Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: The Legend of Zelda: Breath of the Wild Season Pass DLC

2017 mag met recht het jaar van de Nintendo Switch worden genoemd. Kers op de taart die “het jaar 2017” is geweest, is de verkiezing van The Legend of Zelda: Breath of the Wild (BotW) tot spel van het jaar op de meest prestigieuze verkiezing van het jaar. In Los Angeles overwon BotW onder andere onze Nederlands trots Horizon, Switchgenoot Mario en snoepje van de week Battlegrounds. Vrijwel direct na de bekendmaking dat BotW de verkiezing had gewonnen, verraste Nintendo met de mededeling dat het tweede deel van de season pass direct beschikbaar zou worden. Een mooie manier om het succes met de fans te vieren! Budgetgaming ontving van Nintendo kort daarna een code om de season pass DLC aan een grondige analyse te onderwerpen. Een ideale reden om 9 maanden na de release terug naar Hyrule te keren.

Return to the Wild
Het leuke van een stukje schrijven over DLC, is dat je ook nog wat kunt zeggen over een game waar je al vele, vele uren in hebt gestoken. BotW is waarschijnlijk het spel waar ik de allermeeste tijd aan heb gespendeerd dit jaar. BotW is ook de game waar ik het meest van genoten heb dit jaar. Met de hedendaagse concurrentie (Horizon, Mario, Destiny 2) is dat veelzeggend en de titel ”Game of the Year” bewijst dat ik niet de enige ben die daar zo over denkt. BotW gaat dan ook de boeken in als een moderne klassieker en heeft de weg vrij gemaakt voor de Switch om de wereld te veroveren. Het knappe aan BotW was dat het een wijde, grootschalige wereld schepte, maar tegelijkertijd toch een klein en persoonlijk avontuur kon vertellen. De kracht zat hem zodoende in een meeslepend verhaal, continue ontwikkeling van je spelfiguur (Link) en het ontdekken van het gigantische Hyrule. Logischerwijs zou je dus verwachten dat de DLC deze lijn doorzet. Helaas is niets minder waar.


Titel
De season pass voor BotW bestaat uit twee delen. The Master Trials kwam op de laatste dag van juni uit en fungeerde als een opwarmertje voor The Champions’ Ballad. De Master Trials DLC bracht een challenge mode in de vorm van de Trial of the Sword en een ultieme moeilijkheidsgraad. De opbrengst van de trial was aardig en het bood zeker een uitdaging, maar anderzijds bracht het niets nieuws in de wereld van Hyrule. Master mode deed dat wel, door een soort van New game+ in de Legend of Zelda franchise te introduceren. Verder werd het DLC-pakket aangevuld met extra features zoals wat nieuwe stukken harnas die gevonden konden worden in sidequests. Voor het bedrag dat de eShop van je verlangt was dit een karig pakket en was BotW in zijn kern niet zo’n goede game geweest hadden we het over de DLC nooit meer gehad. The Champions’ Ballad moest voor een ommekeer zorgen.

Laten we positief beginnen: het pakket in Champions’ Ballad is een stuk uitgebreider dan Master Trials. Champions’ Ballad voegt een fors stuk verhaal gedreven content toe en daarnaast een flink aantal zijmissies voor meer dan stukjes kleding alleen. Deze verhaal gedreven extra toevoeging is een missie die niet geheel verrassend The Champions’ Ballad heet. De vier kampioenen waar het verhaal in de main game om draait staan dan ook centraal. Helaas heeft Nintendo ook hier gekozen om alle nieuwe content plaats te laten vinden in de reeds bestaande wereld. Behalve nieuwe kerkers/shrines (waarvan een bijzonder groot) worden er dus geen nieuwe elementen geïntroduceerd: geen nieuwe gebieden, noch vijanden. Wel wordt er op een creatieve wijze een uitdaging geschapen. De gedachte dat dit allemaal geschrapte ideeën zijn die de main game niet hebben gehaald bleef door mijn hoofd spoken, eveneens het idee dat de gemaakte toevoegingen aan het verhaal wat geforceerd aanvoelen na al mijn uren die ik reeds in Hyrule spendeerde om mij voor te bereiden op de slag met Ganon. De leukste toevoeging, waar ik niets over zal zeggen, vind je aan het einde van de DLC. Jammer is dan wel dat er op dat moment werkelijk niets meer te ontdekken valt in Hyrule en zodoende voelt het aan als mosterd na de maaltijd.


