Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Assassin's Creed: Unity (PS4)
72 100 1

Review Assassin's Creed: Unity (PS4)

De Assassin’s Creedserie is een van de grotere series die jaarlijks terugkeert met een nieuw deel en dit keer voor het eerst op de nieuwe generatie spelcomputers. In eerdere delen mochten we al rondlopen in steden als Rome, New York en Venetië. Dit keer reizen we in de nieuwe Assassin’s Creed: Unity (AC: Unity) af naar Parijs, waar eind achttiende eeuw de Franse revolutie in volle gang is. De ooit zo mooie stad wordt geteisterd door opstandige burgers die het hebben gehad met de gecentraliseerde monarchie.

De setting waar Assassin's Creed Unity zich in afspeelt is dus het altijd mooie Parijs. Al moet ik zeggen dat de burgers er tijdens de Franse revolutie wel een puinzooi van maakten. Straten worden vol gegooid met zwerfvuil en hier en daar wordt er een brandje gesticht. Kortom de setting leent zich perfect voor een nieuw sluipmoordenaarsavontuur, dat qua script zich helaas niet goed weet te onderscheiden van de andere delen. Verwacht dus geen hoogstaand script of ijzersterke dialogen. Het avontuur dat AC: Unity heet beleef je door de ogen van Arno Dorian, de zoon van een hooggeplaatste Franse Assassin, die zich om bepaalde redenen bij de Brotherhood aansluit. Ubisoft schotelt ook dit jaar weer een verhaal voor dat bol staat van intriges, verraad en vooral wraak.


Paris: the city that never sleeps
In AC: Unity staat wraak centraal, niet iets heel anders dan we gewend zijn van voorgaande delen uit de serie maar het leent zich perfect voor de setting. Hoofdrolspeler Arno heeft de speciale vaardigheid dat hij herinneringen kan zien van zijn vermoordde doelwitten. Hierdoor krijgt hij aanwijzingen die hem lijden naar zijn volgende doelwit. Het verhaal is prima geschreven, maar wordt door weinig afwisseling snel saai. Er wordt steeds aan de hand van Arno’s herinneringen een nieuw doelwit geselecteerd waar jij dan achteraan gaat, met zo nu en dan een missie om informatie te bemachtigen door personen onopgemerkt te achtervolgen, en uiteindelijk te vermoorden. Gelukkig kent Unity genoeg afleiding in de vorm van zijmissies, collectibles en tal van andere activiteiten die naast het hoofdverhaal gespeeld kunnen worden. Murder Mystery is slechts een van de vele activiteiten. Hierin mag jij als heuse detective een moord onderzoeken. Op het plaats delict zijn uiteraard aanwijzingen te vinden die, als je logisch redeneert, uiteindelijk naar de schuldige zullen leiden. Kortom aan content geen gebrek in AC: Unity en dus zal het net als voorgaande delen even duren voordat je de felbegeerde 100% op je scherm ziet staan. Opmerkelijk zijn de personages die voorzien zijn van een perfect Engels accent. Ik raad je daarom aan de instellingen naar het Frans te wijzigen en de ondertiteling op het Nederlands, zo wordt de gehele game net iets geloofwaardiger.

Misschien wel het mooiste aan AC: Unity is de vrijheid die je hebt. Zo bepaal jij zelf hoe je te werk gaat: ga je liever via de voordeur en lok je de bewakers van hun post of duw je liever geruisloos een Hidden Blade in hun nek om vervolgens tussen de gewone burger het gebouw te betreden? Nieuw zijn de skills die je kunt vrijspelen. Dit zijn bepaalde vaardigheden die invloed hebben op jouw gameplay. Zo zijn er skills om vijanden effectiever uit te schakelen, zoals een dubbele moord, en zijn er skills om je gezondheid, lange afstandmoorden en stealth-acties te verbeteren. Wel vreemd zijn de eenvoudige acties die achter slot en grendel zitten. Het simpelweg geld op de grond gooien om de menigte om je heen te krijgen moet zodoende vrijgespeeld worden evenals het onopgemerkt zitten op een bankje.

