Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Gamescom 2014: Pretpark voor gamers

De Gamescom 2014 zit er weer op. Met 335.000 bezoekers uit meer dan 88 landen is het inmiddels (volgens het persbericht) het grootste internationale evenement voor interactieve entertainment. De stampvolle hallen van de Keulse Messeplatz, de duizenden journalisten en de vaak enorme stands deden ook niet anders vermoeden.

Hoger aanzien
Het lijkt erop dat Gamescom in een steeds hoger aanzien komt te staan. Werd groot gaming-nieuws vroeger eigenlijk alleen nog op de E3 bekend gemaakt, nu wordt het steeds meer verdeeld, waarbij zelfs nieuwe games zijn onthuld. Met name de Sony persconferentie had hier een handje van, met de onthulling van Rime, Hellblade, Tearaway Unfolded, een hele rits indie games en de PlayStation TV. Microsoft mogen we natuurlijk niet vergeten, want de aankondiging dat Lara Croft in haar volgende avontuur exclusief voor de Xbox One eeuwenoude schatten rooft, deed veel stof opwaaien. Wat dit jaar opvalt in de games is de nadruk op samen spelen. Coöperatief, maar ook tegen elkaar en vaak zelfs allebei tegelijk. Het is niet voor niets dat Evolve zowel op de Gamescom als op de E3 is uitgeroepen tot game van de show. In deze game jaag je als team op een snel evoluerend wezen, dat bestuurd wordt door een andere gamer. Het mooie hiervan is dat je het opneemt tegen een gezamenlijke vijand die werkelijk slim gedrag vertoont, maar ook foutjes kan maken. Wellicht kan er door deze manier van spelen te bestuderen, nog wat worden verbeterd in de AI die we tot nu toe gewend zijn. Het levert in ieder geval een goede game op!


Dit was nog maar een klein deel van de rij voor de hoofdingang rond een uur of tien ‘s morgens

Op je beurt wachten
Voor de bezoekers van de Gamescom zal het een worst wezen wat voor trends er heersen, als ze maar kunnen gamen! Voor hen is de Gamescom als een soort pretpark met een games-thema, met als enige verschil dat zelfs bij de Efteling de rijen niet zo lang zijn. Al vroeg in de ochtend staan duizenden gamers in de rij, te wachten tot de deuren zich openen. Zo kunnen ze alvast wennen aan het wachten, want op de showvloer ben je ook niet zomaar aan de beurt. Sommige games, zoals bijvoorbeeld The Evil Within, Evolve en Bloodborne, kenden lange rijen. Twee tot drie uur wachten is daarbij eerder de regel dan een uitzondering. Ook degenen die eens kennis willen maken met de wondere wereld van de Oculus Rift konden minstens zo lang in de rij staan. Toch zie je niemand klagen; gemoedelijk staan de gamers in de rij, waarin ze steeds iets verder opschuiven. 3DS erbij (aan SpotPasses natuurlijk geen gebrek) en wachten maar!


Op de showvloer wordt groots uitgepakt met de stands

Voor ons journalisten was het een heel ander verhaal. Wij renden van afspraak naar afspraak, waar we in een klein, vaak sfeerloos kamertje, in maximaal een half uur ons oordeel moesten vormen over een game. Het contact dat je hierbij hebt met de ontwikkelaars, die meestal zelf hun games aan je laten zien, is wel érg leuk en hun enthousiasme is aanstekelijk. Het is mooi om te zien dat er met zoveel passie wordt gewerkt aan onze games.

Lifestyle-evenement?
Natuurlijk is gaming meer dan games alleen. Inmiddels is het een manier van leven geworden met alles wat daarbij hoort. Ik heb het natuurlijk over cosplay. De traditie om je te verkleden als je favoriete games-figuur en zo door de hallen van de Gamescom te flaneren. Heb je het goed gedaan (of ben je van het vrouwelijk geslacht), dan wil iedereen met je op de foto.  

Als cosplayer moet je niet gek opkijken wanneer mensen met je op de foto willen

De cosplayers die nog wat aan hun kostuums moesten werken, konden terecht in de Cosplay Village, waar cosplayers samen chillen en tips en trucs met elkaar uitwisselen. Of ze gingen hun verdriet wegconsumeren met een tripje naar de enorme games-markt. Iedere gamer kan hier zijn gaming-hart ophalen met oneindig veel merchandise zoals T-shirts, complete outfits, figuurtjes, soundtracks, posters, trading cards, DVD’s, manga’s…en ergens heb ik ook nog games gezien.

Tot volgend jaar!
Met het aflopen van de Gamescom is de rust teruggekeerd in Keulen. Tot volgend jaar natuurlijk, wanneer het feest ongetwijfeld weer in alle hevigheid losbarst. Ondertussen kun je dit jaar ook nog in ons eigen kikkerlandje terecht voor je game-beursbehoeften. In het weekend van 11 en 12 oktober wordt namelijk Firstlook georganiseerd in de Utrechts jaarbeurshallen. Een groot deel van de games die op de Gamescom te bewonderen waren, kan je ongetwijfeld ook hier aanschouwen. Onze Belgische vrienden kunnen een weekend eerder (op 4 en 5 oktober) terecht op Gameforce in Antwerpen.

