Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Gamescom 2016: Gears of War 4

 
Na vijf jaar wachten (Gears of War Judgment niet meegerekend) is het eindelijk tijd voor de allereerste Gears of War op de current-gen consoles. Gears of War 4 pakt het verhaal 25 jaar na de gebeurtenissen van deel 3 op. De Locust invasie is succesvol bestreden en Marcus heeft zijn Lancer boven de open haard gehangen. Het stokje wordt in dit vierde deel dan ook overgedragen aan James Dominic Fenix (de zoon van Marcus) en Kait, een goede vriendin van JD. Heb je Gears of War 3 nog niet gespeeld, let dan op dat in de eerstvolgende alinea een spoiler zit rondom het verhaal.


 

Robots incoming

De mensheid is nog steeds herstellende van de enorme emulsion bom die aan het einde van Gears of War is gebruikt om de Locust te verdelgen. Al is de wereld nog steeds redelijk aan gort, weet de mensheid zich toch langzaam weer op te krabbelen. Jinn is terug en is gepromoveerd tot de nieuwe COG leider. Om te voorkomen dat er ooit weer zoiets als voorheen gebeurt, lanceert de nieuwe COG leider het Deebees initiatief. De DeeBees vormen een robot leger dat moet voorkomen dat er nog meer mensen op het strijdveld ten onder kunnen gaan. Robots bestaan ten slotte slechts uit een paar moeren en bouten. De DeeBees zijn niet de minste krijgers: van de logge, maar sterke DR-1, tot de snelle vliegende guardians die met een energieschild niet gemakkelijk klein te krijgen zijn. En dan zijn er ook nog de Shepherds, een middenklassse die nog het meeste doet denken aan de mensen zelf.  Het zijn taaie rakkers die je niet zo snel een kopje kleiner kan maken.

Dit gloednieuwe blikken leger blijkt geen overbodige luxe. Na lange tijd van rust volgt er een nieuwe dreiging in de vorm van The Swarm, een nieuwe vijand die wel heel erg veel weg heeft van de Locust. Jinn heeft in eerste instantie niet door wat er precies gaande is, dus JD en Kait gaan uiteindelijk maar zelf op onderzoek uit als Kait’s moeder wordt gekidnapt. Terwijl JD en Kait op pad gaan om Marcus te vragen om hulp, worden eindelijk ook de DeeBees ingezet. Echter zien zij iedereen met een wapen als een bedreiging en al gauw keren de Robots zich tegen JD Fenix en zijn vrienden. Zo begint een nieuw verhaal en wordt het vraagstuk rondom ‘wat als de robots die we bouwen, zich tegen ons zouden keren’ werkelijkheid; Gears of War met robots dus. Het is even wennen, maar voelt minder vreemd aan dan je in eerste instantie zou denken.


 

Cover is nog steeds essentieel, maar niet meer zoals het geweest is

Een van de belangrijkste onderdelen om te overleven in het Gears universum is toch wel het coversysteem. Voorheen waren de objecten waar je achter kon schuilen nog vrij statisch, maar Gears of War 4 doet zijn best om deze muurtjes van veiligheid een stuk dynamischer te maken.

Ten eerste kunnen heftige stormen, die nog het resultaat zijn van de schade die de emulsion bom uit deel 3 heeft aangericht, ervoor zorgen dat je cover opeens weggeblazen wordt. Tegelijkertijd kan de wind ervoor zorgen dat er nieuwe covermogelijkheden verschijnen. Daardoor moet je tijdens het rennen soms snel wisselen van tactiek. Ook zijn sommige covers nu heel gemakkelijk kapot te schieten en kan het nog wel eens zijn dat je opeens helemaal niets meer hebt om je achter te verbergen.

Maar ook de vijandelijke Deebees spelen hierin een belangrijke rol. De DR-1 kan je bijvoorbeeld uit je cover trekken, of hij kan over cover springen om je zo uit balans te brengen. Elk type vijand heeft zo zijn eigen rol: de één zal je proberen in coverpositie te houden, terwijl de ander naar je toe kan komen om je er uit te trekken. Ironisch genoeg gebruiken de Deebees zelf helemaal geen cover, maar lopen ze als gepantserde Terminators jouw richting op, terwijl ze kogels met zijwaartse sprongen proberen te ontwijken. Cover is voor watjes als het aan deze metalen koekblikken ligt. The Swarm is dan weer wel van de traditionele cover, waardoor je per vijand je tactiek zult moeten aanpassen.

 

Nieuwe wapens en multiplayer fun

Naast nieuwe vijanden zijn er ook nieuwe wapens. Zo is er de Embar, een soort Sniper rifle zonder zoom, die achter elkaar staande vijanden kan raken. Ook nieuw is de Trigun, een soort Mulcher (minigun), die bij oververhitting niet meteen stopt met schieten, maar gewoon langzamer schiet. Ook leuk is de Overkill, een four barrel shotgun die zowel schiet als je de triggerknop indrukt, als wanneer je die loslaat.