Mocht je dan eindelijk hebben geleerd op een bankje te zitten dan is het uitzicht prachtig. Parijs is te bewonderen in al haar pracht en praal. Monumenten zoals het Paleis van Justitie en de Notre Dame, maar ook het Paleis van Versailles zijn gedetailleerd nagemaakt en ook van binnen te bewonderen. Daarnaast hebben de honderden bewoners die soms tegelijk op het beeldscherm verschijnen allemaal hun eigen dagelijkse bezigheden. De een verkoopt de krant in de ochtendzon, de ander gaat weer vrolijk verder in zijn opstand tegen de overheid. En zo nu en dan een openbare executie op een groot plein midden in Parijs, zoals destijds gebruikelijk was. Je kunt dus wel zeggen dat het achttiende eeuwse Parijs geheel tot leven komt in AC: Unity.


Technische mankementen
Helaas kent het Parijs in Unity ook minder mooie kanten, zeg maar gerust belabberde kanten. Zo zit de game vol met lelijke bugs en glitches en dat is doodzonde. Wat een mooie game had kunnen worden wordt nu ondergesneeuwd met allerlei technische mankementen. De frame rate is daar de grootste van, met als gevolg dat het vechten erg sloom aanvoelt. Acties zijn vertraagd, waardoor een aanval net niet gepareerd wordt en Arno een zwaard tussen zijn ribben ziet verdwijnen. Vooral aan het begin van je avontuur is dit een kwalijke zaak. Je hebt namelijk slechte uitrusting en iedere klap die je incasseert is er eigenlijk al een te veel. Verder speelt de frame rate ook een negatieve rol tijdens het vele klimmen en klauteren dat moet gebeuren. Deze wilt nog wel eens dalen tot 20 frames per seconde, dat volgens Ubisoft moet zorgen voor een filmische ervaring. Maar hierdoor wil Arno nog wel eens vast blijven zitten op een muur en duurt het enkele secondes voordat hij daadwerkelijk vooruitgang maakt.

Een ander technisch mankement zijn de vele pop-ins die AC: Unity rijk is. Pop-ins zijn in dit geval burgers en vlaggen die pas zichtbaar worden als je er enkele meters vanaf staat en dus ineens in je beeld verschijnen. Het gebeurt regelmatig dat je rondloopt op een groot plein en er plotseling allemaal burgers en vlaggen voor je neus verschijnen die er eerst niet waren. Animaties lopen niet altijd zoals ze horen te lopen. Burgers die half door de grond zakken, of juist tegen een muurtje blijven lopen en niet slim genoeg zijn om er even omheen te lopen. Technische mankementen lopen als een rode draad door de gehele game en dit gaat helaas ten koste van de ervaring.


Samen stelen, samen delen
Aanbeland bij de nieuwste toevoeging en dat is een waar velen om hadden gevraagd: De coöperatieve missies. Ubisoft heeft geluisterd naar haar aanhang en maakt het nu dan eindelijk mogelijk om missies te spelen met drie mede-assassins. Deze missies zijn te onderscheiden in ‘gewone’ missies zoals deze in het hoofdverhaal zijn te spelen en heists waarbij teamwork een vereiste is om zodoende veel geld te roven uit een van de vele paleizen die Parijs rijk is.

Alles draait om een goede samenwerking en dat wordt beloond in de vorm van een grotere beloning. Zorg ervoor dat je ongezien een kluis leeghaalt en je wordt beloond met extra attributen om Arno mee uit te rusten. Het heeft dus meer nut om deze missies en heists met vrienden te spelen dan met wildvreemden, aangezien communicatie nogal een dingetje is en dat vaak ontbreekt bij die laatsten. Daarnaast is het gewoon leuker om met drie vrienden tegelijkertijd wachters uit te schakelen om vervolgens met een grote zak duiten ervandoor te gaan.

Conclusie
Ondanks de vele mooie momenten die AC: Unity rijk is overheerst er een bittere nasmaak en dat is doodzonde. Grafisch is AC: Unity dik in orde, maar helaas wordt het spel ook geteisterd door verschillende onnodige technische mankementen. Stiekem hoop ik nog op updates waardoor deze fouten uit de wereld worden geholpen. Mocht dat gebeuren dan kan er zo een heel tiende bovenop het eindcijfer worden gerekend. Tot die tijd is AC: Unity als een boek zonder kaft: de inhoud is prima, maar de afwerking laat te wensen over.

