Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Hands-on: Nintendo Switch (Hardware)

Binnenkort vindt er weer een zeldzaam gamerritueel plaats; we mogen met zijn allen foerageren in de lokale gamewinkel, op zoek naar een splinternieuwe spelcomputer. Om zo’n mythisch apparaat eens met eigen ogen te zien, uit te testen en misschien te adopteren. Misschien heb je er zelfs al eentje besteld en campeer je al een aantal dagen op de deurmat, voor als je postbode wat vroeg is met je console. Ik bedoel handheld. Nouja, je weet wat ik bedoel. De Nintendo Switch, die transformerende gamemachine waar elk kind in de jaren negentig van zou flauwvallen.


Speel The Legend of Zelda: Breath of the Wild op je grootste televisie. Of in een tuktuk op vakantie, niemand houdt je tegen. Speel Mario Kart 8 op de bank, in de keuken, of tegen de conducteur in de trein met die losse Joy-Cons. Heel misschien kunnen we zowaar de volgende Pokémon gaan spelen op het grote scherm, of een driedimensionale F-Zero onderweg! Een beetje dromen hoort tenslotte ook bij een consolelancering. Heb jij al vrij genomen? De launchgames al bekeken? Of twijfel je nog?
  


Eerste indruk
Wij mochten de Nintendo Switch een paar dagen geleden alvast van dichtbij zien en alle knopjes indrukken. Nu zwerven er overal op internet foto’s rond van het apparaat. Daarop kan je zien dat het scherm ongeveer even groot is als een (hele) 3DS XL, en de Joy-Cons zijn enigszins vergelijkbaar met een paar Game Boy Micro’s. Sommige mensen maken zich zorgen om die kleine Joy-Cons over of het wel lekker in de hand ligt, of om de ietwat dikke zwarte rand rondom het scherm. Het is best verleidelijk om je in te beelden hoe het is om zo’n Switch vast te houden. Foto’s en video’s kunnen je echter nooit voorbereiden op het ‘echie’. Zo was mijn allereerste gedachte “jeeeuuj”, ik bedoel, “wat een superbreed ding!”.

Het is heel gek als je de ‘formfactor’ gewend bent van een Wii U Gamepad of een PS Vita. Zo is het scherm precies even groot als op een Wii U GamePad, maar komt het toch heel anders op je over. De Wii U GamePad heeft namelijk een vrij dikke boven- en onderrand en is iets meer vierkant. De PS Vita probeert juist lekker rond en ergonomisch te zijn, met zo min mogelijk plastic randjes om de vorm klein te houden. De Nintendo Switch moet daar niets van hebben; door de boel uit te rekken van links naar rechts is het een horizontaal gevaarte met een flink scherm. Door het apparaat echter behoorlijk dun te houden, ligt de Nintendo Switch toch prettig in de hand. Een handzaam gevaarte dat een beetje tegenstrijdig is, ik weet het. Net zo maf is het om Mario Kart 8 plots in je handen te houden, inclusief het apparaat dat het draait. Maar het werkt, voelt en speelt uitstekend dankzij de unieke formfactor.
 


Pixels tellen
Dan heb ik het nog niet gehad over de kwaliteit van het materiaal of het scherm. Terwijl de Wii U GamePad en de Switch nog enigszins te vergelijken zijn qua dimensies, is het verschil in materiaal enorm. Het is een beetje alsof je de allereerste lompe DS vergelijkt met de New 3DS. Van een afstandje lijken ze misschien op elkaar, maar van dichtbij zou je zweren dat het gemaakt is door twee verschillende bedrijven. De knopjes waren altijd al goed, maar het plastic omhulsel, het gewicht, het aantal pixels op het scherm... het is allemaal zoveel beter dat je schrikt als je weer teruggaat naar een Wii U GamePad.

