Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Op koopjesjacht in Duitsland

Mochten mensen dit weekend nog naar Gamescom willen afreizen… doe het niet. Ik weet het, dit staat diametraal op mijn eerder geschreven column, maar de drukte is dit jaar werkelijk krankzinnig. Toen ik Yørn op woensdag op de Gamescom tegenkwam op de stand van Electronic Arts was het al flink druk en dat was de media only dag. Vanaf donderdag gingen drommen gamers richting Keulen en de organisatie verwachtte toen al meer dan 300.000 bezoekers. De piek, aankomend weekend, moet nog komen…

Tijdens de relatief rustige dagen ben ik, met het oog op het najaar en in de geest van Budgetgaming, op zoek gegaan naar de beste deals voor de gamer die op zijn of haar centjes let. Ik heb de meest interessante op een rij gezet, al dan niet voorzien van commentaar. Hier kan wat overlap bij zitten, maar ik denk dat het goed is om alle belangrijke aankondigingen (nog een keer?) de revue te laten passeren.

Xbox One
Allereerst de pre-order actie rond de Xbox One. Alle gamers die een pre-order hebben geplaatst, krijgen FIFA 14 erbij. Leuk, alleen in Nederland hebben we daar niks aan, want de console komt pas in 2014. Wel hoorde ik in Keulen van Microsoft zelf dat de NL pre-orders twee gratis games erbij zouden krijgen als het apparaat in Nederland beschikbaar komt. Echter, halverwege de beurs kreeg ik het bericht dat gamers die de Xbox One in de MS store hadden gepreorderd, een gratis game plus een waardebon van 25 euro krijgen. Of er een verschil zit tussen MS Store pre-orders en retail pre-orders, en of er vervolgens nog verschil zit tussen verschillende retailers kon men mij op de beurs niet vertellen.

PS Vita
De PlayStation Vita heeft een pricedrop gekregen van 50 euro en dat is goed nieuws. Er komen diverse bundels maar er is mij ook nieuws ter oren gekomen over een pricedrop van 50 euro waar je ook nog een PS Vita-game bij krijgt. Zo is er een 3G-bundel op bol.com te zien waar een downloadcode bijzit van Killzone: Mercenary. Hoe dan ook, als je nog een Vita wilde aanschaffen dan is dit wel een mooi moment, ook met titels als Tearaway op komst en de vele, prachtige indies die beschikbaar komen.

Nu we het toch over PS Vita-games hebben: RIME heeft mijn hart gestolen. De game komt van het Spaanse Tequila Works (bekend van Deadlight op XBLA) en oogt als een spirituele opvolger van ICO en qua vormgeving als Zelda: The Wind Waker. De game wordt een download only dus niet al te duur en komt ook naar de PS4. Check de trailer en geniet.

PS3 of PS4 games kopen?
Sony maakte bekend dat ze de overstap van PS3- naar PS4-games, van dezelfde titel, graag willen stimuleren. Slim, want veel spelers worstelen met de keuze… op welk platform ga ik straks FIFA 14/ CoD: Ghosts/ AC IV: Black Flag/ andere titel kopen? Sony stelt dat als je dit najaar de PS3-versie koopt, je voor een relatief klein bedrag de digitale PS4-versie kan kopen. Hoeveel dat gaat kosten, en welke titels hieraan meedoen is niet duidelijk. Activision verschafte wel duidelijkheid. Die stelde gewoon dat als je Call of Duty: Ghosts op de current-gen koopt je voor 10 euro een digitale upgrade kunt aanschaffen voor als je de game later op de Xbox One/ PS4 wilt gaan spelen. Kijk, dat is een leuk bedragje en bijna verdacht sympathiek van het Grote Boze Activision.

Killzone: Shadow Fall
Killzone: Shadow Fall speelt nu al voor Sinterklaas. Na de release van de exclusieve PS4-shooter zullen er nog heel veel maps verschijnen… en die zijn allemaal gratis. Geen geld vragen voor map packs? Daar kunnen Electronic Arts en Activision nog wat van leren.

