Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Column Jan Meijroos: Het lege najaar?

Ik had het laatste met een collega over het najaarsoffensief op gamegebied. En dat het dit jaar wel eens stiller dan ooit kon worden. En waarom dat is. En of dat erg is. Ik ben er nog niet helemaal uit.

Games zijn er nog steeds genoeg. Uitgevers hebben al een tijdje geleden ingezien dat het niet slim is om alle pijlen op de maanden oktober, november en december te richten. Hetgeen resulteert in beoogde blockbusters als The Order 1886, Bloodborne en Evolve die allemaal ‘vroeg’ verschijnen. En dat is eigenlijk heel gezond. Waarom al je geld op één paard wedden (in het door de Amerikanen zo bewierookte Holiday Season), terwijl de gamer het hele jaar door mooie spellen wil spelen?

Toch is er iets geks aan de hand. Met zowel het uitstel van Uncharted 4 voor de PS4 en de nieuwe Zelda voor de Wii U missen respectievelijk Sony en Nintendo die grote blockbuster voor het najaar. Games waar je als ‘zwevende kiezer’ een spelcomputer voor in huis zou halen. Ik ken in mijn omgeving behoorlijk wat mensen die (nog) geen Wii U hebben aangeschaft en wachten op de nieuwe Zelda. Uncharted 4 als system seller voor de PS4 is wellicht iets minder urgent, maar ook daar kijken miljoenen spelers naar uit. Zelda lijkt echter een universele aantrekkingskracht te hebben en iedereen weet dat de Wii U wel wat extra hardware sales kan gebruiken. Wat overigens niet wegneemt dat ik het alleen maar aanmoedig wanneer uitgevers het lef hebben om hun kroonjuwelen naar achteren te schuiven om ze nog even verder op te poetsen. Zodat het daadwerkelijk de games worden die men voor ogen heeft.

Probleem is wel dat Sony en Nintendo er vooralsnog niet echt heel veel tegenover zetten. Sony tovert niet opeens een God of War 4 uit de hoge hoed, en ook Nintendo heeft niet pardoes een nieuwe Super Mario op de planken liggen. Er zullen heus nog wat games als troefkaarten achter de hand gehouden worden, maar dat zullen toch mindere goden zijn.

Ondertussen kijkt Microsoft – die koortsachtig Sony steeds verder uit ziet lopen – gniffelend aan de zijlijn toe. Quantum Break mag dan ook net uitgesteld zijn (Remedy heeft nog nooit een deadline gehaald), Microsoft heeft met Fable Legends, Rise of the Tomb Raider, Forza Motorsport 6 en Halo 5 vooralsnog de sterkste platform-exclusive line-up voor de tweede helft van 2015. Maar nogmaals, ik laat me op de E3 graag verrassen en hoop stiekem toch op een paar witte konijnen die tevoorschijn getoverd worden door de Japanse gamebedrijven.

De vraag is natuurlijk hoe de gamer het ervaart. De wat fanatiekere gamer speelt veelal meer dan enkel op één platform en er zijn genoeg third-party uitgevers die natuurlijk ook nog mee doen. Maar dan kom je al snel op de usual suspects zoals de nieuwe Call of Duty, - FIFA en - Assassin’s Creed. Of gaat Ubisoft met The Division vriend en vijand verrassen? Heeft EA ‘the Force’ en zal Star Wars: Battlefront het najaar domineren? Of verlaat Kojima Konami met veel tamtam en vuurwerk en wordt The Phantom Pain de beste Metal Gear Solid ooit? Het zou zomaar kunnen.

Misschien biedt juist de eerste helft van 2015 wel het beste wat dit gamejaar te bieden heeft. Volgende maand verschijnt dan eindelijk The Witcher III en jongens wat heb ik daar een zin in (en waar haal ik die 200 uur vandaan om de game door te ploegen?). En wat te denken van de nieuwe Batman de maand erop? Nee, het jaar mag dan wat minder traditioneel ingedeeld zijn qua releases, slecht is het zeker niet …

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 08-04-2015
Aantal keer bekeken: 5582

Laatste reacties

avatar van VulpX
VulpX ( 3095 ) 08-04-2015 12:11
Laten we nou eerst maar de E3 afwachten voordat we gaan paniekeren.

Overigens komen de beste games van dit jaar toch rond de zomer uit: MGSV, The Witcher 3 en Arkham Knight maken dat het me eigenlijk niets uitmaakt dat de maanden daarna weinig boeiends bieden.
avatar van Megane377
Megane377 ( 4630   3) 08-04-2015 12:17
Geduld is een schoooone zaak
avatar van Hercule
Hercule ( 4439 ) 08-04-2015 12:24
Quote:
Laten we nou eerst maar de E3 afwachten voordat we gaan paniekeren.


