Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Call of Duty: WWII (PS4)
80 100 1

Review Call of Duty: WWII (PS4)


Een ultiem ‘First World Problem’ trof de gameindustrie begin 2000: veel gamers waren ‘Tweede Wereldoorlogmoe’. Na miljoenen virtuele nazi’s te hebben afgeknald, begon het tijdperk 1940-1945 sleets te raken. Na daarom een aantal keer het hedendaagse en toekomstige strijdtoneel bezocht te hebben, voert de nieuwste Call of Duty (CoD) ons terug naar zijn roots en voelt World War II anno 2017 haast als verfrissende setting. Leent de meest vernietigende menselijke strijd ooit zich voor een nieuwe bries door de Call of Duty-serie?

Singleplayer Campaign
In de Campaign kruipen we in de huid van Texaan Daniels. Het verhaal begint met de ontzagwekkende bestorming van Normandië, waarna we met de Amerikaanse geallieerden verder Europa van de Nazi’s proberen te bevrijden. Het is daarbij ietwat verwonderend dat het hoofdthema van deze ‘World War II’ niet zozeer de verschrikkingen van de Nazi’s zijn, maar de broederliefde en onderlinge frustraties binnen de Amerikaanse manschappen. Ondanks deze eenzijdige aanpak – waarin de Tweede Wereldoorlog in feite als generiek strijdtoneel wordt opgevoerd – openbaart zich een behoorlijk meeslepend verhaal over vriendschap en loyaliteit. Hierbij draagt vooral het visuele spektakel bij aan een diepe indruk. Opvallend is de bijzondere rol die voor de natuur is weggelegd; oogverblindend mooi maar ook een weerbarstige vriend en vijand.


De actie richt zich voornamelijk op grote slagen en het is Sledgehammer knap gelukt je als speler het gevoel te geven cruciaal onderdeel te zijn van een strijd, al hadden de geluidseffecten nog iets veelomvattender gemogen. Voor het eerst sinds het begin van de CoD-reeks krijg je daarbij niet automatisch je leven terug door te schuilen, maar moet je met EHBO-kits jezelf in leven houden. Gelukkig kun je ook bouwen op je medesoldaten en kun je hen bijvoorbeeld vragen om extra munitie of om vijanden te spotten. Interessant is dat ze hiertoe eerder bereid zijn als je je medeleven toont tijdens de vele gevechten. Dit doe je door bijvoorbeeld teamgenoten te redden of door Duitsers levend gevangen te nemen (‘Heroic Actions’). Door deze dynamiek sleep je elkaar als een echt team de strijd door en rond je in zo’n zes vermakelijke uren de Tweede Wereldoorlog af.


Multiplayer
De multiplayer van WWII zal voor de CoD-veteranen vooral aanvoelen als een warm bad van snelle actie. Gelukkig zijn er ook een aantal vernieuwingen te ontdekken. Zo is er een nieuw divisiesysteem, waarbij je een klasse kiest met zijn eigen type wapens, perks en leveling. Omdat dit goed gebalanceerd is en het juist afstemmen van je gekozen klasse op een in-game situatie tactisch voordelig is, ontstaan er interessante dilemma’s. Divisies kiezen en uitbouwen doe je tijdens de gevechten, of in de social hub ‘Headquarters’, waarin je ook missies kunt aannemen, lootboxes kunt openen en een aantal minigames kunt spelen. Hoewel deze hub weinig toevoegt aan het geheel, is het goede nieuws voor de Budgetgamer dat de lootboxes – in de toekomst ook tegen echt geld verkrijgbaar – draaien om cosmetische aspecten en geen spullen lijken te bevatten die een significant spelvoordeel geven.

Grootste vernieuwing is verder de War modus. Hierin bestaat de strijd uit elkaar opvolgende opdrachten die een combinatie vormen van alle andere online speelwijzen. In Normandië moeten bijvoorbeeld de geallieerden de bunkers zien te veroveren, hun communicatie uitschakelen en als laatste de Duitse kanonnen vernietigen. Doordat een potje uit afwisselende fases bestaat, heeft War een enorme potentie. Deze potentie wordt (nog) niet helemaal waargemaakt, omdat veel spelers toch voor simpele sniperkills gaan in plaats van de uitdagende objectives, en omdat er nog maar drie kaarten te spelen zijn waarvan de opbouw ook nog eens op elkaar lijkt. Dit laatste is sowieso een punt van kritiek; ook veel van de negen algemene multiplayer maps lijken qua opbouw op elkaar.

