Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review Mobile Suit Gundam Extreme Vs-Force (PSVita)

De Gundamserie heeft een rijke geschiedenis. Met thema’s als de effecten van oorlog en wat het betekent om een mens te zijn, maar ook complexe personages waarbij na verloop van tijd de gelaagdheid van de karakters duidelijk wordt zou je denken dat het prima materiaal is om een game rond op te bouwen. Dat de meeste gevechten in de animatieserie ook nog eens in grote mechs worden uitgevochten is daarbij misschien nog wel het belangrijkste punt van aandacht.Oud en vertrouwd?
Mobile Suit Gundam Extreme Vs-Force voelt vertrouwd aan voor mensen die eerdere delen in de serie gespeeld hebben. Hoewel op het eerste oog misschien vergelijkingen met titels als Dynasty Warriors gemaakt kunnen worden ligt de focus in Extreme Vs-Force vooral op vuurgevechten.Tijdens de verhalende campagne worden meerdere verhaallijnen van de anime met elkaar gecombineerd en zul je als fan meerdere herkenbare situaties tegenkomen. De opzet van de storymode is vrij simpel; elk level heeft een hoofddoel en een drietal subdoelen. Voor elk subdoel dat je voltooit speel je een zogenaamde Haro medaille vrij. Deze heb je nodig om zowel nieuwe missies als ook extra voordelen vrij te spelen. De subdoelen bestaan uit opdrachten als “versla de vijand binnen 60 seconden”, “voltooi de missie zonder geraakt te worden” en “versla minstens 20 tegenstanders”. De meeste van deze subdoelen zijn goed te doen, dus het wordt nooit extreem lastig om verder te spelen.

RPG-Lite
Voor het voltooien van de missies en hun subdoelen word je beloond met credits. Deze kun je vervolgens weer gebruiken om je Mobile Suits te repareren of om tijdelijke bonussen voor missies te activeren. Deze extra bonussen moeten wel eerst vrijgespeeld worden door je personages ervaring op te laten doen. Elk karakter kan namelijk in level stijgen, wat tot gevolg heeft dat hij/zij een extra perk vrijspeelt. Deze zogenaamde Link skills kunnen bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat je vuurkracht met 50 procent toeneemt. Het neemt niet weg dat simpelweg goed spelen deze extra’s overbodig maakt, maar wanneer je af en toe op je gemak door een level wilt knallen is het aankopen van zo’n bonus een prima investering.Alleen geschikt voor korte speelsessies
Qua hoeveelheid missies en content valt er genoeg vrij te spelen. Omdat elke Gundam net iets anders aanvoelt en reageert zou je in principe elk level kunnen herspelen om zo ontbrekende Haro medailles te verdienen, maar het is de vraag of de kerngameplay op langere termijn wel leuk kan blijven. Missies bieden je de mogelijkheid om behalve zelf actie te ondernemen ook je teamleden en dus de AI voor je te laten vechten. Hier moet je je overigens ook niet teveel bij voorstellen; je kunt teamleden niet op specifieke doelwitten of tegenstanders afsturen. Het is namelijk simpelweg een kwestie van een vast punt op de map uit te kiezen en de AI gaat vervolgens in een rechte lijn op het doel af. Alle tegenstanders op dat pad worden uitgeschakeld en in feite kun je dus hele missies voltooien zonder zelf ook maar een enkel schot af te vuren. Het scheelt dat de missies vaak maar enkele minuten duren, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor onderweg in het openbaar vervoer, en het voorkomt dat de sleur er snel inschiet qua gameplay.

