Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Column Jan Meijroos: De Xbox One Mosterd

Ik kan me bijna niet voorstellen dat mensen die regelmatig op deze website komen het niet weten maar ik schrijf het toch maar: aanstaande vrijdag komt de Xbox One officieel uit in Nederland. En meteen maar een disclaimer erachteraan, als je dit later leest: de Xbox One is officieel uit in Nederland. Jippie? Of mosterd na de maaltijd?

Is de vertraagde launch van de Xbox One een reden voor een feestje? Niet echt, het is meer een formaliteit dan dat we massaal de slingers uit de kast trekken en onder een confetti-douche een dansje doen. De Xbox One werd door heel veel winkels al gewoon verkocht, en in de maanden daarvoor importeerden duizenden gamers de nieuwe spelcomputer van Microsoft al via Duitse, Spaanse of Britse kanalen. Met andere woorden; iedereen die er perse één wilde hebben, die heeft hem allang in huis.

Toch is/was (afhankelijk van het tijdstip en de datum waarop je deze column leest) die 5 september wel een symbolische datum. Microsoft Nederland hoort er eindelijk bij en na een pijnlijk en moeizaam jaar waarin het lokale kantoor niks mocht, niks kon en bijna tot geen informatie kreeg, kan men de komende maanden gaan gladstrijken. Geen Amerikaanse en Europese releases meer die niet in Nederland officieel beschikbaar zijn, geen lastige vragen meer van journalisten waar de console nou toch blijft, niet meer afwachten maar eindelijke meedoen.

Op de afgelopen Gamescom zag je eindelijk weer wat van dat bravoure van Microsoft terug en ik hoop dat de Nederlandse delegatie er met eenzelfde soort elan en energie tegenaan gaat. Vooralsnog kan het beter. Ik voel nog weinig buzz. Sony heeft winkels weer ruim bevoorraad met PlayStation 4 consoles, wat is het antwoord van Xbox? Ik zie nog niks voorbij komen op televisie, billboards of andere media. Waar blijft het Xbox One offensief? Of wacht men tot de eerste echt nieuwe titels – Sunset Overdrive, Forza Horizon 2 en Halo: The Master Chief Collection – zich aandienen?

De hamvraag is natuurlijk: wat als je nog geen Xbox One hebt, moet je die dan nu in huis halen als je dat nog niet had gedaan? Dat hangt echt helemaal af van het type speler dat je bent. Feit is wel dat je nu een goede deal kunt maken doordat je er meerdere games, digitaal weliswaar, gratis bijkrijgt. Maar feit is ook dat zowel de PS4 als de Xbox One geen killer najaar line-up hebben als het om exclusieve titels gaat. The Master Chief Collection is geen Halo 5, en DriveClub is geen Gran Turismo 7. Sunset Overdrive is geen Gears of War 4 en LittleBigPlanet 3 heeft niet het kaliber als een Uncharted 4 of nieuwe Ratchet & Clank.

Ik ben in ieder geval blij dat de Xbox One er nu ‘echt’ is, ook al voelt het meer als een voetnoot in de zijlijn dan een koppensneller. Maar goed, we hebben die schlemielige periode gehad en vanaf nu kan Microsoft hopelijk bouwen aan de toekomst. Sony ligt al ver op kop en hoewel ik dat de Japanners van harte gun; is dat niet perse goed voor de industrie. Het moet juist een nek-aan-nek race worden, dat houdt beide partijen scherp.

PS. Als je van platformer-adventure games houdt dan is er dit najaar sowieso één Xbox One game die je niet mag missen: Ori and the Blind Forest. Een prachtig vormgegeven uitdagend spel dat qua sfeer en muziek een uniek gevoel weet neer te zetten.

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 04-09-2014
Aantal keer bekeken: 7829

Laatste reacties

avatar van Mithrandir
Mithrandir ( 820 ) 04-09-2014 17:15
Echt briljant. Een launch een jaar na dato, en dan nog steeds het OS niet correct gelokaliseerd hebben. Als je voice-kommando's wil gebruiken moet dat in het engels, maar dan kan je niet bij de Nederlandse store. Wil je bij de Nederlandse store, dan geen spraak commando's.
avatar van Zorewin
Zorewin ( 246 ) 04-09-2014 17:15
Een heel groot bord mosterd...
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 04-09-2014 17:20
Ik zie een bepaald verband tussen de Xbox One en Shin Megami Tensei IV op de 3DS (die hier English-only uitkomt en allang in het Engels is gelokaliseerd in Amerika). Ik vraag me goed af wat er allemaal in de tussentijd gebeurd is, willen deze twee producten met zo'n grote vertraging in Europa uitkomen.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 4587 ) 04-09-2014 17:36
En ik houd niet van mosterd. ;-)
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 04-09-2014 17:40
Mosterd moet je dan ook leren eten.
avatar van HBx2000
HBx2000 ( 313 ) 04-09-2014 17:45
Grappig detail, Dead Rising 3 verschijnt op dezelfde dag ook voor PC.

