Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Special: Tussen Kunst & Switch

Zelda, Mario Kart, Arms, 1-2 Switch ... het zijn games voor de Switch waar iedereen het wel over heeft. Maar duik je de releaselijsten in, dan zitten daar ook wat gamepjes tussen die wat minder aandacht krijgen. En niet alleen hippe indiegames, ook ouderwets kleurrijke platformers die best een fysieke release verdienen. Die zowaar verloren kunnen raken in de mediastorm rondom de Nintendo Switch. Daarom zet ik hieronder vijf ‘under the radar’-games op een rijtje waar ik toch wel erg naar uitkijk.


Snake Pass

Dit is overigens een flink subjectief lijstje aan toffe games. Zo ben ik best fan van slangen – er zit er zelfs eentje over mijn schouder mee te kijken terwijl ik dit typ – en was ik blij verrast toen ik een paar dagen geleden de trailer van Snake Pass ontdekte. Een physics-platformer met een slang en een kolibrie die tempels verkennen, wat nogal een gehannes is zonder ledematen. In de trailer zie je Noodle de slang dan ook hendels wurgen, zichzelf in een knoop leggen tussen bamboestokken en tussen allerlei platformen glibberen. Hierbij moet je net als een echte slang zigzaggen om snelheid te maken en omslachtig je nek en staart (wacht, heeft een slang een staart? Of is een slang een staart?) overal omheen gooien om te klimmen. Denk als een slang. Wees een slang. Hoeveel games laten je dat nou doen? Behalve de klassiekers zoals die oude Nokia-game dan ...

        Vergeet ook niet de toffe trailer te bekijken!

Overigens is deze game niet bepaald een indiegame, want het wordt “gewoon” gemaakt door Sumo Digital. Oftewel de grote jongens achter LittleBigPlanet 3. Met Snake Pass als eigen IP mochten ze voor de verandering alles zelf bepalen. Ze hebben van die kans gebruik gemaakt om superkleurige graphics uit te stallen, met een Rare-achtig sfeertje. Wat nog eens extra benadrukt wordt door de muziek, die verzorgd wordt door David Wise (die ooit componist was bij Rare). Houd je van ragdoll-physics, slangen of een Banjo-Kazooie-achtig gevoel? Dan lijkt dit een toppertje te worden. En op 29 maart komt ie al naar de Sssssswitch!


Yooka-Laylee

Nu we het toch over Rare hebben, de spirituele opvolger van Banjo-Kazooie is 22 maanden geleden begonnen als Kickstarter project en is nu klaar voor release! Waar het oorspronkelijk nog een beetje vaag was in hoeverre Yooka-Laylee op een Rare-game zou lijken, is het nu zo klaar als een klontje. Yooka-Laylee is een nieuwe Rare-titel, voor zover dat legaal mag. In de recente Capital Cashino-trailer horen we bijvoorbeeld het bekende gemurmel van personages die de teksten opzeggen met maffe praatachtige geluidjes. Het titulaire duo is ook net zo kleurrijk en charmant, verzamelt kleurrijke objecten en rijdt zelfs in Donkey-Kong-stijl met mijnkarretjes in een sidescroller-segment.

                       Een duidelijke ode aan Rare.

Toch zitten er gelukkig nog wel wat nieuwe stijlelementen in. Zo vind ik logischerwijs Trowzer helemaal fantastisch, een slang die zichzelf dubbelvouwt om een broek te kunnen dragen. Met de humor zit het zo te zien ook wel goed dus, een essentieel puntje in dit soort games. Ik hoop dat deze game niet té nostalgisch is of erger nog, achterhaald. Maar gezien het talent dat aan deze titel heeft gewerkt, denk ik dat het wel snor zit. Helaas voor de Wii U-ers onder ons is de game geannuleerd voor dat platform, maar ergens in 2017 komt deze titel gelukkig wel naar de Nintendo Switch (alleen digitaal, fysieke kopietjes zijn wel te vinden voor de PS4 en Xbox One met een releasedatum van 11 april). 