Eens. De E3 is al bijna en er gaan zeker een paar leuke dingen worden aangekondigd. Met name van Nintendo verwacht ik erg veel.
avatar van Mjw
Mjw ( 1767 ) 08-04-2015 12:27
Volgens mij was LBP3 ook vrij laat aangekondigt?
avatar van ShadyAce
ShadyAce ( 1228 ) 08-04-2015 12:28
Nou even kijkend naar wat er de laatste tijd uit is gekomen, wat er nog in mijn backlog ligt, en naar de games die ik de komende tijd nog sowieso ga halen vermaak ik mij het hele jaar door nog wel, mocht er dan een iets minder sterke najaar line up staan, tja daar kan ik dan mee leven, maar zoals VulpX al zei, laten we eerst de E3 enzo maar eens afwachten voordat we conclusies gaan trekken
avatar van Johandy
Johandy ( 2428   2) 08-04-2015 12:45
Ik ga niet meer wachten op een systemseller. Ik heb besloten om een nieuwe videokaart met gratis de Witcher III voor mijn pc aan te schaffen.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 08-04-2015 12:46
Rol: Community event manager
Xenoblade Chronicles X gaat het gemis van Zelda prima opvangen, hoor.

Om het maar niet te hebben over Star Fox en Project zero 5.
Daarbij heeft Nintendo wel degelijk pardoes een nieuwe Super Mario op de planken liggen - die heet Mario Maker - die het najaar inluidt met een september-release.

En dan zijn er nog de games die niet aangekondigd zijn. Nintendo heeft al eens eerder gezegd dat ze nog niet alle games die voor 2015 geplanned zijn hebben laten zien... het enige nieuwe wat we in de direct zagen was Animal crossing home designer en Pokemon rumble world - het is erg onwaarschijnlijk dat ze naar die twee titels refereerden in eerdere interviews.

Zeker met het oog op Nintendo is het nog veel te vroeg om te zeggen dat het najaar leeg gaat worden.

Wat de overige twee betreft... er zullen vast nog wel genoeg PS3 en Xbox360 games zijn die ze in een maand of twee kunnen oppoetsen voor die najaarssales. Een Skyrim remastered zou misschien helemaal zo slecht nog niet zijn - gezien het gigantische verschil tussen de PC en console-versies.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 08-04-2015 12:48
Genoeg games nog te spelen, dus wat mij betreft is het niet erg dat het dit jaar wat rustiger zou zijn. Al komen straks de nieuwe Yoshi, Kirby en Splatoon uit voor de Wii U, dus die backlog wordt er niet kleiner op. Ook zijn er nog een paar (N)3DS parels die ik nog moet halen, dus ik kom het jaar echt wel door :-).

Een nieuwe Assassin's Creed zit ik helemaal niet op te wachten. Ik kom maar mondjesmaat door Unity heen bijvoorbeeld. Wel ben ik benieuwd naar Treyarch of zij Call of Duty weer de nodige boost geven die het nodig heeft. Wat ook al vond ik Ghosts best vermakelijk, ook in multiplayer, het was lang niet de beste uit de serie en AW trekt me totaal niet.

We zullen zien wat de E3 gaat bieden. EA en Ubisoft boeien mij (totaal) niet (meer). Voor mij is het echt Nintendo die de fun goed terug gebracht heeft in de games dus ben benieuwd wat voor aankondigingen ze hebben deze E3.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 08-04-2015 12:49
Ratchet and Clank lijkt mij nog altijd een prima blockbuster voor het najaar van Sony...
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 08-04-2015 13:16
Tomb raider komt 4 weken erna al op de Ps4, dus daar kan ik wel even op wachten..
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 08-04-2015 13:20
En inderdaad, Xenoblade Chronicles X wordt ook een grote game. Dat en de andere Wii U games genoeg om je dit jaar mee te vermaken :-).
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1906 ) 08-04-2015 13:30
Quote:
Tomb raider komt 4 weken erna al op de Ps4, dus daar kan ik wel even op wachten..

