

PS Hoe doen jullie dat op vakantie? Telefoon uit en alle apparatuur thuis achterlaten of zitten jullie ook gewoon lekker te gamen voor de tent of caravan?

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 01-08-2013
Aantal keer bekeken: 10314

Laatste reacties

avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 01-08-2013 15:42
Ach het feit dat je zelf een grote tas meeneemt met overpriced gadgets zegt al genoeg, jij gaat niet op vakantie, jij neemt je werk mee! Dat kan ik dan niet echt vakantie noemen. Sterker nog, je sleept je kids erin mee... Ik zou mijn kind nog geen iPad geven al kon ie er alleen maar naar kijken. Je gaat maar in het zwembad hangen of voetballen ofzo.
avatar van VaultDescendant
VaultDescendant ( 2972 ) 01-08-2013 15:48
Vroeger alleen de GBA mee op vakantie voor in de auto of in het huisje als het slecht weer was of als er verder even niet veel te doen was. Nu vervangen met de DSi.
Daarnaast alleen een mobiel mee die vooral mee is voor noodgevallen zodat je iemand kan bereiken, maar nu er op steeds meer plekken wifi is ook om af en toe wat op te kunnen zoeken voor uitstapjes die in de buurt zitten etc.
En een digitale camera uiteraard om foto's te kunnen maken.
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 01-08-2013 15:49
Rol: Toevoeg Moderator
Toen ik laatst naar Turkije ging had ik alleen mijn camera, de iPad (alleen voor verslag naar huis) en een stapel boeken mee. Voor in het vliegtuig nog de 3DS XL omdat ik lastig kan lezen in het vliegtuig vanwege de herrie.
avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 01-08-2013 16:03
Ik ben dit jaar op vakantie gegaan met alleen mijn telefoon. Muziek erop gezet, en we zijn klaar om te gaan, mijn telefoon heeft een goede camera dus een losse camera is ook niet meer nodig. Gamen kan je thuis ook nog wel doen, dus waarom zou ik geld uitgeven om naar een ander land te gaan, als ik daar precies hetzelfde doe wat ik thuis al doe?

Ik heb expres een camping gekozen zonder wifi, want dan heb je tenminste echte rust, en daarvoor ga ik ook op vakantie: Rust. Één keer per jaar echt even loskomen van het gewone leven en van een ander land genieten, zonder te denken aan wat er in de rest van de wereld gebeurd.
avatar van Ajwd
Ajwd ( 3331   1) 01-08-2013 16:24
Lol wat een column.

Het enige wat ik weet is dat jij een zeer druk bestaan hebt ( vind je zelf in ieder geval zo te lezen ), welke apparaten je mee hebt genomen op vakantie en hoe je kinderen heten.

Edit: snap ook niet wat mensen aan deze column informatief vinden.

De helft van al jouw columns gaat meestal over waar je naartoe bent geweest, waarom en wat je hebt gedaan/meegemaakt.
avatar van Ben
Ben ( 7646 ) 01-08-2013 16:45
Rol: Toevoeg Moderator
Telefoon neem ik nooit mee op vakantie, ben echt gewoon zolang pleite en onbereikbaar haha.
Camera natuurlijk wel altijd, maar daar blijft 't bij, misschien een PSP ofzo voor tijdens de reis.
avatar van Xandecs
Xandecs ( 368 ) 01-08-2013 17:10
Ik vind dit soort stukken erg leuk om te lezen. ;) Ik snap al dat geklaag nooit hier. Als je deze Colums niet leuk vind, lees ze dan niet.. Sla ze gewoon over.

Vakantie was voor mij altijd dvd'tjes kijken, naar zwembad en lekker eten. 1x GC meegenomen volgens mij. En later een keer de DS. Verder niet. Ja, mobiel.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 01-08-2013 17:27
Aangezien zich onder de budgetgamers waarschijnlijk ook mensen bevinden die vanwege het huidige economische klimaat de krapte in hun portemonnee voelen en wellicht helemaal niet op vakantie kunnen is het misschien zo dat columns over luxe pers-trips en een kofferlading dure elektronische gadgets hier niet helemaal op hun plaats zijn?
avatar van Gaming.24.7
Gaming.24.7 ( 221 ) 01-08-2013 17:42
Het goede van vakantie vind ik juist dat je geen tv en geen computer hebt. Daar kun je prima een paar weken zonder, en zo kom je eens aan andere dingen toe.

Ik neem alleen een telefoon, camera en 3DS mee. Meer dan genoeg. Met je telefoon kun je ook af en toe een mailtje of foto's sturen, dus daar heb je geen tablets of laptop voor nodig.

Probeer het volgend jaar eens om die tablets en laptop thuis te laten. Zo wordt het een ouderwetse vakantie voor jou, en een paar weken afkicken voor de kinderen ;-)
avatar van Dafish
Dafish ( 371 ) 01-08-2013 18:11
IK vraag me af hoe je alles kunt zien op de schermpies in de zon?
Als ik met de Vita op een licht bewolkte dag al buiten zit zie ik er al geen K#t op.
avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 01-08-2013 18:45
Laatst zijn m'n vrouw en ik tot de ontdekking gekomen dat internet, en veel aan internet gerelateerde electronica, ons ongelukkiger maakt dan dat we er profijt van hebben. Bij ons is de overgang van geen naar continu internet niet geleidelijk gegaan zoals bij de meeste van jullie. Wij kwamen uit Afrika, waar internet vrij uitzonderlijk was, naar hier en zijn helemaal virtueel ondergedompeld. In het begin opende zich een wereld die we niet voor mogelijk hielden, maar meer en meer zagen we de beperkingen die internet je oplegt. Je wordt geleidelijk aan slaaf van je FB en slaaf van je mail.
Nostalgie bij mij is meer dan verlangen naar vroeger, er komt een grote dosis heimwee bij kijken.... Maar ik verlang met weemoed naar de nachten onder de sterrenhemel terwijl het kampvuur nog rustig nasmeulde, vermoeid na een dag werken, maar voldaan. Met je buikje helemaal vol met boerewors, speciaal in Darling gehaald, geef je je vrouw nog een laatste kus. "Leka dux, babe..more gaan ons Strand toe".