Deze review is geschreven door Daniel Verkerk

 

Oordeel Assassin's Creed: Unity (PS4)

  • Graphics 80
  • Gameplay 70
  • Originality 80
  • Sound 70
  • Replay 65
  • Eindcijfer 72

Aantal keer bekeken: 10169 

Laagste 3 prijzen voor Assassin's Creed: Unity (PS4)

22.48 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  19.99€ 2.49   € 22.48
Game Shock Oss n.b.
€  19.99€ 3.00   € 22.99
Nedgame.nl 9.6
€  19.99€ 3.49   € 23.48

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Mooyini
Mooyini ( 596 ) 24-11-2014 14:16
Voor mij is de gameplay een 35, de rest mee eens.
Hopelijk patch 3 die mijn problemen verhelpt.
avatar van MilanSven
MilanSven ( 1648   3) 24-11-2014 14:34
Het is wel een goede review. Ik vind het met de bugs etc nog wel meevallen. Natuurlijk zijn er dingen die beter kunnen, maar of het veel erger is dan in andere delen van AC?! Ik ben in ieder geval blij dat de hele piraterij eruit is. Dat hoort gewoon niet bij AC.
avatar van KDBgames
KDBgames ( 595 ) 24-11-2014 14:55
Zeker een geweldige game, de bugs moeten snel gefixt worden anders ga ik niet voor 100%
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16490 ) 24-11-2014 14:57
2 dezelfde pics?
avatar van MilanSven
MilanSven ( 1648   3) 24-11-2014 14:59
Quote:
2 dezelfde pics?

Is een bug
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16490 ) 24-11-2014 15:04
Patch it up asap
avatar van Master Mieg
Master Mieg ( 390 ) 24-11-2014 15:49
Quote:
[..]


Is een bug

Nee joh is zoek de verschillen!!! Zitten er 7 in zet um op!
avatar van Zorewin
Zorewin ( 247 ) 24-11-2014 16:14
Zolang ze die FPS problemen niet oplossen ga ik er geen geld aan uitgeven, ontzettend slecht dat ie dropt naar 20fps... Belachelijk
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12217   5) 24-11-2014 17:57
FPS, NPC pop-in en texture pop-up etc. ik vind het echt niet kunnen bij een game waar zo'n ongelooflijk groot budget voor was.
avatar van Userverwijderd18
Userverwijderd18 ( 97 ) 24-11-2014 19:13
De enige dingen die ik nu merk zijn pop-ups, verder niets meer eigenlijk na de laatste update. Ik snap al die negatieve reacties niet, ik vermaak me er prima mee!
avatar van DragonflySoldier
DragonflySoldier ( 5912 ) 24-11-2014 19:22
@Zorewin en Htbaa, ik heb misschien 1x een framedrop gehad en ongeveer 30+ uur erin gestopt. Het internet had de pijlen gewoon al op Ubisoft gericht blijkbaar.
avatar van Rickk1986
Rickk1986 ( 963 ) 24-11-2014 19:37
Dan heb je geluk gehad want bij mij is hij nog praktisch onspeelbaar (PS4)
avatar van TRV
TRV ( 2002 ) 24-11-2014 21:10
Quote:
@Zorewin en Htbaa, ik heb misschien 1x een framedrop gehad en ongeveer 30+ uur erin gestopt. Het internet had de pijlen gewoon al op Ubisoft gericht blijkbaar.
Ik denk dat jij er gewoon niet zo gevoelig voor bent, want het lijkt me sterk dat jouw versie toevallig wel netjes draait. Uit analyses van Digital Foundry bijvoorbeeld blijkt dat de game op de consoles regelmatig in de lage 20 fps duikt en soms zelfs daaronder. Maar goed, als jij daar geen last van hebt, dan is dat alleen maar gunstig voor jou natuurlijk.
avatar van Logical
Logical ( 491 ) 24-11-2014 21:40
'Originality 80' right..

Ik speel nu Far Cry 4 en ik moet zeggen dat het een verademing is na Unity, die ik dan ook niet meer verder speel. Wees eerlijk, het is alleen maar meer en meer van hetzelfde wat ook nog eens voor geen meter speelbaar is.

