Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Hands-on: Battlefield V Closed Alpha

Of er iemand interesse had om de closed alpha van Battlefield V te testen? Ik wist niet hoe snel ik moest reageren dat ik mijn agenda wel leeg kon maken om de komende dagen elke avond aan de slag te gaan met de testversie van deze nieuwe Battlefield game. Waar Battlefield 1 mijn interesse niet echt wist te trekken vanwege de setting van de Eerste Wereldoorlog, daar weet de Tweede Wereldoorlog dat wel weer te doen. Dus de closed alpha is een mooi moment om te ervaren of Battlefield V me weer terug weet te krijgen bij de serie.


Grootse Operaties
Deze alpha-sessie bood de mogelijkheid om twee modes van Battlefield V te spelen: het bekende Conquest en het nieuwere Grand Operations. Bij Conquest is het de bedoeling om met jouw team zoveel mogelijk controlepunten te bezetten en die vast te houden. Daardoor lopen de tickets van de tegenstanders sneller terug. Het team waarbij de tickets als eerste op zijn, heeft verloren. Het is een bekende modus in de Battlefieldserie, maar blijft altijd heerlijk om te spelen. Grand Operations werd voor het eerst geïntroduceerd in Battlefield 1 en heeft nu ook zijn weg gevonden naar Battlefield V. Hierin maak je deel uit van een militaire operatie die zich over meerdere dagen afspeelt. De alpha kende een variant die zich verspreidde over twee dagen en daarmee twee verschillende modi liet zien: Airborne en Breakthrough.

Tijdens Airborne springen de geallieerden met parachutes uit vliegtuigen om vijandelijke artillerie uit te schakelen. De andere partij probeert dit uiteraard tegen te gaan door de vliegtuigen neer te halen en de artillerie te verdedigen. Toen ik hierbij de rol van de geallieerden op me mocht nemen, moest ik meteen aan Battle Royal games als PUBG denken. Op het moment dat je in het vliegtuig zit bepaal je namelijk zelf wanneer je eruit springt, net als bij PUBG. Doe je dit snel dan kan je veilig landen, maar moet je wel nog een stuk te voet afleggen om bij de frontlinie te komen. Wacht je langer met springen dan heb je het risico dat de vijand het vliegtuig al heeft neergehaald voordat jij hebt gesprongen. Het is weer eens een andere manier om een level te starten dan standaard bij een objective of een squadgenoot te starten. De tweede dag van deze Grand Operation was de Breakthrough modus, waarbij sectoren aangevallen of verdedigd moesten worden. Dit had wel wat weg van de Conquest modus en lijkt meer op het standaard Battlefield.


Samenspel
Zoals het hoort bij Battlefield lijkt ook bij deze editie het samenspel weer zeer belangrijk. Het spelen in een squad en met je team wordt veel volop beloond. Niet alleen het neerschieten van de vijand levert je namelijk punten op, maar ook met het bijbrengen van een neergehaalde teamgenoot of het uitdelen van munitie kan je ervaring opdoen. Daar komt bij dat het ook gewoon veel leuker is om samen met je squad te spelen om een bepaald doel te halen. Zo werkte ik tijdens de alpha op een bepaald moment echt samen met mijn squadleden om een doel te veroveren en daarna ook te verdedigen. Ik had de rol van support op me genomen en kon daardoor lekker met kogels rondstrooien, wat de vijanden wel even bezighield. Ondertussen was de rest bezig om vanaf de zijkant aan te vallen en de medic hield ons op de been. Op het moment dat we het doel behaald hadden voelde dit echt als een teamprestatie en was ik zowaar trots op wat we hadden bereikt. Dit zijn de momenten waardoor ik de Battlefieldserie zo ben gaan waarderen en ik ben ook zeer blij dat ik dat nu al tijdens de Closed Alpha weer tegen ben gekomen. Dat geeft vertrouwen in de volledige game.

Het is dus samenspel dat de boventoon voert en echt de kracht van Battlefield kan laten zien. De lone wolfs die denken als een rambo wel even iedereen neer te halen die ze tegenkomen lopen vaak al snel tegen een overmacht aan of ontdekken te laat een goed geplaatste sniperkogel.


Zoek de balans
De balans leek in de levels soms nog wel een beetje zoek, want op bepaalde momenten leken de snipers wel heel erg het speelveld te domineren. Bij elk stap die ik deed buiten een gebouw werd ik vrijwel direct onder vuur genomen vanaf lange afstand en dat was toch wel frustrerend. Gelukkig kende de levels ook voldoende delen die meer gericht zijn op de close combat. Zo speelde ik Conquest in een level dat zich afspeelt in een havenstadje. Ik begon aan de kant van de stad waarbij er diverse gebouwen staan om dekking in te zoeken. Deze worden echter omringd met heuvels, waardoor de aanvallende partij de mogelijkheid heeft om met snipers de huizen constant onder schot te houden. Een stukje verderop bevindt zich echter een brug met veel dekking en als je daarin loopt dan draait het dus juist weer meer om die close combat.

