Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
51 Worldwide Games (Switch)
70 100 1

Review 51 Worldwide Games (Switch)

Nintendo weet gamers regelmatig te verrassen door onverwachts uit de hoek te komen met bijzondere games. Zo ook op de DS, waar 42 All-Time-Classics uitgroeide tot een ware culthit. Nu, 14 jaar later, is het tijd voor een vervolg: 51 Worldwide Games op de Nintendo Switch. Ditmaal niet door ontwikkelaar Agenda, maar door NDcube die we onder andere kennen van de laatste paar Mario Party games. Wij hebben ‘m voor je getest.51-in-1
51 Worldwide Games is, zoals de titel al doet vermoeden, een verzameling van 51 verschillende spelletjes. 52 zelfs wanneer je de piano meetelt. Deze spelletjes variëren van bekende bordspellen als Mens erger je niet! en Uno (dat hier Laatste kaart heet) tot minder bekende spellen als Hanafuda, Shogi en Varkensstaart. Zelfs dingen als golfen en vissen passeren de revue en van sporten als voetbal en honkbal zijn speelgoedvarianten toegevoegd. Een aardig uitgebreide selectie dus waar echt voor ieder wat wils tussen zit.

Handige handleidingen
Elk spelletje is voorzien van een simpele uitleg die gegeven wordt door een paar plastic poppetjes. Mocht je het na dit filmpje nog niet begrijpen, dan kun je een vrij uitgebreide handleiding doornemen waar alle regels duidelijk worden uitgelegd. Tevens is 51 Worldwide Games volledig in het Nederlands te spelen, dus ook kids en mensen die wat minder goed zijn in Engels kunnen de spellen makkelijk onder de knie krijgen. Verder zijn veel spelletjes naar smaak aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld bij biljarten kiezen of je met acht of negen ballen wil spelen en kun je bij darts kiezen tussen 501, 301 en hoogste score.

Lokaal teleurstellend
Er is dus genoeg te doen in 51 Worldwide Games. Hoewel je het in de meerspeler-spellen prima op kunt nemen tegen de computer is het natuurlijk leuker om dit te doen met vrienden. Helaas is dit gelijk waar de minpunten van 51 Worldwide Games om de hoek komen kijken. Laten we beginnen met lokale multiplayer, want dat is natuurlijk hoe men normaalgesproken vaak bordspellen speelt.Wanneer je met twee spelers speelt vallen er acht spellen af. Denk hierbij aan kaartspellen als Poker en Uno, waar je anders elkaars hand kunt zien. Dit is niet meer dan logisch en dus ook niet zo erg. Speel je echter met drie of vier spelers, dan zijn er respectievelijk maar drie of twee spellen te spelen. Mens erger je niet!, Blackjack en met drie spelers is Sterhalma ook nog een optie. Echter zijn er genoeg spellen die makkelijk met drie of vier man gespeeld zouden kunnen worden. Denk hierbij aan bowlen of golfen, wat in 2006 in Wii Sports gewoon met vier man kon. Of de schietbaan die eerder al eens voorbij kwam in Wii Play en toen ook gewoon met z’n vieren te spelen was. Wie 51 Worldwide Games in huis haalt als partygame komt dus van een koude kermis thuis. Wel zijn alle kaartspelletjes met meer spelers te spelen wanneer iedereen een eigen exemplaar heeft van de game.

