Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Playstation Plus

Vorige week is Playstation Plus online verschenen op het Playstation Netwerk. Na maandenlang diverse geruchten gehoord te hebben, heeft Sony op de E3 2010 in Los Angeles eindelijk de stilte verbroken. Het Playstation Netwerk wordt uitgebreid met een betaalde service. Met de nadruk op ‘uitgebreid’, aangezien de bestaande service gratis blijft. Een ieder kan dus gratis online blijven gamen.

Playstation Plus biedt extra's voor diegene die op zoek is naar een andere ervaring. Zo kunnen er iedere maand diverse gratis games, downloadable content en thema's gedownload worden. Ook kunnen andere games en uitbreidingen met een extra korting worden aangeschaft. Verder stelt het abonnement de gebruiker in staat om automatisch alle updates voor zijn console en games te downloaden zonder daarbij de games op te hoeven starten. Daarnaast zijn er de Full Game Trials, dit zijn een soort uitgebreide demo’s. Ze stellen je in staat om een volledige game voor een bepaalde tijd te spelen om aan de hand daarvan te beslissen of de game zijn geld waard is en kunnen je helpen beslissen om tot een aankoop over te gaan. Ten slotte is er ook nog de mogelijkheid om deel te nemen aan Bčta's van games die nog niet op de markt zijn en kunnen demo's eerder gespeeld worden. Volgens Sony zal dat bij aanschaf van een jaarabonnement al gauw zo'n 200 euro voordeel opleveren. Naast het jaarabonnement van € 49,99 is het ook mogelijk om een abonnement voor negentig dagen voor € 14,99 af te sluiten. Voor de snelle beslisser geldt, dat hij bij het afsluiten van een jaarabonnement gratis een digitaal exemplaar van LittleBigPlanet zal ontvangen, die voor altijd van jou zal zijn. De volledige voorwaarden zijn te raadplegen via http://nl.playstation.com.Onlangs heeft Sony de content bekend gemaakt die tijdens de eerste twee maanden via het abonnement gratis te downloaden zullen zijn. Dit zijn onder meer de games WipeOut HD, Zen Pinball, Destruction Derby en MediEvil. Deze kunnen gespeeld worden, zolang het abonnement actief blijft. Besluit je het abonnement niet te verlengen, dan zullen deze gratis verkregen games derhalve niet meer speelbaar zijn. Aangekochte games zullen wel jouw eigendom blijven.

Ook wordt er meteen DLC aan het pakket toegevoegd, te weten de uitbreidingen van Killzone 2 en Motorstorm: Pacific Rift. Daarnaast zullen abonnees ook nog diverse thema's en avatars mee kunnen pakken, waar normaal voor betaald moet worden. Deze content zal, in tegenstelling tot de games, voor altijd van jou zijn. Ook al besluit je om het abonnement niet meer te verlengen. Het gaat te ver om de volledige lijst hier uitvoerig te tonen en door te spreken. Toch kan niet anders gezegd worden dan dat het een gevarieerd pakket betreft en ogenschijnlijk kan het totale voordeel inderdaad snel oplopen naar de eerder genoemde 200 euro. Daarnaast vind ik het ook prettig dat dit pakket los staat van de gebruikelijke service van het Playstation Netwerk. Ik vreesde even dat ook bij PSN betaald moest gaan worden voor een online game ervaring. Dat blijkt echter niet het geval en iedere PS3 gebruiker krijgt zelf de keuze om Playstation Plus abonnee te worden of niet. Bovendien lijkt 50 euro geen verkeerde prijs voor het totaalpakket. Een simpel rekensommetje leert ons namelijk dat dit abonnement al binnen twee maanden zijn geld opgebracht heeft door alle games gratis te downloaden.

Toch kleven er ook nadelen aan Playstation Plus. Zo kan de content niet zelf uitgekozen worden. Een aantal producten worden voorgeselecteerd en daar kleeft voor mij het nadeel aan dat ik games dus al eerder in huis heb gehaald, zoals LittleBigPlanet en Destruction Derby. Verder is niet alle content onbeperkt te gebruiken. Zodra het abonnement niet meer verlengd wordt, kunnen bijvoorbeeld de games niet meer gespeeld worden. Toch zal een deel van de content wel altijd voor jou beschikbaar blijven, zoals de DLC en behaalde Trophies. Ten slotte denk ik ook dat niet ieder afzonderlijk deel het geld waard is. Wanneer een demo voor jou bijvoorbeeld beschikbaar is, zal dat eerder betekenen dat een ander deze demo pas later zal ontvangen. De vraag is dan of je dat je geld waard vindt.

