Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Bioshock - The Collection (Switch)
80 100 1

Review Bioshock - The Collection (Switch)

Wie door de jaren heen trouw is gebleven aan Nintendo zag zo de voortreffelijke Bioshockfranchise aan zijn of haar neus voorbijgaan. Tot nu, want Bioshock: The Collection is onlangs verschenen op de Nintendo Switch. Hoewel er af en toe ook wat fout loopt (kijk maar naar The Outer Worlds), blijft de Switch mij verbazen met uitstekende ports van games die ik nooit in een handheldversie had verwacht. Zo is het ook bijzonder om te zien hoe het trio geremasterde Bioshockspellen zich kranig standhouden op de hybride console.


De Switchversie van Bioshock: The Collection wordt verzorgd door Virtuos Games, de ontwikkelaar die eerder ook al Dark Souls naar het apparaat bracht, en bundelt zowel Bioshock en diens rechtstreekse sequel Bioshock 2 als Bioshock Infinite. Plus al hun DLC: de Minerva’s Den-uitbreiding voor de tweede en beide Burial at Sea-episodes voor Bioshock Infinite. Eigenlijk ontbreekt alleen het competitieve online luik uit Bioshock 2, maar dat is enerzijds logisch en anderzijds ook weer niet zo’n groot gemis. Het zijn misschien niet de recentste games (ze dateren alweer respectievelijk uit 2007, 2010 en 2013), maar Virtuos is er wel in geslaagd om zonder ernstige toegevingen de grondig opgepoetste remasters uit 2016 te gebruiken als basis voor hun Switchconversie.

There’s always a lighthouse
Grafisch mikt het eigenlijk iets onder de PS4- en Xbox Oneversie met extra pop-in op de erg drukke momenten, een draw distance die wat minder ver reikt en ook de textuurkwaliteit is zichtbaar lager. Toch merk je daar in beweging weinig van en dan krijg je gewoonweg drie knappe first person-avonturen/shooters die amper moeten onderdoen. Rapture, de in verval geraakte onderwaterstad met zijn prachtige Art Deco-invloeden die dienstdoet als decor voor de eerste twee delen, overtuigt meteen en ik was ook behoorlijk in de wolken bij het aanschouwen van de zwevende huizen, straten en platformen die samen Columbia vormen in Bioshock Infinite. Ik schreef op deze site in 2013 al dat Columbia dezelfde verwondering oproept zoals Rapture dat ooit deed, maar nu kwam de impact vooral omdat ik dit moment herbeleefde in handheldmodus. Ik was zelfs zo onder de indruk dat ik meteen een videoclip heb geüpload naar mijn sociale mediakanalen.

Draagbaar spelen knaagt wat extra details weg en zoals altijd verlaagt de dynamische resolutie van 1080p naar 720p, maar door het compactere scherm heeft dat nagenoeg geen invloed. Of je de Switch nu in je handen hebt of docked op televisie speelt: alle drie de games zien er ongelooflijk goed uit. Alleen kan het Switchscherm niet altijd even goed om met de behoorlijk donkere Rapturedelen. Trekken we de vergelijking met de collectie op andere platformen nog even door, dan zie je dat de framesnelheid ook gehalveerd is naar een zeer constante 30fps. De stabiele beeldverversing plus een dynamische resolutie die de zwaardere scènes opvangt, zorgt ervoor dat elke titel grotendeels fantastisch speelt. Nu ja, het ontwerp van de Joy-Cons vind ik zelf wat minder geschikt voor shooters, waardoor spelen met een Pro Controller toch mijn voorkeur geniet. De gyrobesturing wordt niet ondersteund.


There’s always a man
De games zelf zijn – ondanks hun leeftijd – ook nog niets van hun aantrekkingskracht verloren. Neem nu Bioshock. In vergelijking met recentere games valt de ouderdom (vooral qua besturing) hier het hardste op, maar deze collectie zet vooral in de verf wat voor straffe game Bioshock was (en nog steeds is). Vandaag kijken we er misschien niet meer van op, maar de combinatie van traditioneel schietgerei en speciale krachten, de zogenaamde Plasmids of Vigors zoals ze in Infinite heten – waarmee je onder meer elektriciteit uit je vingertoppen kan schieten of vuurballen uit de palm van je hand kan werpen, staat nog steeds als een huis. Ook de hoge graad van detail en de manier waarop je in de afbrokkelende wereld met z’n intrigerende verhaal wordt ondergedompeld, blijft indrukwekkend.