Online vaak onspeelbaar
Online gaat dit al iets beter. Hier kun je namelijk 44 van de 51 spelletjes spelen tegen vrienden, maar ook tegen onbekenden. Echter komen hier al gauw wat andere problemen om de hoek kijken. Het grootste probleem is toch wel lag. Zelfs bij de meest simpele spelletjes zoals bijvoorbeeld Mankala, waar je enkel een vakje hoeft te kiezen om steentjes in te deponeren, troffen wij al regelmatig lag aan. Nu maakt dat bij zo’n spelletje niet zoveel uit, maar er zitten ook veel games in de collectie waar timing erg belangrijk is. Denk hierbij aan baseball of airhockey. Daar wil je dus echt geen vertraging hebben, want dan verlies je gewoon. Tijdens onze tijd met het spel hebben we vrij veel lag aangetroffen in zowel spellen tegen onbekenden, als tegen vrienden. We hebben het getest op meerdere draadloze verbindingen en een bedrade verbinding en er zat helaas weinig verschil in.Gelikt, maar toch gebrekkig
Qua presentatie zit 51 Worldwide Games vrij strak in elkaar. Het ziet er allemaal erg gelikt uit en bij de kaartspelletjes kun je een deck met een Mario-thema vrijspelen zodat je af en toe van kaarten kunt wisselen. Veel spellen zijn voorzien van een eigen muziekje en geluiden en vooral de geluiden tijdens de kaartspellen klinken erg lekker. Toch laat het spel hier wel wat te wensen over. Neem als voorbeeld Mens erger je niet!. Hier zit je met vier spelers al gauw een uur naar een eikenhouten tafel te staren met het meest zoutloze speelbord voor je neus, waar standaard pionnetjes het bord over vliegen tot er uiteindelijk iemand heeft gewonnen. Deze hele speelsessie hoor je hetzelfde kale muziekloopje van een paar drums en een handvol pianonoten waar je na tien minuten al wel flauw van bent. Hier had ontwikkelaar NDcube echt wel even met de Nintendo-kwast over heen mogen gaan en een goede lik Nintendo-verf over de spellen heen mogen strijken. Het was veel toffer geweest om de optie te hebben om Mens erger je niet! te spelen in een of ander café in Hyrule met lekkere Zelda-muziek en wat geroezemoes van de stamgasten op de achtergrond. Of dat Luigi weer de dealer was in Poker zoals in Super Mario 64 DS, onder begeleiding van een medley van Mario-hits. De racebaan zou veel leuker zijn met een F-Zero-thema en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In plaats daarvan is het allemaal heel steriel en hoewel dat zeker geen slecht ding is, is het vrij ‘on-Nintendo’ en wordt het snel eentonig.

Voor wie is 51 Worldwide Classics?
Dan rest de vraag voor wie 51 Worldwide Classics eigenlijk is. In je eentje tegen de computer is de lol er snel vanaf bij veel van de spellen. Wij kunnen ons niet voorstellen dat er iemand is die niet kan wachten tot ‘ie thuis is om eindelijk na een lange dag op school of kantoor doorgebracht te hebben een potje Vier op een rij te spelen tegen de computer. Gelukkig zit er wel een handjevol spellen tussen die leuk zijn om in je eentje te spelen. Denk hierbij aan Mahjong solitaire waar je 60 verschillende levels hebt die variëren in moeilijkheidsgraad, of Hanafuda; een eeuwenoud kaartspel waar Nintendo al sinds 1889 kaarten voor produceert. Ook komen de tutorials en handleidingen erg goed van pas als je altijd al Mahjong of Shogi hebt willen leren spelen.Om online te spelen of lokaal met drie of vier spelers kun je het spel dus beter laten liggen. Wat dat betreft is lokaal met twee spelers echt de sweet spot. Daarmee kun je het gros van de spellen gewoon spelen zonder je zorgen te hoeven maken over online lag. Het spel is gelanceerd met een adviesprijs van €39,99 en wat dat betreft krijg je qua inhoud, met minder dan een euro per spel, zeker waar voor je geld. Aan het eind van de dag is het echter een toffe game vol gemiste kansen die het spel echt naar een hoger niveau hadden kunnen tillen.

Conclusie
51 Worldwide Games is een leuke toevoeging voor een ieder met een Switch die van bordspellen houdt. Helaas worden de multiplayer opties van de game zowel lokaal als online geplaagd door een aantal twijfelachtige problemen, zoals online lag en het feit dat er lokaal met vier spelers maar twee van de 51 spellen speelbaar zijn. De uitgebreide handleidingen zorgen er daarentegen voor dat je zelfs ingewikkelde spellen als Shogi en Hanafuda vrij snel onder de knie hebt en vooral met twee spelers kun je, ondanks de eentonigheid in de presentatie, veel plezier uit het spel halen.
 

