Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Assassin's Creed: Brotherhood (Xbox360)
92 100 1

Review Assassin's Creed: Brotherhood (Xbox360)

Waarschuwing: deze review bevat wat spoilers omtrent Assassin’s Creed 2

Precies 365 dagen na dato ligt alweer Assassins Creed: Brotherhood in de winkels. De kans is groot dat we hier meer met een aanvulling te maken hebben dan met een daadwerkelijk nieuw deel. Met een gerust hart kan ik echter zeggen dat je de tocht naar Rome niet snel zal vergeten. Het is tijd om onze cape weer aan te trekken en te kijken wat dit nieuwe avontuur ons zoal brengt.
Opnieuw beginnen
In Assassins Creed: Brotherhood(AC:B) woekert de oude strijd tussen de assassins en de tempeliers verder voort. Als je in het vorige deel hard hebt gezwoegd om de familievilla Monteriggioni en het omliggende gebied welvarend te krijgen, dan zal het begin van AC:B misschien een beetje pijnlijk zijn.

Cesare Borgia is de zoon van de keizer die je in het voorgaande deel hebt omgelegd. Cesare Borgia, de zoon van de paus die in het vorige deel door jouw mes de dood vond, is kwaad dat je zijn vader hebt vermoord en valt met zijn gehele leger Monteriggioni binnen. Alles wordt in no-time verwoest en je kunt nog maar net met je familie veilig wegkomen via één van de geheime gangen onder de villa. In AC:B reis je af naar het oude Rome om voor eens en altijd af te rekenen met de Borgia familie.Naast het verleden speelt ook het heden een rol. In het hier en nu zijn Desmond en Lucy, de protagonisten uit het de eerdere delen, zijn dit keer uitgeweken naar de Monteriggioni villa. Desmond is een verre afstammeling van Ezio, een huurmoordenaar uit de renaissance. Dankzij de Animus, een soort stoel die herinneringen van je voorvaderen uit je DNA kan halen, neem je de rol aan van Ezio Auditore da Firenze, een Assassin die leefde in 1490. Er wordt zo nu en dan tussen deze tijdsperiodes gewisseld, maar het verhaal speelt zich voornamelijk af in het oude Rome. In AC:B begin je meteen al met de uitrusting uit het voorgaande deel, je kunt dus meteen gebruik maken van je pistool, gifwapen en werpmessen. Dit zorgt er wel voor dat de lat nogal hoog kan liggen voor nieuwkomers. Er wordt namelijk niet meer uitgelegd hoe elk wapen nu precies werkt. De focus ligt nu op het uitbouwen van je eigen brotherhood.

Brotherhood
De hoofdstad van Italië heeft het zwaar te verduren onder de macht van de Borgia familie. De stad ziet er verpaupert uit en onder de bevolking heerst grote armoede. Dit komt doordat al het geld dat er is, wegvloeit naar de Kerk en de corrupte Paus Alexander VI (Rodrigo Borgia) Aan jou de taak om de machtspositie van de Borgia familie te doorbreken en de mensen te helpen van Rome weer een welvarende stad te maken. Het idee is een beetje hetzelfde als in het voorgaande deel. Waar je daar investeerde in Monteriggioni en dat stadje langzaam opbouwde, bouw je nu heel Rome op tot een bruisende stad.

Rome is verdeeld in twaalf zones, in elke zone staat een Borgia toren die de macht van de paus symboliseert. Wanneer je één van deze torens vernietigt, neemt de macht van de Borgia familie af en de welvaart van de bevolking in die regio toe. Hier door krijg jij ook meer geld vanuit de bevolking.

Voor elke toren die je met de grond gelijk maakt krijg je tevens een extra Assassin tot je beschikking en dit is meteen één van de grootste vernieuwingen in het spel. Je bouwt langzamerhand een eigen brotherhood op die je kan uitrusten met bijlen en zwaarden, maar als je meer van afstand geholpen wilt worden, kunnen ze ook uit de voeten met bijvoorbeeld een pijl en boog. Je kan ervoor kiezen om je assassins mee te nemen op jouw missies, maar je kan ze ook middels een soort minigame zelf op pad sturen. Wanneer ze een missie succesvol afronden, stijgen ze in rang. Wees echter wel voorzichtig met je rekruten, want ze kunnen namelijk ook dood en als dat gebeurt zijn ze ook echt dood, wat extra pijnlijk is als het een assassin betreft waar je veel tijd en energie in hebt gestoken.

Wees overigens niet bang dat je eerst de twaalf torens moet slopen om het verhaal tot een goed einde te brengen, want dit is niet essentieel. Eén van de voordelen is dat er minder bewakers rondlopen per gewonnen gebied, hierdoor worden sommige missies een stuk gemakkelijker om uit te voeren. Daarnaast heb je zelf meer geld te besteden om je uitrusting te verbeteren. Maar boven alles is het gewoon supertof om de uitdaging aan te gaan en zo’n toren neer te halen.Sidequests
Naast de gewone verhaallijn zijn er ook nog tal van zijmissies voor de verschillende gilden te voltooien. De moordcontracten zijn terug van weggeweest en ook zul je heel wat uurtjes kwijt zijn aan het simpelweg rondlopen en beklimmen van Rome. De sfeer is zo heerlijk, dat stilstaan en gewoon om je heenkijken wat er allemaal gebeurd al een bijzonder gevoel geeft.