Bioshock 2 zal altijd ondergewaardeerd blijven en kreeg niet zo’n warme ontvangst als het origineel. Het speelt nochtans beter weg door enkele ergernissen uit het eerste deel weg te gommen. Theoretisch de minste titel in de collectie, maar voor deze recensie heb ik Bioshock 2 voor de derde keer gespeeld en dat deed ik nog altijd met evenveel plezier.


There’s always a city
Bioshock Infinite moest ervoor zorgen dat de reeks niet verwaterde en ruilde het onderzeese Rapture in voor de bizarre samenleving in de verloren gewaande, zwevende stad Columbia. Ik schreef zeven jaar geleden al een enthousiaste recensie voor Budgetgaming en die mening deel ik nog altijd. Het grof wapengeschut, bijgestaan door verschillende Vigors en de combinaties die daarmee mogelijk zijn, is 100% Bioshock maar neemt in deze titel misschien iets te vaak de bovenhand. De grijphaak waarmee je jezelf kunt vastklampen aan de vele ijzeren rails zorgen voor wat extra dynamiek tijdens de gevechten. De intro blijft geniaal, de spelwereld een uitspatting van onuitputtelijke creativiteit en het verhaal complex.

Het is geweldig dat al wie trouw is gebleven aan de hardware van Nintendo nu eindelijk de kans heeft om deze franchise bij te benen met deze drie goed uitziende en fantastisch spelende ports die samen deze collectie vormen. Elke titel is apart verkrijgbaar voor €20 in de eShop of in één collectie voor €50. Hoewel dat eigenlijk een mooie prijs is voor een collectie van goede games, mogen we – jullie bezoeken Budgetgaming natuurlijk niet zomaar – niet vergeten dat de collectie op andere platformen inmiddels makkelijk voor de helft van die prijs beschikbaar is. Tenslotte nog een kleine waarschuwing: het is samen een stevige download waardoor een MicroSD-kaart een must is. En ook bij de fysieke release moet je nog flink wat gigabytes downloaden, want op de gamecard staan niet de drie volledige games.


Conclusie
Door de immense populariteit van de Switch lijkt de console steeds meer een platform voor ports van oudere games te worden, maar als ze allemaal van dit niveau zijn zeggen we daar geen neen tegen. Virtuos Games levert immers een knap uitziende en zeer goed spelende port af van Bioshock: The Collection, zowel docked als in handheldmodus. Ben je de voorbije generaties trouw gebleven aan Nintendo hardware en heb je de Bioshockgames om die reden nog niet gespeeld, dan hoef je over deze uitgave niet te twijfelen. Het idee dat je Bioshock nu ook onderweg kan spelen, is eveneens een zeer sterke troef.

 

 
 

 

Deze review is geschreven door Davy de Rauw.
 

 

Aantal keer bekeken: 9109 

Laagste prijzen voor Bioshock - The Collection (Switch)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Diamandje
Diamandje ( 75 ) 14-06-2020 23:44
Maar welke staan er dan fysiek op de cartridge
avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 53 ) 15-06-2020 00:21
Rol: Reviewer
Van elke game staat de openingsact op de cartridge.

Latere inhoud van de game zit in de extra download.
avatar van Phaross
Phaross ( 2788   46) 15-06-2020 07:37
Quote:
Van elke game staat de openingsact op de cartridge.

Latere inhoud van de game zit in de extra download.

Laten liggen dus.
avatar van Eli
Eli ( 1445   5) 15-06-2020 09:03
Quote:
[..]


Laten liggen dus.

Waarom? Als je ze wilt spelen dan kan dat toch, middels een download?
Wat een gejank ook altijd.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5096   37) 15-06-2020 09:35
Quote:
[..]


Laten liggen dus.

Gewoon digitaal kopen dus.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2420   2) 15-06-2020 09:55
Wachten op een price drop.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6147   18) 15-06-2020 10:21
ik doe lekker wat ik zelf wil joh
avatar van Obleon
Obleon ( 3805   34) 15-06-2020 10:59
Quote:
[..]


Laten liggen dus.

Bah wat heeft een retail versie dan voor zin? Die paar euro besparen op die card om vervolgens een license op een card te krijgen Terecht dat mensen hier over klagen.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 39150   3) 15-06-2020 11:45
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Bah wat heeft een retail versie dan voor zin? Die paar euro besparen op die card om vervolgens een license op een card te krijgen Terecht dat mensen hier over klagen.