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Aantal keer bekeken: 9531 

Laagste 3 prijzen voor 51 Worldwide Games (Switch)

39.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  39.95€ 0.00   € 39.95
Bol.com 6.4
€  39.95€ 0.00   € 39.95
Coolblue 6.5
€  39.99€ 0.00   € 39.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Evil_zelda
Evil_zelda ( 827   16) 17-06-2020 22:11
Alleen al voor Mahjong en Shogi is het het kopen waard
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 17-06-2020 22:15
Ik geniet er zelf nog meer van dan ik had verwacht. Alleen of met iemand anders. Inderdaad best te spelen met zijn 2en gewoon, anders vallen er gewoon teveel spellen weg.
Ik heb veel spellen ondekt die ik waarschijnlijk nooit anders zou spelen, en de meeste zijn echt heel tof.
avatar van Userverwijderd37
Userverwijderd37 ( 450 ) 17-06-2020 23:03
Ik vind het zelf een 9/10 naarmate je de games beter leert kennen valt uit het gros echt veel plezier te halen. ik speel het met lokale communicatie. Je merkt wel dat dit een Nintendo game is en niet third party m.a.w. goede kwaliteit

Ik lees wat klachten over lokale multiplayer maar dan heb je over lokale multiplayer op de televisie of dezelfde device. Daar is het spel misschien niet zo geschikt dan? Ik heb wel hele goede ervaring met lokale multiplayer op meerdere switches en daar heb je maar 1 cartridge voor nodig. Dus lokaal teleurstellend? Nee zeker niet, tegenovergestelde, dit maakt de game leuk.

"wanneer iedereen een eigen exemplaar heeft van de game." Dit is dus gewoon niet waar. Dat is helemaal niet nodig. Als je de demo download heb je een "guest edition" via die guest edition kan je de 44 games spelen waar je over hebt als 1 van de spelers een cartridge heeft. Tot 4 heb ik niet getest maar met ze twee├źn kan je dan gewoon bijna alles spelen en het is erg leuk! In lokale multiplayer in handheld modus.
avatar van Johandy
Johandy ( 3782   6) 18-06-2020 05:47
Ik ben benieuwd of het Darten een beetje leuk is.
In elk geval staat dit spel op mijn wishlist.
avatar van Jvalks
Jvalks ( 298 ) 18-06-2020 06:53
Quote:
Als je de demo download heb je een "guest edition" via die guest edition kan je de 44 games spelen waar je over hebt als 1 van de spelers een cartridge heeft.

Dat is wel erg netjes gedaan!
avatar van AngeloG
AngeloG ( 2820 ) 18-06-2020 08:03
Ik vind de game ook ontzettend tof.
Ik had hem inderdaad als "partygame" aangeschaft.
Moet eerlijk bekennen dat ik hem zelf toch heel veel speel!

Zoals ook in de review wordt benoemd weet ik nu wel hoe bijv. Shogi werkt!

Erg leuke game en voor mij persoonlijk toch een 4/5 Budgy
avatar van Albatros
Albatros ( 498 ) 18-06-2020 08:51
Quote:
Alleen al voor Mahjong en Shogi is het het kopen waard
Voor 40 euro? Dacht het niet.
avatar van Nilis007
Nilis007 ( 2286   69) 18-06-2020 16:06
Waarom lokaal Multi-player spelen als je ook de doos uit de kast kan halen?
avatar van Eek2nd
Eek2nd ( 11126   54) 18-06-2020 16:41
Quote:
Waarom lokaal Multi-player spelen als je ook de doos uit de kast kan halen?
Omdat heel veel mensne het doosje in d ekast verstoppen vanwege USK logo

Maar idd echte (bord)spellen is toch leuker, maar niet iedereen heeft 50 verschillende spelletjes thuis liggen
avatar van Userverwijderd37
Userverwijderd37 ( 450 ) 18-06-2020 17:05
Quote:
Waarom lokaal Multi-player spelen als je ook de doos uit de kast kan halen?

Zo dacht ik eerst ook maar als je met je partner even snel een spelletje wil spelen is dit een stuk handiger en de digitale versie doet er gek genoeg niets aan af. Mens erger je niet is wel een beetje saai maar de rest is minstens zo leuk. Je kan lekker snel switchen tussen allerlei spellen.
avatar van Chlo690
Chlo690 ( 115   3) 11-07-2020 18:38
Mankala