PS: Ori and the Blind Forest komt ook uit op de PC.
Dus daar ging die ene Xbox One game die je niet mag missen.

Serieuze noot, ik koop zo'n ding voor de exclusieve titels en wat is nu nog echt exclusief. In het geval van Microsoft vind ik dat deze generatie maar moeilijk te zeggen. Hopelijk komt daar inderdaad dit najaar verandering met de titels die dan gaan verschijnen.
avatar van Tailsknux
Tailsknux ( 1851 ) 04-09-2014 18:03
Quote:
Echt briljant. Een launch een jaar na dato, en dan nog steeds het OS niet correct gelokaliseerd hebben. Als je voice-kommando's wil gebruiken moet dat in het engels, maar dan kan je niet bij de Nederlandse store. Wil je bij de Nederlandse store, dan geen spraak commando's.


Dat wist ik nog niet, dat is wel heel triest. Wist wel al dat het excuus voor de vertraging was dat het aan de localisatie lag klinkklare onzin is, maar dit gaat wel ver. Ik dacht dat Kinect voor nieuwe mogelijkheden ging zorgen, niet beperkingen.


Xbox heeft het altijd al slecht gedaan daar, door nog eens zo laat te launchen in Japan ga je daar geen verandering in brengen.
avatar van PinkPirateBunny
PinkPirateBunny ( 181 ) 04-09-2014 18:18
Rol: BG Redacteur
De PS4 is voor mijn gevoel pas enkele maanden fatsoenlijk verkrijgbaar en heeft nog weinig vernieuwends laten zien. Het in potentie meest interessante spel, TLOU, is een heruitgave. Naast deze betrekkelijk kleine voorsprong van de PS4 is er ook nog goed gezorgd voor Xbox 360 gamers (en de PS3 spelers ook trouwens) in de afgelopen maanden. Pas als de toptitels opdrogen voor current gen, dan zullen de PS4 en X1 het moeten laten zien. Ik verwacht dan ook dat de X1 zo rond kerst op stoom komt, ook qua verkopen. Een "Dreamcast scenario" zie ik voor de X1 niet weggelegd. Vergeet ook niet dat de Xbox 360 ook met een achterstand begon (Bluray tegen HDdvd) en dat is ook allemaal wel bijgetrokken.
avatar van Jorden1506
Jorden1506 ( 376 ) 04-09-2014 18:29
X1 haal ik sowieso niet in huis PS4 misschien. Ben geen fan dat je moet betalen om online te mogen en ja ik weet je krijgt er meer dan alleen online functies voor terug, maar online zou gewoon gratis moeten zijn je betaalt al voor de console en voor je internet. Daarnaast vind ik nou niet dat ook maar één van de twee echt een geweldige line-up met NIEUWE exclusieve games hebben. Ik hou het voorlopig wel bij Hyrule Warriors, Bayonetta 1/2 en Super Smash Bros. Wii U (qua nieuwe games op een home console)
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16113 ) 04-09-2014 18:32
Mosterd op een kroket is heerlijk
avatar van T.Pennings
T.Pennings ( 3863 ) 04-09-2014 18:41
Ori komt ook op de pc toch?
Enige exclusive die me tot nu toe boeit is quantum break.
Wie weet komt die ook nog wel naar pc.
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 04-09-2014 18:43
Jan is zo'n koddig manneke..In de Spits schrijft hij doodleuk dat de kaarten van Microsoft iets beter liggen in het najaar. Want waar Sony enkel Driveclub en LBP als exclusives heeft, heeft Xbox Forza, Sunset en die opgewarmde Halo meuk.
Oke Jan, leuk geprobeerd. Maar kijk eens naar volgend jaar, waar Sony echt alles met de grond gelijk maakt als het op exclusives aankomt. Ik zeg het wel vaker, en ik zie het steeds meer naar voren komen uit de acties en reacties van Microsoft. Het zou mij niets verbazen als ze inene de stekker uit, in ieder geval de Europese, gamemarkt trekken. Je ziet het al in bv Duitsland, dat ding raken ze aan de straatstenen niet kwijt.. Geen best teken.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 6604 ) 04-09-2014 18:55
Rol: Forum Moderator
Quote:
Een heel groot bord mosterd...