Oh bring my terug naar die ou Transvaal... Daar waar my Sarie woon.....
avatar van UserVerwijderd
UserVerwijderd ( 8270 ) 01-08-2013 19:22
Ik neem nooit iets mee op vakantie, alleen mijn digitale camera voor de foto's

Waarom zou ik anders op vakantie gaan als ik alleen maar naar een scherm zit te turen, dat kan ik thuis (in de tuin) ook doen. Ik vind dat zonde van de tijd, ga lekker wat leuks doen op je vakantie!
avatar van EEK79
EEK79 ( 2099 ) 01-08-2013 19:36
Hier kan ik ook een heel verhaal over schrijven maar het is kort samen te vatten in het woord "verslaving", vroeger was roken ook algemeen geaccepteerd (nu verslaving) en werd het door iedereen gedaan het verschil zit hem alleen in het wel of niet maatschappelijk geaccepteerd zijn of het verslaving genoemd wordt. Kijk naar the animal farm en zie wat de varkentjes doen om het "volk" dom en kalm te houden en dan zie je het probleem van vandaag de dag. Pak the working class hero van john lennon als nummer ( daar is hij weer ) en meer van dergelijke voorbeelden etc. Vroeger werden mensen dom gehouden door geloof e.d., tegenwoordig door nutteloze bezigheden zoals facebook en overige antisociale media. De eindconclusie is dat dit nooit tot innerlijk geluk zal leiden alleen een doelloos leeg leven. Op zich hebben we in de samenleving veel mensen nodig die zo denken want wanneer iedereen na zou gaan denken en aan zelfreflectie zou doen dan hebben we ook een probleem en veel psychologen nodig ;) Gamen op zijn tijd kan een mooie bezigheid zijn om lekker simpel doelloos bezig te zijn buiten een verder leven met diepgang. Pak wel op zijn tijd eens een boek op m.b.t. Filosofie, geschiedenis of andere zaken die je denkwereld verruimen daar wordt je nooit dommer van maar anderzijds ignorance is bliss voor de meesten ;)

P.s. Ik game nooit op vakantie en social media daar doe ik überhaupt niks mee.
avatar van Franckster
Franckster ( 285 ) 01-08-2013 20:18
Gsm mee (zonder games) PSP voor wat films voor in het vliegtuig (ja best oude films dus) en hooguit een GBA voor wat RPG's (Ook voor in het vliegtuig). Op de plaats van bestemming heb ik geen tijd voor technologie omdat ik elke dag onderweg ben.
avatar van Crono
Crono ( 115 ) 01-08-2013 20:34
Is dit nu bedoeld als colum of forum post???¿¿¿¿

Werk is werk en vakantie is vakantie. en nee op vakantie speel ik niet(of zeer weinig) maar ja ik kijk ook geen tv ook niet als ik geen vakantie heb,ik kijk gewoon nooit tv.

Dat je nog een vrouw heb als je zo op vakantie gaat en je privee loop te spuie op internet :s
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 01-08-2013 21:18
Ik ruik weer een flinke dosis jaloezie in de comments zoals gewoonlijk.

Ik ga überhaupt nooit op vakantie en ik zou de laatste persoon zijn die de warmte vrijwillig op zoekt in de zomer. In de toekomst wil ik echter nog wel naar enkele landen/plekken toe. Maar ik zou zeker geen tas vol met elektronica meenemen, enkel een telefoon.

Aan het strand zitten en luieren is sowieso niet mijn ding, maar misschien denk ik daar later wel veel anders over. Als je een drukke baan hebt zoals Jan die fysiek en mentaal veel van je eist, kan ik me voorstellen dat even een paar weekjes niets doen een behoorlijke opluchting kan zijn.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 01-08-2013 21:46
Quote:
Als je een drukke baan hebt zoals Jan die fysiek en mentaal veel van je eist, kan ik me voorstellen dat even een paar weekjes niets doen een behoorlijke opluchting kan zijn.

Hahaha... er zijn heel wat banen die fysiek en mentaal veel van een mens vergen maar gamejournalist hoort daar echt niet bij!
Ooit als ambulanceverpleegkundige gewerkt?
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 01-08-2013 21:58
Quote:
[..]

Hahaha... er zijn heel wat banen die fysiek en mentaal veel van een mens vergen maar game journalist hoort daar echt niet bij!
Ooit als ambulanceverpleegkundige gewerkt?

Constant reizen vergt veel van je fysieke en mentale vermogen hoor, daar verkijken mensen zich op.


avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 01-08-2013 22:07
Quote:
[..]

Constant reizen vergt veel van je fysieke en mentale vermogen hoor, daar verkijken mensen zich op.
Dat t veel vergt van het mentale vermogen bewijst deze column wel! ;)
avatar van Rudey
Rudey ( 2304 ) 01-08-2013 23:19
Quote:
[..]Dat t veel vergt van het mentale vermogen bewijst deze column wel! ;)

Dat je de column niets vindt staat los van de comment van Cruz en het punt wat Jan probeert te maken. Ik ben het echter wel met Cruz eens. Heb de afgelopen 2 maanden voor mijn werk iedere dag zo'n +-3uur auto moeten rijden. Tel daar nog eens 9 uur werk bovenop, wanneer je thuiskomt ben je gewoon kapot. Nu is dit niet de beste vergelijking, maar zoals Cruz zegt, constant reizen breekt je op ten duur gewoon op. Ondanks het feit dat je werk nog zo relaxt kan zijn.