Command & Conquer
Command & Conquer komt dit jaar en wordt volledig free 2 play. Volledig? Ja, tenminste als je tijd investeert. Heb je minder tijd dan kun je sneller content vrijspelen, maar je hebt nooit voordeel ten opzichte van spelers die niet hebben betaald, vergelijkbaar met een titel als World of Tanks. De game is een spirituele opvolger van Command & Conquer: Generals en komt met achttien verschillende generaals om mee te stoeien, zes aan iedere kant (de Aziaten, het Westen en de Rebellenstaten). Voorts wil EA iedere twee maanden nieuwe generaals en andere content aanbieden. De dertien (of veertien, ik ben de tel even kwijt) verhalende missies van de story-campagne komen begin 2014 beschikbaar en ook voor die content hoeft geen eurocentje betaald te worden.

Bundels
Er komen een heleboel bundels uit en mijn gut feel zegt dat je dan definitief goedkoper uit bent. Er komt een GTA V-bundel voor de PS3, een Call of Duty: Ghosts-bundel voor Xbox One en als je FIFA 14 voor Xbox 360 of Xbox One koopt, krijg je de Legends-modus er exclusief bij. Dan kan je onder meer spelen met Ruud Gullit en Dennis Bergkamp.

Dat waren de koopjes die ik gespot heb na drie dagen op de Gamescom rond gelopen te hebben. Hopelijk hebben jullie er wat aan en nogmaals: ik zou toch maar niet naar Keulen afreizen dit weekend, of je moet er niks tegen hebben om zeven uur te wachten om twintig minuten Battlefield 4 te mogen spelen.

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 23-08-2013
Aantal keer bekeken: 10524

Laatste reacties

avatar van Djdadream
Djdadream ( 25 ) 23-08-2013 21:54
Een GTA5 met PS3 bundel, niet de PS4.
avatar van Axeldc
Axeldc ( 419 ) 24-08-2013 00:08
Geldt die upgrade ook als je de retailversie koopt? Ik dacht dat je de game uit de PS Store moest kopen en enkel zo kon upgraden. Zou wel nice zijn mocht je de retailversie kunnen kopen en van deze actie profiteren.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1460   2) 24-08-2013 00:10
Ik had al verwacht dat het retedruk zou worden en blijf daarom dit jaar lekker thuis. Maat van me is er vandaag wel geweest en net zoals verleden jaar...op het onverantwoorde af. Je zou toch zweren dat de Duitsers geleerd hebben van het debacle in Duisburg een aantal jaren geleden. Wat ik verder ook wel opvallend vind...de '180', maar nu van het publiek. Je hoort stiekem toch steeds meer opvallend positieve berichten over de X1. Wel mooi eigenlijk...beetje concurrentie houden beiden scherp.
avatar van Blizzy
Blizzy ( 109 ) 24-08-2013 00:23
Ik kom er ook net vandaan en ja het was zeker druk niet normaal de wacht tijd alleen al bij dead rising 3 was al 2 uur laat staan als je nog bij de grote evenementen wou gaan zoals battlefield 4 of cod ghost O_o
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16113 ) 24-08-2013 00:29
2 uur al bij Dead Rising? FFS! Wel lekker eten daar?
avatar van Blizzy
Blizzy ( 109 ) 24-08-2013 00:37
Het patat was lekker maar heb verder niet echt veel gegeten daar ben niet heel erg van het te veel vlees eten dus dat werdt hem niet, maar het zag er wel allemaal lekker uit.
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 24-08-2013 01:31
Rime zag er inderdaad ontzettend tof uit en ben dan ook blij dat 'ie ook voor de Vita uitkomt, ik ben sowieso niet van plan om de eerste twee jaar een next-gen console te kopen dus dat Sony spellen op beide platformen uitkomen is een dikke plus voor mij.

