Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Preview: Lego Marvel’s Avengers

Afgelopen weken huilden legers Marvel-fanaten van geluk bij het zien van de nieuwe trailer van Captain America: Civil War, die in het voorjaar in de bios te zien is. Het is dan ook mooi getimed dat er op 29 januari, niet al te veel eerder dan deze nieuwe film vol Avengers, een nieuwe Lego game uitkomt die zich daarop richt. De game komt uit op de PS4, PS3, PSVita, Xbox One... Xbo...naja elk gameapparaat eigenlijk, behalve de Wii en last-gen handhelds. Budgetgaming werd alvast uitgenodigd bij Warner Bros. om de nieuwe ‘blokkerige’ superheldengame aan de tand te voelen en even bij te praten met gameproducer Sam Delaney.


Lego ‘constructies’
De MCU-simulator (Marvel Cinematic Universe) wordt ontwikkeld door de ondertussen welbekende Lego gamefabriek genaamd Traveller’s Tales (TT) en uitgegeven door Warner Bros Interactive Entertainment. Dit is enigszins ironisch aangezien WB tevens de grote baas is van DC Comics, terwijl nu dus de films van monsterconcurrent Disney gebruikt worden als grote inspiratiebron. Met al die ingewikkelde merken- en rechtenconstructies zal het best lastig zijn om Marvel personages in Lego Dimensions te stoppen. Is dat dan ook de reden voor een semi-vervolg op Lego Marvel Super Heroes in plaats van een Dimensions uitbreiding? Volgens Delaney staan de standalone Lego games helemaal los van het Lego Dimensions gebeuren en houden ze zich meer bezig met het blijven maken van vette losse Lego games. Wat ons betreft zouden de Avengers niet misstaan in Lego Dimensions, aan de andere kant mogen we misschien al blij zijn dat er met zoveel betrokken partijen toch nog prima Lego Marvel games gemaakt kunnen worden.Nieuwe werelden
Geen Lego Marvel Super Heroes 2 dus, maar een nieuwe game met een MCU-tintje. In Lego Marvel’s Avengers beuken alle MCU-helden zich door humoristisch vertaalde filmscènes die uit zes films gepakt zijn: beide Avengers-films, beide Captain America-films, plus Thor: The Dark World en Iron Man 3. Je zal dus een beknopte versie van de meeste Avengers-films doorlopen, met de filmversies van alle personages en locaties zoals Washington, Asgard en Malibu. Toch vind je niet alleen stemmen van acteurs zoals Clark Gregg en referenties naar de films. In tegenstelling tot Lego Batman 3 krijgen we vanaf het begin een mix van het film- en stripuniversum. Er is een hele bende strippersonages te vinden zoals Ms. Marvel en Squirrel Girl en tevens is de hubwereld van New York uit de vorige game weer terug, vernieuwd en tot de nok toe gevuld met missies. In eerste instantie lijkt de game zo toch een direct vervolg op Lego Marvel Super Heroes te zijn.

Robot Eenhoorns en Ballerina’s
Toch is dat niet helemaal zo en het is zeker niet slechts de vorige game in een nieuw hoesje. Want waar New York de vorige keer de gehele hubwereld voor alle missies was, is het er nu een van de acht. Zo kan je dus vrij rondrennen in onder andere Malibu, Zuid Afrika of Washington om vervolgens allemaal zijmissies te kunnen doen die specifiek te maken hebben met Iron Man 3, Age of Ultron of Winter Soldier. Zo zagen we een zijmissie in Washington voor het personage Winter, waarbij je door middel van een flashback moet vechten tegen robot eenhoorns en ballerina’s, om daarmee te bepalen of zijn herinneringen nou wel of niet echt zijn. De simpele, charmante en vooral belachelijke humor staat dus gelukkig nog steeds even centraal.MCU-vertaling
We vroegen ons af waarom TT games er precies voor koos om een MCU-game te maken, in plaats van een voorspelbaar deeltje twee. Het antwoord? De Britse ontwikkelaars houden ervan om een bestaand iets te nemen, zoals de populaire Marvel films, en deze te vertalen met die specifieke en charmante Lego-charme eraan toegevoegd. Je ziet dat niet alleen terug in de eindeloos creatieve persoonsanimaties zoals Hulk die een selfie maakt, het komt nu ook langs in kromme filmscènes zoals Tony Stark en Bruce Banner die werken aan een vliegend varken als ultiem wapen in plaats van Vision.

