Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Unravel Two

Tijdens de E3 van 2015 wist Electronic Arts ons te verrassen met de aankondiging van de indie-game Unravel. De game toonde het schattige personage Yarny, dat is opgebouwd uit een wollen draad, maar ook een ontwikkelaar die de harten van alle kijkers wist te veroveren met zijn onschuldige en verlegen optreden. Dit jaar mocht hij weer op het podium verschijnen en bleek er nog weinig veranderd te zijn. Hij kwam nog steeds behoorlijk zenuwachtig over en wist wederom de juiste snaar te raken bij het publiek. Deze keer toonde hij ons het vervolg op Unravel, genaamd Unravel Two, en deed een grote onthulling: de game was per direct te spelen! Afgelopen dagen heb ik aan de touwtjes mogen trekken in Unravel Two om te ontdekken hoe deze game zich heeft ontwikkeld.


Twee keer zoveel touw

De ontwikkelaars zullen gedacht hebben: “Hoe kunnen we deze game nu nog leuker, liever en schattiger maken?” Door nog een Yarny toe te voegen! Direct in het begin van het spel word je voorgesteld aan een kameraadje voor Yarny en worden de losse uiteindes van beide figuurtjes op magische wijze samengesmolten. Vanaf dat moment gaan ze dus samen door de game heen en is het aan jou om met die twee figuren de nodige puzzels op te lossen en verder te komen in de game. Dat samen spelen zorgt voor een leuke nieuwe twist aan de gameplay. In de eerste Unravel waren alle puzzels in je eentje op te lossen, maar het gebruik van twee personages bood de ontwikkelaars de kans om een reeks nieuwe puzzels te ontwerpen.

De game is dus met twee spelers in coöp te spelen, maar dat is niet verplicht. Het is namelijk ook mogelijk om in je eentje beide karakters te bedienen en op die manier het spel te doorkruisen. Er is duidelijk rekening gehouden met gamers die Unravel Two alleen willen spelen, want zo is er de mogelijkheid beide personages te laten mengen tot één karakter. Op die manier hoef je maar een Yarny te laten lopen om zo een stuk te overbruggen.

Kapot knuffelen
In basis heeft Unravel Two veel weg van zijn voorganger. Yarny is nog even schattig en aandoenlijk als in het eerste deel. Bij de eerste keer dat je hem ziet, wil je hem meteen weer oppakken en helemaal kapot knuffelen. Ook aan de sfeer is niks veranderd en dat is maar goed ook. De twee Yarny's lopen door een prachtig vormgegeven wereld waarbij diverse obstakels samen overwonnen moeten worden. Je volgt daarbij het verhaal van een aantal personen en dat verhaal zie je in de achtergrond van de game zich verder ontvouwen. Net als in deel 1 is dit in het begin wel een beetje vaag, maar in de loop van de game wordt het wel wat duidelijker en snap je beter wat er aan de hand is. Het is een leuke toevoeging, maar levert niet echt een doel op om naartoe te spelen. Uiteindelijk ben je vooral een verzameling mooi vormgegeven levels aan het doorlopen en verschillende puzzels aan het oplossen.

En dat is ook helemaal niet erg, want een game als Unravel heeft geen groots verhaal nodig om je verder te laten spelen. De personages, de sfeer en de gameplay bieden al genoeg reden om te proberen de hoofdlevels uit te spelen. Daar moet ik wel de kanttekening aan toevoegen dat er na het uitspelen weinig reden is om de game nog een keer op te starten. Er zijn uitdagingen om levels zo snel mogelijk te doorlopen en om alle geheimen te ontdekken, maar die bieden weinig meerwaarde. Gelukkig is de ervaring die je dan al hebt gehad meer dan voldoende om je met een voldaan gevoel achter te laten.


Samen is leuker
Wil je Unravel Two op de beste manier ervaren dan raad ik je aan om de game volledig samen met een vriend/vriendin te spelen. Het is natuurlijk mogelijk om alles in je eentje te doen, maar ik wilde eigenlijk niet anders meer toen ik eenmaal had ervaren hoe het is om deze game met zijn tweeën te spelen. Het is niet zo dat de puzzels ineens makkelijker worden, maar samen zie je vaak wel sneller de juiste oplossing. Zeker bij de lastigere puzzels is de voldoening zoveel groter als je die uiteindelijk samen weet te overwinnen. Je zit letterlijk aan elkaar gebonden en moet dus goed samenwerken om verder te komen. Het feit dat je het daarbij de ander ook lastig kan maken, levert een leuke dynamiek op.

Het is daarom ook wel jammer dat de game geen online coöp ondersteunt, want dat zou het nog net even makkelijker maken om een lijntje uit te gooien en iemand te vinden om mee te spelen. Het lijkt ook wel alsof dat de bedoeling is geweest, want de karakters hebben de mogelijkheid om verschillende gebaren naar elkaar te maken. Als je naast elkaar op de bank zit dan voegt dat niet zoveel toe, maar bij een online game heeft dat juist wel weer zin. Misschien dat EA nog plannen heeft om dit later toe te voegen.

Conclusie
Unravel Two pakt de basis van het eerste deel, voegt een tweede karakter toe en weet daarmee weer een ijzersterke game neer te zetten. De game ziet er weer mooi en sfeervol uit, maar het is toch wel de coöp gameplay die deze game naar een nieuw niveau weet te tillen. Wat mij betreft is Unravel Two dan ook een flinke verbetering van het eerste deel, op voorwaarde dat je een maatje hebt om deze game mee te spelen. 

Oordeel Unravel Two
Graphics: 85
Gameplay: 80
Originality: 70
Sound: 70
Replay: 65
Eindcijfer: 75
 

Geplaatst door Kevin Blokland op 19-06-2018
Aantal keer bekeken: 2685

Laatste reacties

avatar van Tebeth
Tebeth ( 942 ) 19-06-2018 16:45
Deel 1 staat al een tijdje in de backlog. Met deze positieve review over deel 2 moet ik beide toch maar eens oppakken!
avatar van Swift
Swift ( 9121   5) 19-06-2018 16:57
Als je deze game aan iemand op xbox gift, dan krijg je 1 maand ea acces.
avatar van URL
URL ( 467   1) 19-06-2018 18:14
Leuke review!
Inderdaad een leuke game om met twee te spelen :)
avatar van Wargirl007
Wargirl007 ( 692 ) 20-06-2018 07:23
Thanks voor de review, ik heb deel 1 gespeeld en dat was op zich best een relaxt spel. Dus nu op naar deel 2.
avatar van Leleisaan
Leleisaan ( 1787 ) 20-06-2018 09:04
Deel 1 erg van genoten. Goed om te horen dat het ook nog de moeite is voor solo spelers.
avatar van Symphonia
Symphonia ( 188 ) 20-06-2018 11:32
Moet deel 1 nog eens spelen, mooi om te lezen dat deel 2 zo goed bevalt, kan die ook weer op de wish list voor wanneer die ooit eens in een sale komt.