Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: The Talos Principle II (PS5)

Bijna tien jaar geleden wisten de knappe koppen bij Croteam de puzzelwereld op z’n kop te zetten met The Talos Principle. Na een reeks komische Serious Sam-games had niemand verwacht dat hun poging om complexe breinbrekers te vermengen met filosofie zo goed zou uitpakken, maar gelukkig hebben ze het tegendeel bewezen. Kan het vervolg opnieuw de lat hoger leggen?


New Jerusalem
The Talos Principle II pakt de draad op waar het eerste deel eindigde. Je speelt als 1K, de duizendste robot die in een wereld waar de mensheid het loodje heeft gelegd mee mag helpen aan de wederopbouw van een bewoonbare wereld. Je start je avontuur in New Jerusalem, een grote stad vol verwijzingen naar het eerste deel. Daar ontmoet je Prometheus, een soort grote paarse geest uit Aladdin, die je vertelt dat er achter de stadsmuren nog meer avonturen op je wachten. Tijd om met wat robotmaten en een helikopter de wijde wereld in te trekken op zoek naar antwoorden.

Al gauw stuit je op een megastructure, een grote zwarte piramide omringd door twaalf raadselachtige eilanden vol puzzels. Op ieder eiland tref je acht gewone puzzels, twee bonuspuzzels en een gouden puzzel aan die je pas op kunt lossen wanneer je de rest hebt gedaan. Deze puzzels zijn in dit tweede deel veel beter gebalanceerd en leiden daardoor tot minder frustratie. Vervelende mechanieken zoals de recorder en de zwevende mijnen uit het eerste deel zijn ingeruild voor veel leukere en intuïtievere stukken gereedschap om puzzels mee op te lossen. En als je echt vastzit, kun je ervoor kiezen een puzzel tijdelijk over te slaan in ruil voor zeer beperkte Prometheus Sparks, zodat je toch verder kunt gaan met het verhaal.


Ontelbare puzzels
Tevens zijn er op ieder eiland nog twee verstopte sterren te vinden. Soms hoef je hier enkel een mysterieus spoor voor te volgen, maar op andere momenten moet je bijna letterlijk door de grenzen van de puzzel breken en voorwerpen met je meenemen om daarmee zo’n verstopte puzzel op te lossen. In tegenstelling tot het eerste deel, is het startpunt voor deze sterrenpuzzels nu duidelijk aangegeven op de radar bovenaan het scherm. Dit neemt het mysterie rond de sterren en hoe je ze kunt verdienen voor fans van het eerste deel enigszins weg, maar dat mag de pret niet drukken. Sterren verdienen door puzzels op een andere wijze op te lossen zit helaas niet meer in dit tweede deel. In plaats daarvan zijn hiervoor verschillende trophies en achievements te behalen.

Ook buiten de twaalf werelden houdt het puzzelplezier niet op. Het megastructure is namelijk één grote puzzel waar je getest wordt op wat je leert op de eilanden. Dit alles wordt bijgestaan door toffe cutscenes, interessante gesprekken met je kornuiten en zelfs een social media app waar je met je blikken makkers praat over of kikkers mensen zijn of niet. De prachtige soundtrack van componist Damjan Mravunac brengt de wereld echt tot leven en houdt je kalm tijdens de meest uitdagende puzzels, wat soms erg welkom is.


Nieuwe uitdagingen
Waar de puzzels in iedere wereld vrij simpel beginnen, worden ze al snel pittig. Gelukkig kun je altijd even een puzzel uitlopen om eerst een andere te proberen en later terug te keren. Vaak bestaan deze puzzels uit het richten van een laser in een ontvanger met behulp van verschillende apparaten. Zo keert de bekende receiver terug waarmee je lasers kunt geleiden, maar is er nu ook een inverter die rode stralen omzet in blauwe en vice versa, een RGB converter die een rode en blauwe laser omzet in een groene, en een driller waarmee je een soort portalen kunt creëren in bepaalde muren. Het is allemaal makkelijk te begrijpen, maar om er daadwerkelijk puzzels mee op te lossen moet je je hersenen vaak behoorlijk laten kraken. Dit is echt een verademing in een jaar waar gerenommeerde puzzelspellen zoals Viewfinder en Cocoon nog minder uitdaging bieden dan een Donald Duck Vakantieboek. Gelukkig blinken die spellen op andere vlakken uit, maar voor de echte breinbrekers moet je bij The Talos Principle II zijn.

Helaas kent het spel op technisch gebied wel wat mankementen. Wij speelden de PlayStation 5-versie waar de framerate door de overstap op de Unreal Engine zelfs in de performance mode erg onstabiel is. Aangezien dit spel geen vijanden of snelle handelingen heeft, heeft een schommelende framerate niet al te veel invloed, maar het voelt toch als een stap terug ten opzichte van het soepel draaiende eerste deel. Ook zitten er in het megastructure gaten in de grond van sommige levels waar je in kunt vallen en vast komt te zitten, wat resulteert in opnieuw moeten beginnen. Gelukkig is dit laatste makkelijk op te lossen met een patch, dus hopelijk zit Croteam hier bovenop.


