Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Gamescom 2013: 2K GamesDit jaar brengt EA voor het eerst sinds 2009 jaar weer een NBA game uit, nadat 2K vier jaar lang het monopolie hierop heeft gehad. NBA 2K is ondertussen echter al zo’n goede en leuke simulatie van de basketbalsport geworden, dat het sterk lijkt dat EA hier ooit nog overheen zou kunnen. Helemaal omdat 2K14 weer op een aantal vlakken goed verbeterd is.Allereerst is het belangrijk te weten dat NBA 2K14 voor de nieuwe PS4 en Xbox One onafhankelijk wordt ontwikkeld van de versie voor de huidige generatie. Beide games krijgen verschillende ‘feature sets’ en omdat alleen de PS3 versie werd gepresenteerd is er niets te zeggen over de verdere toekomst van de serie. Ook op de huidige generatie worden echter weer goede stappen gezet.

Allereerst wordt de gameplay, met meer dan 3000 nieuwe animaties, waarbij vooral het blokken van dunks (wat überhaupt niet mogelijk was in eerdere versies) en betere steal bewegingen, weer net wat realistischer. Ook de besturing is weer verder geperfectioneerd. Vorig jaar kon je met de rechter stick op de controller de spelers dribble moves laten doen en dit jaar komen daar de schoten ook bij. Door de stick snel heen en weer te halen schud je de dribbles uit je mouw, terwijl een schot, lay-up of dunk begint door de stick wat langer een bepaalde kant op te houden. Een langere speelsessie moet laten blijken of dit op de lange termijn echt iets is dat gebruikt gaat worden door de meeste spelers. Verder is nu 2K Smart Play toegevoegd, waarbij het spel voor je bepaalt welke ‘play’ je op een bepaald moment het beste kunt uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat ook beginnende spelers gebruik kunnen maken van ‘plays’, dé manier om echt de volledig realistische basketbalervaring te hebben.De belangrijkste vernieuwing qua modi is dat LeBron James nu centraal staat, de speler die op dit moment door velen de beste basketballer ter wereld wordt gevonden en de afgelopen twee jaren met zijn Miami Heat kampioen is geworden. Er is nauw samengewerkt met de wereldster, waarbij het belangrijkste de nieuwe modus is: LeBron: Path to Greatness. In deze nieuwe modus volg je LeBron verder in zijn carrière en het leuke is dat 2K hiermee dus de vrijheid heeft genomen om de toekomst van de NBA helemaal zelf in te vullen, qua blessures, trades en nieuwe spelers. Voor de echte NBA fans is misschien nog wel het beste nieuws dat de stats in 2K14 dagelijks voor alle spelers worden upgedate, waardoor dus goede en slechte periodes van bepaalde spelers helemaal in de game zijn verwerkt. Voor die weinige mensen in Nederland die de Euroleague volgen is ook leuk dat de teams hieruit zijn toegevoegd aan het roster.

Het is moeilijk om slechte punten te vinden in NBA 2K13 en de paar punten die er waren lijken in 2K14 weer verbeterd te zijn. LeBron James gaat daarnaast zorgen dat er ook wat nieuws te beleven is. En dit is alleen nog maar de current-gen versie!

Vorig jaar kwam 2K met het goed ontvangen XCOM: Enemy Unknown. Voor de fans van de game is er goed nieuws, 15 november volgt de uitbreiding op de game die de titel XCOM: Enemy Within zal dragen. Nadat we een korte presentatie en speelsessie achter de rug hadden, kunnen we een eerste indruk van deze tactische game geven.

Denk in ieder geval niet dat de game simpelweg een upgrade van Enemy Unknown zal worden. Er zijn namelijk vernieuwingen die grote gevolgen voor het tempo van de game zullen hebben. Zo is het nu mogelijk om je soldaten in je Cybernetics Lab uit te rusten met een MEC-suit (Mechanize Exoskeletal Cybersuit), dat voor grote tactische wijzigingen zal zorgen. Door zijn sterke bepantsering heeft deze MEC veel minder behoefte aan dekking en zul je hem vaak voor in de strijd willen gebruiken. Vooral omdat deze MEC de zogenaamde Kinetic Strike in zijn aanvalsarsenaal heeft, waarmee je ongenadig harde klappen kunt uitdelen aan vijanden en de skill Collateral Damage waarmee hele delen van de omgeving (en dus dekking) kapot gebeukt kunnen worden. Natuurlijk zijn de troepen van de Aliens ook uitgebreid en zul je ook een vijandige bruut, die de naam Mechtoid draagt, gaan tegenkomen.Verder kun je in je Genetics Lab, hoe kan het ook anders, genetische upgrades gebruiken om je borst, hersenen, ogen, huid en benen te verbeteren. Door verbeterde beenspieren kunnen snipers bijvoorbeeld hoger springen waarmee ze hogere gebieden kunnen bereiken om hun dodelijke schoten te kunnen afvuren. Ook zagen we een hersenupgrade, die ervoor zorgde dat ‘psychic attacks’ geblokkeerd en zelfs teruggekaatst konden worden. Wat de volledige game uiteindelijk aan dergelijke genetische upgrades zal bevatten weten we nog niet, maar dat zelfs de doorgewinterde XCOM-speler even zal moeten wennen lijkt wel zeker. Als het echter lukt om XCOM: Enemy Within de juiste balans te geven, dan kan het bijna niet anders dan dat ook dit weer een tactisch pareltje zal opleveren.Geplaatst door Wouter Versluijs en Frido van der Wal op 08-09-2013
Aantal keer bekeken: 4462

Laatste reacties

avatar van EEK79
EEK79 ( 2106 ) 10-09-2013 17:54
Xcom hebben we zin in, onlangs via psplus "aangeschaft" en ik heb me er prima mee vermaakt.