Het soort mosterd waar ik mijn vingers niet aan wil branden :p
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 04-09-2014 19:13
Mja ik hoop stiekem dat de Xbox zo slecht gaat verkopen dat ie in prijs zakt, alleen al door het continu falen van Microsoft... Eerst met het altijd online en Kinect, Toen met de hele richting van de console, toen het uitstellen voor diverse regio's en toen met de localisatie... Tis een opeenstapeling van faal na faal hoe je het ook bekijkt. En dan mag het best een mooie console zijn (Ik ben geen hater) maar Microsoft moet er verdomd hard aan trekken willen ze mij terug krijgen in het Xbox kamp... Want tjah.. De 360 was zo goed gemarket dat ik m pre-orderde... MEt de Xbox One wil ik nu nog niet dood gevonden worden! Hopen maar dat M$ het roer omgooit en de gamers niet meer constant gaat lopen naaien.
avatar van Raz
Raz ( 223 ) 04-09-2014 19:28
Lullig voor Nederland, maar we hebben niks gemist afgelopen jaar. Als je slim bent geweest (ik helaas niet), ben je nog aan het wachten met next-gen.
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 04-09-2014 19:41
Niks mis met mosterd trouwens, voor mij héérlijk zelfs :9
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 04-09-2014 19:54


Kijk op kotaku naar de complete fotoserie

wat een downer

That said, ik heb altijd Playstation gehad en heb nu een PS4, maar een Xbox One zou ik tzt nog kunnen overwegen, is toch best een mooie console met een paar zeer vette games en veel functionaliteit, maar eerst een WiiU
avatar van Thalia
Thalia ( 18 ) 04-09-2014 20:38
ps4 is niet meer gratis online gamen
heb ps4 wit me destiny toch gepreordered 399 bij gamemania.
kan zoiezo niet wachten op the order 1886 wat overigens een ps4 exclusive is.
ga denk ik geen x1 kopen ik vind het zo wel compleet samen met mijn wii u
avatar van JJNL77
JJNL77 ( 45 ) 04-09-2014 20:48
Morgen ff halen
avatar van Secretmaster
Secretmaster ( 713 ) 04-09-2014 20:57
Xone in preorder bij mediamarkt geplaats..vooraf betalen he. Krijg je doodleuk een mailtje vandaag. Sorry maar hij wordt morgen niet geleverd, welke datum wel kunnen ze niet zeggen. Krijg wel als compensatie 12 maanden gold gratis erbij. Die gold mogen ze in een donker gat stoppen. Betalen is leveren in mijn ogen.
avatar van T.Pennings
T.Pennings ( 3863 ) 04-09-2014 21:04
Quote:
Xone in preorder bij mediamarkt geplaats..vooraf betalen he. Krijg je doodleuk een mailtje vandaag. Sorry maar hij wordt morgen niet geleverd, welke datum wel kunnen ze niet zeggen. Krijg wel als compensatie 12 maanden gold gratis erbij. Die gold mogen ze in een donker gat stoppen. Betalen is leveren in mijn ogen.


Hoorde et van een vriend van me die werkt bij MM Eindhoven.
Komt doordat ze ineens minder consoles van Microsoft krijgen.

Wat ik sws een uberfaal vind is dat ze het uitstelden om te lokaliseren. Nou je kunt nog niet Nederlands tegen je kinect praten, maar wel naar de Nederlandse shop.
Maar wil je Engels praten tegen je kinect moet je dus ook alles op Engels zetten incl. je adres en woonplaats als ik het goed begrepen heb. Apart.
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 04-09-2014 21:06
Quote:
De PS4 is voor mijn gevoel pas enkele maanden fatsoenlijk verkrijgbaar en heeft nog weinig vernieuwends laten zien. Het in potentie meest interessante spel, TLOU, is een heruitgave. Naast deze betrekkelijk kleine voorsprong van de PS4 is er ook nog goed gezorgd voor Xbox 360 gamers (en de PS3 spelers ook trouwens) in de afgelopen maanden. Pas als de toptitels opdrogen voor current gen, dan zullen de PS4 en X1 het moeten laten zien. Ik verwacht dan ook dat de X1 zo rond kerst op stoom komt, ook qua verkopen. Een "Dreamcast scenario" zie ik voor de X1 niet weggelegd. Vergeet ook niet dat de Xbox 360 ook met een achterstand begon (Bluray tegen HDdvd) en dat is ook allemaal wel bijgetrokken.


'Betrekkelijk kleine voorsprong'? PS4 heeft in nog geeneens een jaar tijd meer dan 10 mln stuks tot op heden verkocht, de Xbone net iets meer dan 5 mln. Grofweg verkocht de PS4 dus dubbel zo snel en zelfs na de Xbone zonder Kinect met prijs identiek aan PS4 zien de maandelijkse verkopen voor de Xbone er niet goed uit.

Hebben we het nog niet gehad over feit dat PS4 het in Japan altijd beter doet dan de Xbone, ofwel het Xbox merk doet daar virtueel niks... Nee... Als voormalig zeer grote Xbox Classic en 360 fan met een mid gen switch naar PS3 doordat Kinect shovelware main focus werd voor MS, zie ik dit niet echt meer goedkomen.