Even met wat cijfertjes gooien: de Wii U GamePad heeft een ppi (pixeldichtheid, per inch) van 158, de originele PS Vita 220 en de Nintendo Switch 237. De resolutie van de GamePad is 854x480, de PS Vita 960x544 pixels en de Nintendo Switch heeft er 1280x720. We zijn van SD naar HD gegaan met een aardige pixeldichtheid, en dat is te merken. Mario Kart 8 ziet er echt vele malen beter uit op de Nintendo Switch, en je ziet nergens van die zwarte ruimtes tussen de pixels in zoals op een Wii U GamePad of 3DS XL. We hebben nog niet buiten mogen spelen, dus hoe goed het scherm precies presteert kunnen wij niet zeggen. Vooralsnog is het een flinke verbetering, en kloppen de geruchten dat dit Nintendo-apparaat wat luxer aanvoelt en wat minder speelgoedachtig.

 
Schattige pookjes
Tenzij je de supertoffe rode en blauwe Joy-Cons er aan vast klikt natuurlijk, die stiekem toch wel meer geliefd zijn op de redactie dan de minder aandachttrekkende grijze variant. Je zou denken dat de Joy-Cons wat krampachtig spelen als je ze gebruikt als losse controllers, maar dat valt reuze mee. Ik vroeg me altijd af waarom die duimpookjes niet gewoon symmetrisch staan? Wat ook maar weer bewijst waarom ik geen industrieel ontwerper ben. Ze zijn namelijk zo gepositioneerd, dat je met één duim gestrekt en de ander gebogen speelt. En dat werkt eigenlijk prima, zelfs al is de Joy-Con een schattige dreumes van een controller. Het mechanisme van de pookjes is ook idioot klein als je er even naar kijkt, maar speelt vrijwel hetzelfde als een normaal pookje, met zo’n dikke bol eronder. Wel is het even wennen dat dit de enige Nintendo-controller ooit is zonder een vierpuntsdruktoets. Gekkigheid. Het is geheel logisch dat de controllers elkaar moeten spiegelen, maar toch.

Natuurlijk zijn de Joy-Cons niet perfect als losse controllers. Speel je Mario Kart 8 Deluxe met een enkele Joy-Con, dan helpt het koordje met extra drukbare schouderknopjes, maar is het af en toe een beetje onwennig. Het zijn van die kleine details zoals de letters op de knopjes die nu omgedraaid zijn. Of de triggers die je niet gebruikt maar wel een beetje de palm van je hand raken en wat een beetje afleidt, iets wat weer verdwijnt als je de Joy-Con in zo’n ministuurtje klikt.
Voor een game zoals Snipperclips is het echter uitstekend, daarvan zijn de controls toch supersimpel. Dan is het wel zo tof om twee controllers standaard ingebouwd te hebben als een willekeurig persoon co-op met je wil spelen. Voor een spontaan potje Mario Kart 8 Deluxe is het niet perfect, maar prima te doen. De Joy-Cons komen natuurlijk pas echt tot hun recht in een spel zoals Arms of 1-2-Switch. Dan liggen ze echt lekker in de hand. 1-2-Switch laat aardig zien wat je allemaal kunt doen met de controllers. Stiekem vinden we Arms nog wel de beste manier om de Joy-Cons te laten zien. De gameplay daarvan heeft meer diepgang dan je zou verwachten, en het maakt tegelijkertijd gebruik van allerlei aspecten van de Joy-Cons.

 
Nieuwe gamestijl
Helaas mochten we niet rondklooien met het iconische klikje van de Switch wanneer je de Joy-Cons los- of vastkoppelt. Wel mochten we de Switch met en zonder dock uitproberen en, tja, het werkt vlot. Zet je alles op een rijtje, dan is het wel duidelijk: de Nintendo Switch is een veelzijdig apparaat. Volgens sommigen wat de Wii U had moeten zijn: een console waarmee je eindelijk Nintendo-games kan spelen in HD. Niet alleen thuis, maar overal waar je maar wilt. Natuurlijk moet je hier en daar een compromis sluiten. Als thuisconsole biedt het betere graphics dan de Wii U, maar is het geen bakbeest. Als handheld kan je er niet de hele dag op gamen en past hij niet in je ‘skinny jeans’, maar wel in een flinke jaszak of als je hem uit elkaar haalt. De minpuntjes van de Nintendo Switch worden zo te zien ruim goed gemaakt door de veelzijdigheid. Je speelt Zelda thuis, pauzeert en speelt weer verder in de trein of op school. Je speelt daar alleen verder, of je haalt de controllers eraf voor een lokaal potje Mario Kart of Snipperclips. Kom je thuis, dan ga je weer verder met Zelda. De controllers overleven het wel even zonder de dock met zo’n twintig uur batterij. Ben je uitgegamed, dan zet je de Joy-Cons weer op je Switch en laden ze weer op.