Verder was het eigenlijk maar karig, weinig nieuwe dingen en veel herhalingen. En danpraten ze eindelijk over de Vita, is het een hoop indie gelul, leuk hoor ports van twee jaar oude PC spellen... Binnenkort komen Toukiden en Ys ook naar Europa en Amerika, wat twee hele goede RPGs zijn. Waarom kan Sony daar niet gewoon over praten? Geen wonder dat de gemiddelde consument denkt dat de Vita dood is als Sony enkel praat over haar handjevol eigen titels en indie ports...

Nintendo heeft er geen problemen mee om third-party games te lokaliseren en te adverteren in het Westen, dus waarom moet Sony dan zo moeilijk doen?
avatar van Jordanmaster
Jordanmaster ( 1440 ) 24-08-2013 03:00
Quote:
Geldt die upgrade ook als je de retailversie koopt? Ik dacht dat je de game uit de PS Store moest kopen en enkel zo kon upgraden. Zou wel nice zijn mocht je de retailversie kunnen kopen en van deze actie profiteren.


Ja, het geld juist voor retailversies. Retail PS3 -> Digitaal PS4
Bron
avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 33 ) 24-08-2013 08:29
Quote:
Een GTA5 met PS3 bundel, niet de PS4.


Klopt uiteraard. Ik geef het even door zodat het asap aangepast wordt.
Dit was mij even volledig ontgaan. Geef de schuld maar aan de combinatie van een doldwaze, chaotische en retedrukke gamescom & weinig slaap! :-D
avatar van Davidov
Davidov ( 11169   2) 24-08-2013 08:43
Generals 2 lijkt me geweldig, ik hoop dat er weer nuclear missiles en SCUDS in zitten
avatar van Axeldc
Axeldc ( 419 ) 24-08-2013 10:33
Quote:
[..]
Ja, het geld juist voor retailversies. Retail PS3 -> Digitaal PS4
Bron


Hopelijk gaat het ook werken als je games uit het buitenland koopt. Dan kan ik nu beter CoD: Ghosts kopen voor £35 (= € 42) voor PS3 en deze dan upgraden voor € 10 voor de PS4 versie. I.p.v. de PS4 versie te kopen voor £44 (= € 53)

Idem voor Watch_Dogs die voor de PS4 £50 kost en voor de PS3 £35.
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 24-08-2013 11:17
Vond het wel weer even leuk om over de beurs te lopen. Al keken, en kochten, wij het meeste bij de winkeltjes met beeldjes en andere gave shit..
Maar ga toch echt geen 3 uur in de rij staan om een spel even te spelen of een trailer te zien.
Wat ik wel raar vind is dat je bij sommige games gewoon mee kunt kijken als er gespeeld wordt, en bij sommige games dit achter schermen is. Je wilt toch als ontwikkelaar dat zoveel mogelijk mensen je game zien. Waarom dan een kleiner publiek trekken achter de schermen, nooit begrepen. Op de Tokyo game show konden we destijds veel meer zien en spelen..
avatar van Hennie286
Hennie286 ( 455 ) 24-08-2013 11:39
Erg druk was het donderdag, kom meteen weer naar huis want het was om 11 uur alweer uitverkocht. Vorige jaren ging het kopen van een kaartje aan de balie altijd goed, nu zal ik voortaan de kaartjes van te voren kopen.

avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 24-08-2013 12:21
He Hennie286, begrijp ik het goed... je bent naar Keulen afgereisd maar je kwam er niet in? Balen man...

PS voor wat hoogtepunten hebben we bij PU de nodige filmpjes gemaakt over de belangrijkste games. Mensen die geinteresseerd zijn: http://www.pu.nl/media/video/pu-tv/pu-live-gamescom-special/
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 24-08-2013 13:23
Je kon in de middag gewoon weer kaartjes kopen, althans dat deden wij.
avatar van Kubuss
Kubuss ( 1786 ) 24-08-2013 14:59
Quote:
Geldt die upgrade ook als je de retailversie koopt? Ik dacht dat je de game uit de PS Store moest kopen en enkel zo kon upgraden. Zou wel nice zijn mocht je de retailversie kunnen kopen en van deze actie profiteren.

