Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket

Nintendo heeft eind oktober het Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket gelanceerd. Wij hebben de afgelopen weken deze service, die als een premium upgrade dient voor het normale Switch Online abonnement, kunnen testen. Helaas zijn onze conclusies niet al te positief.

Eerst even de administratieve informatie: een Nintendo Switch Online lidmaatschap kost twintig euro per jaar. Ondernemende Budgetgamers kunnen het jaarabonnement soms met lichte korting kopen, maar dat is de basisprijs.  De service maakt het mogelijk om Switch-games online te spelen. Verder ontgrendelt het de optie om gebruik te maken van cloud saves en krijg je toegang tot een, inmiddels vrij grote, selectie NES- en SNES-games. Af en toe is er ook een bonus online-game voor leden, zoals Tetris 99 en Pac-Man 99.


Vanwege de matige online-functies van de Switch kun je het al met al geen geweldige service noemen. Er ontbreken namelijk nog altijd basale functies zoals systeembrede voice chat en game invites. Toch kun je een abonnement vooral door de lage prijs enigszins rechtvaardigen. Hier is dus nu een optioneel ‘uitbreidingspakket’ bovenop gekomen. Als je bereid bent om jaarlijks nog eens twintig euro extra te betalen (veertig totaal dus), krijg je ook toegang tot een kleine collectie Nintendo 64- en Sega Mega Drive-games.

Het uitbreidingspakket is nog nieuw, dus de selectie is nog heel klein. De service is gelanceerd met negen N64-games en veertien Mega Drive-games. Op 10 december is Paper Mario toegevoegd en volgende maand wordt Banjo-Kazooie verwacht. Verder kun je games zoals Mario Kart en Mario Tennis online spelen met vrienden, iets dat oké werkt.

De kleine hoeveelheid games is mijn inziens de verdubbeling van de basisprijs niet waard, maar het is vooral een slechte deal vanwege de matige kwaliteit van de emulatie en andere ondoordachte keuzes. Dat is jammer, want op het gebied van fan-emulatie is de N64 verre van perfect, dus dit was een goede kans voor een officiële emulator om het beter te doen.


Het is prima dat de resolutie van de games is opgeschaald, maar voor de rest is het vooral een zooitje. Veel games hebben namelijk vast van grafische glitches. In Star Fox 64 worden bijvoorbeeld sommige effecten zoals vuur niet goed weergeven. The Legend of Zelda: Ocarina of Time heeft dan weer last van het feit dat het mist-effect totaal niet werkt, iets dat de game een heel ander uiterlijk verleent. In die game is ook de beruchte kamer waarin je tegen Dark Link vecht ellendig geëmuleerd. Het water in die kamer is nu donker en reflecteert niet. Verder worden glanzende texturen in alle games niet goed door deze emulator gereproduceerd, waardoor die objecten er anders uitzien.

Kwalijker misschien is dat de knoppenconfiguratie echt een ramp is. In veel games voelen de controls heel onnatuurlijk aan. De layout van de Nintendo 64-controller is vrij esoterisch, waardoor ik begrijp dat het lastig kan zijn om een goede configuratie toe te passen op een moderne controller. Het probleem is dat je als speler geen optie hebt om zelf per spel te bepalen hoe je wilt dat de knoppen werken. Een alternatieve oplossing hiervoor is om de officiële Nintendo 64-controller voor Switch te kopen, maar die wordt alleen door Nintendo zelf verkocht en is inmiddels al maanden uitverkocht.

Ten slotte is de input lag ook niet al te fijn. Speedrunners meldden gelijk op platforms zoals Twitter dat de input lag voor Super Mario 64 en Ocarina of Time onacceptabel hoog was. In de praktijk lijken de games één of twee frames trager dan normaal te reageren. Het is zeker merkbaar, maar je raakt er aan gewend en voor casual gamers is het verder niet onspeelbaar en dus geen gigantisch probleem.


De emulatie van de Mega Drive-games is overigens een stuk beter. Dat is opvallend, want de Sega Mega Drive Classics collectie, een aparte game die in 2018 is uitgekomen, had hele hoge input lag en slechte audiovisuele performance op de Switch. Blijkbaar heeft Sega wat dat betreft er werk van gemaakt.

Animal Crossing-fans moeten trouwens, ondanks de negatieve punten, overwegen om toch het uitbreidingspakket te halen. Met een lidmaatschap krijg je namelijk ook toegang tot de Happy Home Paradise-DLC (zolang je abonnement nog loopt). Deze uitbreiding wordt los verkocht voor vijfentwintig euro, dus je kunt geld besparen en tegelijk de service een jaartje nemen.


Conclusie
Nintendo en ‘online’ blijft een problematische combinatie. Het nieuwe uitbreidingspakket biedt niet alleen relatief weinig spellen aan, maar de emulatie van die games is vrij pover. Het is alsnog tof om deze klassiekers op een handheld te spelen en dat een aantal titels online-functies hebben gekregen, maar tenzij je ook graag de Animal Crossing DLC wilt is deze service op dit moment simpelweg een slechte deal. 

Karel van Hasselt (Kensuke)

Speelt games altijd op hard mode, maar het dagelijks leven staat gewoon op easy mode. Liefhebber en eigenaar van prachtige pugs.