Waar voor je geld?
De DLC voor BotW is niet goedkoop en gezien de kwaliteit van BotW is de verwachting hoog. Ik kan niet anders concluderen dat in dat opzicht de inhoud van de season pass matig is. De main game biedt voldoende content om je lang zoet te houden, maar op gegeven moment moet zelfs de meest verstokte fan door met z’n backlog en nieuwe releases. Deze DLC geeft je een reden om terug te keren naar Hyrule, maar eenmaal daar stellen de nieuwe toevoegingen teleur en voegen ze niets toe. Weggezet tegen de main game is deze DLC dan ook prijs/kwaliteit-technisch gezien niet op par.

Conclusie
Op papier had de eerste DLC in de Legend of Zelda franchise zo goed kunnen uitpakken. Nieuwe gebieden, met nieuwe uitdagingen en nieuwe tegenstanders!? Gemakkelijker gezegd als gedaan blijkbaar. Veel ideeën in deze DLC voelen als concepten die de main game niet hebben gehaald. De toevoegingen aan het verhaal voegen wat achtergrond toe, maar nergens voelt dat noodzakelijk. Uitdagend zijn beide delen DLC zeker, maar ook deze uitdagingen lijken gerecycleerd en zijn niet van het hoge niveau dat BotW wel is.

Prijstechnisch is de DLC ook scheef en stiekem. Ergens in mijn achterhoofd speelde het idee dat alle nieuwe content prima gratis beschikbaar gemaakt kan worden middels een serie updates. Dat is nooit goed nieuws voor DLC. Heb je werkelijk alles gedaan in BotW en wil je Hyrule absoluut niet verlaten, dan is deze DLC de logische vervolgstap. Heb je echter zoals ik tegen de 60 uur in de main game zitten, dan zijn er ook zonder de DLC nog redenen zat om terug te keren in Hyrule, zonder dat daar forse kosten aan verbonden zitten.
 
 


 

Geplaatst door Jeroen Knop op 21-12-2017
Aantal keer bekeken: 4756

Laatste reacties

avatar van Doobieters
Doobieters ( 24288   98) 22-12-2017 00:22
Ik ben er mooi ingetrapt door de hype rondom launch om de volle 20 euro neer te leggen voor de season pass.. Ronduit een teleurstelling.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 22-12-2017 02:19
Ik weet zelfs ook niet of het de 20 euro waard was, maar ik moet wel zeggen dat de nieuwe shrines wel een paar van de beste in de game zijn, en de dungeon waarschijnlijk ook de beste van de 5 dungeons is.
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 7890 ) 22-12-2017 02:42
Ik vind dit toch wel erg negatief, 2/5 is dit zeker niet. Uitdagende gameplay, nieuwe toffe puzzels in de shrines, de beloning aan het einde. Alles klopt wel aan deze DLC. Prijs had misschien naar de 15 gemogen maar als je denkt dat dit gratis update materiaal is, dan ben je niet meer realistisch. Dan hadden Arms en splatoon ook gratis bij de switch gemoeten volgens die logica.
avatar van The Goon
The Goon ( 509   1) 22-12-2017 03:48
Ik vind deze review scheef. Nintendo is duidelijk geweest over wat het zou gaan leveren. Er wordt hier dan ook enkel gepraat over de teleurstellingen en verwachtingen op basis van aannames. Niet over wat je wel krijgt. Nintendo beloofde een nieuw verhaal en dat krijg je.
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 22-12-2017 03:55
Ik weet niet wat jij onder verhaal verstaat maar 5 kleine cutscenes zijn moeilijk een nieuw verhaal.
In een open wereld game dlc verwachten die een nieuwe area toevoegd(of iets soortgelijks, zoals een levende castle town ofzo) is ook niet zo vreemd.
Ik zal het zelf ook waarschijnlijk eerder een 3/5 hebben gegeven maar ik snap de klachten wel, al is de content niet slecht.
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 338 ) 22-12-2017 07:07
Als die-hard fan kan ik begrijpen dat je misschien overstag gaat met het kopen van een dlc. Voor alle andere games geldt voor mij een simpele regel: Koop nooit dlc! Ik wacht lekker op de GOTY edition. Dan koop ik de game zoals die eerste instantie verkocht had moeten worden in plaats van dat in delen gehakte zooi bij de release.avatar van Gunghir
Gunghir ( 4990   16) 22-12-2017 07:23
Game is spel van het jaar.
Maar de dlc is rommel.
En heeft me geleerd zelfs nintendo niet meer te vertrouwen met dlc kopen voordat het bekend is.