De Xbone heeft ook weinig vernieuwends laten zien, dat is vaak zo in 1e jaar van een nieuwe gen, last gen niet anders. Krijgen we binnen ongeveer een maand ook nog eens DriveClub. Ik zie op de Xbone niets in het komende jaar waar ik ook maar enigszins het idee krijg om een Xbone in huis te halen. Halo is gestorven toen Bungie MS heeft verlaten, dat was voor mij sowieso echt iets op de Xbox classic met deel 1 en 2. Forza ben ik wel klaar mee, 2 jaarlijkse update wordt saai. Fable was deel 1 op Xbox classic nog het beste, Fable kinect paardrijden was het echte dieptepunt. Gears 1 MP zo'n 2 jaar helemaal stuk gespeeld, daarna door Gears 2 MP problemen die meer dan een half jaar duurden overgestapt op COD4. Laatste Gears was ook meh.

Xbox 360 op achterstand? BluRay was destijds geen standaard zoals DVD, ze waren een jaar eerder uit dan de PS3 en 200 Euro goedkoper @ launch. Dat is geen achterstand, dat was een voorsprong die de PS3 ook nog eens ingehaald heeft met lifetime sales en dat met al de fouten die Sony maakte o.a. online.

Mooiste vind ik nog: MS zei vorige generatie toen de 360 10 mln stuks had verkocht, dat diegene die het eerst 10 mln sales haalde de generatie zou winnen. Nu wel, dat is dan de PS4 in dit geval, die nog sneller verkoopt dan de PS2 en Japan moet nog op gang komen wat ook gaat lukken gezien de Japanse content die ze op de pre TGS livestream van 1 september jl.

Al m'n 360 kameraden, en dan ook stuk voor stuk allemaal, zijn al geswitched naar de PS4. De gekken hier, waaronder ikzelf zij de gek, kopen meerdere consoles. Dat wordt voor mij een WiiU naast de PS4 ergens in 2015, Xbone zie ik voorlopig niet komen. Meeste gamers halen echter 1 platorm en van last gen 360 users zijn er heel, heeeeel erg veel overgegaan naar de PS4. Gezien hun reeds grote aantal, beinvloeden zij hun vrienden ook die graag met hen online willen spelen. MS staat ver, heel ver achter en dat was last gen juist een voorsprong. Mark my words: het is aardig gedaan met MS deze generatie. Dit komen ze de komende 8 jaar niet meer teboven. Ze eindigen op aardige achterstand op de PS4. Ze worden een goede 2e, maar dat komt dan met name ook omdat de WiiU helemaal lastig verkoopt, wie weet als Nintendo de prijs van de console dropt naar 179 of 199 Eu dat ze nog kans maken om 2e te worden deze gen in verkopen van units gezien.
avatar van JJNL77
JJNL77 ( 45 ) 04-09-2014 21:09
Quote:
[..]


KNIP.


De xbox one heeft juist teveel vernieuwing laten zien
avatar van UserVerwijderd
UserVerwijderd ( 8270 ) 04-09-2014 21:15
Quote:
Xone in preorder bij mediamarkt geplaats..vooraf betalen he. Krijg je doodleuk een mailtje vandaag. Sorry maar hij wordt morgen niet geleverd, welke datum wel kunnen ze niet zeggen. Krijg wel als compensatie 12 maanden gold gratis erbij. Die gold mogen ze in een donker gat stoppen. Betalen is leveren in mijn ogen.

Dan zou ik het er wel voor over hebben om de console later te krijgen. Ik vind het een grote compensatie die mediamarkt doet, erg netjes
avatar van Shiro
Shiro ( 317 ) 04-09-2014 21:22
Bekijk het maar M$, als opvolger van mijn 360 heb ik al een PS4 staan (met daarnaast een Wii U).
avatar van Syra
Syra ( 123 ) 04-09-2014 21:30
Naar bijna een jaar op mijn PlayStation 4 te hebben gespeeld mis ik de vertrouwde Xbox toch wel.
Morgen haal ik mijn preorder bundel op en kan ik eindelijk deadrising 3 spelen.
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 04-09-2014 21:36
Dan speel ik Dead Rising 4 zonder enorme framerate drops tzt wel op m'n PS4, of DR3 op de PC...
avatar van Syra
Syra ( 123 ) 04-09-2014 21:53
Quote:
Xone in preorder bij mediamarkt geplaats..vooraf betalen he. Krijg je doodleuk een mailtje vandaag. Sorry maar hij wordt morgen niet geleverd, welke datum wel kunnen ze niet zeggen. Krijg wel als compensatie 12 maanden gold gratis erbij. Die gold mogen ze in een donker gat stoppen. Betalen is leveren in mijn ogen.

In Deventer bij de m.m. Heb ik maar 5 euro aanbetaald en krijg hem morgen geleverd.
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2678   1) 04-09-2014 22:07
Quote:
De PS4 is voor mijn gevoel pas enkele maanden fatsoenlijk verkrijgbaar en heeft nog weinig vernieuwends laten zien. Het in potentie meest interessante spel, TLOU, is een heruitgave. Naast deze betrekkelijk kleine voorsprong van de PS4 is er ook nog goed gezorgd voor Xbox 360 gamers (en de PS3 spelers ook trouwens) in de afgelopen maanden. Pas als de toptitels opdrogen voor current gen, dan zullen de PS4 en X1 het moeten laten zien. Ik verwacht dan ook dat de X1 zo rond kerst op stoom komt, ook qua verkopen. Een "Dreamcast scenario" zie ik voor de X1 niet weggelegd. Vergeet ook niet dat de Xbox 360 ook met een achterstand begon (Bluray tegen HDdvd) en dat is ook allemaal wel bijgetrokken.