Eerlijk gezegd, denk ik, dat het totaalpakket hetgeen is wat het uiteindelijk interessant maakt. Iedere maand tenminste vier gratis games verkrijgen, het automatisch downloaden van updates, gratis volledige games testen en af en toe deelnemen aan een leuke bčta van een nieuwe game. In de toekomst verwacht ik eigenlijk nog meer opties, die het pakket zullen gaan uitbreiden en mogelijk meer het multimedia-aspect van de Playstation 3 zullen gaan benadrukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gratis film of CD, die volledig te downloaden zal zijn via een videoservice. Ook denk ik dat er op den duur steeds meer nieuwe content in eerste instantie alleen beschikbaar zal zijn via dit Playstation Plus abonnement. Hierbij kan gedacht worden aan een exclusieve bčta of misschien exclusieve DLC van een specifieke game. Dit is ook exact wat ik nu mis aan het huidige aanbod. Veel van de genoemde zaken heb ik al eens gekocht. Daarom is het voor mij nu dus niet interessant om me direct aan te melden als abonnee. Echter, wanneer Sony de service meer en meer zal gaan uitbreiden en de abonnee meer keuze zal gaan bieden, is het abonnement zo aangeschaft.

Echter wat voor mij geldt, hoeft niet voor jullie te gelden, dus wat vinden de Budgetgamers, nu eigenlijk van Playstation Plus?

Geplaatst door ConAir op 13-07-2010
Aantal keer bekeken: 15225

Laatste reacties

avatar van RFJnl
RFJnl ( 1217 ) 13-07-2010 21:10
Rol: Update Moderator
Ik zou het serieus overwegen een jaar te kopen, zij het niet dat ik alle interessante content van de eerste maanden al heb en de rest van wat je krijgt me niet boeit (ik heb bijv. geen Killzone, wat moet ik dan met de DLC?). Verder voegt de service weinig toe en dus krijg ik voorlopig geen + naast mijn naam.
avatar van Wouter
Wouter ( 1081 ) 13-07-2010 21:30
Ik vind het wel erg raar dat je de content deels weer kwijtraakt wanneer je stopt met Playstation Plus. Sowieso zit er nu niet echt iets voor me bij als ik dat zo zie. LBP hebb ik al en de rest interesseert me niet heel veel.

Ook zit mijn harde schijf van maar 40gb al maanden vol (stomme spellen die 5gb moeten installeren!) dus ik kijk nog wel eens wat je erbij krijgt wanneer ik eindelijk mijn harde schijf heb ge-upgrade :)

Toch vind ik het wel een leuke service an sich, ben benieuwd hoe ze het uit gaan breiden etc.
avatar van Reiverdemon
Reiverdemon ( 1034 ) 14-07-2010 00:14
Little big planet had ik nog niet. Dat was de grootste reden om het toch te nemen.

De mini's en PSone's zijn leuk en aardig maar niet langdurig boeiend.

Dus je moet het vooral hebben van de PSN games. En tja als je die al hebt, dan zou ik psn+ niet nemen. Zo niet, gewoon doen
avatar van Dicapo
Dicapo ( 3455 ) 14-07-2010 01:21
Ik heb nog steeds niet gezien waarom ik + zou nemen ipv de gratis versie
avatar van Woody
Woody ( 122 ) 14-07-2010 07:28
Eerste aanloop naar een volledig betaalde versie? Of net als bij MS een Gold en een Zilver abo? Er gaat nu steeds meer uitkomen op de + versie die dan niet meer op de gratis versie uitkomen, denk ik.
avatar van Sp4re
Sp4re ( 372 ) 14-07-2010 07:52
Ik zie liever meer functionaliteit / betere functionaliteit zoals onder andere:
- Regelmatige updates voor de webbrowser (ja ik zou dat ding graag willen gebruiken).
- Online opslagruimte voor de savegames waar ik geen backup van mag maken :-(.
Misschien dat ik dan een PS+ abbo afsluit. Nu zie ik er voor mij de meerwaarde niet van in.
avatar van Quince
Quince ( 1087 ) 14-07-2010 07:57
ga het binnenkort nemen, moet alleen nog een grotere harde schijf er in stoppen
avatar van Lom0r
Lom0r ( 1187 ) 14-07-2010 09:56
Ik heb hem genomen, deel het samen met me broer, enige wat niet werkt zijn de avatars die zijn id gebonden denk ik.
25 euro per jaar en we kunnen beide gebruik maken van de korting op DLC, classics mini's en gewone games downloaden en alles wat er nog meer bij komt.
Vind het voor 25 euro geen slechte deal.
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 14-07-2010 11:10
Quote:
Ik zie liever meer functionaliteit / betere functionaliteit zoals onder andere:
- Regelmatige updates voor de webbrowser (ja ik zou dat ding graag willen gebruiken).
- Online opslagruimte voor de savegames waar ik geen backup van mag maken :-(.
Misschien dat ik dan een PS+ abbo afsluit. Nu zie ik er voor mij de meerwaarde niet van in.