Gezien ’de’ Lego Marvel Avengers-game uitkomt met nog een grote tweedelige Avengers-film in het verschiet, wilden we daarnaast alvast peilen of er een vervolggame zal komen in de toekomst en/of er nog DLC aankomt. Lego The Hobbit kwam namelijk eveneens eerder uit dan de derde film en zou uiteindelijk DLC toevoegen, wat uiteindelijk werd gecanceld terwijl Lego Batman 3 weer wel een Season Pass kreeg. De nieuwe opzet van de wereld in de Avengers-game is overigens ideaal vormgegeven om extra films toe te voegen in de vorm van een nieuwe hubwereld als DLC. Sam Delaney bevestigde dan ook dat er DLC gepland is, al wordt er nog niets specifieks aangekondigd. Wij denken dat er zomaar DLC op kan dagen voor Civil War, soms omgedoopt tot Avengers 2,5 door fans, of misschien zelfs een themawereld voor personages zoals Ant-Man.Stan-buster!
Naast de sterk vergrote gamewereld en de filminvulling is er gesleuteld aan de gameplay. Het zijn voornamelijk verfijningen, maar daardoor niet minder welkom. Zo kan Hulk nu bijvoorbeeld zijn iconische en gigantische sprongen maken, waarbij hij als ’s werelds sterkste pogostick door de stad stuitert. Tony Stark kan nu van pak wisselen door in de herkenbare HUD te kiezen tussen alle pantsers die in een cirkel om zijn gezicht heen zweven. Overigens wordt elk Iron Man-pak op een unieke manier aangetrokken, zo klimt Tony zelf in de Hulkbuster, komt Stan Lee hem zijn Mark I helpen aantrekken en trekt hij de mobiele Mark V net zo uit zijn koffer als in de film. Daarnaast brengen nieuwe bonuspersonages wat vernieuwing met zich mee. Fing Fang Foom, onbekend voor de filmgangers maar een mooie easter egg voor de echte fans, is een Hulkachtige draak die zo’n tien keer groter kan groeien dan ‘puny Hulk’ en als gigantische Legofiguur chaos kan verspreiden. Hij is zodanig gigantisch dat hij enkel in de hubwerelden speelbaar is. Tenslotte zijn er in de hubwerelden nieuwe straatmisdaden die je als held ter plekke kunt tegenhouden en zijn er in de gevechten nieuwe teamaanvallen toegevoegd. Deze zijn geheel in stijl van de Avengers-films, denk bijvoorbeeld aan Thor die zijn hamer tegen Captain America’s schild aan rost om een schokgolf te veroorzaken, en zullen vooral in de verhaalmissies wat extra teamwerk aan de game toevoegen.

Buffermist
Op de handheldversie is er deze keer een open wereld, net zoals bij Lego City Undercover. Wij zagen de Vita-versie, waarbij er deze keer voornamelijk gewerkt is aan het verbeteren van de draw distance. Terwijl je rondvliegt als Iron Man ligt de buffermist een stuk verder weg dan voorheen en zijn de straten beter gevuld met personages en objecten om dichterbij de console-ervaring te komen. Zelfs de Iron Man toevoeging met het wisselen van zijn uitrusting is hier speelbaar, inclusief de gevarieerde animaties. We werden wel wat nerveus toen we het personagescherm zagen met een handjevol minifiguren, maar gelukkig bleek het scherm scrollbaar en is de Vita-versie eveneens helemaal volgestouwd met Marvelhelden.ALL the Marvel heroes!
Dat is ergens ook de kracht geweest van Lego Marvel Super Heroes zo’n twee jaar geleden. Wat ons betreft was dat een van de betere Lego games en de lol kwam vooral uit het verzamelen van zo ontzettend veel Marvel personages in één game. Een grote hoeveelheid helden in allerlei combinaties die je zelden binnen één product vindt. Deze keer zal dat iets anders zijn door de MCU-invulling, toch weten we dat er ruim honderd (ver)nieuw(d)e personages speelbaar zijn, met bijzondere toevoegingen zoals Fing Fang Foom, de nieuwe Ms. Marvel (Kamala Khan) en natuurlijk extra’s zoals de Hulkbuster en zelfs Iron Stan of de Stan-buster. Gooi daarbovenop nog de nieuwe hubwerelden, de focus op co-op gameplay met teamaanvallen en allerlei gameplay tweaks, en dan krijgen we misschien zomaar een game die veel meer doet dan een filmisch sausje toevoegen.Voor ons gevoel doet Lego Marvel’s Avengers een beetje denken aan de film Avengers: Age of Ultron. Het is allemaal grootser dan ooit en biedt allerlei kleine verbeterpunten, maar tegelijkertijd voelt het als meer van hetzelfde. Hoe goed de half vervolg/reboot Lego game het precies zal doen en hoeveel nieuwe content er precies is moeten we nog even afwachten, TT games is namelijk zo’n twee maanden voor de release nog steeds bezig met het toevoegen van extra content. Toch durven we wel te zeggen dat Lego Marvel’s Avengers, ondanks de geplande uitbreidingen, zeker weer zal barsten van de humor, nieuwe minifigs en nieuwe open werelden. Voor de trophy hunters en gamerscore liefhebbers dus voer genoeg om flink wat tijd te verliezen om uiteindelijk alle Avengers te ‘assemblen’.

