Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

De Grote Zomerdroogte

Elke zomer is het weer hetzelfde liedje. De brandende zon, zand tussen de tenen en een totale droogte…qua nieuwe games. Terwijl het tegen het einde van het jaar altijd moeilijk is om een keuze te maken uit de enorme selectie toptitels die worden uitgebracht, zit ik in de zomer altijd met mijn duimen te draaien. En helaas, die duimen gebruik ik niet om de analoge sticks van mijn gamepad een goede workout te geven.

De afgelopen twee weken ben ik vooral bezig geweest om mijn ouderlijk huis een beetje op te knappen. Mijn vader en broer waren op vakantie naar Frankrijk en de laatste weken zijn er geregeld klussers op bezoek geweest om de badkamer en het toilet even grondig te verbouwen. Nu die helse klus er eindelijk op zit, en de rust in huis weer is teruggekeerd, vond mijn moeder het een goed idee om maar gelijk de rest van het huis een nieuw likje verf te geven. En helaas, ik ben de langste van mijn familie (1 meter en 96 centimeters lang, jawel) dus dan word ik altijd aan het werk gezet om de moeilijk bereikbare plekjes te verven. Wat dus eigenlijk altijd neerkomt op het hele plafond. Normaal gesproken zou ik mijn tijd veel liever besteden aan games. Maar helaas, toffe titels zijn in de maanden juli en augustus redelijk ver te zoeken.

Regiovrij
Juni viel nog reuze mee. Omdat ik een website heb ontdekt waar ze regio-vrije games verkopen voor ongeveer 32 euro per stuk heb ik daar een redelijk bedrag uitgegeven. The Bourne Conspiracy, Ninja Gaiden 2, Racedriver: GRID, LEGO Indiana Jones. Het zijn allemaal leuke titels. En voor die prijs kon ik het ook niet laten om ze te kopen. Zo gezegd, zo gedaan. Helaas blijkt al snel dat LEGO Indiana Jones binnen tien uur, Bourne Conspiracy binnen zes uur en Racedriver: GRID ongeveer twintig uur uit te spelen zijn. Ninja Gaiden 2…tja dat is een ander verhaal. Die game schopt Ryu’s (en mijn) kont zo hard over het scherm dat ik af en toe mijn ogen even rust moet geven.

Maar dat was juni en dit is nu. Ik sta al een aantal weken behoorlijk droog. Niet op het gebied van drank ofzo, okay ook op dat vlak, maar dat is een ander verhaal. Het probleem is het gebrek aan echt toffe games. Of simpel gezegd: de zomer zuigt. Gelukkig is daar sinds kort Soul Calibur 4. Een echte topper. Het nadeel is alleen weer dat ik de game dus via internet besteld heb en nu alweer een dikke week zit te wachten op het pakketje. Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel wachten en stilzitten. Tenzij ik natuurlijk een game aan het spelen ben.

Waar zijn de coöp games?
Een mogelijke oplossing voor het feit dat vrienden en familie allemaal op vakantie zijn en ik achter ben gebleven en me kapot verveel is misschien wel het spelen van games over XboxLive. Helaas, ook daar valt niet zoveel te beleven. Eerlijk gezegd heb ik nooit echt veel tijd aan Live besteed. Ik houd er namelijk van om games in coöp te spelen. En afgezien van Gears of War zijn er maar weinig echt toffe games die je echt samen met vrienden kunt spelen. Je moet in ieder geval van shooters houden als je een coöp game wilt spelen. Daarom kijk ik ook zo uit naar de laatste maanden van dit jaar. Want voor de verandering komen er de komende tijd coöp-titels aan die onder de noemer RPG of sandbox-game vallen. De gedachte aan Fable 2, Too Human en Saint’s Row 2 doet het water me al in de mond lopen. Of is die uitdrukking meer bedoeld voor eten? Oh well. Je snapt wat ik bedoel. Ik mis in ieder geval RPG’s op de xbox 360. Waarin je pantsers en voorwerpen kunt verzamelen en verbeteren. Games waar jouw personage helemaal uniek is. Waar je wapens kunt opwaarderen, je de mogelijkheid hebt om een woning in te richten met toffe voorwerpen, je keuzevrijheid hebt en de wereld om je heen verandert als gevolg van jouw acties. Wacht eens even…als ik er zo over nadenk…lijkt het wel of ik juist Fable 2, Too Human en Saint’s Row 2 combineer tot wat ik mis aan games op de 360. Wat een toeval!