Ik vind zelf de mediaverslaving en digitalisering toch wel een slechte zaak. Ja, ik kijk zelf ook best vaak op m'n telefoon, eigenlijk te vaak. Bij special occassions laat ik de telefoon dan ook het liefst thuis liggen.

Verder neem ik op vakantie echt niets aan gadgets en spul mee. Het is gigantisch fijn om even op "offline mode" te gaan. Dit jaar ga ik niet op vakantie, maar vorig jaar naar Griekenland had ik ook alleen mijn oude Sony Ericsson bij. Zodat ik in ieder geval kon bellen en smsen wanneer het nodig was. Verder gewoon lekker aan het zwembad liggen, kaarten, wat door de stad lopen. Gewoon genieten van het land waarin je op vakantie bent.

Zwaar zonde dat er zoveel mensen toch letten op goede Wi-Fi zodat ze kunnen Facebooken, appen etc. Dan kan je net zo goed thuis blijven. Vakantie (wanneer je op vakantie gaat) is er toch voor om écht te kunnen genieten, even weg te zijn van het alledaagse leven en mooie ervaringen te beleven!
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 01-08-2013 23:54
Ik geloof dat sommigen niet helemaal de strekking van deze column begrijpen

- sowieso, is de definitie van een column niet strak omlijnd, Remco Campert schreef bijvoorbeeld over alledaagse zaken, om de dag, en dat samen met Jan Mulder onder de naam CAMU, terwijl andere columns polemisch zijn. Het mooie van een column is dat het juist over ALLES mag gaan... -

Dat gezegd hebbende, het is jammer dat sommige niet zien dat ik mezelf juist voor aap zet door zoveel elektronische rommel mee te zeulen op de vakantie en dat wifi en ipads inmiddels standaard op campings zijn geworden.

Daarbij kan ik alle ouders (in spe) gerust stellen; ik heb iedere dag van de 16 dagen vakantie met beide zoons bij de rivier en het zwembad vertoeft, stadjes bezocht, hutten gebouwd, visjes gevangen, dammen gebouwd, het iPad gebruik beperkte zich hooguit tot een half a uurtje per dag.

Daarbij heeft mijn jongste zoontje een autistische storing en heeft hij veel baat bij sommige "autisten - apps" op de iPad.

De kritiek dat deze column in tijden van crisis ongepast zou zijn, is net zoiets als het maar niet meer schrijven over nieuwe auto's omdat sommige mensen in deze tijden van crisis geen auto meer kunnen betalen.

Groetjes, Jan


avatar van Sky-F
Sky-F ( 470 ) 01-08-2013 23:55
Iedereen zijn vrije keus om gadgets mee te nemen op vakantie. Als je gaat backpacken en elke dag onderweg bent heb je waarschijnlijk geen tijd om te gamen. Maar als ik de hele dag op het strand heb gelegen en naar mijn appartement ga. Dan pak ik ff een pilsje en mijn PSP terwijl moeders de vrouw een boek leest. Heerlijk ontspannen en 's avonds uiteten.

Wat is het probleem? Ok twee ipads is misschien iets teveel:-)
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 02-08-2013 00:03
Vroeger stuurde je een ansichtkaart vanaf de camping en die kwam dan een dag voordat je thuiskwam aan bij opa en oma. Nu maak je prachtige foto's en filmpjes en app je die direct door naar diezelfde opa en oma. Het een is niet slechter dan het ander, het is allemaal alleen sneller en makkelijker geworden.

De een omarmd moderne techniek, de andere onttrekt zich er juist aan zo nu en dan...

Leven en laten leven, als (media)journalist ben ik natuurlijk ook wat doorgeschoten in mijn (media)consumptie. Anderzijds, vroeger kwam ik thuis van vakantie en had ik 600 ongelezen emails in de inbox, nu heb ik op vakantie al het kaf van het koren gescheiden en kan je relaxed weer een beetje opstarten....

Maar nogmaals, dat is mijn beleving
avatar van Sky-F
Sky-F ( 470 ) 02-08-2013 00:07
Quote:
Ik geloof dat sommigen niet helemaal de strekking van deze column begrijpen

- sowieso, is de definitie van een column niet strak omlijnd, Remco Campert schreef bijvoorbeeld over alledaagse zaken, om de dag, en dat samen met Jan Mulder onder de naam CAMU, terwijl andere columns polemisch zijn. Het mooie van een column is dat het juist over ALLES mag gaan... -

Dat gezegd hebbende, het is jammer dat sommige niet zien dat ik mezelf juist voor aap zet door zoveel elektronische rommel mee te zeulen op de vakantie en dat wifi en ipads inmiddels standaard op campings zijn geworden.

Daarbij kan ik alle ouders (in spe) gerust stellen; ik heb iedere dag van de 16 dagen vakantie met beide zoons bij de rivier en het zwembad vertoeft, stadjes bezocht, hutten gebouwd, visjes gevangen, dammen gebouwd, het iPad gebruik beperkte zich hooguit tot een half a uurtje per dag.

Daarbij heeft mijn jongste zoontje een autistische storing en heeft hij veel baat bij sommige "autisten - apps" op de iPad.