FAST RMX

Ik houd van Miyamoto, maar de beste man is behoorlijk eigenwijs. Ooit heeft hij in een interview gezegd dat hij geen reden zag om een nieuwe F-Zero te maken, niet totdat ze iets vernieuwends kunnen doen. Wat lastig is gezien Mario Kart het twistende circuit en de hovervoertuigen ook al heeft gestolen. Dus wat nu, dan maar geen F-Zero? We maken er zelf wel eentje, moeten ze hebben gedacht in Duitsland, want heldenbedrijf Shin’en kwam plots met de retesnelle racer FAST Racing Neo op de Wii U. Niet iedereen heeft kans gezien om het daarop te spelen, dus komt het spel in verbeterde vorm alsnog naar de Nintendo Switch. Kunnen we toch nog een soort van F-Zero spelen.

            Retesnel! Zelfs Mario Kart op 200cc is hier niets bij.

Mocht je nooit een gameplayfilmpje gezien hebben, check dan vooral degene hierboven. Het is duidelijk geïnspireerd op F-Zero en WipEout met al die glimmende raceraketten en de untz-untz-untz-muziek met hier een daar een gitaarrifje. Al glijden de hypersonische machines een beetje door de bochten zoals in WipEout, lijkt de gameplay veruit het meest op F-Zero. Zo zijn er geen wapens of powerups, gaat het racen zo hard dat je snelheidsmeter eigenlijk mach moet aangeven en hebben de circuits ook vergelijkbare lay-outs. Denk aan gigantische sprongen over gaten in het circuit of een metalen buis waar je omheen kan racen. Het gaat zelfs zo ver dat de titel FAST RMX ietwat rijmt met F-Zero GX en dat Shin’en de aankondiger uit dat spel heeft ingelijfd. Je weet wel, die gast die steeds “Alright, first place!” of “Final lap!” roept. Dus mocht het bekend klinken, dan weet je nu waarom. Om te voorkomen dat het een kloon zou worden van F-Zero, is er ook nog afgekeken bij een derde game, namelijk cultgame Ikaruga (als je deze game kent, dan bij deze een virtuele high five *pats*).

Daarin heeft je schip namelijk twee modi en zijn er twee kleuren energie in de wereld, welke schadelijk zijn of juist helpen. Je moet dan voortdurend wisselen van modus om de twee kleurtjes op het juiste moment op te vangen. In FAST RMX hebben ze dit principe toegepast op de boosters die je tegenkomt op het circuit. Je moet ofwel in blauwe ofwel in oranje modus over twee verschillende kleuren boostbaantjes vliegen. Daarnaast zijn er ook nog blauw-oranje bolletjes die je verzamelt, om te gebruiken als normale boost die je zelf kan gebruiken wanneer je wilt. Deze toevoegingen zorgen voor ritmische gameplay, iets dat naar mijn mening veel beter past bij racen dan de wapens en power-ups van WipEout. Voor de mensen die het op de Wii U al gespeeld hebben, is het grotendeels dezelfde game. Wel met meer tracks, schijnbaar zo’n dertig in plaats van zestien. Het is misschien niet de F-Zero waar we echt naar smachten, maar door deze snoeiharde racer die zelfs met 4-player-splitscreen in 1080p en 60fps draait en ik ook onderweg kan spelen … tja daar word ik toch wel vrolijk van. FAST RMX is op de valreep nog toegevoegd als launchgame en is dus op 3 maart te vinden in de Nintendo Switch e-Shop. 


Stardew Valley

Ik realiseer het mij nu pas, veel games op dit lijstje jatten hun inspiratie bij geliefde Nintendo-games. Weinig punten voor originaliteit dus. Maar mijn zwakke gamerhart kan de nostalgie soms niet tegenhouden. Zo ook bij Stardew Valley. Net als in het aandoenlijke Harvest Moon kan je naar hartelust tuinieren, mijnbouwen, vissen en van het boerenleven genieten. Alleen is Harvest Moon de laatste tijd de derde dimensie ingetrokken en stiekem trekt mij dat niet zo. Doe mij maar een overdaad aan platte vormpjes, van die mooie pixelige sprites enzo. Gelukkig pakt Stardew Valley het charmante stijltje dat Harvest Moon populair maakte, en maakt het deze lekker pixelachtig.