Stomme releaseschema’s
Maar goed, dat is niet het probleem. Ik snap best dat veel ontwikkelaars liever console-games in de maanden uitbrengen dat mensen niet op vakantie gaan. Zij moeten ook geld verdienen natuurlijk. Maar waarom komen er dan nauwelijks DS of PSP games uit? Of een handjevol toffe consolegames voor de mensen die wel thuis blijven? Eigenlijk zou het juist een goed idee zijn om wel een paar games in de zomermaanden uit te brengen. Mensen die thuis blijven en niets beters te doen hebben kunnen daar dan hun tijd in steken. Om dan na de vakantie van hun vrienden heel enthousiast te kunnen vertellen over die games. Wat dan hopelijk die vrienden weer aanspoort om de games ook te checken. Zie het als een investering zou ik zeggen.

Ik snap sowieso niets van de releases van sommige games. Smash Bros Brawl in eind juni in de winkels leggen? Dat is nu juist het type game dat ik in november verwacht. Brawl is een titel waar je gemakkelijk, als je dat echt wilt, honderden uren in kunt steken. Echt een ideale manier om de tijd te doden. Dat is precies wat ik deze zomer wilde doen. Klein probleempje is dat ik geen Wii heb en me moet beperken tot mijn 360. Laat dat nu juist de console zijn waar zoveel toffe titels voor uitkomen de komende maanden, zodat ik nu al niet weet hoe ik mijn tijd moet indelen. De eerder genoemde games als Too Human, Fable 2 en Saint’s Row 2 komen er aan. Maar ook toppers Fallout 3, Farcry 2, Star Wars: The Force Unleashed, Lego Batman en natuurlijk een relatief onbekende game met de naam Gears of War 2 komen eraan. Het zijn games die allemaal tussen eind augustus en begin december in de winkel moeten liggen. Terwijl ik juist nu zoveel tijd voor games heb. Serieus, het releaseschema van games zuigt in de zomer. En het wachten op toppers ook…

Geplaatst door Gerard (Ollie1981) op 16-08-2008
Aantal keer bekeken: 10416

Laatste reacties

avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32873 ) 17-08-2008 10:13
Rol: Forum Moderator
Een leuke column, maar een beetje teveel "uitstapjes", als je snapt wat ik bedoel. Hierbij een voorbeeld: "Ik sta al een aantal weken behoorlijk droog. Niet op het gebied van drank ofzo, okay ook op dat vlak."
1 of 2 keer is leuk, maar daarna vind ik het alleen maar afleiden.
Voor de rest: Ik snap je standpunt (ik ben zelf altijd op vakantie, dus maakt voor mij niets uit :p), maar ik vrees dat de gameindustrie niet voor niets niks uitbrengt in de zomer, juist ivm de relatief weinig mensen die thuisblijven.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 17-08-2008 10:53
Er komt inderdaad weinig uit, maar het mooie is dat een aantal toppers in de zomer worden afgeprijsd. Er zijn nog genoeg goede games om te spelen tot de er weer meer gereleased wordt. Columnschrijver wil toch niet beweren dat hij alle toppers (COD 4, GTA IV, Mass Effect, The Orange Box, Gears of War, Dead Rising, etc) allemaal al heeft uitgespeeld?

Edit: Typfoutje, moest natuurlijk COD 4 zijn.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 17-08-2008 11:04
Dit is precies de reden voor mij om nooit alles meteen full-price te kopen! De zomer is namelijke de ultieme budgetgamerperiode om je wishlist compleet te maken. Overal is uitverkoop, de meeste games van vorig jaar worden wel redelijk afgeprijst. Dus de tip voor dit jaar, koop met de feestdagen eens wat minder games (paar toppers alleen) en sla in de zomer 2x zoveel in ^^

Je krijgt zo 2 keer zoveel spellen voor hetzelfde geld en mist niks!