Zoals hierboven al genoemd werkt het dan waarschijnlijk als PS3 Retail > PS4 digitaal, voor tien euro (althans, bij Ghosts. Geen idee of de andere titels hetzelfde bedrag hanteren)

Game Mania heeft ook een actie dat je voor 20 euro je PS3 versie kan inruilen voor een PS4 versie. Dat kan bij Ghosts, Fifa 14, Assassin's Creed Black Flag en Battlefield 4. Mocht je veel waarde hechten aan een tastbaar product
avatar van Sparxy
Sparxy ( 2252 ) 24-08-2013 17:24
Quote:
[..]

Zoals hierboven al genoemd werkt het dan waarschijnlijk als PS3 Retail > PS4 digitaal, voor tien euro (althans, bij Ghosts. Geen idee of de andere titels hetzelfde bedrag hanteren)

Game Mania heeft ook een actie dat je voor 20 euro je PS3 versie kan inruilen voor een PS4 versie. Dat kan bij Ghosts, Fifa 14, Assassin's Creed Black Flag en Battlefield 4. Mocht je veel waarde hechten aan een tastbaar product


Maar als je fysiek koopt en je kan voor €10 upgraden naar een digitale PS4 versie houd je je oude PS3 versie ook. Als dat zo is, is het echt een veel betere deal dan bij GameMania
avatar van ConAir
ConAir ( 4474   2) 24-08-2013 17:52
Quote:
Vond het wel weer even leuk om over de beurs te lopen. Al keken, en kochten, wij het meeste bij de winkeltjes met beeldjes en andere gave shit..
Maar ga toch echt geen 3 uur in de rij staan om een spel even te spelen of een trailer te zien.
Wat ik wel raar vind is dat je bij sommige games gewoon mee kunt kijken als er gespeeld wordt, en bij sommige games dit achter schermen is. Je wilt toch als ontwikkelaar dat zoveel mogelijk mensen je game zien. Waarom dan een kleiner publiek trekken achter de schermen, nooit begrepen. Op de Tokyo game show konden we destijds veel meer zien en spelen..
Dat ligt aan de games die getoond worden. Alles met enigszins geweld erin mag niet zichtbaar zijn van buitenaf.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24288   98) 24-08-2013 22:20
Jaaaaa, Jan, stond je mooi ineens in het acht uur journaal. Die columns hier zijn dan toch de doorbraak geweest
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 25-08-2013 16:46
@Doobieters.. ik ben BG eeuwig dankbaar!
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 25-08-2013 17:34
Quote:
He Hennie286, begrijp ik het goed... je bent naar Keulen afgereisd maar je kwam er niet in? Balen man...

Hennie zal in het vervolg wel twee keer nadenken voordat hij gehoor geeft aan jouw vurige oproep om naar de Gamescom in Keulen te gaan.
Uren gereisd en dan sta je daar voor Jan met de korte achternaam...
avatar van Axeldc
Axeldc ( 419 ) 26-08-2013 16:06
Quote:
[..]
Maar als je fysiek koopt en je kan voor €10 upgraden naar een digitale PS4 versie houd je je oude PS3 versie ook. Als dat zo is, is het echt een veel betere deal dan bij GameMania

Inderdaad! Wel is het nog niet 100% zeker dat alle publishers hieraan meedoen, maar ga er maar vanuit.

Meer details wil/kan Sony op dit moment nog niet geven, dus ik zit nog met een paar vraagtekens.
avatar van Sterrezaat
Sterrezaat ( 34 ) 26-08-2013 19:48
Ben ook benieuwd naar de details hoe Sony dat voor zich ziet. Het zou anders wel een erg goede deal zijn waar GameMania niet aan kan tippen. Lijkt me haast erg sterk maar wie weet worden we verrast!!