                 Het spirituele vervolg op Harvest Moon! Nu ook voor onderweg! (disclaimer: PS4-trailer)

Deze game is al een tijdje uit op pc en kwam pas geleden ook uit op de PS4 en Xbox One. Misschien ken je deze titel dan ook al lang. Zoniet, dan is dat bij deze gefixt. Geen excuus meer om deze game niet te halen. Mocht je toch twijfelen, weet dat Stardew Valley vooral een relaxgame is. Wel met wat grinden via dagelijks boerderijwerk. Denk aan het ontspannende sfeertje van Animal Crossing of het  Eigen Huis en Tuin-aspect van Minecraft (zonder creepers dan). Lekker toeven in een digitaal boerendorpje, een beetje klooien met plantjes telen en dieren beroven van hun lichaamsdelen. Zonder stress van de moderne wereld. Vergelijken met Farmville doen we maar even niet. Helaas moeten we wel eventjes wachten voordat we in de trein Stardew Valley kunnen spelen, om dan de Nederlandse boerenvelden lekker te negeren terwijl we naar onze schermpjes en digitale gewassen staren. De Switch-versie komt namelijk, uhm, ergens in 2017 uit? 


Kingdom

Wederom een pixelart-game, dit keer met een echt schilderachtige vormgeving. Gemaakt door een Nederlander – chauvinisme +1 – en nog iemand, waarin je als koning een fort opbouwt en het volk verdedigt tegen hordes griezelige monsters. Dit is echter geen Minecraft waarbij je elke pixel zelf mag plaatsen. Je mag rondlopen en geld uitgeven, waarna het volk dan aan de slag gaat met het bouwen en verdedigen. Zelf ben je eigenlijk, buiten je portemonnee om, aardig nutteloos. Het is verder ook een beetje een kunstzinnige game. De graphics zijn bijzonder pittoresk en de gameplay plus bijbehorende uitleg zijn aardig minimalistisch. Als je van dat soort ervaringen houdt, dan is Kingdom een vrij bijzonder spelletje om uit te proberen: een schitterende, sidescrollende, strategische survivalgame. Overigens zit er permadeath in, dus verlies je eenmaal je kroon, dan kan je helemaal opnieuw beginnen. Gekke term eigenlijk dat permadeath, de dood is altijd permanent toch? Dan is permadeath dus een oxymoron, oftewel een term die op zichzelf tegenstrijdig is (Martijn onderwijst, opletten kinderen! - red.). Eigenlijk moeten we iets beters bedenken terwijl we de trailer bekijken ...

          Zoveel sfeer ...

... dit krijg je nou van die “artsy”games. Met al die parallax-graphics (apart bewegende lagen in de voor- en achtergrond), zwevende pixeltjes en sfeervolle muziek dwaal ik helemaal af! Ahum, Kingdom zou best interessant kunnen zijn als een draagbare titel denk ik zo, met de simpele opzet en de onvermijdelijke “resets”. De game is eerder al uitgebracht op pc en kreeg redelijke, maar geen fantastische recensies. Kort geleden is er echter een nieuwe versie verschenen, geheten ‘Kingdom: New Lands’. Deze kwam onder andere uit op de Nvidia Shield en heeft de problemen met de “endgame” weggepoetst, waarna de cijfertjes toch wel wat omhoog vlogen. Komt Kingdom ergens in 2017 eenmaal naar de Switch, dan neemt deze hopelijk alle verbeteringen mee, misschien zelfs nog met wat extra’s?