Ik zie die manier van gamen wel zitten. Al was men ooit ook enthousiast over het 'tweede scherm' en zo'n manier van gamen. Uiteindelijk staat of valt het met de beschikbare games, waarvan we de first-party titels hier eventjes apart bespreken. Voor de twijfelaars onder ons biedt het misschien wat keuzehulp. Hebben jullie al een pre-order staan? Of zijn er nog twijfels? Welke kleur geniet de voorkeur? Ik ben benieuwd welke er meer populair is onder de BG-ers! Verwachtingen, ervaringen, dromen of sceptische opmerkingen, laat het maar horen in de comments!
 
 

Geplaatst door Martijn Hamerling op 21-02-2017
Aantal keer bekeken: 9979

Laatste reacties

avatar van Hennie286
Hennie286 ( 455 ) 21-02-2017 22:03
Het is dus vooral voor de Japanners gemaakt, die alles on the move willen hebben. Ik wacht nog wel even. Genoeg te doen dadelijk met mass effect
avatar van Slick
Slick ( 1009 ) 21-02-2017 22:17
Voor het eerst dat ik een console in de pre-order heb staan, erg hyped voor volgende week!

Erg benieuwd wat voor games er gaan komen. Dat je de volledige console in je handpalmen hebt gaat denk ik nog beter uitpakken dan verwacht. Het is veel makkelijker om hem even mee te nemen naar vrienden, aangezien je niks aan hoeft te sluiten. Even een potje dit, even een potje dat. Lijkt me top

Nu nog even de jungle van accessoires overleven voor de allerbeste case/hoes om mee te nemen en klaar. Sowieso de blauw/roze versie, uiteraard!
avatar van Hylian_Knight
Hylian_Knight ( 3643   3) 21-02-2017 22:31
Erg leuk om te lezen .
avatar van MarkD
MarkD ( 2488 ) 21-02-2017 23:37
Quote:
Het is dus vooral voor de Japanners gemaakt, die alles on the move willen hebben. Ik wacht nog wel even. Genoeg te doen dadelijk met mass effect


Ja, daarom is de mobiele telefoon hier ook nog niet de norm. In Japan schijnen ze zelfs videospelletjes op de telefoon te spelen!!
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 2062   3) 21-02-2017 23:39
Nederlandse teksten in Zelda; Verschrikkelijk.

En ook geen optie om de game gewoon in het Japans te spelen met Engelse subs, terwijl het Japans wel gewoon op de card staat...(!) Alsof Nintendo alles eraan doet om je expres keuzes te ontnemen. Zonde.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 21-02-2017 23:44
Rol: Community event manager
Tsja. Ik wil hem eigenlijk helemaal niet kopen. Maar ja, ik moest zo nodig een switchmeet organiseren. Nu mt ik er wel een aanschaffen...
avatar van MarkD
MarkD ( 2488 ) 22-02-2017 00:03
Quote:
Tsja. Ik wil hem eigenlijk helemaal niet kopen. Maar ja, ik moest zo nodig een switchmeet organiseren. Nu mt ik er wel een aanschaffen...


Een switch meet organiseer je juist zodat je er geen hoeft te kopen. Lekker met je chips vingers aan andermans nieuwe console zitten
avatar van Curly1991
Curly1991 ( 2040 ) 22-02-2017 00:06
Quote:
Tsja. Ik wil hem eigenlijk helemaal niet kopen. Maar ja, ik moest zo nodig een switchmeet organiseren. Nu mt ik er wel een aanschaffen...


Wat heb je toch een zwaar leven, arme Samael.....

Ik ben erg benieuwd naar de switch kan niet wachten tot volgende week. Helaas vrijdag werken tot half 7 en daarna pas naar gm om het op te halen. Gelukkig is het koopavond. Ik ben zo benieuwd hoe de controlls voelen en zijn. Ik denk dat ik de switch eerst aansluit in de huiskamer. Kijken hoe zelda eruit ziet op de 4k tv van mn ouders
avatar van Nightshade
Nightshade ( 1096 ) 22-02-2017 01:21
Quote:
Nederlandse teksten in Zelda; Verschrikkelijk.