Ben ik het niet mee eens. Ik speel nu een bijna een jaartje op de PS4 en dan wordt snel duidelijk dat het toch een grote stap is vanaf de PS3 zodra ik die weer opstart. Battlefield 3 en 4 zijn het perfecte voorbeeld. Ik heb deel 3 op de PS3 gespeeld, vond ik een leuke game, en nu speel ik BF4 op de PS4, ook een leuke game, vooral nu er ook met 64 man online kan. Onlangs weer eens BF3 opgestart, en na maanden van BF4 was deze game zo goed als onspeelbaar geworden. Te lage framerate en resolutie, te weinig man in de maps etc. Het mag duidelijk zijn dat de PS3 en 360 hun tijd voorbij zijn. De verbeteringen die met de PS4 zijn gekomen zitten hem ook in de kleine dingen. Het apparaat is zoveel sneller, vooral het installeren en opstarten is een wereld van verschil. Als ik mijn PS4 aanzet kan ik binnen een minuut gamen, dat kan een PS3 niet. Gameupdates worden automatisch in de downloadlijst gezet, waardoor ze vaak al gedownload zijn voor dat je er erg in hebt. Het zijn kleine en simpele dingetjes, maar het verbetert de QoL van het gamen enorm.
En dan heb je nog Remote Play en second screen gaming. Het eerste gaat zo simpel dat er zelf van stond te kijken. Je kan echt gewoon alle PS4 games spelen op je Vita, best handig als je op bed even verder wil gamen of het vrouwtje troep als the Voice of Hollands next top model wil zien. Second screen vind ik ook echt een toevoeging, het maakt gaming een stuk breder en verschaft veel nieuwe mogelijkheden. Commander screen of mapoverzicht heb ik het gebruikt bij BF4, maar ik verwacht er veel van bij games in de toekomst.
avatar van Amadortje
Amadortje ( 41 ) 04-09-2014 22:55
Quote:
X1 haal ik sowieso niet in huis PS4 misschien. Ben geen fan dat je moet betalen om online te mogen en ja ik weet je krijgt er meer dan alleen online functies voor terug, maar online zou gewoon gratis moeten zijn je betaalt al voor de console en voor je internet. Daarnaast vind ik nou niet dat ook maar één van de twee echt een geweldige line-up met NIEUWE exclusieve games hebben. Ik hou het voorlopig wel bij Hyrule Warriors, Bayonetta 1/2 en Super Smash Bros. Wii U (qua nieuwe games op een home console)


Betalen voor online gaming moet nu ook op de ps4, maar ik snap niet waarom mensen erover zeuren. Er zitten zoveel voordelen aan die 4,5 euro per maand.

- cloud saving
- gratis games elke maand (voor ps4 vooral nog arcade en indie, maar ik gok dat rond kerst spellen als Killzone wel worden weggeven)
- Share play vanaf de herst (spellen uitproberen met een vriend)

En die euries die je betaalt per maand kunnen ze stoppen in een veel stabieler netwerk, want het verschil tussen het gratis netwerk van ps3 en de betaalde servers van xbox360 was erg groot.

Al met al betaal je 4,5 euro maar je krijgt allemaal shit wat je tientallen euro's bespaard.
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 04-09-2014 23:08
Ik vind geeneens dat ik betaal voor online gamen... Maar dat komt denk ik ook omdat ik PS+ al had voordat de PS4 er was en de dienst heb voor elke maand games voor m'n PS3 en Vita. PS4 (nu voornamelijk nog indie) games zijn daar een bonus bij.

Iemand die enkel een PS4 heeft en online wil gamen en daarvoor PS+ aan moet schaffen, is dan weer een ander verhaal. De WiiU is zelfs met gratis online naar mijn mening geen partij helaas als we het over online hebben. De grootste online/MP games komen niet (meer) uit voor het platform en diegenen die uitkwamen zoals COD hebben praktisch geen online community op de WiiU. Die moet je in feite alleen kopen voor de 1st party games, waar het veelal om offline/SP gameplay gaat.

Moet wel eerlijk zijn mbt PSN tov XBL, de eerste heeft nog steeds meer downtime momenten door verschillende oorzaken, XBL heeft (had, aangezien ik al enige jaren geen XBL meer heb, na bijna 10 jaar lid te zijn geweest vanaf Xbox Classic launch aka Halo 2 e.d.) dat naar wat ik zag/zie stuk minder.
avatar van Zorewin
Zorewin ( 246 ) 05-09-2014 08:26
Quote:
[..]