Ondanks deze minpuntjes, blijft de multiplayer je als speler trekken met een enorm uitgebreid vrijspeelsysteem, afwisselende modi die ook een kans bieden voor de wat minder vaardige speler, en door de goede balans tussen divisies, wapens en teams.


Nazi Zombies
De co-opmodus van CoD richt zich ook dit keer op het afknallen van ondode Germanen. Het is te prijzen dat Sledgehammer zijn best heeft gedaan hier een uitgebreide en op zichzelf staande modus van te maken. Een van de belangrijkste game-elementen is dat je met ‘Jolts’ die je verdient, met het neerschieten van zombies op verschillende apparaten, door het level heen nieuwe wapens en upgrades voor je speler kunt aanschaffen. Deze zal je ook nodig hebben, want de zombiehordes worden al snel wel heel erg groot. Intussen moet je ook nog opdrachten zien uit te voeren die een duister verhaal over een soort nieuwe Nazi-energiebron uit de doeken doen. Dit alles speelt zich af in een supersfeervolle omgeving. Hiermee is de Nazi Zombies modus weer een leuke toevoeging aan het geheel, maar met minstens een uur per potje en maar één speelbare map, zullen weinig spelers zich volledig toeleggen op de vele vrijspeelmogelijkheden aan perks en wapenupgrades.


Conclusie
Met een terugkeer naar het strijdtoneel van de Tweede Wereldoorlog lag er voor Sledgehammer de kans om de voortgang van meer dan een decennium aan game-evolutie te laten zien. Het had een nieuwe mijlpaal kunnen slaan voor First Person Shooters. Deze kans wordt niet gegrepen; daarvoor is de singleplayer te fragmentarisch en generiek, overheersen toeters en bellen over echte vernieuwing, en ontbreekt het algeheel aan verfrissende uitdagingen. Toch is het aanschaffen van de nieuwe CoD voor een BudgetGamer een ‘safe bet’: de productiekwaliteit is enorm, de spelmogelijkheden talrijk en de replaywaarde schier oneindig voor iedere liefhebber van snelle en rechtdoorzee schietactie.

Deze review is geschreven door Wouter Versluijs.

 

Oordeel Call of Duty: WWII (PS4)

  • Graphics 90
  • Gameplay 80
  • Originality 60
  • Sound 70
  • Replay 80
  • Eindcijfer 80

Aantal keer bekeken: 3362 

Laagste 3 prijzen voor Call of Duty: WWII (PS4)

48.88 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game-Outlet NL 8.9
€  48.88€ 0.00   € 48.88
Game Mania 8.7
 
€  49.98€ 0.00   € 49.98
AllYourGames.nl 8.7
€  52.75€ 0.00   € 52.75

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Bekside
Door Bekside (103 reacties) op 12-11-2017 12:23
( PM )
De servers komen ongeveer uit dezelfde tijd als waar de game zich afspeelt.
avatar van Selvmortsydd
Door Selvmortsydd (2094 reacties) op 12-11-2017 13:09
( PM )
Ik heb het spel alweer in de vergeetbak gegooid, mp doet mij niets..
avatar van Ben
Door Ben (7260 reacties) op 12-11-2017 13:52
Rol: Toevoeg Moderator
( PM )
Heb al jaren niet meer actief Call of Duty gespeeld. Met WW2 binnen een week na release al een prestige omhoog. Single Player ook al uitgespeeld. Voor mij is dit echt een van de beste CoD's ooit.
avatar van Wargirl007
Door Wargirl007 (227 reacties) op 12-11-2017 13:56
( PM )
Op de dag van de release uitgespeeld en weer lekker ouderwets geknald.
avatar van Tranceguy
Door Tranceguy (184 reacties) op 12-11-2017 15:27
( PM )
Quote:
De servers komen ongeveer uit dezelfde tijd als waar de game zich afspeelt.