Nieuw is de VR challenge mode. Dit is een soort aparte kamers waarin obstakels zijn geplaatst. In deze kamers moet je bijvoorbeeld zo snel mogelijk van punt A naar punt B rennen, of je moet een bepaald aantal vijanden in een korte tijd afmaken. Je krijgt vervolgens een gouden, zilveren of bronzen medaille aan de hand van hoe goed of hoe snel je een uitdaging voltooit. De VR mode is redelijk verslavend en zorgt voor nog wat extra speeluurtjes. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer uitdagingen je vrijspeelt.

En alsof dat nog niet alles is, is er ook nog de uitgebreide multiplayer modes waarin je elkaar te lijf kunt gaan. De multiplayer is al wat langer dan de singleplayer in ontwikkeling en dat is goed te merken. Omdat ik deze echter hier al uitgebreid besproken heb wijd ik hier verder niet over uit . Ten opzichte van de bèta is er wel het één en ander verbeterd aan de gameplay. Zo kun je nu niet meer van heel ver af op iemand springen en zijn de moord-sequences iets ingekort, waardoor het probleem dat je moordenaar op zijn gemak jouw kant op kan lopen, wanneer jij iemand aan het omleggen bent (met mount doom als gevolg), grotendeels verholpen is.Conclusie
Assassins Creed Brotherhood is geen simpele add-on, maar een waardige opvolger van Assassins Creed 2, al zijn grote vernieuwingen ver te zoeken. Het spel is samen te vatten als ‘groter en beter’ en biedt veel content aan de speler zodat die vele uren zoet zal zijn. Het verhaal is goed uitgewerkt en zorgt voor de nodige memorabele momenten en dat allemaal in het sfeervolle Rome. Neem ook zeker af en toe de tijd om stil te staan bij de mooi vergezichten. Van dicht bij kan het spel soms zijn eigenaardigheden hebben, zoals je voeten die in een trap verdwijnen als je omhoog loopt en mensen die tegen muren aan lopen, maar dat mag de pret niet drukken.

Vond je deel 2 top, dan moet je ook zeker dit deel in huis halen. Heb je deel 2 niet gespeeld, dan is dit deel wel speelbaar, maar je zult toch af en toe met het gevoel zitten dat je iets gemist hebt. Ik raad je dan aan om beide delen gewoon snel te gaan scoren. Assassins Creed: Brotherhood is een najaarstopper die je niet mag missen.

 

Oordeel Assassin's Creed: Brotherhood (Xbox360)

  • Graphics 91
  • Gameplay 95
  • Originality 80
  • Sound 95
  • Replay 90
  • Eindcijfer 92

Aantal keer bekeken: 15971 

Laagste prijzen voor Assassin's Creed: Brotherhood (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gimli020
Gimli020 ( 1164   2) 21-11-2010 19:55
Goede review. Wist niet dat je je assassins ook kruisbogen kon geven. Maar goed, heb er ookpas net 2 onder mijn hoede. Echt een top game
avatar van YoghurtBij
YoghurtBij ( 1285 ) 22-11-2010 18:27
Goede review, alleen wil ik ff er bij vermelden dat Rodrigo Borgia niet is vermoord ( de paus die in AC2 moet neerhalen op het eind ). Dit zegt Ezio een paar keer in Brotherhood en tevens de bekende bondgenoten uit AC2 ook.
avatar van Greysole
Greysole ( 8 ) 23-11-2010 01:56
En rodrigo borgia, de paus in dit deel en AC2 is de vader van Cesare en is in deel 2 niet vermoord.
avatar van Dicapo
Dicapo ( 3489   14) 23-11-2010 14:39
Ik ben het eens met je review, goed geschreven!
avatar van Doomsdayman
Doomsdayman ( 2502 ) 23-11-2010 20:06
Ben er mee eens alleen je zou nog wat commentaar op die glitches kunnen geven gebeurd maar af en toe.

9,5


Af en toe zijn 5 keer in totaal.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 39214   3) 28-11-2010 23:56
Rol: Forum Moderator
@Doomsdayman: Zoals in het topic bleek, was jij de enige die zo'n last had van de glitches. Ik zelf heb er tot nog toe geen een gezien!

Kort maar krachtig: De beste Assassin's Creed tot nu toe! Af en toe staar ik een paar minuten naar de kaart van Rome en heb ik geen idee wat ik moet gaan doen. Er is namelijk zoveel te doen in de stad!
avatar van Zeepsop
Zeepsop ( 5 ) 17-12-2012 21:02
de beste ac in my opinion, heb hem nu al verschillende keren uitgespeeld, en verveeld nog altijd niet
Goede review!