Overigens kan er natuurlijk weer heel veel van de omgeving kapotgeschoten worden, zoals we dat kennen van de Battlefieldserie. Ook in Battlefield V lijkt geen enkel muurtje of dak nog volledig intact aan het einde van een potje Conquest of Grand Operations. Zeker op het moment dat de voertuigen en de kanonnen in beeld komen dan is het een feest om te zien wat die zware munitie doet met de omgeving. Overigens vond ik de rol van de voertuigen tijdens deze alpha nog een beetje tegenvallen. Er waren vooral vliegtuigen en hier en daar een tank of pantservoertuig, maar ik had niet de indruk dat die echt impact hadden op het speelveld. Aangezien ik groot fan ben van Battlefield games met veel voertuigen hoop ik dat we nog levels en modi gaan krijgen waar ze een grotere rol krijgen.

Conclusie
Die laatste regels klinken misschien wat negatief, maar uiteindelijk moet ik natuurlijk de kanttekening plaatsen dat ik een vroege versie van Battlefield V speelde. Deze closed alpha bood ook maar een zeer beperkt deel van de uiteindelijke content dus ik heb alle hoop dat Electronic Arts en Dice nog voor een betere balans in de gameplay gaan zorgen en dat we in de uiteindelijke game nog meer los kunnen gaan met diverse voertuigen. Ik heb trouwens ook gewoon heel veel plezier gehad met het spelen van deze alpha. Het vertrouwde Battlefieldgevoel kwam weer helemaal terug en na de eerste leercurve (lees: heel veel doodgaan) kreeg ik de smaak weer goed te pakken. Ik kan niet wachten tot ik meer van Battlefield V kan spelen om te zien of dit eerste gevoel terecht is.

 

Geplaatst door Kevin Blokland op 11-07-2018
Aantal keer bekeken: 3345

Laatste reacties

avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13154   10) 12-07-2018 09:26
Ik heb wat streams gezien van de closed beta en die zagen er ook goed uit waarbij teamwork ook weer belangrijk was. Dus ik ben benieuwd naar de game en een pluspunt is dat je volgens mij bij deze Battlefield game geen betaalde DLC of premium pass meer gaat krijgen maar toch alle extra's gratis worden (op wat cosmetische dingen na die je kan kopen) (?)
avatar van ZombieRofl
ZombieRofl ( 47 ) 12-07-2018 11:35
Ik ben niet overtuigt van het leveldesign. Zeker niet als je deze game vergelijkt me BFBC2.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 12-07-2018 11:36
kan niet wachten!
avatar van Xerxes
Xerxes ( 2041   10) 12-07-2018 11:59
Quote:
Ik heb wat streams gezien van de closed beta en die zagen er ook goed uit waarbij teamwork ook weer belangrijk was. Dus ik ben benieuwd naar de game en een pluspunt is dat je volgens mij bij deze Battlefield game geen betaalde DLC of premium pass meer gaat krijgen maar toch alle extra's gratis worden (op wat cosmetische dingen na die je kan kopen) (?)


Klopt. Dat hebben ze wel gezegd.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 12-07-2018 12:03
Da's helemaal goed nieuws!
avatar van XX-Deadproof-Xx
XX-Deadproof-Xx ( 99 ) 12-07-2018 13:09
Quote:
Ik ben niet overtuigt van het leveldesign. Zeker niet als je deze game vergelijkt me BFBC2.


Knap dat je alle levels al gezien hebt man xD
avatar van ZombieRofl
ZombieRofl ( 47 ) 12-07-2018 13:13
Quote:
[..]


Knap dat je alle levels al gezien hebt man xD


Geeft dit aan dat is alles gezien heb? Dit gaat natuurlijk over de Beta...
avatar van Hbc Helios
Hbc Helios ( 154 ) 13-07-2018 02:03
Ik heb vanavond in een golfkarretje rondgereden op Fortnite, ik heb geen Battlefield meer nodig, beter dan dat gaat het namelijk niet worden.
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 15-07-2018 14:19
De grote mappen van Batlefield hebben mij nooit weten te pakken. Ik mis snelheid in dit spel...
avatar van SNOW9
SNOW9 ( 50 ) 19-07-2018 11:19
Quote:
[..]Geeft dit aan dat is alles gezien heb? Dit gaat natuurlijk over de Beta...


De Alpha had maar één level, dus het lijkt me niet logisch dat je nu al zo'n claim kan maken.