Geplaatst door Wouter, Chris & Frido op 20-08-2014
Aantal keer bekeken: 3885

Laatste reacties

avatar van Hennie286
Hennie286 ( 455 ) 20-08-2014 09:31
Misschien moeten ze er eens aan denken om naar een grotere hal toe te gaan. Is veeeels te druk daar in Keulen
avatar van Dorsos
Dorsos ( 163 ) 20-08-2014 09:42
De drukte viel me dit jaar zwaar tegen. Enkele jaren geleden heb ik nog wat kunnen spelen en zien, niet de AAA titels maar wel de wat kleinere games. Nu was het ook daar niet te doen, minstens een uur wachten. En daar pas ik voor, zeker voor games die over 3 maanden in de winkels liggen. Jammer is dan ook dat je niet mee kan kijken hoe anderen aan het gamen zijn bij de 16+ games.

Door de drukte was ook het struinen niet zo relaxed. Zelfs in de grote gang die alle hallen met elkaar verbind hadden ze dit jaar "crowdcontrollers" in dienst. Door middel van linten begeleiden ze je als soort van schapen een bepaalde richting in om zo de drukte en mensenstroom positief te beïnvloeden.

Na 4 uurtjes rondkijken hielden we het voor gezien en zijn we Kölsch gaan drinken in het centrum. Prima alternatief!

Wel positief was: Bier op de beursvloer, retrohoek en de game(related)shops.

Volgend jaar geen Gamescom meer voor mij. Wellicht Firstlook, maar ook daar begrijp ik dat de rijen steeds langer worden.
avatar van Dorsos
Dorsos ( 163 ) 20-08-2014 09:44
Quote:
Misschien moeten ze er eens aan denken om naar een grotere hal toe te gaan. Is veeeels te druk daar in Keulen


Die zijn er volgens mij bijna niet. Prijskaartje verdubbelen en wat minder mensen binnen laten is ook een alternatief. Aan de andere kant is het doel van een beurs zo veel mogelijk exposure krijgen voor je games, en dat krijg je alleen met veel bezoekers. Dus vanuit dat oogpunt snap ik wel dat ze ieder jaar meer bezoekers toelaten.
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 20-08-2014 10:32
Quote:
Of ze gingen hun verdriet wegconsumeren met een tripje naar de enorme games-markt. Iedere gamer kan hier zijn gaming-hart ophalen met oneindig veel merchandise zoals T-shirts, complete outfits, figuurtjes, soundtracks, posters, trading cards, DVD’s, manga’s…en ergens heb ik ook nog games gezien.

Klopt, een stand uit Portugal die naar mijn weten enkel covers had in het Portugees wel schappelijk prijzen soms, zoals Odin Sphere op de PS2 voor 15 euro.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 21-08-2014 06:23
Leuk stukje gamers en Gamescom 2014 info, goed uiteengezet.... mijn welgemeende complimenten hiervoor! ;-D
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 21-08-2014 19:15
Ik snap het idee van achter een muur je games laten zien hoor, maar kan dat niet anders. Ik ga echt niet 3 uur in een rij staan om een game te spelen. Waarom niet wat schermen buiten, zodat iedereen het kan zien, het gaat er toch om dat zoveel mogelijk mensen je game zien..
avatar van RGroenen
RGroenen ( 351 ) 22-08-2014 11:19
Het was zeker een pretpark, 13 games gespeeld, van de Oculus Rift tot Far Cry 4. Klein detail dat was op de woensdag... Kan me goed voorstellen dat het de overige dagen door de drukte niet te doen is en je beter een biertje kunt gaan pakken in Keulen.
avatar van Nrg50
Nrg50 ( 1013 ) 22-08-2014 13:51
Quote:
[..]


Die zijn er volgens mij bijna niet. Prijskaartje verdubbelen en wat minder mensen binnen laten is ook een alternatief. Aan de andere kant is het doel van een beurs zo veel mogelijk exposure krijgen voor je games, en dat krijg je alleen met veel bezoekers. Dus vanuit dat oogpunt snap ik wel dat ze ieder jaar meer bezoekers toelaten.


Of gewoon veel langer. 9 dagen, inclusief 2 weekenden zal al flink schelen.
avatar van Dorsos
Dorsos ( 163 ) 22-08-2014 16:22
Quote:
Ik snap het idee van achter een muur je games laten zien hoor, maar kan dat niet anders. Ik ga echt niet 3 uur in een rij staan om een game te spelen. Waarom niet wat schermen buiten, zodat iedereen het kan zien, het gaat er toch om dat zoveel mogelijk mensen je game zien..


Leeftijdsgebonden content is een reden. Zo had je het bij Nintendo niet. Ook zullen er ontwikkelaars zijn die je mee willen nemen in een geheel verhaal/presentatie om een zo zo goed mogelijke indruk achter te laten. Dit krijg je minder voor elkaar als je mensen 2 minuten mee laat kijken, wellicht zien ze ook net de "verkeerde" dingen waardoor ze juist minder enthousiast worden.
avatar van ChaosKiller
ChaosKiller ( 92 ) 22-08-2014 20:58
Pretpark? Niet echt.. Ik heb amper wat kunnen doen omdat de rijen veel te lang waren. Ik ga niet 2 uur wachten om een spel te bekijken. De indie games waren wel te doen ,daar was je meestal binnen 10 min aan de beurt.