Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: ROCCAT SYN Buds air

De concurrentie in de markt voor bluetooth oortjes is moordend. De SYN Buds air van ROCCAT (een sub-merk van Turtlebeach) probeert zich te onderscheiden door zich op gamers te richten met een extra snelle game modus en compatibiliteit met de Nintendo Switch. Eens kijken of dit het verschil maakt voor deze dopjes!


De SYN Buds Air maken een goede eerste indruk. De dopjes komen uit een goed verzorgde verpakking glijden in een klein doosje met afgeronde hoeken. Hierin zitten de dopjes knus verpakt om mee te nemen in je tas en om ze op te laden. Alles is uitgevoerd in matzwart, wat een vrij luxe indruk maakt en wat bij het dragen wat minder opvalt dan de fel witte AirPods die het straatbeeld de laatste jaren domineren.

De dopjes bieden opzetstukjes van drie verschillende groottes. Dit voor grote, kleine of gewoon middelmatige oren. Deze keer val ik precies in de middenmoot, want de standaard grootte paste mij perfect. Hiermee kon ik vrij gemakkelijk een goeie ‘seal’ krijgen, wat essentieel is voor de geluidskwaliteit en het buitensluiten van externe geluiden. Extra belangrijk in dit geval, want de SYN Buds bieden geen actieve noise-cancelling.Goede geluidskwaliteit en verbinding
Wanneer je die goeie seal hebt, weten de SYN Buds een prima geluid te produceren. De lage tonen komen goed tot hun recht zonder overheersend te zijn. Middentonen en zang komen goed door en hoge tonen zijn goed hoorbaar zonder schel te worden. Bij wat complexere muziek waarin veel gebeurt of als er naast muziek ook veel gamegeluiden zijn, had ik het idee dat het geluid soms wat rommelig werd. Maar ja, je hebt ook niet te maken met een studio koptelefoon van een paar honderd euro.

Belangrijk voor bluetooth oordopjes is natuurlijk de verbinding en in al mijn tests was die prima op orde. Mijn vriendin heeft enkele jaren geleden duurdere oordopjes gekocht, die bij het minste of geringste de verbinding kwijtraakten. Dat is bij de SYN Buds niet gebeurd. Ook niet als je buiten loopt of fietst, of binnen even naar de andere kant van de kamer loopt. Met een deur of muur ertussen wordt het lastiger, maar ook dan is de verbinding snel weer terug als je binnen bereik bent.

Game mode en Nintendo Switch
Dan de game mode: een extra snelle verbinding van 60ms, waardoor je geluid minder vertraagt. Dit komt vooral van pas bij de Nintendo Switch of wanneer je op je smartphone een game speelt. De game modus zet je aan via de Android/iPhone app, eenvoudig te downloaden van de desbetreffende store. Wel gek is dat je locatie aan moet staan, anders weigert de app op te starten. Hierin kun je nog meer opties instellen, zoals het geluidsprofiel (MEER BASS! Of juist niet) en het gedrag van de dopjes wanneer je erop tikt.

Belangrijker nog: als je de SYN Buds op de Switch wil gebruiken, heb je de app nodig om de firmware van de oordopjes te updaten. Heb je dat eenmaal gedaan, dan koppel je de SYN Buds via het systeemmenu van de Nintendo Switch aan de console. Vervelend is wel dat je dit iedere keer moet doen wanneer de Switch stand-by gestaan heeft. En let op: het geluid staat iedere keer op maximaal volume wanneer de verbinding gemaakt is. Dan klinkt ook het geluidje dat speelt wanneer je het volumeknopje indrukt oorverdovend hard.

De gamemodus zorgt voor een flink snellere respons, al is er nog steeds een kleine vertraging waarneembaar. Een fijne feature dus, want het scheelt wel echt een stuk vergeleken met de normale modus. Overigens bleef de game mode niet altijd geactiveerd wanneer deze in de app werd aangezet. Dit kan ook door drie keer op het oordopje te tikken, gevolgd door een ‘medium hold’. Maar dat is wel even oefenen! Pas na een stuk of dertig keer is het me gelukt en het is bijna niet consistent te activeren op deze manier.


Kleine ergernissen
Al met al zijn de SYN Buds Air fijne bluetooth oordopjes. Persoonlijk had ik wel last van het volume van de ingebouwde stem, die bijvoorbeeld zegt dat je verbonden bent. Deze is namelijk hartstikke  hard! Ik schrok regelmatig wanneer de stem weer iets aan te kondigen had. Sowieso ligt het volume van deze oortjes hoog; bij de Switch volstaat het allerlaagste standje voor mij en op mijn smartphone staat het geluid ook nauwelijks aan. Goed nieuws dus voor wie oorverdovende explosies wil, maar ik had het soms graag wat zachter gewild op de Switch.

De ingebouwde microfoon werkt goed in stille ruimtes, maar met achtergrondgeluiden of buiten valt je stemgeluid al snel weg. Niet dat dit uitmaakt als je op de Switch online speelt, daarop wordt de microfoon namelijk niet ondersteund. Dat ligt aan de Switch, niet de SYN Buds, maar toch jammer en het vermelden waard. Daarnaast miste ik soms wel actieve noise-cancelling, wat je denk ik toch wel mag verwachten van oordopjes in deze prijsklasse.

Dé oordopjes voor gamers?
De SYN Buds hebben een goede indruk op me gemaakt, al geldt dat wel vooral als je ze aansluit op je smartphone of PC. Aan het gebruik met de Nintendo Switch zitten wel wat haken en ogen. In hoeverre dat aan de SYN Buds ligt of aan Nintendo’s hardware? Ik gok op de tweede. Toch is de game mode een mooie toevoeging, die echt voor een stuk minder vertraging zorgt. Zoek je dus bluetooth oortjes met een brede compatibiliteit en vind je de paar genoemde minpuntjes niet erg, dan doen de SYN Buds Air prima waar ze voor bedoeld zijn.


Chris van Breda (Crispy)

Critical Chris is communicatieadviseur en fanatiek gamer. Schrijft recensies als creatieve oefening, waarbij een objectief oordeel en de Budgetgaming gedachte centraal staan.

Aantal keer bekeken: 1001

Laatste reacties


Er is nog niet gereageerd.