Op multiplayer gebied is het goed om te weten dat je de verhaallijn weer coöperatief samen in splitscreen kunt spelen op één TV. Verder zijn er enkele nieuwe online modi toegevoegd, waaronder Dodgeball en een soort 5v5 King of the Hill waarbij drie ringen op de kaart veroverd moeten worden. Wanneer je minstens één ring als team te pakken hebt krijg je al punten. Interessant is echter dat, zodra alle drie de ringen door één team zijn veroverd het rondje direct is afgelopen. Dit maakt rondes sneller dan voorheen. Daarnaast krijgt het verliezende team een willekeurig wapen (bijvoorbeeld een Sniper rifle of Boom Shot) tot hun beschikking, die ze vooraf aan de volgende ronde ergens op de kaart mogen plaatsen. Alleen zij weten in het begin waar die ligt. Op grafisch vlak ziet het er allemaal onderhoudend uit, het is mooi, maar blaast je niet weg. Wel is goed om te weten dat de multiplayer op 1080P en 60 fps draait.


Conclusie

Er is met Gears of War 4 redelijk op safe gespeeld als het aankomt op vernieuwingen. Misschien is dit fijn, want waarom zou je te veel tornen aan een winnende formule? Judgment heeft aangetoond dat dit geen garantie is voor succes. Daarnaast ben ik persoonlijk wel toe aan een nieuwe Gears die gewoon lekker speelt. De remake van deel 1 was leuk, maar het wordt tijd voor een nieuw avontuur. Of de DeeBees hierbij de juiste keuze zijn is de vraag, maar het is zeker weer eens wat nieuws. Daarnaast lijkt The Swarm de rol van de Locust over te nemen. Toch is het ook wel jammer, het lijkt weer een zelfde type verhaal dat je moet door zien te ploegen, hetzelfde kunstje weer geheel opnieuw dus. Simpel gezegd: als je eerdere delen hebt gespeeld, dan weet je wat je krijgt als je het spel begint. Wel is het fijn dat met de nieuwe vijand, nieuwe mensen ook meteen kunnen beginnen zonder het gevoel te krijgen veel gemist te hebben. Xbox bezitters hebben in ieder geval een game om naar uit te kijken. 


 
 
Gears of War 4 zal ook op de PC uitkomen als onderdeel van het Xbox Play Anywhere programma. Koop je de digitale game op de Xbox, dan bezit je ook de PC-versie (en andersom). 

Geplaatst door Yorn Soeteman op 18-08-2016
Aantal keer bekeken: 3790

Laatste reacties

avatar van Dynaw
Dynaw ( 7992   1) 18-08-2016 23:51
Snelle notitie, ik lees de rest zo wel maar hij komt ook naar de PC, als Windows 10 exclusive. Hij is daarmee ook cross-buy op beide platformen. Koop je hem digitaal op je Xbox One, heb je hem ook op je PC. Andersom ook natuurlijk.
Spel is namelijk onderdeel van het Xbox Play Anywhere programma.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 160 ) 19-08-2016 00:00
Rol: BG Redacteur
Quote:
Snelle notitie, ik lees de rest zo wel maar hij komt ook naar de PC, als Windows 10 exclusive. Hij is daarmee ook cross-buy op beide platformen. Koop je hem digitaal op je Xbox One, heb je hem ook op je PC. Andersom ook natuurlijk.
Spel is namelijk onderdeel van het Xbox Play Anywhere programma.


Scherp! We waren ervan op de hoogte, maar hadden het natuurlijk moeten melden! Thanks!
avatar van Killer Instinct
Killer Instinct ( 639 ) 19-08-2016 00:08
Ik ga hem kopen als budgettitel. Hoe veel ik ook genoten heb van vorige delen voor mij is het een beetje meer van hetzelfde en dat kan dus wel wachten. Wel helemaal in voor een hordes mode waarin je kunt uplevelen voor steeds betere wapens en upgrades
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 7890 ) 19-08-2016 00:30
Instabuy al moet ik 2 en 3 nog spelen
avatar van MichelV
MichelV ( 546 ) 19-08-2016 10:03
Leuk stuk zeer boeiend geschreven!!

Instabuy, deze game met zoveel plezier grijs gespeeld behalve judgement. Hopelijk komt online wingman er weer in zo van genoten.
Ben blij met de deluxe edition en hopelijk heb ik hem de 7e binnen dan kan ik lekker de singeplayer uitspelen op vrij/zaterdag. Zondag firstlook.
avatar van IGC
IGC ( 15 ) 19-08-2016 11:57
Wacht tot de pre order van de gears 4 limited xbox one 2tb bundle onder de 400euro duikt. was een tijdje voor die prijs te bestellen bij amazon.fr maar is nu weer overal 450
avatar van Swift
Swift ( 9121   5) 19-08-2016 12:55
Quote:
Wacht tot de pre order van de gears 4 limited xbox one 2tb bundle onder de 400euro duikt. was een tijdje voor die prijs te bestellen bij amazon.fr maar is nu weer overal 450


Was een prijsfout, alle pre-orders zijn toen ook geannuleerd.