Dat valtwel mee...
avatar van Rominick
Door Rominick (1853 reacties) op 12-11-2017 16:27
( PM )
graphics een 9? het duurt even totdat de graphics geladen zijn in multiplayer. En daar is het ook niet state of the art. vind Need for speed die een 7.5 krijgt het er beter uitzien voor mijn mening.
avatar van Htbaa
Door Htbaa (7644 reacties) op 12-11-2017 17:18
( PM )
In MP ziet het er grafisch nog steeds niet geweldig uit. In de singleplayer last van framedrops en in de multiplayer ook. War mode vind ik een leuke toevoeging, maar lijkt wel wat op die mode uit Killzone 3. Zouden 3 maps moeten zijn maar tot nu toe krijg ik enkel 2 van de 3 gepresenteerd.

Persoonlijk krijgt de game eerder een 70 van mij. Maar dat komt puur omdat ik de multiplayer eigenlijk geen reet aan vind. Veel te veel verwend geraakt door Battlefield 1. Ik speel zo nu en dan wel even CoD:WWII MP maar ben er dan al weer snel op uitgekeken. Voor een snel potje start ik dan liever Titanfall 2 op, waar ik nog niet zo lang geleden mee ben begonnen.
avatar van Raytje
Door Raytje (12 reacties) op 12-11-2017 18:20
( PM )
Zeker een vermakelijke game, heb de single player in iets meer dan 4u uitgespeeld. Zelfs een deel via mijn YouTube stream gedaan. Laatste keer dat ik cod uitgespeeld had, was toen modern warfare 1 uitkwam, dus zegt voor mij genoeg. Origineel is het spel niet echt, het lijkt enorm veel op oudere cod games en ook de stemmen uit deel 2 van de Duitsers komen hier weer terug. Best belachelijk, maar goed bij level design hebben we dit ook eerder gezien.
avatar van Solowing82
Door Solowing82 (50 reacties) op 12-11-2017 20:12
( PM )
Ik dacht dat dit zon game zou worden die ik meteen moest hebben, ook al speel ik al Jaren geen cod games meer. maar na wat twitch streames bekeken te hebben dacht ik van....oh het is toch niet zo geweldig. Toch maar Wolfenstein 2 halen dan.
avatar van Starscreamer
Door Starscreamer (129 reacties) op 13-11-2017 08:07
( PM )
Graphics een 9
Spel heeft Graphics van 2007 .
Game is leuk maar de graphics en engine van 10 jaar oud is triest
avatar van EEK79
Door EEK79 (1481 reacties) op 13-11-2017 08:31
( PM )
Zoals elke review is het altijd subjectief. Ben je een codliefhebber dan is dit een goede degelijke game en bij gebrek aan andere goede nieuwe shooters atm ( lees bv destiny 2 grind viel tegen ) zullen veel mensen hem spelen. Ik vond de campaign best vermakelijk in een bigmac hollywood manier ( precies wat je van een cod verwacht niks meer niks minder). De multiplayer vond ik niet erg speciaal. Buiten de bizar slechte servers ( op de ps4 getest ) zijn de graphics erg matig en ben ik erg snel verzadigd ( welcome to the meatgrinder ). HQ met oa de 1vs1 zijn wel leuke gimmicks om je playtimente verlengen ( hello tower ).

Voor de liefhebber echter is het een topgame met veel customopties en een leuke grind.
avatar van Dagmar
Door Dagmar (13259 reacties) op 13-11-2017 09:06
( PM )
Quote:
De servers komen ongeveer uit dezelfde tijd als waar de game zich afspeelt.

Ik vond 'em grappig.
avatar van FuZZyBeaR
Door FuZZyBeaR (16 reacties) op 13-11-2017 10:14
( PM )
Geen slechte game. Het divisiesysteem vind ik wel eens een leuke verandering wat volgens mij tot minder overkill leidt dan vroeger. De connectieproblemen en tijdverlies bij matchen zoeken gaat er volgens mij wel voor zorgen dat binnen een paar weken de helft van de spelersbasis de game al opgegeven heeft.
avatar van Nickson
Door Nickson (73 reacties) op 13-11-2017 10:32
( PM )
Niet geheel eens met de game review.