Last-minute toevoegingen
Ik overwoog nog andere titels te noemen. Zo is Redout ook een futuristische racegame, meer in lijn met WipEout (maar FAST RMX is sinds kort een launchgame en lijkt mij eigenlijk veel toffer). Daarnaast is Shovel Knight een mooie game, maar ook al drie jaar oud en op allerlei platformen eerder uitgebracht. Er komt wel een verzameleditie genaamd ‘Shovel Knight: Treasure Trove’ met de originele game en drie extra campagnes. Waarvan er eentje uit 2015 komt, Specter of Torment juist splinternieuw is en je in de toekomst er gratis nog een vierde bijkrijgt met het personage King Knight.  Voor een schappelijke prijs van zo’n vijfentwintig euro ontvang je dus zomaar een hele tetralogie aan games.

PS Tijdens het schrijven van dit artikel is Shovel Knight: Treasure Trove toch nog aangekondigd als launchgame op de e-Shop. Achteraf gezien had ik deze titel misschien wel officieel in dit lijstje moeten gooien. Toch ga ik zelf nog even wachten met het halen van deze game, er is namelijk een kans dat Treasure Trove een kleine fysieke uitgave krijgt zodra de vierde en laatste campagne af is.

Weten jullie er nog een paar?
Het originele rijtje aan launchgames voor de Nintendo Switch was niet wereldschokkend (behalve die ene systemseller die begint met een Z). Maar er zijn nog best wat mooie games die nauwelijks genoemd worden, of stilletjes zijn toegevoegd aan de launchlijst. Toffe platformers en racegames die zomaar uit de stal van Rare of Sega hadden kunnen komen. En later in het jaar komen er pittoreske pixelgames die mij persoonlijk veel meer trekken dan de zoveelste uitgave van Skyrim (heb ik al twee keer gekocht). En gisteren showde Nintendo zelf ook nog even een flinke hoeveelheid indiegames (link-klik). Hebben jullie hier nog wat mooie titels tussen gezien? Of misschien hebben jullie nog andere bijzondere titels in gedachten die weinig aandacht krijgen? Als er nog eentje is met slangen erin, wil ik het horen!

Geplaatst door Martijn Hamerling op 01-03-2017
Aantal keer bekeken: 9007

Laatste reacties

avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 4587 ) 01-03-2017 07:09
Stardew Valley, al even niet gespeeld maar wat is die game geweldig! Heb er zelfs de fysieke release van voorbesteld op de PS4.

Als ik een Switch zou kopen dan is die game perfect.
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 01-03-2017 07:17
Quote:
Tussen Kunst & Switch

Ik vind de woordspeling leuk.
avatar van Redouan13
Redouan13 ( 336 ) 01-03-2017 07:21
Volgens mij komt yooka laylee ergens dit jaar naar de switch en niet op 11 april. 11 april geldt voor de fysieke release op ps4
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 01-03-2017 07:22
Rol: Community event manager
"Het originele rijtje aan launchgames voor de Nintendo Switch was niet wereldschokkend (behalve die ene systemseller die begint met een Z)"

Znipperclips?
avatar van NieleBiels
NieleBiels ( 373 ) 01-03-2017 07:39
Leuke titel, werkt als clickbait, maar dan positief!
avatar van Smocho
Smocho ( 3061 ) 01-03-2017 08:49
Awww ik wil yooka laylee wel fysiek, maar kga m niet 2 x kopen. Lame!
avatar van Mrpapercut
Mrpapercut ( 5627 ) 01-03-2017 09:25
Quote:
"Het originele rijtje aan launchgames voor de Nintendo Switch was niet wereldschokkend (behalve die ene systemseller die begint met een Z)"

Znipperclips?