Het is wel gedaan met deze serie.
avatar van VulpX
VulpX ( 3107 ) 24-11-2014 22:16
Quote:
@Zorewin en Htbaa, ik heb misschien 1x een framedrop gehad en ongeveer 30+ uur erin gestopt. Het internet had de pijlen gewoon al op Ubisoft gericht blijkbaar.
Dat is onmogelijk, gezien de verschillende metingen die zijn gedaan waaruit blijkt dat de game bijna nooit daadwerkelijk stabiel 30 fps draait. Maar fijn voor je dat je dat blijkbaar dus niet ziet, ik stoorde met best wel aan de heen en weer springende framerate. Heb zelfs al een paar keer een freeze van een seconde gehad.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 24-11-2014 22:29
Quote:
[..]

Ik denk dat jij er gewoon niet zo gevoelig voor bent, want het lijkt me sterk dat jouw versie toevallig wel netjes draait. Uit analyses van Digital Foundry bijvoorbeeld blijkt dat de game op de consoles regelmatig in de lage 20 fps duikt en soms zelfs daaronder. Maar goed, als jij daar geen last van hebt, dan is dat alleen maar gunstig voor jou natuurlijk.

Hij is een fanboy dus al zou hij 20 frames draaien dan is het acceptabel de game is dan net als een foute liefde waar je de fouten niet van in kunt zien. Ik heb hem gekocht, gespeeld, na 1/3 had ik nog de hoop iets origineels te gaan vinden maar dat is helaas niet gekomen. Daarna verkocht en blij dat ik idd naar farcry 4 kan. Qua graphics ziet het er goed uit maar elke keer weer opnieuw diezelfde missies maakt het als huiswerk.
avatar van DragonflySoldier
DragonflySoldier ( 5912 ) 24-11-2014 22:35
Quote:
[..]


Hij is een fanboy dus al zou hij 20 frames draaien dan is het acceptabel de game is dan net als een foute liefde waar je de fouten niet van in kunt zien. Ik heb hem gekocht, gespeeld, na 1/3 had ik nog de hoop iets origineels te gaan vinden maar dat is helaas niet gekomen. Daarna verkocht en blij dat ik idd naar farcry 4 kan. Qua graphics ziet het er goed uit maar elke keer weer opnieuw diezelfde missies maakt het als huiswerk.

Prima dan ben ik een fanboy jonge :/ Waarom zou ik liegen over mijn ervaring met de game? Ook 0 problemen gehad met online gedeelte. Zoals ik al zei zit er genoeg variatie in de missies, dit zou je in zien als je de volledige game zou kunnen spelen wat je blijkbaar niet kan. Sneu hoor die reactie van jou...

Maarja ik zuig t uit de duim allemaal dat ik nergens last van heb! Prima jongens!
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 24-11-2014 22:41
Quote:
[..]


Prima dan ben ik een fanboy jonge :/ Waarom zou ik liegen over mijn ervaring met de game? Ook 0 problemen gehad met online gedeelte. Zoals ik al zei zit er genoeg variatie in de missies, dit zou je in zien als je de volledige game zou kunnen spelen wat je blijkbaar niet kan. Sneu hoor die reactie van jou...

Maarja ik zuig t uit de duim allemaal dat ik nergens last van heb! Prima jongens!

Er staat een knipoog achter die opmerking dus neem het en jezelf niet te serieus. Je bent fan van de serie en daarnis niks mis mee maar daardoor is je mening over het algemeen wat door een roze bril bekeken. Dat zal ik b.v. hebben bij een nieuwe Mass effect game, iedereen zat bij deel 3 te zeuren over het einde terwijl ik me daar maar zeer minimaal aan kon storen.
avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 25-11-2014 11:18
de bugs vallen wel mee, soms zijn ze irritant,

het sloom vechten is om in multiplayer de game niet te simpel te maken, als je met 4 moordmachines door een game rent wordt het saai.

in black flag bijvoorbeeld, snapte ik het hele stealth niet, je kan ook gewoon alles afslachten, nu MOET je echt een assassin zijn, inplaats van een snelle bul. dit is eigenlijk veel beter.

Quote:
'Originality 80' right..