Aantal keer bekeken: 7695

Laatste reacties

avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 2849   10) 14-12-2021 20:14
Met inmiddels ruim 30 uur in alleen al OoT heb ik m’n 20 eurootjes er al ruimschoots uit, maar ik kan me ook voorstellen dat mensen het aanbod te karig vinden en de grafische afwijkingen van de originele games niet accepteren.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 11058   2) 14-12-2021 20:22
Tja, een deel van de N64 games kan ik ook prima op mijn Wii U spelen. Ik ga niet upgraden.
avatar van Yosher
Yosher ( 142 ) 14-12-2021 20:26
Dit soort praktijken laten mij hopen dat de opvolger van de Switch een regelrechte ramp gaat worden qua verkopen. Het verleden heeft ons al vaker laten zien dat een slecht presterend Nintendo een Nintendo is die beter haar best doet. Ik vermaak me tot dusver wel met de N64 games en hier en daar de Sega games, maar de prijs en kwaliteit (vooral van de N64 games) zijn gewoon niet goed. Als ze het aanbieden tegen deze prijs mag je toch op z'n minst een nagenoeg perfecte emulatie verwachten. Of in ieder geval meer games of een snellere levering van games. Momenteel is het gewoon een drama. Als ik geen mensen in mijn familie abonnement had die wilden upgraden had ik het zelf echt niet gedaan.... tenminste, nog niet.
avatar van Johandy
Johandy ( 3137   4) 14-12-2021 20:40
Ik wacht wel op de N64 mini.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6117   18) 14-12-2021 20:40
Ik wist altijd al dat budgetgaming anti nintendo was. Maar dit was de druppel!

Dit soort acties van nintendo kunnen echt NIET door de beugel en goed dat dit eens in de aandacht komt.
avatar van Gamy
Gamy ( 3899   17) 14-12-2021 21:04
Quote:
Ik wacht wel op de N64 mini.

Ik ook! NES en SNES heb ik al.
avatar van Chrispat
Chrispat ( 801 ) 14-12-2021 21:09
Ben het wel eens met de review, het is dat we de AC DLC hier met 3 man spelen dat het het waard is. En stiekem toch een paar uurtjes paper Mario gespeeld.
avatar van Eli
Eli ( 1272   5) 15-12-2021 08:25
Quote:
[..]


Ik ook! NES en SNES heb ik al.

De N64 is intern gecancelled, dus dat wordt wachten tot je een ons weegt.
avatar van Canyarion
Canyarion ( 584   1) 15-12-2021 09:12
Je zou toch hopen dat Nintendo verbeteringen aanbrengt aan de app. Zoals customizable controls, per-game-fixes voor bv. de mist in OoT, etc.

Wat ik mis is de rewind-functie die de andere wel hebben. Het gebeurt me nu zo vaak dat ik in Mario 64 ergens naar beneden val en erachter kon dat ik geen recent Restore Poit heb. Ik snap dat N64 games misschien te zwaar zijn, maar wat als ze een simpelere versie doen van rewind? Als het systeem elke 5 seconden in de achtergrond een quicksave maakt en die dan een minuut bewaart, zou je er ook zijn.
avatar van SDSnatcher
SDSnatcher ( 1660 ) 15-12-2021 12:00
Clouservice is ook k#t, sommige games kan je niet eens online back uppen. Laatst een Switch voor reparatie op moeten sturen, ging niet meer aan. Nu alles kwijt...... SD kaartje werkte niet op een andere Switch.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6117   18) 15-12-2021 13:10
Quote:
Clouservice is ook k#t, sommige games kan je niet eens online back uppen. Laatst een Switch voor reparatie op moeten sturen, ging niet meer aan. Nu alles kwijt...... SD kaartje werkte niet op een andere Switch.

CLOUT-service hahah
avatar van Guilty Bystander
Guilty Bystander ( 21 ) 15-12-2021 13:35
Als je de N64 heel belangrijk vindt dan kan je het beste een echte N64 op de kop tikken of uit de kast halen. Deze laten modden met de N64 Digital of Ultra HDMI. Everdrive erbij en gaan met die banaan.
avatar van SSJDennis
SSJDennis ( 2206   10) 15-12-2021 14:30
Ik heb nog geen enkele gebruiker gevonden die voor die prijs tevreden was. Tis vooral een hoop geld voor weinig.
avatar van Arkkey
Arkkey ( 1260   2) 15-12-2021 14:53
Quote:
Als je de N64 heel belangrijk vindt dan kan je het beste een echte N64 op de kop tikken of uit de kast halen. Deze laten modden met de N64 Digital of Ultra HDMI. Everdrive erbij en gaan met die banaan.

Dat klopt wel maar daar kan je ongeveer je hele leven switch online voor nemen
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 2849   10) 15-12-2021 16:13
Quote:
Ik heb nog geen enkele gebruiker gevonden die voor die prijs tevreden was. Tis vooral een hoop geld voor weinig.

Ik ben tevreden, en zoveel geld vind ik het niet!

Het kan veel beter, daar ben ik het wel mee eens.
avatar van Stef
Stef ( 3328   1) 15-12-2021 16:35
Het is een hoge prijs, maar we delen het met de familie en wat vrienden. Dan is het de prijs wel waard. We doen het vooral voor de uitbreiding van AC.