Dat hoort standaard service te zijn. Daar ga ik niet voor betalen als het er komt.

En PlayStation + is bullshit. Als ik toevallig ooit een PSN game zou willen. Dan koop ik 'm wel een keer los. Ik hoef al die meuk niet te hebben die ik normaal nooit zal kopen.
Deze service is echt niets voor mij.
avatar van Nurie
Nurie ( 968 ) 14-07-2010 15:47
Ben er niet bepaalt blij mee, ja het zijn mooie deals zeker omdat ik nog niet zoveel games heb, maar ik haat nog meer maandelijkse kosten waaraan je vastzit. Want als je je Abbo stopt ben je al je games kwijt.

Ik geef nu al meer bijna meer uit aan maandelijkse dingen dan ik zakgeld krijg per maand, wat dus betekend dat ik altijd moet werken.
avatar van Stephan
Stephan ( 1122 ) 14-07-2010 16:04
Ik twijfel nog steeds.
Eerst maar eens even afwachten wat er de komende maanden in de Plus zit...

avatar van CageFighter
CageFighter ( 1403 ) 14-07-2010 16:09
Ik zou graag willen zien dat de Europese PSN eindelijk eens dezelfde film-services krijgt die de VS al jaren hebben. Dat zou ik mooi vinden!
avatar van ConAir
ConAir ( 4473   2) 14-07-2010 18:30
Quote:
Eerste aanloop naar een volledig betaalde versie? Of net als bij MS een Gold en een Zilver abo? Er gaat nu steeds meer uitkomen op de + versie die dan niet meer op de gratis versie uitkomen, denk ik.
Daar heb ik inderdaad ook aan gedacht, maar Sony houdt het vooralsnog bij een variant.
avatar van ConAir
ConAir ( 4473   2) 14-07-2010 18:32
Quote:
Ik vind het wel erg raar dat je de content deels weer kwijtraakt wanneer je stopt met Playstation Plus. Sowieso zit er nu niet echt iets voor me bij als ik dat zo zie. LBP hebb ik al en de rest interesseert me niet heel veel.

Ook zit mijn harde schijf van maar 40gb al maanden vol (stomme spellen die 5gb moeten installeren!) dus ik kijk nog wel eens wat je erbij krijgt wanneer ik eindelijk mijn harde schijf heb ge-upgrade :)

Toch vind ik het wel een leuke service an sich, ben benieuwd hoe ze het uit gaan breiden etc.

Ik vind het ook apart dat je games niet kan behouden maar DLC wel. Dan kun je dat alsnog niet spelen, als je je abo niet verlengt.
avatar van Sp4re
Sp4re ( 372 ) 14-07-2010 19:47
Quote:
[..]
Dat hoort standaard service te zijn. Daar ga ik niet voor betalen als het er komt.

Die programmeurs en servers moeten ook betaald worden, dus zo gek zou het niet zijn als ze daar geld voor vragen.
Uiteraard zou ik het het liefste gratis zien, maar voor 50 euro per jaar een degelijker systeem wat up-to-date wordt gehouden vind ik prima betaalbaar. Dan moet er uiteraard wel meer bijzitten dan -alleen- die 2 voorbeelden die ik net noem ;-).

Voorlopig nog geen PS+ voor mij, want ook ik wil kiezen wat ik download en niet vooraf bepaalde items krijgen.
Ook het idee dat je betaald voor demo's vind ik vreemd, een demo is nou juist wat je moet overhalen tot kopen :-/.

Ik houd gewoon voorlopig de EU en US variant in de gaten, tot nu toe lijkt in ieder geval -wederom- de US een stuk beter gevuld.
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 14-07-2010 22:10
Als ze voort overal geld voor gaan vragem dan kunnen ze dat hele 'game' gebeuren in hun achterste douwen. Ik ga niet betalen voor patches of services.