De kritiek dat deze column in tijden van crisis ongepast zou zijn, is net zoiets als het maar niet meer schrijven over nieuwe auto's omdat sommige mensen in deze tijden van crisis geen auto meer kunnen betalen.

Groetjes, Jan

Helemaal top Jan. Iedereen viert zijn vakantie anders. Ik hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad en lekker gerelaxt. En genoten hebt van jouw gezin, vast wel.
Ja, ik ben ook papa
avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 02-08-2013 00:56
Quote:
Vroeger stuurde je een ansichtkaart vanaf de camping en die kwam dan een dag voordat je thuiskwam aan bij opa en oma. Nu maak je prachtige foto's en filmpjes en app je die direct door naar diezelfde opa en oma. Het een is niet slechter dan het ander, het is allemaal alleen sneller en makkelijker geworden.

De een omarmd moderne techniek, de andere onttrekt zich er juist aan zo nu en dan...

Ik denk dat het verschil hem vooral zit in de belevinis van veel mensen. Waarom moet iets snel aankomen? Ik heb al gezegd dat ik zelf met alleen een telefoon op vakantie ga voor muziek en de camera, maar zelfs mensen die alleen een telefoon meenemen op vakantie, zie ik doorslaan in het gebruik. Het is niet simpel een kwestie van hoe snel iets aankomt, het gaat ook om hoe bereikbaar je zelf wil zijn.

Ik zag op de camping verchillende jongeren én ouderen regelmatig naar het wifi-plekje op de camping slenteren. Mijn vader verbaasde zich erover dat hij dagelijks zijn krantje op de tablet kon ontvangen, en mijn broer zat iedere onbenutte minuut over de whatsapp te praten met zijn vrienden. Ik vraag me af waarom die mensen zó enorm graag up to date willen blijven met de rest van de wereld, dat ze vergeten de rust te nemen op de camping en leuke dingen te beleven die je in je thuisland niet kan. Is dat niet het ultieme vakantiegevoel; De rust te nemen van het dagelijks leven?
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32826 ) 02-08-2013 01:24
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

Ik denk dat het verschil hem vooral zit in de belevinis van veel mensen. Waarom moet iets snel aankomen? Ik heb al gezegd dat ik zelf met alleen een telefoon op vakantie ga voor muziek en de camera, maar zelfs mensen die alleen een telefoon meenemen op vakantie, zie ik doorslaan in het gebruik. Het is niet simpel een kwestie van hoe snel iets aankomt, het gaat ook om hoe bereikbaar je zelf wil zijn.

Ik zag op de camping verchillende jongeren én ouderen regelmatig naar het wifi-plekje op de camping slenteren. Mijn vader verbaasde zich erover dat hij dagelijks zijn krantje op de tablet kon ontvangen, en mijn broer zat iedere onbenutte minuut over de whatsapp te praten met zijn vrienden. Ik vraag me af waarom die mensen zó enorm graag up to date willen blijven met de rest van de wereld, dat ze vergeten de rust te nemen op de camping en leuke dingen te beleven die je in je thuisland niet kan. Is dat niet het ultieme vakantiegevoel; De rust te nemen van het dagelijks leven?


Het enige dat ik belangrijk vind als ik op vakantie ben, is m'n mail. Ik probeer af en toe wat bij te verdienen door foto's te schieten, websitejes te bouwen etc., dus daar wil ik wel even op kunnen reageren. Ook PR-berichten die voor m'n blog zijn, wil ik nog wel eens belangrijk genoeg vinden om even tijd aan te besteden.

Is er echter geen internet, dan even goede vrienden. Ik overleef het wel offline. Vakanties zijn trouwens altijd de momenten waar ik lees. Wil thuis ook wel boeken lezen, maar er zijn zoveel afleidingen thuis (even dit checken, oh, zit ik er alweer een uur?) dat ik er "niet aan toe kom".

Eind augustus ga ik een weekje naar Malta, met de familie van m'n vriendin. Telefoon gaat mee voor de snelle foto's als er even geen camera voorhanden is. De iPad gaat ook mee, maar alleen voor 's avonds in bed, even samen wat kijken voordat we gaan slapen. Voor de rest m'n 3DS XL en spiegelreflex. Laptop laat ik thuis. Die week vakantie is de eerste echte vakantie sinds Pasen, dus ik ga genieten van de weinige verplichtingen.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 02-08-2013 01:30
Op mijn huwelijksreis nam ik mee: mijn vrouw, een digitale camera en mijn telefoon. Verbaas me (op dit moment van schrijven) wel dat ik mijn PSP niet meenam toen.. Volgens mij had ik mijn vrouwtje plechtig beloofd het niet mee te nemen terwijl ik een gamer ben, haha. Ach, we hebben t overleefd
avatar van Marinu$
Marinu$ ( 1560 ) 02-08-2013 01:47
Hoi Jan! Leuk je reactie te lezen. Je verweer is scherper dan je column, brengen we tóch nog het beste naar boven.
Een column is inderdaad niet vast omlijnd; een column in de Bobo over menstruale migraine zal echter weinig waardering vinden. Het publiek waarvoor je schrijft dien je ook enigszins in acht te nemen, anders is het schrijven van je column zinloos.
Maar op zich, deze column was niet geheel oninteressant getuige de reacties. Je brengt een discussie op gang die daadwerkelijk gaat over de inhoud van de column en niet over de kwaliteit ervan. De vakantie, met al je apparatuur, heeft je blijkbaar goed gedaan.
Kom maar op met je volgende column, dan proberen wij hem weer lek te schieten.... Allemaal om jóu scherp te houden hé!? ;)
avatar van YurEnami
YurEnami ( 991 ) 02-08-2013 07:23
Mijn handbagage puilt ook altijd uit van de electronica (bij vliegvakanties). Erg leuk om dan op schiphol ALLES er uit te moeten halen bij de douane.