Eigen schuld dikke bult.
avatar van Joranflamman
Joranflamman ( 135   1) 22-12-2017 11:35
Ik heb iets van 130 uur in botw zitten en heb van elk uur genoten. En ik ga zeker de dlc kopen. Ben erg benieuwd wat ik ervan ga vinden.
avatar van Koen
Koen ( 2994   1) 22-12-2017 11:41
Quote:
Als die-hard fan kan ik begrijpen dat je misschien overstag gaat met het kopen van een dlc. Voor alle andere games geldt voor mij een simpele regel: Koop nooit dlc! Ik wacht lekker op de GOTY edition. Dan koop ik de game zoals die eerste instantie verkocht had moeten worden in plaats van dat in delen gehakte zooi bij de release.


Haha, Nintendo en GOTY releases? Succes met wachten.

OT: vond de DLC ook matig qua ‘extra verhaal’, maar de gameplay blijft gewoon heel sterk. 3.5/5
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 22-12-2017 14:20
Rol: Community event manager
Och ja Koen, maakt weinig uit of ze het zoals niet-GOTY winnaars 'Complete edition' noemen, of GOTY, of zoals Nintendo doet 'Deluxe' of 'DX" - zolang alles er maar in zit.

Ik zou zelf bij games waar ik fan van ben (Zelda, Xenoblade) niet wachten met kopen - maar ik verwacht wel dat de DLC net als bij Mario Kart 8 op MyNintendo komt na een tijdje.

Aangezien er verder geen moer op staat om het aan uit te geven, kan je het net zo goed daar vandaan plukken.
avatar van ToothedBomb
ToothedBomb ( 1445 ) 22-12-2017 16:11
Voor mij was de DLC een goede reden om weer eens terug te keren naar BotW en nieuwe content te spelen. Wat dat betreft ben ik redelijk tevreden, want die content is vrij goed. Neemt echter niet weg dat ze zoveel meer hadden kunnen doen met deze DLC. Als je ziet wat Skyrim deed met een DLC-pakket van 20 euro (geheel nieuw gebied, minimaal 20 nieuwe quests, nieuwe vijanden, wapens, spells etc.) dan valt dit in het niet. Bovendien bevat BotW's Expanion Pass heel veel functies en items die het verkennen van Hyrule makkelijker maken, zoals het Korok-masker en het Heldenspoor. Dat zijn echt dingen die gratis via updates voor iedereen beschikbaar gesteld hadden moeten worden. Als je dan alles hebt uitgespeeld word je beloond met een motor waarmee je door een leeg en verlaten Hyrule kan rijden. Joepie? Ik heb alle content al gespeeld. Wat moet ik nu met dat ding?

De DLC is naar mijn mening maar onhandig geïmplementeerd, en ik had meer en andere content verwacht. Ik zou zelf een 3/5 geven, gewoon omdat het leuk is meer te kunnen doen in de game, maar voor veel mensen zal deze uitbreiding het gewoon niet waard zijn.
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2187 ) 23-12-2017 15:21
Ik ben blij dat ik toen niet direct de €20 heb betaald in de hoop dat het een goede DLC zou worden. En als ik het zo hoor laat ik het ook maar lekker schieten
avatar van Jorden1506
Jorden1506 ( 376 ) 28-12-2017 15:43
Hoewel ik het niet echt een nieuw verhaal zou noemen vond ik het zeker boeiend meer backstory te krijgen over de Champions en vond ik de extra's ook handig zoals het Korok masker. Misschien dat 15 euro net iets meer de goede prijs is, maar een levende castle town zou ik ook nooit verwacht hebben.