Het soort mosterd waar ik mijn vingers niet aan wil branden :p


Precies!
avatar van Sonicguy14
Sonicguy14 ( 1338 ) 05-09-2014 08:57
Speciaal vroeg op gestaan om mijn pre order zo op te halen.
Maar snap al dat gezeur nou niet.
Of je nou een xbox one hebt, of een ps4, volgens mij kopen wij consoles en games zodat we er plezier me kunnen hebben, niet om er uren lang nutteloos over te discuseren welke zogenaamd beter is, want elke console heeft zijn voor en nadelen

Moet wel gelijk geven dat het hele uitstel van de xbox one in nederland nergens op slaat, als het geen nl voice command from the get go heeft, wat was het dan voor nut XD
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 05-09-2014 09:52
Ik hoef ook geen X1. Leuk ding, maar stja ik weet niet. Was een verstokte 360 gamer, maar ik geniet nu met volle teugen van de Wii U en 3DS. Dat zijn mijn soort games. De PS4 koop ik als de eerste revisie er is, omdat ik niks met jet-engines heb. Ik verwacht dat dat nog een jaartje duurt.
avatar van YurEnami
YurEnami ( 991 ) 05-09-2014 11:19
Die X1 komt er bij mij zeker wel in wanneer de exclusives die ik wil hebben voor een prikkie te koop zijn.

Voordat zulke games zijn uitgekomen en, in mijn optiek, goed geprijsd zijn is het 2016 en is de console-prijs vast alweer gedaald.

Dit in tegenstelling tot de PS4 waar ik nu gewoon wacht op een price-drop (ik denk rond de sint/kerstperiode) om de console te kopen met The Last of Us: Remastered.
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 05-09-2014 11:28
Quote:
Ik hoef ook geen X1. Leuk ding, maar stja ik weet niet. Was een verstokte 360 gamer, maar ik geniet nu met volle teugen van de Wii U en 3DS. Dat zijn mijn soort games. De PS4 koop ik als de eerste revisie er is, omdat ik niks met jet-engines heb. Ik verwacht dat dat nog een jaartje duurt.


Dit is eigenlijk altijd een goed advies bij een nieuwe ronde consoles. De huidige 28nm APU zal ergens eind 2015 wel vervangen worden door een 20nm APU in de PS4, met lager stroomverbruik en minder fan lawaai. T.z.t. wil ik de witte PS4 met 20nm APU. M'n huidige zwarte PS4 blaast minstens net zo hard als m'n slim PS3 (2000 serie). Voor een echte jet engine moet je echter de eerste serie van de PS3 phat en 360 hebben

Sowieso denk ik niet meer zowel PS4 en Xbone te halen, omdat je dan ook op beide toch weer online wil hebben. PSN/PS+ heb ik nu al aantal jaren investering in gedaan en ook mooie game library opgebouwd in PS+. Dat heb ik bij XBL niet, 360 gebruik in nauwelijks meer behalve als dedicated Rockband/Guitar Hero apparaat met de hele band setup dus de XBL Gold gratis games zou ik er niet echt op gaan spelen die nu worden weggegeven. Dan zou ik enkel echt wat hebben aan de Xbox One gratis games naast de online zelf.

Nee, om dan nog eens 50 Eu per jaar daarvoor uit te geven... Tenzij er natuurlijk een hele vette reeks aan (nieuwe) IP's op die Xbone gaan komen. Maar eens rustig kijken de komende jaren
avatar van Secretmaster
Secretmaster ( 713 ) 05-09-2014 11:42
Ondertussen preorder gecanceled bij MM. En hier bij de plaatselijke Intertoys naar binnen gewandeld en daar hadden ze hem gewoon staan. Hij staat dus nu trots bij me thuis. (Wel onder de PS4)
avatar van Gremlin
Gremlin ( 206 ) 05-09-2014 14:09
Ik zou graag willen dat ik een ps4 zonder zorgen kon kopen, maar ik weet het gewoon niet met Sony. Al mijn vrienden hebben inmiddels een ps4, maar ik wacht nog lekker even af hoor. De exclusives van Microsoft spreken mij zoveel meer aan.

Telkens weer worden games als Killzone en Infamous groots aangekondigd en telkens weer vallen de games tegen. Een game met een multiplayer als Halo is er gewoon niet op de ps4. Ik heb altijd het gevoel dat de playstation exclusives net onder de absolute top zitten.

Ook op OS gebied heb ik echt geen vertrouwen in Sony. Mijn 360 werkt echt zoveel beter met vrienden, samen gamen en op sociaal gebied. Vandaar ook dat ik zoveel leun richting een Xbox One, maar dat is volledig gebaseerd op de vorige generatie. Op basis van mijn ps3 en 360, wil ik eigenlijk gewoon een One kopen.
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 05-09-2014 16:18
Je moet ook gewoon kopen wat je zelf leuk vindt! Niet wat je vrienden ervan zouden kunnen denken of iets dergelijks!
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 05-09-2014 17:02
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
Grappig detail, Dead Rising 3 verschijnt op dezelfde dag ook voor PC.