De kunst is om daarna alles weer precies passend in mijn laptoptas te krijgen zonder dat m'n broek afzakt. Want tja, die riem zou zowaar een gecamoufleerde wurgslang kunnen zijn.

Leuke columns Jan, ga zo door.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 02-08-2013 10:28
Quote:

De kritiek dat deze column in tijden van crisis ongepast zou zijn, is net zoiets als het maar niet meer schrijven over nieuwe auto's omdat sommige mensen in deze tijden van crisis geen auto meer kunnen betalen.

Het publiek waarvoor je hier schrijft behoort tot de groep 'budgetgamers' welke vanwege een verscheidenheid aan redenen probeert geld te besparen om hun hobby te kunnen blijven beoefenen.
Dat jij met een kofferlading dure gadgets op vakantie gaat of constant luxe pers trips maakt is niet wat echt aansluit op de redenen waarom mensen deze site bezoeken.
Als je een column over auto's schrijft is het ook sterk afhankelijk voor welk publiek je schrijft of het aansluit op hun interesses.
avatar van Sky-F
Sky-F ( 470 ) 02-08-2013 11:22
Quote:
[..]

Het publiek waarvoor je hier schrijft behoort tot de groep 'budgetgamers' welke vanwege een verscheidenheid aan redenen probeert geld te besparen om hun hobby te kunnen blijven beoefenen.
Dat jij met een kofferlading dure gadgets op vakantie gaat of constant luxe pers trips maakt is niet wat echt aansluit op de redenen waarom mensen deze site bezoeken.
Als je een column over auto's schrijft is het ook sterk afhankelijk voor welk publiek je schrijft of het aansluit op hun interesses.


Dan ga jij vast geen next gen console kopen? Xbox One €499,- of Ps4 €399,-
Ja, gamen kost geld en natuurlijk zoeken de Budgetgamers de scherpste deals.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 02-08-2013 12:11
Quote:
[..]


Dan ga jij vast geen next gen console kopen? Xbox One €499,- of Ps4 €399,-
Ja, gamen kost geld en natuurlijk zoeken de Budgetgamers de scherpste deals.

Werkloosheidscijfers onder jongeren in Europa en de Verenigde Staten zijn nog nooit zo hoog geweest als vandaag de dag.
Betreffende next-gen consoles zullen hierdoor veel mensen eerst de kat uit de boom kijken en pas aanschaf overwegen na een prijsdaling.
Persoonlijk heb ik nog voldoende games liggen die ik nog niet gespeeld heb om nog een lange tijd vooruit te kunnen.
Ja, en omdat gamen geld kost moeten mensen steeds bewuster letten op de kosten en worden juist daardoor 'budgetgamer'... get my point?
avatar van Rudey
Rudey ( 2304 ) 02-08-2013 12:34
Quote:
[..]

Het publiek waarvoor je hier schrijft behoort tot de groep 'budgetgamers' welke vanwege een verscheidenheid aan redenen probeert geld te besparen om hun hobby te kunnen blijven beoefenen.
Dat jij met een kofferlading dure gadgets op vakantie gaat of constant luxe pers trips maakt is niet wat echt aansluit op de redenen waarom mensen deze site bezoeken.
Als je een column over auto's schrijft is het ook sterk afhankelijk voor welk publiek je schrijft of het aansluit op hun interesses.


"welke vanwege een verscheidenheid aan redenen probeert geld te besparen om hun hobby te kunnen blijven beoefenen."

Ik ben juist Budgetgamer omdat ik gewoon zuinig met mijn geld omga en het niet zomaar over de balk smijt. Niet omdat ik, vanwege verscheidenheid aan redenen mijn hobby anders niet kan beoefenen. Het komt op mij over alsof we worden gecategoriseerd als een groep mensen die het allemaal maar krap bij kas hebben. En dat we het dankzij Budgetgaming nog allemaal kunnen betalen.

Zelf denk ik dat de columns van Jan wél aansluiten bij dit publiek. Af en toe ben ik het ook volledig oneens met hetgeen wat er in de column wordt geschreven, het is en blijft natuurlijk een persoonlijke mening van de auteur.

Maar als gamer ben je echt wel in meer geïnteresseerd dan Budgetprijzen, één van de redenen waarom je hier op Budgetgaming komt. Om een stukje verhaal van de PR kant van de gamingindustrie te horen, daar is toch ook niets mis mee?

Het is echt niet zo dat Jan hier loopt te pronken en er maar lekker in wrijft dat hij naar LA, Parijs, New York, en weet ik veel waar allemaal is geweest. Klinkt toch eerder als een stuk jaloezie en helaas is niet alles altijd even eerlijk. Ik vind nogal dat het uit verband wordt gerukt en de comment van Jan is meer in lijn met hetgeen waar ik het toch mee eens ben. Niet alles is even eerlijk, niet iedereen leeft in dezelfde financiële situatie. Je kan onmogelijk met iedereen rekening houden.

Edit: het kwam op mij over alsof je het voor iedereen invulde. Ik kan het deels met je punt vinden. Niet helemaal, aangezien je comment op mij overkomt alsof gamen zonder Budgetgaming niet mogelijk is, wat natuurlijk absoluut niet het geval is. Voor mij althans.