Al met al waren wij een kleine 25 uur zoet met het verhaal en een deel van de bonuspuzzels van The Talos Principle II. Om echt alles te doen in het spel kun je hier afhankelijk van de gladheid van je brein nog flink wat uren aan toevoegen. Genoeg te doen dus voor de drie tientjes dat het spel kost. Het is duidelijk te begrijpen waarom Croteam bijna tien jaar nodig had om met een vervolg te komen, maar of de game beter is dan het eerste deel is lastig te zeggen. Het is een beetje zoals Super Mario Galaxy 1 en 2: meer van hetzelfde, maar dan anders. En dat is precies wat een vervolg op The Talos Principle nodig had.

Conclusie
We hebben er even op moeten wachten, maar het is het dubbel en dwars waard geweest. The Talos Principle II overtreft niet alleen de verwachtingen, het is een van de beste games van het jaar. Met uitdagende en goed gebalanceerde puzzels, interessante nieuwe mechanieken en een meeslepend verhaal is dit een absolute must voor liefhebbers van breinbrekers.Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 1454

Laatste reacties

avatar van PePzi NL
PePzi NL ( 937   7) 13-11-2023 22:09
Rol: Reviewer
Talos Principle 1 is een van m'n favoriete puzzelgames ooit, dus wil deze zeker weten spelen! Alleen ook weer zo'n digital only game... Waarom nou weer
avatar van GJ
GJ ( 5952   7) 13-11-2023 22:29
Rol: Forum Moderator
Quote:
Talos Principle 1 is een van m'n favoriete puzzelgames ooit, dus wil deze zeker weten spelen! Alleen ook weer zo'n digital only game... Waarom nou weer
Gepost door: PePzi NL op 13-11-2023 22:09

Gelukkig is hij maar drie tientjes. En TTP 1 kwam ook pas later op disc uit als ik me het goed herinner. Misschien gebeurt dat bij deze weer?
avatar van ThaBEN
ThaBEN ( 5390   59) 13-11-2023 22:52
De developer heeft op Steam aangegeven open te staan voor een VR versie, mits er genoeg vraag naar is. Deel 1 had uiteindelijk een VR versie ontvangen.

Indien je er interesse in hebt, laat dan hier je stem horen:
https://steamcommunity.com/app/835960/discussions/0/3843304884849084037/?ctp=7#c3879345097428954712
avatar van Yørn
Yørn ( 4184   21) 13-11-2023 23:38
Rol: Administrator
The Talos Principle 1 vond ik echt fantastisch en kwam ik eigenlijk onverwachts een keer tegen. Deel 2 keek ik dan al ook erg naar uit en stelt zeker niet teleur. Ik vind deze massaler en grootser aanvoelen dan het origineel, wat echt wat toevoegt aan de ervaring. Ook het feit dat je nu in principe 1000 kompanen hebt zorgt er voor dat het allemaal wat minder eenzaam is. Enige nadeel is dat sommige puzzels misschien wat te simpel zijn en de focus wel erg veel is op de lasers in puzzels, maar wie weet neemt dat met de volgende eilanden snel toe (zit op eiland 4 ). Het speelt in ieder geval heerlijk weg en is een ware opvolger van het origineel. Voor een van de beste spellen van het jaar.

En voor die gene die nog meer willen, Relicta vond ik ook wel een goede puzzelaar.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 4815   37) 14-11-2023 02:32
Voor mij staat The Witness nog steeds op eenzame hoogte, en dat vind ik bijna pijnlijk om te zeggen nu Jonathan Blow is afgegleden tot een soort dorpsgek online. Maar de eerste Talos Principle was zeker genieten, en m’n eerste indruk van deel 2 is ook erg goed. Snel weer eens verder spelen zodra ik door m’n andere games heen ben!

Deze trailer vind ik ook wel het delen waard trouwens. Mooi, die zelfspot van Croteam.

avatar van Budgetpaardje
Budgetpaardje ( 22864   20) 14-11-2023 08:37
Nog een topper dit jaar. Ongelooflijk! En dan heb ik deel 1 ook nog in de backlog. Niet te doen!
avatar van Crispy
Crispy ( 107 ) 14-11-2023 14:26
Rol: Reviewer
Hype! De combinatie van echt lastige puzzels (geen Donald Duck vakantieboek idd, haha!) en filosofie over AI/het bestaan, maakte het eerste deel een van mijn favoriete puzzelgames.
Wanneer ik een PS5 thuis heb staan (wacht op de wat dunnere variant) wordt dit de eerste aanschaf. Voor nu nog maar eens het eerste deel geïnstalleerd. Na zoveel jaar zijn die puzzels wel weer leuk om nog eens te doorlopen.
avatar van Joost013
Joost013 ( 253 ) 14-11-2023 21:21
Talos I was fantastisch. Herinner me nog goed dat ik op een gegeven moment dacht: ''hmmm, misschien verdienen robots inderdaad stemrecht''.

Deze gaat er ongetwijfeld een keer komen.