@TimD COD 5 uitgespeeld
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32873 ) 17-08-2008 12:03
Rol: Forum Moderator
Pff, ik heb zelfs COD 6 al uitgespeeld, echt saai! :p
avatar van Legend_of_Link
Legend_of_Link ( 127 ) 17-08-2008 12:29
''Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel wachten en stilzitten. Tenzij ik natuurlijk een game aan het spelen ben.''

Oke stilzitten tijdens het gamen snap ik maar ik vind wachten tijdens het gamen nooit leuk... Laadtijden zijn gewoon niet fijn
avatar van Guybrush
Guybrush ( 55 ) 17-08-2008 14:59
Mijn gamepiek ligt ook in de winter. Lekker tijdens de kerstvakantie (liefst sneeuw buiten) een goede RPG opstarten met het kacheltje aan, en tot een uur of 17 in badjas gekleed achter de console zitten...

In de zomer vertraagt het allemaal. Ik heb nog een stuk of vijf games op de stapel liggen die ik nog wel wil spelen en waar ik nu nog niet eens halverwege ben, ik vrees ook dat ik er niet aan toe kom voor de volgende stroom toppers weer begint.
avatar van Suzukifreak
Suzukifreak ( 113 ) 17-08-2008 21:36
Nou ondanks er niet zoveel uitkomt heb ik nog genoeg te spelen. Heb nog niet zolang me xbox360. Dus nog games genoeg om te spelen. Net GTA4 uitgespeeld. Pffff nu eindelijk eens tijd voor weer een andere game. Moet wel opschieten, want kan nu al niet wachten op GOW 2 en Fable 2 (en al die andere gave games die komen gaan). Nog even volhouden allemaal.
avatar van DieHappy
DieHappy ( 101 ) 18-08-2008 12:19
Ik vind het ook maar vreemd dat er in de zomer weinig releases zijn. Niet iedereen gaat op vakantie en als ze gaan,gaan mensen meestal maar een paar weken. En buiten de handhelds nemen sommigen zelfs hun console mee op vakantie. Tevens komt er in de zomer wel de ene na de andere grote film titel uit. Zelfs Harry Potter zou uitgesteld zijn van november naar juli.
avatar van Yørn
Yørn ( 4085   5) 18-08-2008 15:41
Rol: Administrator
Het is idd vervelend dat er weinig uit komt in de zomer, het is echt iets té stil, vooral voor de handhelds. Voordeel van de zomer is voor mij echter wel dat ik eindelijk toekom aan de zooi die ik nog had, bovendien hou ik van die achievements, dus deze weken aardig wat games naar de 1000/1000 gebracht en nu rustig bezig met Oblivion, als je eenmaal de tijd voor die game hebt, is het echt een topper:-)
avatar van Rococo
Rococo ( 830 ) 20-08-2008 09:29
Het is waar dat er deze zomer erg weinig uitkomt. Alleen heb ik hier zelf niet zo heel veel last van aangezien ik toch nog genoeg games heb die ik nog moet uitspelen. Bovendien heb ik ook nog genoeg andere dingen te doen waardoor ik meestal tijd te kort kom in de vakantie.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 231 ) 20-08-2008 14:16
Normaal gesproken kom ik in de zomer ook toe aan leuke games die ik nog uit moet spelen. Alleen dit laatste collegejaar was niet echt druk qua opdrachten voor school dus ik heb die achterstand allang ingehaald. Maar goed, inmiddels heb ik Soul Calibur 4 thuis liggen en later deze week komt Too Human met de post Co-op met mijn broer spelen, ik heb er nu al zin in! Hey Legend of Link, ik ben het met je eens hoor laadtijden zuigen Maar soms is een rustmomentje na een paar uur heftig knallen, racen of vechten ook wel lekker...om daarna weer een paar uurtjes verder te gaan
avatar van ConAir
ConAir ( 4474   2) 21-08-2008 12:50
In de zomer is het echt stil. Gelukkig wordt dat euvel deels opgelost doordat er gamesbeurzen zijn en dat er meestal zomerkoopjes zijn.