De fysieke versie kan je tenminste nog doorverkopen, dat kan niet met de digitale. Snap het probleem van iets downloaden werkelijk waar niet.
avatar van Timtamtom
Timtamtom ( 466   2) 15-06-2020 12:16
Quote:
[..]
De fysieke versie kan je tenminste nog doorverkopen, dat kan niet met de digitale. Snap het probleem van iets downloaden werkelijk waar niet.

Het gaat dan met name om de preservatie neem ik aan. Als men over 20 jaar deze game weer eens wil opstarten maar de gedownloade bestanden niet meer heeft... Tja dan valt er niet veel meer te spelen
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39466   67) 15-06-2020 12:17
Quote:
Snap het probleem van iets downloaden werkelijk waar niet.
Als op een dag Nintendo besluit om hun servers te sluiten om je spellen te downloaden heb je niks meer aan je cardtridge.

Je kan er aan likken en op verjaardagen vertellen dat het niet lekker smaakt. Maar na drie verjaardagen zal iedereen dat verhaal ook wel kennen.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 39150   3) 15-06-2020 12:44
Rol: Forum Moderator
Maar dat geldt toch net zo goed voor de digitale versie? Als je op een dag, nadat Nintendo besloten heeft om de servers offline te halen, je digitale aankoop wil binnenhengelen, lukt dat opeens niets meer en heb je niets meer aan je digitale aankoop?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39466   67) 15-06-2020 12:58
Jaaaahaaaaa. Dus daarom moet alles op een cartridge staan suffie. En dat is nu zo niet. Dus je hebt er nu fysiek net zoveel aan als digitaal buiten die paar gig die je niet hoeft te downloaden.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 39150   3) 15-06-2020 13:23
Rol: Forum Moderator
Jaaahaaa, maar dan kan je toch net zo goed een paar euro's besparen en 'm op cart kopen suffie, nu je toch geen keuze hebt?
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39466   67) 15-06-2020 13:26
Jaaaahaaaaa, daar heb je helemaal gelijk in. Veel plezier met je aankoop dan suffie.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 15-06-2020 13:27
Ik wil ook suffie zeggen
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 39150   3) 15-06-2020 13:28
Rol: Forum Moderator
Quote:
Jaaaahaaaaa, daar heb je helemaal gelijk in. Veel plezier met je aankoop dan suffie.

Ik ga 'm niet kopen, want dan kan ik 'm over 20 jaar misschien niet meer spelen.
avatar van FOX-Inc
FOX-Inc ( 2024   3) 15-06-2020 13:51
Quote:
ik doe lekker wat ik zelf wil joh
Daar moet nog even stevig over overlegd worden, of dat wel helemaal de bedoeling is!!

avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 68844   108) 15-06-2020 14:13
Match version with local users

Dan kun je updates gewoon van iemand anders kopiëren. Offline. Dus ook als de Nintendo servers straks niet meer bestaan. Of het internet niet meer bestaat. Moet je wel vrienden hebben natuurlijk. Die een Switch hebben. En hetzelfde spel hebben. Oké, ik kan zien hoe dat een probleem kan zijn voor sommigen

Quote:
Ik wil ook suffie zeggen
Ik ook. Suffie.
avatar van Eli
Eli ( 1445   5) 15-06-2020 14:47
Quote:
Match version with local users

Dan kun je updates gewoon van iemand anders kopiëren. Offline. Dus ook als de Nintendo servers straks niet meer bestaan. Of het internet niet meer bestaat. Moet je wel vrienden hebben natuurlijk. Die een Switch hebben. En hetzelfde spel hebben. Oké, ik kan zien hoe dat een probleem kan zijn voor sommigen

[..]

Ik ook. Suffie.

..... vrienden?
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5096   37) 15-06-2020 15:12
Iedereens MicroSD valt over 20 jaar op magische wijze uit elkaar.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 913 ) 15-06-2020 15:27
Quote:
Match version with local users

Dan kun je updates gewoon van iemand anders kopiëren. Offline. Dus ook als de Nintendo servers straks niet meer bestaan. Of het internet niet meer bestaat. Moet je wel vrienden hebben natuurlijk. Die een Switch hebben. En hetzelfde spel hebben. Oké, ik kan zien hoe dat een probleem kan zijn voor sommigen

[..]

Ik ook. Suffie.