Verder is het natuurlijk discutabel of in dit geval het publiek uit het oog wordt verloren, maar je hebt uiteraard wel gelijk wat betreft het punt wat een goede columnist maakt.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 02-08-2013 13:31
Quote:
[..]
Ik ben juist Budgetgamer omdat ik gewoon zuinig met mijn geld omga en het niet zomaar over de balk smijt. Niet omdat ik, vanwege verscheidenheid aan redenen mijn hobby anders niet kan beoefenen.

En juist omdat je gewoon zuinig met je geld omgaat en het niet zomaar over de balk smijt kun jij je hobby blijven beoefenen.
Dat is één van de verscheidenheid aan redenen.

Betreffende je opmerking over "jaloezie", het is meer een kwestie van inspelen op wat er leeft in de samenleving waar de meeste columnisten hun kracht uit putten.
Vaak gebeurt dit wel vanuit het standpunt van de auteur maar wanneer deze zichzelf teveel op de voorgrond plaatst dan verliest hij soms het publiek voor wie deze schrijft uit het oog.

avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 02-08-2013 15:36
is geen jaloezie hoor. maar ik lees liever iets over games
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1458   2) 02-08-2013 22:08
Op vakantie gaat de hele handel mee. Ipad, Vita en 3DS. Tuurlijk ook nog een stapel recente gamemags want electronica neem ik niet mee naar het strand. Tuurlijk overdag vooral bezig met de kids, maar 's Avonds in Italië voor de caravan, leest mijn vrouw een een thriller, ik speel op mijn Vita/3DS of check ( liefst Neogaf ) op mijn Ipad. De kids vermaken zich met vriendjes bij de tafeltennis of op het voetbalveldje ( geen probleem gezien hun leeftijd ) Niets mis mee. Ik zou me eerlijk gezegd suf vervelen zonder gamemedia etc. Al moet ik tanken in Italië, dan check ik in de wachtrij nog de buitenlandse gamesmags. Noem het een soort van verslaving als je wil, maar ik voel me er goed bij en doe ik dat opzicht mijn omgeving weinig te kort. Ieder zijn hobby denk ik. De een vist, de ander kijkt de hele dag naar het voetballen en ik houd me graag bezig met games en alles eromheen ( zou graag in die wereld werkzaam zijn, maar ben daar wellicht te oud voor ).
avatar van Sky-F
Sky-F ( 470 ) 03-08-2013 01:03
@ Tallon 4 NL wie denkt dat gamers alleen pubers zijn heeft het fout. Respect voor de oudere gamer. Kijk maar naar de Gamekings JJ, Boris, Skate allemaal rond de 40 of ouder.
avatar van Lenny-t
Lenny-t ( 66 ) 03-08-2013 10:25
Quote:
PS Hoe doen jullie dat op vakantie? Telefoon uit en alle apparatuur thuis achterlaten of zitten jullie ook gewoon lekker te gamen voor de tent of caravan?


Tja, ik zit momenteel op Campzone als vakantie, dus gamen in de tent is zeker ter sprake
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 03-08-2013 11:44
Ik neem geen moer mee op vakantie, behalve mijn galaxy want daar staat mijn muziek op voor onderweg. Maar ga toch echt geen mail zitten lezen, of zitten internetten op vakantie. Laat staan een spel spelen op een vita. Mijn god zeg, moet er niet aan denken.. Jij op je vita, je zoontjes op een i-pad, lekkere vakantie. Dat je vrouw niet gillend weg holt van dat clubje dwazen..
avatar van Hempoint
Hempoint ( 26 ) 03-08-2013 11:58
Jan, het is voor iedereen een beetje anders, maar ik zou zeggen probeer het eens bij je volgende trip om zo min mogelijk tech mee te nemen en ontdek voor jezelf hoe je je tijd zal aanvullen met andere zaken.
avatar van DonnyNarko
DonnyNarko ( 323 ) 03-08-2013 12:32
Quote:
Ik vind dit soort stukken erg leuk om te lezen. ;) Ik snap al dat geklaag nooit hier. Als je deze Colums niet leuk vind, lees ze dan niet.. Sla ze gewoon over.


Inderdaad, als je deze columns niets vindt of je mag Jan niet, het kan en mag allemaal, maar vul er geen forum ruimte mee. Jan leidt zijn verhalen in met eigen ervaringen, een bron waar elke columnist veelal op terug valt. De vragen die hier uit voort vloeien zijn de kern van zijn artikel, zoals nemen we tegenwoordig niet te veel entertainment tech mee op vakante. Rust vs. Ontspanning.. ik vind t goed.gevonden.

Zelf heb ik alleen muziek en telefoon mee.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1458   2) 03-08-2013 14:05
Quote:
@ Tallon 4 NL wie denkt dat gamers alleen pubers zijn heeft het fout. Respect voor de oudere gamer. Kijk maar naar de Gamekings JJ, Boris, Skate allemaal rond de 40 of ouder.


Uh...ik weet niet waar is suggereer dat gamers pubers zijn, maar goed. Ik ben zelf 42, maar denk dat het onmogelijk is om die overstap nu nog te maken. Niet om met mezelf te koop te lopen, draai al best wel wat jaartjes mee ( om precies te zijn van de Atari 2600 ) en weet er ook wel best wel iets van....tenminste dat idee heb ik lol, maar destijds kwam het gewoonweg niet in me op om in die wereld werkzaam te zijn....jammer genoeg niet
Maar...Als ik mijn ' flux capacitor' aan de praat komt het helemaal goed
avatar van EEK79
EEK79 ( 2099 ) 03-08-2013 19:08
Quote:
@ Tallon 4 NL wie denkt dat gamers alleen pubers zijn heeft het fout. Respect voor de oudere gamer. Kijk maar naar de Gamekings JJ, Boris, Skate allemaal rond de 40 of ouder.