En ook geen optie om de game gewoon in het Japans te spelen met Engelse subs, terwijl het Japans wel gewoon op de card staat...(!) Alsof Nintendo alles eraan doet om je expres keuzes te ontnemen. Zonde.

Als je zo graag in het Japans wilt spelen, kun je toch gewoon de Japanse versie kopen? Switch is tenslotte regiovrij.
avatar van TinieH
TinieH ( 295 ) 22-02-2017 01:55
Ben benieuwd of hij volop verkrijgbaar zal zijn op day 1, Nintendo kennende...
Zit nog te twijfelen, denk dat ik hem later haal, of niet
avatar van Shentairo
Shentairo ( 24 ) 22-02-2017 08:50
Quote:
[..]

Als je zo graag in het Japans wilt spelen, kun je toch gewoon de Japanse versie kopen? Switch is tenslotte regiovrij.


Je moet je systeem taal in het japans instellen, dus alles in zijn geheel in het japans, maar dan moet je ook echt alles kunnen begrijpen snap je?
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 22-02-2017 08:52
Rol: Community event manager
Quote:
Nederlandse teksten in Zelda; Verschrikkelijk.

En ook geen optie om de game gewoon in het Japans te spelen met Engelse subs, terwijl het Japans wel gewoon op de card staat...(!) Alsof Nintendo alles eraan doet om je expres keuzes te ontnemen. Zonde.


Ik ben het met je eens dat het gewoon een optie had moeten zijn ipv system-locked. Je moet zelf kunnen weten of je Japanse, Engelse, Duitse of Spaanse stemmen wilt met desnoods turkse ondertiteling.

Maar goed, word wel eens tijd dat je eens een cursus japans gaat doen. Door enkel elke keer te klagen op een random forum schiet je toch niets op, behalve dat je jezelf meer opricht erover.

Linguist doet dat via een app die blijkbaar erg goed werkt, kan wel eens navragen hoe die heet als je geinteresseerd bent.
avatar van Crazymax
Crazymax ( 1811 ) 22-02-2017 09:05
Nou het ziet er leuk uit. Ik ben van de retro dus het zou eigenlijk niet moeten kriebelen om er eentje aan te schaffen.... maar toch....
avatar van WiFiCon
WiFiCon ( 9 ) 22-02-2017 11:59
Ik heb de grijze variant gepre-orderd, maar ik ga waarschijnlijk de gekleurde Joy-Con er apart bijkopen zodat er meerdere mensen direct mee kunnen doen ^.^
avatar van Regird
Regird ( 452 ) 22-02-2017 14:22
Leuke preview. Ik hoop dat er op korte termijn meerdere kleuren Switches gaan uitkomen. Ik zou graag een geheel zwarte Switch willen staat wat mooier tussen de rest van de meubelen. Maar ik verwacht wel dat het gaat komen. Zelf heb ik ook nooit problemen gehad met de Wii u pad. Ligt lekker in de hand en voelt niet zo krampachtig als een 3ds. Ik zal zelf rond de release wel even de stad in gaan kijken of ik ook een hands on met de switch kan doen. Hij komt er sowieso snel aan.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 22-02-2017 14:23
Rol: Community event manager
Quote:
Leuke preview. Ik hoop dat er op korte termijn meerdere kleuren Switches gaan uitkomen. Ik zou graag een geheel zwarte Switch willen staat wat mooier tussen de rest van de meubelen. Maar ik verwacht wel dat het gaat komen. Zelf heb ik ook nooit problemen gehad met de Wii u pad. Ligt lekker in de hand en voelt niet zo krampachtig als een 3ds. Ik zal zelf rond de release wel even de stad in gaan kijken of ik ook een hands on met de switch kan doen. Hij komt er sowieso snel aan.


Wat een hands-on betreft. Al gehoord van de Switch-meet?

Ik ken de organisator toevallig. Super leuke, knappe en aardige gozer. Prachtig hoofd ook. Ook ongelofelijk intelligent.
avatar van Regird
Regird ( 452 ) 22-02-2017 17:48
Quote:
[..]


Wat een hands-on betreft. Al gehoord van de Switch-meet?