PS: Ori and the Blind Forest komt ook uit op de PC.
Dus daar ging die ene Xbox One game die je niet mag missen.

Serieuze noot, ik koop zo'n ding voor de exclusieve titels en wat is nu nog echt exclusief. In het geval van Microsoft vind ik dat deze generatie maar moeilijk te zeggen. Hopelijk komt daar inderdaad dit najaar verandering met de titels die dan gaan verschijnen.

Ik zie net dat Ryse: Son Of Rome ook voor PC gaat komen! Dat schiet op zo met die exclusives. -.-

Voor mij zijn er nog te weinig exclusives. Ik wil het apparaat wel met een reden halen. Daarnaast moet hij wel wit zijn.
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 05-09-2014 17:24
Quote:
Ik heb altijd het gevoel dat de playstation exclusives net onder de absolute top zitten.

.


Ja joh..
avatar van FrigginNovak
FrigginNovak ( 47 ) 05-09-2014 19:53
Xbone is voor mij al een opgedroogde keutel, tis een prima stukje techniek maar eentje met genoeg foute en niks dat de ps4 me al gegeven heeft.. prima dat die erbij hoort nu, maar ik zit vol.
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 05-09-2014 20:57
Quote:
Ik zou graag willen dat ik een ps4 zonder zorgen kon kopen, maar ik weet het gewoon niet met Sony. Al mijn vrienden hebben inmiddels een ps4, maar ik wacht nog lekker even af hoor. De exclusives van Microsoft spreken mij zoveel meer aan.

Telkens weer worden games als Killzone en Infamous groots aangekondigd en telkens weer vallen de games tegen. Een game met een multiplayer als Halo is er gewoon niet op de ps4. Ik heb altijd het gevoel dat de playstation exclusives net onder de absolute top zitten.

Ook op OS gebied heb ik echt geen vertrouwen in Sony. Mijn 360 werkt echt zoveel beter met vrienden, samen gamen en op sociaal gebied. Vandaar ook dat ik zoveel leun richting een Xbox One, maar dat is volledig gebaseerd op de vorige generatie. Op basis van mijn ps3 en 360, wil ik eigenlijk gewoon een One kopen.


Op basis van last gen, PS3/360, zou ik zonder verdere info of deze generatie gespeeld te hebben ook voor een next gen Xbox gaan. Zeker als vroege Xbox Classic/360 fan. Echter, naast de 360&PS3 heb ik nu ook een PS4 staan en de PS4 is qua snelheid in OS flitsend tov die trage PS3 XMB ingame, gamen met vrienden/sociaal ook voor elkaar.

Een game met multiplayer als Halo is er niet op de PS4? Studio die Halo maakte, Bungie, brengt over 4 dagen Destiny uit. Een next gen Halo... Halo bij MS is kapot gemaakt door 343 en de rest van de exclusives blijken enige tijd later toch geen exclusive te zijn, kijk naar Dead Rising 3 en Ryse. Evenals op de 360 met Alan Wake zelfde truukje ook naar PC.

Al mijn 360 kameraden zijn ook over naar de PS4, dat is voor mij juist een extra reden geweest om niet meer te twijfelen, want als je zo van gamen met vrienden houdt dan heeft het weinig zin een Xbone in m'n eentje te halen ;--)

Als MS nu eens een nieuwe Conker (een goede) liet makend door Rare en zo nog wat vette IP's ging maken die echt exclusive blijven, wellicht...
avatar van Ram-G-maN
Ram-G-maN ( 132 ) 05-09-2014 21:27

Column samengevat in één gifje.
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 05-09-2014 23:47
Verdient die Don Mattrick nu geen 43 mil bij zynga of zo? Ik kan er een paar miljoen naast zitten hoor...
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 06-09-2014 06:29
Vermakelijk stukje info.... weer mooi gedaan Jan!;-D
avatar van Ben
Ben ( 7646 ) 06-09-2014 13:28
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
Je moet ook gewoon kopen wat je zelf leuk vindt! Niet wat je vrienden ervan zouden kunnen denken of iets dergelijks!


Precies!
Mijn eerste next-gen (Of ja, current-gen nu) gaat een PS4 worden, maar de Xbox One komt er bij mij zeker nog in!
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 06-09-2014 13:33
Quote:
Verdient die Don Mattrick nu geen 43 mil bij zynga of zo? Ik kan er een paar miljoen naast zitten hoor...


En Don Matt verdiende ook achterlijk veel bij MS, hij ging ook overal heen met een privejet. Binnen MS waren veel mensen niet blij met die gast en nu laat hij Zynga nog eens verder Zinken!