Geplaatst door Martijn Hamerling en Rick van der Linden op 13-12-2015
Aantal keer bekeken: 10456

Laatste reacties

avatar van Meivogeltje
Meivogeltje ( 381 ) 13-12-2015 20:53
Leuk, zal mijn zoon blij mee zijn!
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 4587 ) 14-12-2015 07:17
Ben benieuwd naar alle characters. Zo is Ben Grimm (Thing) in de comics ook een Avenger al dal niet actief meer. (Hij zit nu in The Guardians Of The Galaxy.)

Dus hij zou in deze game mogen zitten.
avatar van Malistix
Malistix ( 1349   2) 14-12-2015 09:13
Even kijken hoe de Vita versie is, als het een goede port van de console is wil ik deze wel meenemen tijdens mijn werkzaamheden op reis.
avatar van Riinyosa81
Riinyosa81 ( 127 ) 14-12-2015 10:07
Ik vond LEGO Marvel Superheroes toch wel één van de leukste LEGO games in jaren en kijk hier echt wel naar uit. Niet alleen ik maar ook mijn zoontje natuurlijk dus een perfect excuus om deze titel snel in huis te halen :-)
avatar van Walterg
Walterg ( 37 ) 14-12-2015 10:17
Quote:
Ben benieuwd naar alle characters. Zo is Ben Grimm (Thing) in de comics ook een Avenger al dal niet actief meer. (Hij zit nu in The Guardians Of The Galaxy.)

Dus hij zou in deze game mogen zitten.
Ik vermoed dat Marvel alsnog toestemming van Fox zou moeten krijgen, hoewel ze erg de limieten van de overeenkomst met Fox aan het opzoeken zijn.
avatar van Davincstyle
Davincstyle ( 137 ) 14-12-2015 12:00
Dit gaat weer geweldig worden! Pas LEGO Jurassic uitgespeeld op 100 procent. Kom maar op met Avengers!
avatar van Koen
Koen ( 2994   1) 14-12-2015 15:17
Alle LEGO games 100% uitgespeeld, Star Wars en Marvel blijven m'n favorieten, dus heb zeker zin in deze. Wacht wel tot ie wat goedkoper wordt, gelukkig droppen LEGO games redelijk snel in prijs.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13167   10) 14-12-2015 21:35
Alle lego games tot nu toe verzameld, maar nog niet allemaal uitgespeeld. Wel een plus-punt dat deze een open wereld op de Vita biedt; er zijn zowiezo niet zoveel open wereld games op de Vita.
avatar van Crazytaxi
Crazytaxi ( 479 ) 14-12-2015 23:24
Komt er ook een pc versie? Zag ik niet in het rijtje staan...
avatar van Baklap
Baklap ( 54 ) 15-12-2015 12:50
Quote:
Komt er ook een pc versie? Zag ik niet in het rijtje staan...
Jup hij komt ook op PC uit

PS4, PS3, PSVITA, Xbox One, Xbox 360, Wii U, 3DS, en PC om precies te zijn.