De singleplayer is meeslepend, maar ik mis toch wat belangrijke slagen uit de tweede wereldoorlog. Daarnaast mis ik de Britse en Russische campaign.

Het oude vertrouwde boots on the ground is verfrissend "nieuw" en voelt als vertrouwd aan. De servers uit het stenen tijdperk zijn toch echt wel een smet op de MP. Om het potje krijg ik toch wel server disconnect of zit ik ineens weer in de HQ

De game had zoveel meer potentie. Een gemiste kans van sledgehammer. Al moet ik wel zeggen dat ik bijna prestige 2 ben.
avatar van Joseph4820
Door Joseph4820 (151 reacties) op 13-11-2017 10:54
( PM )
En weer geen 4 player splitscreen. En ja, dit doen we nog regelmatig.
Dan maar weer BOPS3.
Moet hem zelf nog spelen en dus beoordelen. Reviews van game sites ga ik niet meer op af aangezien Infinite warfare ook een 8 kreeg en wat een trieste bedoeling was dat. Ben wel benieuwd naar deze, maar niet meteen enthousiast.
avatar van Kuiken
Door Kuiken (3 reacties) op 13-11-2017 11:19
( PM )
Quote:
En weer geen 4 player splitscreen. En ja, dit doen we nog regelmatig.
Dan maar weer BOPS3.
Moet hem zelf nog spelen en dus beoordelen. Reviews van game sites ga ik niet meer op af aangezien Infinite warfare ook een 8 kreeg en wat een trieste bedoeling was dat. Ben wel benieuwd naar deze, maar niet meteen enthousiast.


Dan doe je toch iets verkeerd. Ik heb t hele weekend split screen zombies gespeeld offline
avatar van Rkantjo
Door Rkantjo (18 reacties) op 13-11-2017 12:15
( PM )
het einde vind ik echt niks,geef geen spoilers maar ik had wel verwacht dat we eindeloze waves van krauts zouden krijgen en uiteindelijk hitler zouden killen bv of berlijn in zouden gaan..
avatar van Joseph4820
Door Joseph4820 (151 reacties) op 13-11-2017 14:56
( PM )
Quote:
[..]


Dan doe je toch iets verkeerd. Ik heb t hele weekend split screen zombies gespeeld offline

4 player?
Ik bedoel 4 player tegen elkaar, dus bv potje gun game of 2 vs 2 demolition.
avatar van Pettigrew
Door Pettigrew (13 reacties) op 14-11-2017 10:15
( PM )
Quote:
het einde vind ik echt niks,geef geen spoilers maar ik had wel verwacht dat we eindeloze waves van krauts zouden krijgen en uiteindelijk hitler zouden killen bv of berlijn in zouden gaan..
Het hele singleplayer is vanuit Amerikaans perspectief. Berlijn is bevrijdt door Russen en Polen. Beetje onrealistisch verwachtingspatroon.
avatar van Rkantjo
Door Rkantjo (18 reacties) op 14-11-2017 11:39
( PM )
Quote:
[..]
Het hele singleplayer is vanuit Amerikaans perspectief. Berlijn is bevrijdt door Russen en Polen. Beetje onrealistisch verwachtingspatroon.


aha en daarom mist het iets waardoor het niet comleet voelt.
avatar van Htbaa
Door Htbaa (7644 reacties) op 14-11-2017 22:17
( PM )
Quote:
[..]
Het hele singleplayer is vanuit Amerikaans perspectief. Berlijn is bevrijdt door Russen en Polen. Beetje onrealistisch verwachtingspatroon.


Hoezo bevrijd?
avatar van Tweaktubbie
Door Tweaktubbie (43 reacties) op 14-11-2017 22:33
( PM )
Als PC speler: grotere maar nog steeds kleine maps, en 6vs6 moet je van houden. Niet meer van deze tijd. Na CoD-IW nog geen 5 uur gespeeld te hebben hoopte ik met WWII terug te gaan naar het oorspronkelijke CoD1/2 gevoel. Helaas, ik laat CoD vanaf nu liggen en focus me op BF1, De oude MW2/3 zou ik kunnen blijven spelen, ware het niet dat er nog amper spelers op de zeer verlaten matchmaking servers langskomen.