Ik speel nu Far Cry 4 en ik moet zeggen dat het een verademing is na Unity, die ik dan ook niet meer verder speel. Wees eerlijk, het is alleen maar meer en meer van hetzelfde wat ook nog eens voor geen meter speelbaar is.

Het is wel gedaan met deze serie.

ja het is origineel, noem een serie die net als AC is, die is er niet, ja het lijkt op vorige delen maar dan zijn battlefield, gta, call of duty, need for speed, forza, gran turismo, far cry, mass effect en saints row ook niet vernieuwend, ja ze zijn veranderd maar het iedee is hetzelfde, dit is ook zo bij AC: Unity
avatar van IWitness NL
IWitness NL ( 495 ) 25-11-2014 12:43
Frame drops... pop ins... het zal allemaal wel... waar ik me het meest aan erger is de besturing, die is eerder achteruit gegaan dan vooruit....
avatar van HoofdletterD
HoofdletterD ( 35 ) 26-11-2014 08:27
Ik vind het niet terrecht om een review af te laten hangen van technische mankementen. Deze week komt er een mega-patch, krijgt Unity dan opeens ook een hogere score als de mankementen minder zijn?

Ik speel nu een weekje op de Xbox One, wel een of twee gekke dingen gezien, maar niets wat me uitermate irriteert. Pop-ins heb ik nog niet meegemaakt en alleen op het jusitiele paleis een framerate drop gehad.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29476   288) 26-11-2014 08:45
Quote:
Ik vind het niet terrecht om een review af te laten hangen van technische mankementen. Deze week komt er een mega-patch, krijgt Unity dan opeens ook een hogere score als de mankementen minder
Waarom niet? Die game was gewoon niet af. We zijn inmiddels al bij patch 3 aangekomen en er is dan zelfs nog een mega patch nodig? Die launch is gewoon gerushed dus de kritiek is in mijn ogen zeer terecht.
avatar van Logical
Logical ( 491 ) 26-11-2014 12:57
Quote:
de bugs vallen wel mee, soms zijn ze irritant,

het sloom vechten is om in multiplayer de game niet te simpel te maken, als je met 4 moordmachines door een game rent wordt het saai.

in black flag bijvoorbeeld, snapte ik het hele stealth niet, je kan ook gewoon alles afslachten, nu MOET je echt een assassin zijn, inplaats van een snelle bul. dit is eigenlijk veel beter.

[..]


ja het is origineel, noem een serie die net als AC is, die is er niet, ja het lijkt op vorige delen maar dan zijn battlefield, gta, call of duty, need for speed, forza, gran turismo, far cry, mass effect en saints row ook niet vernieuwend, ja ze zijn veranderd maar het iedee is hetzelfde, dit is ook zo bij AC: Unity

Precies, niet origineel dus. Het gaat om inhoud, zijn er veranderingen/ extra toevoegingen van waarde. En nee, die zijn er niet, daarom verveelt het ook zo snel.
avatar van VulpX
VulpX ( 3107 ) 26-11-2014 13:33
Quote:
Ik vind het niet terrecht om een review af te laten hangen van technische mankementen. Deze week komt er een mega-patch, krijgt Unity dan opeens ook een hogere score als de mankementen minder zijn?

Ik speel nu een weekje op de Xbox One, wel een of twee gekke dingen gezien, maar niets wat me uitermate irriteert. Pop-ins heb ik nog niet meegemaakt en alleen op het jusitiele paleis een framerate drop gehad.
Als die technische mankementen de gameplay beïnvloeden dan zeker wel ja. Maar dan nog, het is niet zo dat de hele game valt of staat puur door bugs natuurlijk.
Wel fijn voor jou ook trouwens dat je niets van de framedrops of pop-in merkt. Het leidt bij veel mensen namelijk wel ontzettend af en dat is niet fijn voor de beleving.
Ik vraag me trouwens af of mensen die zelfs bij deze game geen popin of framedrops beweren te kunnen zien dan ook geen verschil zien tussen bijvoorbeeld 30 en 60fps, of 720 en 1080p. Moet echt hemels zijn om daar niet door afgeleid te kunnen worden, ook al heb je dan zeer waarschijnlijk slechte ogen :p