Volgens mij is 4 weken bullshit. Ze houden dit best goed geheim.
avatar van Elzinga
Elzinga ( 438 ) 08-04-2015 13:49
The Witcher, Batman en MGS houden mij wel effe bezig. Daarbij hoef ik niet altijd gelijk de nieuwste game te hebben/spelen. Misschien pak ik tegen die tijd voor een tientje wel The Order 1886 erbij
avatar van Vizual
Vizual ( 49 ) 08-04-2015 14:03
Je kunt ook niet verwachten dat er evenveel grote game in een jaar uitkomen als vroeger. De triple AAA games zijn tegenwoordig veel arbeidsintensiever en duurder om te maken dan vroeger. Vroeger konden games gemaakt worden met een team en budget wat nu een indie-ontwikkelaar heeft. Dus als je naar het game-landschap kijkt moet je niet alleen naar de triple AAA's kijken, maar daar ook de indies(en alles wat ertussen in valt) bij optellen. Alles bij elkaar opgeteld komt er genoeg prachtigs uit om je niet te hoeven vervelen.
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 08-04-2015 14:17
Quote:
[..]

Volgens mij is 4 weken bullshit. Ze houden dit best goed geheim.


Langer dan 2 a 3 maanden gaat dit in ieder geval niet worden, ze zijn niet gek bij CD..
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1906 ) 08-04-2015 14:32
Quote:
[..]


Langer dan 2 a 3 maanden gaat dit in ieder geval niet worden, ze zijn niet gek bij CD..

Zeg dan gewoon "Ik verwacht dat blablabla". Dat is beter dan misinformatie verspreiden.
avatar van XEvolutionX
XEvolutionX ( 190 ) 08-04-2015 14:34
Quote:
[..]


Langer dan 2 a 3 maanden gaat dit in ieder geval niet worden, ze zijn niet gek bij CD..


Ze zijn niet gek, maar de afspraak van MS en de buidel die ervoor is neergelegd is voor zover ik het weet niet bekend. Ik gok dat er wel een half jaar over heen gaat en als ik er geld op zou kunnen zetten dan zou ik het doen
avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 08-04-2015 15:19
goede periode om je backlog af te werken, ik vindt het prima, ook kan je geld spenderen aan B titels of A titels die je nooit de kans heb gegeven.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 08-04-2015 15:43
Rol: Community event manager
Quote:
goede periode om je backlog af te werken, ik vindt het prima, ook kan je geld spenderen aan B titels of A titels die je nooit de kans heb gegeven.


Pff, ik heb een leeg decennium nodig om mijn backlog af te werken... al gaat het dankzij de maandelijkse challenges hier op het forum wel de goede kant op!

Maar ik heb het idee dat er genoeg uitkomt - het wordt enkel steeds onduidelijker wanneer het allemaal klaar is - dus vaste data worden steeds minder gegeven en als ze gegeven worden steeds vaker verschoven. Geen ramp. Beter dan twee maanden een gebroken spel hebben om die dan, terwijl niemand meer interesse heeft, eindelijk te kunnen patchen.
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 08-04-2015 16:04
Voor zover het lijkt heeft Nintendo haar troefkaarten al in de direct van de afgelopen week gebruikt dus het is enkel aan Sony om dit jaar nog te kunnen redden wat betreft de big three.

Ik kijk in ieder geval uit naar MGS V, The Witcher 3, Disgaea 5, Dragon Quest Heroes, J-Stars Victory Vs+ en met een beetje geluk komt Persona 5 dit jaar ook nog. Er zal na de E3 vast ook nog wel het een en andere bijkomen, dus ik maak mij niet druk.
avatar van Xord
Xord ( 192 ) 08-04-2015 17:10
Het komt wel goed met 2015 Jan. Wacht maar op E3.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2309   1) 08-04-2015 17:32
Met de komende Witcher 3, Batman AK en MGS V ben ik tot en met Rise of the Tomb Raider en hopelijk Scalebound wel zoet. Ik hoop wel dat Sony deze E3 met een Uncharted Trilogy komt en dat God of War 4 eind dit jaar in het schap ligt: het is immers de 10e verjaardag van GoW en in juli ligt de remaster van GoW3 in het schap, iets zegt me dan ook dat deeltje 4 heel snel komt!
avatar van Hercule
Hercule ( 4439 ) 08-04-2015 17:46
Quote:
Voor zover het lijkt heeft Nintendo haar troefkaarten al in de direct van de afgelopen week gebruikt dus het is enkel aan Sony om dit jaar nog te kunnen redden wat betreft de big three.

Ik kijk in ieder geval uit naar MGS V, The Witcher 3, Disgaea 5, Dragon Quest Heroes, J-Stars Victory Vs+ en met een beetje geluk komt Persona 5 dit jaar ook nog. Er zal na de E3 vast ook nog wel het een en andere bijkomen, dus ik maak mij niet druk.