Waarom verdient een oudere gamer respect ?
avatar van Dorsos
Dorsos ( 163 ) 03-08-2013 22:46
Voor mij is gamen een vorm van ontspanning, net zoals muziek luisteren of een film kijken. Wanneer ik op vakantie ga om te ontspannen dan neem ik dus ook aardig wat gadgets mee, soms tot consoles aan toe. De bestemmingen zijn dan vaak niet zo heel exotisch.

Wanneer ik op vakantie ga naar een bestemming waar ik een boel wil zien en ontdekken dan game ik een stuk minder. Maar nog steeds zal ik een handheld meenemen voor in het vliegtuig of een verloren uurtje in het hotel.

Daarbij komt dat ik in een reguliere week niet heel veel tijd heb om te gamen en ik dit dus graag inhaal op mijn vakantie. Het is simpelweg iets wat ik leuk vind om te doen dus waarom niet? Daarom snap ik onderstaande reactie ook niet echt.

Quote:
Ik neem nooit iets mee op vakantie, alleen mijn digitale camera voor de foto's

Waarom zou ik anders op vakantie gaan als ik alleen maar naar een scherm zit te turen, dat kan ik thuis (in de tuin) ook doen. Ik vind dat zonde van de tijd, ga lekker wat leuks doen op je vakantie!
avatar van Dorsos
Dorsos ( 163 ) 03-08-2013 22:49
Quote:
Lol wat een column.

Het enige wat ik weet is dat jij een zeer druk bestaan hebt ( vind je zelf in ieder geval zo te lezen ), welke apparaten je mee hebt genomen op vakantie en hoe je kinderen heten.

Edit: snap ook niet wat mensen aan deze column informatief vinden.

De helft van al jouw columns gaat meestal over waar je naartoe bent geweest, waarom en wat je hebt gedaan/meegemaakt.


Volgens mij maakt Jan op het einde van de column wel een punt (hij stelt in ieder geval een vraag) en gebruikt hij jouw bovengenoemde info als inleiding... Heb je zijn hele column wel gelezen of alleen de eerste paar alinea's?
avatar van Dorsos
Dorsos ( 163 ) 03-08-2013 23:07
Quote:
[..]

Ik denk dat het verschil hem vooral zit in de belevinis van veel mensen. Waarom moet iets snel aankomen? Ik heb al gezegd dat ik zelf met alleen een telefoon op vakantie ga voor muziek en de camera, maar zelfs mensen die alleen een telefoon meenemen op vakantie, zie ik doorslaan in het gebruik. Het is niet simpel een kwestie van hoe snel iets aankomt, het gaat ook om hoe bereikbaar je zelf wil zijn.

Ik zag op de camping verchillende jongeren én ouderen regelmatig naar het wifi-plekje op de camping slenteren. Mijn vader verbaasde zich erover dat hij dagelijks zijn krantje op de tablet kon ontvangen, en mijn broer zat iedere onbenutte minuut over de whatsapp te praten met zijn vrienden. Ik vraag me af waarom die mensen zó enorm graag up to date willen blijven met de rest van de wereld, dat ze vergeten de rust te nemen op de camping en leuke dingen te beleven die je in je thuisland niet kan. Is dat niet het ultieme vakantiegevoel; De rust te nemen van het dagelijks leven?


Rust nemen op vakantie.... zouden mensen ook in het dagelijks leven kunnen doen. Maar blijkbaar hebben ze toch de behoefte om altijd up to date te blijven.

Ikzelf niet zo, check op redelijk vaste momenten mijn mail,sms en whatsapp (heb de ringtones daarvan uitgezet), zowel zakelijk als privé. Wanneer er spoed is dan bellen mensen me maar.

EDIT: Overigens betekend dit niet dat ik de verleiding niet heb... maar ik kijk af en toe even in de spiegel om te beoordelen of mijn mediaconsumptie naar mijn mening nog gezond is. Zo heb ik enkele maanden geleden mijn FB account verwijdert (het bracht me helemaal niks meer). En heb ik zojuist nog mijn feedly en twitter als startpagina verwijdert. Ik merk dat die pagina's me afleiden van het doel waarom ik uberhaupt googlechrome opstartte.
avatar van Ajwd
Ajwd ( 3331   1) 04-08-2013 09:38
Quote:
[..]


Volgens mij maakt Jan op het einde van de column wel een punt (hij stelt in ieder geval een vraag) en gebruikt hij jouw bovengenoemde info als inleiding... Heb je zijn hele column wel gelezen of alleen de eerste paar alinea's?


Ik heb zijn hele column gelezen. Hoe kun je er anders een mening over hebben?

Edit: wat bedoel je met Jan maakt op het einde van zijn column wel een punt?. Zeg ik dan dat hij geen punt maakt, of een vraag stelt?

Het gaat mij om de inhoud van de column, niet of hij je uitnodigt om erop te reageren.

@ Dorsos, gebruik volgende keer even de edit knop. Ook al reageer je op verschillende mensen, dat kan lijkt mij ook prima in één post.

avatar van Judiiith
Judiiith ( 1512 ) 04-08-2013 13:55
Zelf heb ik niet zo last van een 'drang' of iets dergelijks om up to date te zijn of internet te hebben. Op vakantie neem ik mijn mobiel mee, maar ik gebruik 'm nauwelijks. Die rust die veel mensen zeggen te missen die heb ik echt nodig. Voel me ongemakkelijk en onrustig anders. Ik hoef niet ieder moment van de dag met iets bezig te zijn of kennis op te doen. Helaas zit er soms met groepsprojecten niks anders op dan vaak mijn mail te checken, maar in zomervakanties ben ik helemaal vrij.
avatar van Dorsos
Dorsos ( 163 ) 04-08-2013 19:55
@Ajwd2205 In je eerste reactie reageer je totaal niet over de gehele inhoud van de column, alleen maar over dat je gelezen hebt "welke apparaten hij mee neemt en hoe zijn kinderen heten". Om er vervolgens aan toe te voegen dat je het niet informatief vind en dat de helft van zijn columns gaan over wat Jan meemaakt. Blijkbaar vind je daardoor deze column niks.