Ik ken de organisator toevallig. Super leuke, knappe en aardige gozer. Prachtig hoofd ook. Ook ongelofelijk intelligent.


Ik heb er over gehoord ja. Ik vind het een erg leuk initiatief van je en hoop dat je een leuke dag zal hebben met je Medebudgetgamers. Alleen is Eindhoven een beetje te ver weg voor mij. Jammer dat Puyo Puyo niet als launchgame er al is zoals in Japan dat is een geniale party game als mensen een beetje kunnen tetrissen en puyo daar zijn vrij weinig mensen goed in maar die mix mode is erg vermakelijk.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 22-02-2017 18:21
Rol: Community event manager
Quote:
Nederlandse teksten in Zelda; Verschrikkelijk.

En ook geen optie om de game gewoon in het Japans te spelen met Engelse subs, terwijl het Japans wel gewoon op de card staat...(!) Alsof Nintendo alles eraan doet om je expres keuzes te ontnemen. Zonde.


@Yi-Long: Linguist heeft me de appnaam laten weten. Heet Memrise. Sws leuk als je een aziatische taal wilt leren.
avatar van Blackdevil235
Blackdevil235 ( 598   2) 22-02-2017 20:42
als ze mario kart 9 aankondigen op de E3 of dlc voor mario kart 8 deluxe koop ik hem wel op de release van mk.. voor zelda koop ik echt geen console dat vind ik meer leuk als extra. met de wii u hetzelfde die hele console interesseerde me niet totdat mk8 uitkwam.
avatar van LightmanOne
LightmanOne ( 50 ) 23-02-2017 14:50
Quote:
als ze mario kart 9 aankondigen op de E3 of dlc voor mario kart 8 deluxe.


Nintendo heeft al laten weten dat er niet nog meer nieuwe tracks voor MK8 komen (en dus ook niet Dx)
dus als we iets nieuws willen, dan wordt dan 9. En geloof maar dat dat niet deze E3 wordt aangekondigd. MK8 DX is waar we het de komende jaar maar mee moeten doen. Ach ja
ik hoop nog steeds op Fzero NX~
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 1924 ) 23-02-2017 16:52
Aaah. Nederlandse schermteksten.
Brrrr.
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 23-02-2017 16:55
Quote:
Wat een hands-on betreft. Al gehoord van de Switch-meet?

Ik ken de organisator toevallig. Super leuke, knappe en aardige gozer. Prachtig hoofd ook. Ook ongelofelijk intelligent.

Ik hoorde dat hij ook enorm bescheiden is.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 23-02-2017 16:57
Rol: Community event manager
Quote:
[..]


Nintendo heeft al laten weten dat er niet nog meer nieuwe tracks voor MK8 komen (en dus ook niet Dx)
dus als we iets nieuws willen, dan wordt dan 9. En geloof maar dat dat niet deze E3 wordt aangekondigd. MK8 DX is waar we het de komende jaar maar mee moeten doen. Ach ja
ik hoop nog steeds op Fzero NX~


Ik verwacht geen Mario Kart 9 op switch.
Op wii deden ze voor Mario Tennis een 'new play control' versie van de Gamecube en Wii heeft nooit een eigen mario tennis gekregen.
Evengoed met Pikmin.

Nintendo zou de game ook devalueren (zoals CoD dat doet door elk jaar een nieuwe uit te brengen, dan is de vorige ineens nog maar een tientje waard) als ze met een vervolg zouden komen.
Dit terwijl ze altijd proberen de waarde van hun games en IP hoog te houden door niet te overproduceren en winkels de mogelijkheid te geven kleine aantallen te bestellen om zo 'evergreen' titels te maken (games die consistent verkopen ipv richten op launch-week sales)
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 23-02-2017 17:27
Quote:
Binnenkort vindt er weer een zeldzaam gamerritueel plaats; we mogen met zijn allen foerageren in de lokale gamewinkel, op zoek naar een splinternieuwe spelcomputer.


foerageren? dus we gaan voedsel zoeken in de lokale gamewinkel? sinds wanneer kun je een spelcomputer eten?
avatar van Nrg50
Nrg50 ( 1013 ) 26-02-2017 06:38
Mijn zoontje van 7 telt de dagen en uren tot de release