PS4 nu, WiiU in 2015/2016 als dat ding eindelijk eens rond de 150 Euro te koop zal zijn, een Xbox One als deze ergens in 2017 een redelijke library van (exclusives) heeft die me aanspreken + prijs eveneens rond 150 a 200 Eu. Hoewel dat de vraag zal zijn, mogelijk pas een Xbox OneTwoThreeFour (aka de Xbox 4 na de Classic/1, 360/2, Xbox One/3...) als MS geleerd heeft van hun fouten van deze generatie.
avatar van Sigmund666
Sigmund666 ( 164 ) 06-09-2014 19:52
Xbox One komt er pas in zodra het stroomverbruik omlaag gaat en de One iets kleiner is. En ja, dat gaat gebeuren. Daar wil ik zelfs vergif op innemen. De Xbox Arcade, de PS3. Zelfs de PS2 was in het begin één groot log blok.

Sowieso: Ik mis nu nog teveel goeie games die niet uitkomen. Gelukkig wel de complete edities, bijv. van Dead Rising 3.
Maar GTA V dat 14 november uit gaat komen, en Batman Arkham Knight zijn absolute mustplays op de One.
Daarbij is de PS4-controller voor mijn vrij matig. Niet omdat ik arrogant ben, of omdat Sony nou van die slechte producten bouwt. Nee. Ik ben helaas één van die mensen met kolenschophanden. De Xbox heeft gewoon fijne, makkelijk vast te houden controllers waar ik aan gehecht ben geraakt.
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 06-09-2014 20:16
@Sigmund

360 controller tov PS3 controller geef ik je gelijk. DS3 was een ramp

DS4 controller wint voor mij over de 360 controller en minimaal op gelijke voet met Xbone controller van de momenten dat ik het ding in handen heb gehad
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 07-09-2014 10:30
Eens, ook ik heb erg grote handen. En de ds4 controller is werkelijk een genot.
avatar van Gremlin
Gremlin ( 206 ) 07-09-2014 18:56
Quote:
[..]


Op basis van last gen, PS3/360, zou ik zonder verdere info of deze generatie gespeeld te hebben ook voor een next gen Xbox gaan. Zeker als vroege Xbox Classic/360 fan. Echter, naast de 360&PS3 heb ik nu ook een PS4 staan en de PS4 is qua snelheid in OS flitsend tov die trage PS3 XMB ingame, gamen met vrienden/sociaal ook voor elkaar.

Een game met multiplayer als Halo is er niet op de PS4? Studio die Halo maakte, Bungie, brengt over 4 dagen Destiny uit. Een next gen Halo... Halo bij MS is kapot gemaakt door 343 en de rest van de exclusives blijken enige tijd later toch geen exclusive te zijn, kijk naar Dead Rising 3 en Ryse. Evenals op de 360 met Alan Wake zelfde truukje ook naar PC.

Al mijn 360 kameraden zijn ook over naar de PS4, dat is voor mij juist een extra reden geweest om niet meer te twijfelen, want als je zo van gamen met vrienden houdt dan heeft het weinig zin een Xbone in m'n eentje te halen ;--)

Als MS nu eens een nieuwe Conker (een goede) liet makend door Rare en zo nog wat vette IP's ging maken die echt exclusive blijven, wellicht...


Klopt zeker wat je zegt over Destiny, speelt heerlijk weg, zeker de multiplayer. Dat kan wel eens een goede substituut zijn voor Halo. Maar zo slecht was Halo 4 toch helemaal niet? Heb genoten van de single player avontuur, maar zoals je misschien wel bedoelt, de multiplayer was niet top. Ik speel namelijk nog steeds gewoon liever Halo 3. Bedankt voor je input, ik raak beetje bij beetje overtuigd van de PS4, en zoals je zelf zegt, als al mijn vrienden een PS4 halen (waar het er nu wel naar uitziet), dan zal ik er ook aan moeten geloven . Gamen blijft voor mij toch een sociale aangelegenheid.
avatar van Smiggybols
Smiggybols ( 33 ) 11-09-2014 22:28
beetje een weak ass titel

ik heb naast mijn ps4 ook de one staan, en de one is alles behalve een bord met mosterd. sterker ik vind het een toffere console. er is zoveel meer naast het gamen te doen, wat ik op mijn ps4 en eigenlijk ook op de ps3 enorm miste, tenopzichte van de brand Xbox
op de ps4 vind ik het hele OS maar een beetje gejat van microsoft, zo van we hebben hun presentatie gezien, laten we er een camera bij pleuren en ook zon dashbord namaken, erg zwak/
de ps4 is een hele toffe console, maar het blijft een beetje een apparaat die achter de feieten aanloopt, wat dat betreft heeft de xbox one veel meer toekomst potentie.
laat ik het zo zeggen, de ps4 zet ik gewoon uit na het gamen, op de xbox one kan je je gewoon een heleavond vermake.n

dat de kinect niet nederlands was bij de lancering is idd heel zwak van microsoft, maar het is ook niet gemakkelijk om die taal helemaal foutloos te implanteren, met klanken als sch,eu,ui.

Waar ik me aan erger is de nederlandse media die alles wat Xbox is proberen af te zeiken, net als al die kritiek die voornamelijk uit het kamp van playstation bezitters komt, die de xbox one niet eens in het bezit hebben.