En koop ook geen halfbakken consoles... Ooh wacht. Dat doe je tegenwoordig zo'n beetje altijd.
avatar van Sp4re
Sp4re ( 372 ) 15-07-2010 08:16
Ja het is een moeilijke. En ik begrijp ook dat dit voor iedereen anders zal zijn.

Wat een idee zou kunnen zijn is dat je bij activatie van je console een X periode (bijvoorbeeld 1 jaar) "gratis" premium updates krijgt. De "gewone" dingen worden altijd geupdate ondanks of je een premium abbo hebt (patches voor games, ondersteuning voor game X en Y). Daarna moet je voor de premium services gaan betalen (of enkel de gewone ondersteuning behouden), maar dan is er nog altijd de vraag wat premium in zou houden.

Maar aan de andere kant is de PS3 altijd geadverteerd als "it just does everything" en wat dat betreft wordt het als maar minder.
- PS2 compatibliteit.
- Linux ondersteuning.
- Over het web surfen (NEE, dat is nu niet te doen met dat achtergestelde 'ding' wat ze browser duven te noemen).
- Chatten met je vrienden (is onwijs beperkt, het woorden filter kan niet uit en filtert af en toe de normaalste dingen, maximale lengte van een bericht in de chat is veelste kort).
- Ik weet zo de naam even niet, maar er is ook iets van een bepaalde audio codec of ondersteuning verwijderd.

Echter kan ik er ook goed inkomen dat een bepaald niveau van service geld moet kosten en zou ik er geen problemen mee hebben om er (een schappelijk bedrag) voor te betalen maar dan moet het WEL -ECHT- werken, en niet alleen een milliupdate en dan weer een jaar niets.
Op dit moment is de service van Sony in ieder geval (voor mij) nog geen geld waard.
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 15-07-2010 13:16
Ik heb PS+ op m'n EU account genomen voor 50 Euro, maar begin toch hard te twijfelen of ik niet PS+ op m'n USA account met een 50 USD prepaid card had moeten nemen.

In het begin leek de Europese versie nl. beter, met iets meer content, o.a. LBP download van de game gratis (heeft USA niet), en KZ2 Steel&Titanium DLC voor de 1e maand. Maar de USA versie update PS+ elke week en heeft nu meer items (ik zeg niet per definitie beter) dan de Europese versie. EU PS+ update alleen aan het begin van de maand op dit moment.

Daarnaast krijgt PS+ USA het Qore abo gratis (normaal 25 USD los abo per jaar) wat Europa ook niet heeft. Ik vind dus vooral dat ze de verschillende regio's iets meer op elkaar moeten afstemmen qua content en soort van updates.

Ondanks dat ik LBP al op schijf had, vond ik het al wel waard om het abo te nemen. Nu speelt LBP mooi af vanaf HDD, geen schijf meer nodig, heb ik Wipeout HD (wilde ik al kopen en kost 18 Euro los), Steel&Titanium KZ2 DLC voor 6 Euro, a.s. maand update komt Zen Pinball gratis en Motorstorm 2: Adrealine pack van 6 Euro gratis. Als dat zo door gaat haal ik de 50 Euro er wel weer met gemak uit, dat is zeker.

Wat ik wel mis is extra functies. Auto download is grappig, maar ik zou liever cross game chat/invites/party mode zien zoals op XBL onder PS+.

Oh trouwens:

"zoals LittleBigPlanet en Destruction Derby. Verder is niet alle content onbeperkt te gebruiken. Zodra het abonnement niet meer verlengd wordt, kunnen bijvoorbeeld de games niet meer gespeeld worden. "

LBP mag je als game houden, het is een welkomstaanbod bij jaarabo dus da's wel vet. Die kan je zelfs als je na jaar stopt gewoon blijven spelen. Andere games die je maandelijks gratis 'krijgt' idd niet, dat is meer een soort van games huren. Maar ach, zolang er genoeg goede (vooral ook iets nieuwere) games volgen vind ik het wel best voor 50 Euro, minder dan de prijs van 1 retailgame per jaar.