Iemand gaat zich in de toekomst ook echt een game herinneren die op (re-re)release al 13 jaar oud is, op hardware uitkwam dat op het moment van release al verouderd was middels een cartridge waarbij het overgrote deel gedownload moet worden.. Dat ze hiervoor nog 40eu + voor vragen is ook prachtig
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5096   37) 15-06-2020 15:34
Quote:
[..]


Iemand gaat zich in de toekomst ook echt een game herinneren die op (re-re)release al 13 jaar oud is, op hardware uitkwam dat op het moment van release al verouderd was middels een cartridge waarbij het overgrote deel gedownload moet worden.. Dat ze hiervoor nog 40eu + voor vragen is ook prachtig

Ehh ja, Bioshock herinneren we ons over 20 jaar nog wel. Het zijn drie games inclusief alle dlc, dus 40 - 50 euro is een prima prijs.
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 39150   3) 15-06-2020 15:40
Rol: Forum Moderator
Daarnaast is er gewoon tijd en geld gebruikt om die games te porten en optimaliseren, of moeten ze dat gewoon voor eigen rekening nemen?
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6147   18) 15-06-2020 21:39
ja en nee
avatar van Ginryuu
Ginryuu ( 13440 ) 16-06-2020 00:54
Ik heb ze al op XboxOne suffies
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5096   37) 16-06-2020 01:08
Ik heb ze op 360 en PS4. Sinds wanneer is dat een excuus om games niet op de Switch te kopen??
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 512 ) 16-06-2020 01:23
Quote:
[..]


Waarom? Als je ze wilt spelen dan kan dat toch, middels een download?
Wat een gejank ook altijd.

Neen hoort op de cartridge te staan. Zo niet = kansloos.

Gelukkig heb ik hem voor dePS4 vele en vele malen beter/mooier
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5096   37) 16-06-2020 08:14
Quote:
[..]


Neen hoort op de cartridge te staan. Zo niet = kansloos.

Gelukkig heb ik hem voor dePS4 vele en vele malen beter/mooier

Ze hadden hoe dan ook niet met z’n drieën op één cartridge gepast.
avatar van Eli
Eli ( 1445   5) 16-06-2020 09:44
Leuke review Davy
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39466   67) 16-06-2020 10:00
Quote:
Ze hadden hoe dan ook niet met z’n drieën op één cartridge gepast.
Met een beetje proppen en op de cardtridge gaan zitten had het heus wel gepast.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2548   2) 16-06-2020 10:30
Veel mensen vergeten dat niet iedereen goed internet heeft. Die kopen dan voornamelijk fysiek, maar als ze dan toch nog gigabytes moeten downloaden is dat een hele opgave.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat ook niet iedereen internet heeft. Ofwel door eigen keuze, of omdat er gewoonweg geen internet is waar ze wonen (ja, zo'n plaatsen bestaan).

Deze collectie past zelfs niet op het interne geheugen, dus je bent verplicht om een MicroSD-kaart te kopen. Stel je eens voor dat op een dag je eraan wilt beginnen, maar je wist niet dat de download zo groot was. Moet je eerst nog gaan shoppen voor een kaartje of wachten dat die binnenkomt van Amazon of zo. Da's balen.
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 68844   108) 16-06-2020 11:00


avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5096   37) 16-06-2020 11:26
Jeetje, geen vaste internetaansluiting, geen 4G, maar wel een Switch zonder MicroSD. Dat moet een fascinerende doelgroep zijn.
avatar van Trevyka
Trevyka ( 160 ) 16-06-2020 11:52
Dat gezeik met die cartridges van Nintendo stamt al uit de vorige eeuw. Eén van de redenen waarom de N64 niet zo'n succes was als vooraf werd gehoopt en/of gedacht.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2548   2) 17-06-2020 20:17
Quote:
Jeetje, geen vaste internetaansluiting, geen 4G, maar wel een Switch zonder MicroSD. Dat moet een fascinerende doelgroep zijn.
Niet echt. Je kan nog zo veel geld hebben, maar als het niet kostenefficiënt is om internet aan te bieden waar je woont heb je weinig opties. Mobiel bereik is ook niet overal even goed.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5096   37) 18-06-2020 11:35
Quote:
[..]

Niet echt. Je kan nog zo veel geld hebben, maar als het niet kostenefficiënt is om internet aan te bieden waar je woont heb je weinig opties. Mobiel bereik is ook niet overal even goed.

Hou vol hè.