Dat je zijn columns niet goed vind is je eigen mening, prima. En blijkbaar vind je het niet interessant om te lezen hoe Jan deze column inleidt. Maar zoals je zelf zegt: vorm een mening over de gehele column. En met je eerste reactie ga je totaal niet in op de tweede helft van zijn tekst waarin hij juist een interessant punt (vind ik) aansnijdt: slaan we niet een beetje door met onze media consumptie en gadget gebruik op vakantie?

Je doet alsof dat er helemaal niet staat maar focust je alleen op de inleiding/aanleiding. Sterker nog, je zegt zelfs letterlijk dat je alleen maar weet welke apparaten hij mee neemt en hoe zijn kinderen heten....
Volgens mij weet je na het lezen van deze column toch echt wel wat meer en wordt men toch echt wel aan het denken gezet gezien rest van deze reacties.

Dus even in het kort: Ja, je doet alsof Jan geen punt maakt of een vraag stelt door te stellen dat je alleen maar weet hoe zijn kinderen heten en welke spullen hij meeneemt.

PS: Overigens zal ik zal de EDIT knop volgende keer wat beter gebruiken, wist niet dat dat kon.
avatar van Ajwd
Ajwd ( 3331   1) 05-08-2013 10:37
@ Dorsos, je hebt inderdaad een punt dat ik niet op zijn 2e deel en vraag reageerde. Ik was vooral geïrriteerd over dat een deel van zijn columns vaak over hetzelfde gaat.

Over het eerste deel weet je mijn mening al, en hier mijn mening over het 2e deel::

Ik neem altijd mijn camera mee op vakantie en vaak ook een handheld. Deze vakantie was dat mijn PSP. Ook de iPad gaat eigenlijk altijd mee.

Mobiel laat ik bijna altijd in mijn tas ( alleen voor nood gevallen ).

Ik blijf toe graag op de hoogte tijdens mijn vakantie, vooral wat betreft mijn mail. En s'avonds doe ik op vakantie graag een game op mijn PSP of iPad.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1458   2) 05-08-2013 13:00
Quote:
[..]


Waarom verdient een oudere gamer respect ?


Het woord gamer doet er eigenlijk niet toe. Mensen die ouder zijn verdienen respect, althans...zo is het mij vroeger geleerd. Blijken ze vervolgens het respect niet waard te zijn, dan is het een ander verhaal.
avatar van EEK79
EEK79 ( 2099 ) 05-08-2013 18:55
De quote was van sky-f dus de vraag was aan hem gericht.

Dat ouderen respect verdienen en in- en uitademen ook prettig is lijkt me redelijk algemene kennis maar ik was benieuwd wat de toegevoegde waarde van die opmerking van sky-f was dus waarom verdien b.v. ik als oudere gamer respect omdat ik besta of iets anders heb gepresteerd waardoor het de moeite waard is om het te vermelden ?

Quote:
[..]


Het woord gamer doet er eigenlijk niet toe. Mensen die ouder zijn verdienen respect, althans...zo is het mij vroeger geleerd. Blijken ze vervolgens het respect niet waard te zijn, dan is het een ander verhaal.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1458   2) 06-08-2013 21:37
Quote:
De quote was van sky-f dus de vraag was aan hem gericht.

Dat ouderen respect verdienen en in- en uitademen ook prettig is lijkt me redelijk algemene kennis maar ik was benieuwd wat de toegevoegde waarde van die opmerking van sky-f was dus waarom verdien b.v. ik als oudere gamer respect omdat ik besta of iets anders heb gepresteerd waardoor het de moeite waard is om het te vermelden ?

[..]


Scusi Zat weer ff te slapen. Ik denk gewoon dat wij ouderen...*kuch*... al wat jaartjes meedraaien en toch een iets andere kijk hebben op de zaken. Wat heet...wie had ooit gedacht dat een hobby, waar ik me ooit enigszins voor schaamde, zou uitgroeien tot hetgeen het nu is. Sterker nog..ouder gamers kunnen ook nog eens trots zijn op zichzelf
avatar van Epitome
Epitome ( 758 ) 07-08-2013 16:13
Ik neem ook mijn PS Vita mee; handhelds zijn toch gemaakt voor als je onderweg bent en wat moet je anders urenlang in een vliegtuig/bus/trein doen?
avatar van Sky-F
Sky-F ( 470 ) 10-08-2013 22:39
Dat gamers niet perse pubers zijn. Maar zoals ik hier lees ook veel oudere gamers. En het woord "respect" bedoelde ik meer als tof dat er ook zoveel oudere gamers zijn.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 11-08-2013 04:44
Respect moet je verdienen, tenzij je een tiran bent en dan eis je t gewoon
avatar van Sterrezaat
Sterrezaat ( 34 ) 14-08-2013 15:55
Ik ben 5 weken gaan backpacken in Maleisie en alleen mn digitale fotocamera meegehad. Geen tijd om te game maar genoten van al het mooie dat maleisie te bieden had! Op het eind van de vakantie wel nog een paar leuke games op de kop getikt waar ik nu nog van kan nagenieten!