Grafisch zijn de karaktermodellen prima, maar de wereld waarin ze rondlopen en vliegen is allesbehalve mooi te noemen. Dikke pixels en grove textures zijn daarbij aan de orde van de dag. Op het gebied van de muziek valt weinig aan te merken, maar de audio en stemmen daarentegen laten nogal vaak wat te wensen over. De audio is volledig Japans en hoewel er Engelse ondertiteling aanwezig is, blijkt het tijdens gevechten vaak voor te komen dat je teamleden iets zeggen maar niet duidelijk wordt wat de betekenis van die uitspraak is. Hierdoor mis je soms hints die het missieverloop duidelijker zouden maken. Het is natuurlijk lastig om alle audiofragmenten van een acurate ondertiteling te voorzien, maar het komt wel slordig over.Conclusie
Mobile Suit Gundam Extreme Vs-Force is een game voor de fans. Er zijn vele tientallen Mobile Suits en bekende personages om uit te kiezen. De karaktermodellen zijn prima en trouw weergegeven en de hoeveelheid missies is indrukwekkend. Voor mensen die niet bekend zijn met de Gundam games zijn er zeker betere titels die als introductie kunnen dienen. Hoewel er genoeg te doen valt qua content betwijfel ik ook of mensen niet heel erg snel moe worden van de toch grotendeels eentonige gameplay. Het scheelt dat de missies vaak slechts enkele minuten duren en daardoor geschikt zijn voor korte reisjes met de PS Vita. Dat is overigens zowel een voordeel als een nadeel voor de game. Het voorkomt dat je als speler heel snel beseft dat de gameplay heel eentonig is. Hoewel Mobile Suit Gundam Extreme Vs-Force genoeg te bieden heeft voor de fans zullen casual gamers het spel namelijk redelijk snel zat worden door de eentonige gameplay en het lelijke strijdtoneel dat je daarbij aandoet.Geplaatst door Gerard Olsder op 25-07-2016
Aantal keer bekeken: 3078

Laatste reacties

avatar van EPvW
EPvW ( 345 ) 25-07-2016 16:25
Is dit een download only titel? Ik kan hem namelijk niet vinden op budgetgaming.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 25-07-2016 16:31
Geloof ik een ASIA game die je wel op Play-Asia fysiek kan vinden. Game trekt me ook wel, maar de games importeren via Play-Asia is me net iets te duur. Dik € 45,- voor een Vita game (laatste keer dat ik checkte) is me teveel van het goede :-).
avatar van Tamara
Tamara ( 537 ) 25-07-2016 16:40
De game is eerder deze maand in de VS verschenen (kost $39,99 in de Store). Een Europese versie is volgens mij (nog) niet aangekondigd.
avatar van Xor
Xor ( 22415   288) 25-07-2016 17:11
Quote:
Is dit een download only titel? Ik kan hem namelijk niet vinden op budgetgaming.

Ja. Het is een digital only titel voor het westen(US en EU). Er is ook een fysieke Asia-English versie van dit game zoals Htbaa zegt .

Quote:
De game is eerder deze maand in de VS verschenen (kost $39,99 in de Store). Een Europese versie is volgens mij (nog) niet aangekondigd.

Een Europese versie was aangekondigd en is nu zelfs beschikbaar op de PSN Store .

Heb de review gelezen en het klinkt in mijn oren dat de single player niet echt een verhaal heeft, maar een verhaal + missies. Dus je moet een missie doen en bepaalde doelen halen zodat je de volgende missie kan doen. Ik had verwacht dat er gewoon een verhaallijn zat(bijv. start de story mode en je krijgt het hele verhaal i.p.v. eerst verhaal, dan missie voltooien, dan weer verhaal etc.).

Neemt niet weg dat ik deze game in m'n wishlist heb staan(als de game op PSN in de aanbieding komt). Ik had altijd een interesse in de Gundam EXVS series omdat ze in het verleden vaak werden opgepakt als fighting game. Heb de games nooit geïmporteerd omdat ze altijd duur waren . Maar gelukkig hebben we de Vita versie in Europa dankzij Bandai Namco. En dit zorgt al voor een preview van hoe de Gundam EXVS games in mekaar zit en wat + hoe de gameplay is .
avatar van EPvW
EPvW ( 345 ) 25-07-2016 17:24
Thanks guys!
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 26-07-2016 10:04
Xor, een echt verhaallijn volgen voor deze games is niet mogelijk tenzij je een combi maakt tussen de verschillende universums. Gezien de screenshots hier en op PSN zie ik Mobile Suit Gundam, Gundam SEED Destiny, Gundam Wing en nog een paar series waarvan ik de naam even kwijt ben.