En PS2 emulatie mogen ze er van mij ook wel bij doen voor alle PS3's... Als de 360 de XBOX 1 kan emuleren, moet de PS3 met z'n machtige Cell processor de PS2 toch zeker na kunnen doen?
avatar van ConAir
ConAir ( 4473   2) 15-07-2010 18:57
@TheMart: Scherp. Elders had ik het wel bij het rechte eind:

Quote:
Voor de snelle beslisser geldt, dat hij bij het afsluiten van een jaarabonnement gratis een digitaal exemplaar van LittleBigPlanet zal ontvangen, die voor altijd van jou zal zijn.
avatar van Poert
Poert ( 1300 ) 16-07-2010 00:55
Ik heb ook PS+, ik vind het zijn geld wel waard. Elke maand content krijgen, en zo'n elitair plusje voor je naam, leuk, maar niet meer dan dat. In Amerika kan je volgens mij Hulu downloaden als je een PS+ account hebt. Ik heb wel de mazzel dat mijn moeder dit betaald heeft, anders had ik nog wel moeten twijfelen denk ik..
avatar van -Bricky-
-Bricky- ( 104 ) 18-07-2010 16:16
Ik heb het direct genomen de dag dat het uitkwam en heb er (tot nu toe) geen spijt van. Ik ben nog een beginnend PS3-gebruiker waardoor ik de toppers LBP en Wipeout HD nog niet in mijn collectie had, dus dat was eigenlijk al reden genoeg om het abonnement aan te schaffen (want nu heb ik voor +- 10 euro meer bovenop de normale prijs van die fantastische spellen een heleboel extra's), maar ik snap dat sommige mensen erg twijfelen of het wel echt zijn geld waar zal zijn.

Maar voor mij is het dus top.
avatar van Stormhond
Stormhond ( 1048 ) 18-07-2010 17:43
Ik heb LBP en Wipeout HD al, en daarnaast game ik steeds en steeds minder, dus ik zal het er echt niet uit halen. Zorg eerst even dat alle software goed werkt, en geef ons wat andere functies, en stel de US en EU store gelijk, en stop cross-game chat erin, en de PS2 emulator, en weer een goed functionerende Linux variant die je voor eigen risico erin kan laten, en zorg voor een betere muis-ondersteuning, en en en en en en.......
Ik kan zo wel nog eventjes doorgaan eigenlijk...
Ik koop 'm niet.
avatar van ConAir
ConAir ( 4473   2) 19-07-2010 20:55
Quote:
Ik heb LBP en Wipeout HD al, en daarnaast game ik steeds en steeds minder, dus ik zal het er echt niet uit halen. Zorg eerst even dat alle software goed werkt, en geef ons wat andere functies, en stel de US en EU store gelijk, en stop cross-game chat erin, en de PS2 emulator, en weer een goed functionerende Linux variant die je voor eigen risico erin kan laten, en zorg voor een betere muis-ondersteuning, en en en en en en.......
Ik kan zo wel nog eventjes doorgaan eigenlijk...
Ik koop 'm niet.


Ik ben het op veel punten met je eens, met name de emulator voor Ps2 games bijvoorbeeld. Er komt een tijd dat ze ook PS2 games online gaan aanbieden. Ik zou me bekocht voelen.

Bovendien worden een aantal PS2 toppers klaargestoomd voor een HD remake.

Het verschil tussen EU en US Store blijft ook vervelend. Ik denk alleen dat Sony daar weinig aan kan doen en dat aan de diverse geldende wetten en verdragen is te wijten.
avatar van Doomsdayman
Doomsdayman ( 2502 ) 01-08-2010 11:53
Quote:
[..]


Ik ben het op veel punten met je eens, met name de emulator voor Ps2 games bijvoorbeeld. Er komt een tijd dat ze ook PS2 games online gaan aanbieden. Ik zou me bekocht voelen.

Bovendien worden een aantal PS2 toppers klaargestoomd voor een HD remake.

Het verschil tussen EU en US Store blijft ook vervelend. Ik denk alleen dat Sony daar weinig aan kan doen en dat aan de diverse geldende wetten en verdragen is te wijten.

Ja gelijk 30 euro voor een remake lekker origineel. Ze moesten gewoon die ps2 emulator nooit eruit moeten gooien. Ik ga trouwens over stappen naar Xbox Live het is veel prettiger gamen. Al hoe wel alle DLC op beide consoles hartstikke duur is. We worden echt uitgekleed.
Anyway on topic PSNP is echt geen goede service
de korting is maar 1 tot 3 euro. Automatische download wat heb je daar aan. Als ze nouw exclusieve servers zodat je beter kan gamen dan zou ik het doen.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 02-08-2010 09:38
Mja t zou voor mij interessant zijn als ze de geenablede content afstemmen op je gameverzameling... dat wil zeggen dat wanneer ik geen killzone heb ik geen killzone DLC krijg, maar bijv. iets voor op PS home.