Afgelopen direct was puur om de tijd tussen de januari en E3 direct te overbruggen. Ze hebben echter niets nieuws aangekondigd. Tijdens de E3 gaan ze vrijwel zeker met verassingen komen.

Ik sluit een nieuwe mario helemaal niet uit.
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 08-04-2015 18:00
Quote:
[..]

Afgelopen direct was puur om de tijd tussen de januari en E3 direct te overbruggen. Ze hebben echter niets nieuws aangekondigd. Tijdens de E3 gaan ze vrijwel zeker met verassingen komen.

Ik sluit een nieuwe mario helemaal niet uit.

Voor 2015?

Ik verwacht niks van Nintendo wat betreft de Wii U omdat Yoshi & Kirby al voor of vlak na de E3 uitkomen en Xenoblade, Project Zero, SMT x FE, Mario Maker en Devil's Third in het najaar uitkomen. Of Star Fox nog voor 2016 uitkomt betwijfel ik.

Persoonlijk hoop ik dat er eindelijk een Westerse lokalisatie van Dragon Quest VII of Monsters wordt aangekondigt op de E3.
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2353 ) 08-04-2015 19:39
Denk dat er nog veel games aangekondigd gaan worden en dat men voorzichtig is geworden met roepen van release data gezien het verleden.
avatar van JoostKidding
JoostKidding ( 22 ) 08-04-2015 22:30
Rustig aan zou ik zeggen.
No stress, game's kan je altijd nog blijven spelen
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2678   1) 08-04-2015 23:47
Maar heeft een console enkel 1st party games nodig? De top 20 best verkochte games op de Xbox One bestaat voor 9 miljoen stuks uit 1st party games en 28 miljoen 3rd party. Bij de PS4 is het nog sterker, 9 miljoen 1st party en 51 miljoen 3rd party.

1st party games zijn overrated in het geval van de PlayStation 4. Niet dat ze slecht zijn, maar de gamers spelen nu eenmaal veel meer games als Call of Duty, GTA, Assassins Creed en Destiny. Zolang er maar games uitkomen, het maakt weinig uit waar ze vandaan komen. Bij de Xbox One weegt het wel wat zwaarder mee en dat hebben ze ook wel nodig. De PS4 lijkt er voorlopig gemakkelijk mee weg te komen.
avatar van Hercule
Hercule ( 4439 ) 09-04-2015 00:27
Quote:
[..]

Voor 2015?

Ik verwacht niks van Nintendo wat betreft de Wii U omdat Yoshi & Kirby al voor of vlak na de E3 uitkomen en Xenoblade, Project Zero, SMT x FE, Mario Maker en Devil's Third in het najaar uitkomen. Of Star Fox nog voor 2016 uitkomt betwijfel ik.

Persoonlijk hoop ik dat er eindelijk een Westerse lokalisatie van Dragon Quest VII of Monsters wordt aangekondigt op de E3.


Games als Mario 3D world werden op de E3 aangekondigd en lagen eind dat jaar al in de winkels. Bovedien zijn na September zo'n beetje alle Wii U games uit die vorige E3 besproken zijn. Het kan niet anders dat Nintendo deze E3 gaat knallen.

Een westerse lokalisatie van DQ zou idd geweldig zijn. Al geloof ik dat Square Enix tegenwoordig te druk is met hun geweldige mobile games en FFXV die in 2020 moet verschijnen.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1460   2) 10-04-2015 18:20
Ik verwacht van Sony en MS geen echte blockbusters meer die 2015 gaan halen. Als je terugkijkt naar de afgelopen conferences kun je zelf wel nagaan dat vrijwel geen enkele game die in 2014 werd aangekondigd 2014 ook daadwerkelijk haalde.

Bij Nintendo liggen de kaarten vaak iets anders. Nintendo weet vaak wel zijn troeven tot het laatste moment geheim te houden en uit het niets een game op korte termijn te launchen. Nu de WiiU in vrij zwaar weer blijft verkeren ( in tegenstelling tot Jan vind ik overigens dat de WiiU de sterktste exclusieve line-up heeft ) kan Nintendo ook niet anders dan zijn grootste troeven , zoals Zelda, eerder uit te spelen.

Kan me de hype op Neogaf nog goed herinneren dat 2015 het beste jaar ooit zou worden...vooralsnog wordt deze belofte niet ingelost. Toch hoop ik net als iedereen dat er toch nog wat onverwacht moois op de schappen komt te liggen.