ZombiUSwitch?
avatar van Henkskills
Henkskills ( 856 ) 01-03-2017 09:25
Leuk stuk tekst! Stardew valley zie ik ook nog wel zitten, al helemaal omdat het portable is en je dus onderuitgezakt op de bank kunt spelen.
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14308 ) 01-03-2017 10:09
Yooka ziet er nog wel grappig uit
avatar van Baklap
Baklap ( 54 ) 01-03-2017 10:59
Quote:
Volgens mij komt yooka laylee ergens dit jaar naar de switch en niet op 11 april. 11 april geldt voor de fysieke release op ps4


Klopt! We hebben het aangepast. De trailer voor de Switchversie kwam gister pas online, dus was dat even niet up to date.
avatar van Qontroller
Qontroller ( 567   4) 01-03-2017 11:27
Vond in de Nintendo Direct Flipping Death er wel interessant uitzien. Verder lijkt The Escapist 2 mij het ideale spel voor de Switch. Heb niet deel 1 gespeeld want neem daar niet de tijd voor op mn Xbox One maar on the go of onderuit op de bank is het ideaal!
avatar van Mrpapercut
Mrpapercut ( 5627 ) 01-03-2017 11:56
Runner3 ziet er wel tof uit. Lijkt een beetje op Action Henk?
Graceful Exploding Machine lijkt me ook wel leuk, maar denk meer dat het komt omdat het zo'n beetje de enige shootmup is die ik de laatste paar jaar aangekondigd heb zien worden. De stijl vind ik alleen niet zo tof en ik had duizendmaal liever iets van Cave gezien. Ach, misschien tezijnertijd eens oppakken
avatar van Lisa
Lisa ( 1883 ) 01-03-2017 13:28
Erg leuk stuk! Ik hou wel van die schattige games. Yooka-Laylee en Stardew Valley leken me al heel erg leuk, maar nu weet ik dat Snake Pass en Kingdom er ook mogen zijn! (heb niet zo veel met snelle racegames, behalve met TrackMania)
avatar van Sorbo
Sorbo ( 252 ) 01-03-2017 13:29
Quote:
"Het originele rijtje aan launchgames voor de Nintendo Switch was niet wereldschokkend (behalve die ene systemseller die begint met een Z)"

Znipperclips?


Zjust Dance 2017.
avatar van Carfferd
Carfferd ( 62 ) 01-03-2017 13:38
Paar keer Stardew Valley al voorbij zien komen bij games, maar denk dat ik hem nu maar eens ga kopen voor de Switch!
avatar van Beakz
Beakz ( 380 ) 01-03-2017 14:52
Fast RMX koop ik gelijk, maar onder de radar games zijn voor mij Wargroove (Advanced Wars kloon) en Shakedown Hawaii.

Constuctor HD en Stardew komen er beide als de besturing een beetje lekker werkt (lijken me meer muisgames). De Switch ga ik alleen maar als handheld gebruiken voorlopig.
avatar van JaslanNL
JaslanNL ( 548 ) 01-03-2017 15:11
Quote:
Paar keer Stardew Valley al voorbij zien komen bij games, maar denk dat ik hem nu maar eens ga kopen voor de Switch!


Doen! You won't be dissapointed. Al gaat het je wel veel kostbare tijd kosten .

Quote:
...Constuctor HD en Stardew komen er beide als de besturing een beetje lekker werkt (lijken me meer muisgames)...


Stardew is heel goed te spelen met controller. Speel hem zelf op de PC met de Xbone controller, vind het persoonlijk prettiger dan met de muis/toetsenbord.

Ot; De lijst aan nindies die werden aangekondigd gisteren was een mooie lijst! Mijn vertrouwen in de Switch was toch een beetje afgenomen afgelopen tijd maar is weer helemaal terug. Snake Pass en Yooka-Laylee wist ik nog niets van af, maar na ze te hebben gezien zou ik ze graag eens oppakken, samen met Fast RMX, Mario Kart, Zelda en eind van het jaar Mario Odyssey.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 01-03-2017 15:37
goed artikel!
avatar van Beakz
Beakz ( 380 ) 01-03-2017 15:55
Quote:
[..]

Stardew is heel goed te spelen met controller. Speel hem zelf op de PC met de Xbone controller, vind het persoonlijk prettiger dan met de muis/toetsenbord.


Ah ok dacht dat de game op de pc alleen met muis en keyboard te spelen was en dat op de consoles nog steeds een muis werd gesimuleerd in de menu's/inventory. Alleen al voor Stardew Valley op de bank is het 309 goed besteed geld voor mij. De rest is bonus.