Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Crysis - Remastered Trilogy (PS4)
70 100 1

Review Crysis - Remastered Trilogy (PS4)


Met de Crysis Trilogy Remastered komt uitgeverij Crytek met het bekende drieluik van sciencefiction shooters naar de PS4, PS5, Xbox One systemen, Xbox Series X|S en zelfs de Switch. Op de Switch zijn de delen afzonderlijk te kopen, maar helaas is er geen echte Trilogy verzameling voor dat systeem beschikbaar. Na eerder de originele releases op de Xbox 360 gespeeld te hebben was ik erg benieuwd of deze vernieuwde en verbeterde versies van de games het aanschaffen waard waren voor mijn PS5. En dus stonden de drie avonturen van Nomad en Prophet voor een aantal dagen op het menu om mijn tanden in te zetten.


Can it run Crysis?
Het originele Crysis uit 2007 was jarenlang de benchmark die gamers gebruikten om te kijken of hun PC goed genoeg was om grafisch indrukwekkende games te kunnen draaien. Dat was vooral terug te leiden naar de vele details die de setting van het fictionele Lingshan Island rijk is. De begroeiing van planten, palmbomen en mooie watereffecten wisten systemen behoorlijk uit te dagen. Met de jaren kwamen er ook een port van Crysis naar de consoles, welke prima draaide. Met de Remastered-delen van de trilogie krijgen de games in de serie een flinke grafische opknapbeurt. Zo hebben de games nieuwe lichteffecten, mooiere texturen en nieuwe materialen voor kledingstukken.


Afgesloten zandbakken
Grafisch zit het met de Crysis Remastered-games dus wel goed. Helaas kampt vooral het eerste deel met behoorlijk aanwezige laadtijden op het moment dat je een checkpoint bereikt. Zeker wanneer je zoiets tegenkomt op de PS5 kan dat natuurlijk wel wat verbazingwekkend zijn. De SSD is in de meeste gevallen namelijk super snel en wanneer je een keer sneuvelt in de strijd sta je praktisch een seconde later alweer klaar om het gevecht met de buitenaardse wezens, genaamd de Ceph, aan te gaan. Als Nomad kun je door middel van je speciale Nanosuit bepalen hoe je tegenstanders wilt bevechten. Je hebt namelijk de mogelijkheid om je pak onzichtbaar te maken, kunt een versterkend pantser inschakelen of bent in staat om snel te rennen en hoger te springen. Elk van de drie games geven op het eerste gezicht de indruk dat ze je in een enorme zandbak loslaten. En hoewel het origineel Crysis daar redelijk aan vasthoudt, is het vooral in het tweede en derde deel zo dat redelijk lineaire levels dusdanig opgebouwd worden dat je ze op meerdere manieren kunt benaderen. Omdat deel twee en drie zich in New York afspelen wordt ook snel duidelijk dat de schaal van de locatie een beetje een illusie is, maar dat de gameplay nog steeds enorm sterk in elkaar steekt. Je kunt je wapens ook uitrusten met verschillende upgrades en deze kun je heel gemakkelijk wisselen voor, tijdens en na de vele gevechten die je op je pad treft.


Alleen solo
Mensen die de games op de Xbox 360 of PS3 gespeeld hebben weten ongetwijfeld dat de games ook een behoorlijk toffe multiplayer modus hadden, waarbij mensen hun nanosuits op slimme wijze gebruikten om hun tegenstanders op te jagen. De multiplayer is in deze Remastered-edities helaas niet aanwezig. Gelukkig zijn de drie losse campagnes elk zeker goed voor tien uur aan gameplay en bieden de games meerdere manieren om de levels te doorlopen. Mensen die in het bezit van een Xbox Series X of PS5 zijn, hebben duidelijke technische voordelen ten opzichte van andere gamers. Zo is de game op 60 frames per seconde te spelen met een dynamische 4K resolutie, zijn bosjes en struiken nog mooier weergegeven en zijn de animaties van je wapens op een hogere framerate dan de meeste andere actie. Voor Switch spelers is de resolutie iets lager op 1080p als de game in het dock zit en daarbij blijft de actie op een stabiele 30 frames per seconde zitten. In de handheld modus draait de game op een iets lagere resolutie van 720p maar blijft de framerate alsnog stabiel hangen rond de 30 frames per seconde. Technisch gezien zit Crysis dus heel goed in elkaar. Puristen zullen de voorkeur aan meer grafische toeters en bellen van de next-gen versie geven, maar het blijft ook tof om Crysis gewoon mee op pad te nemen in de bus of trein.


Conclusie
Crysis Trilogy Remastered is een waardige remaster geworden. De games voelen op het grafische vlak alsof het nieuwe titels zijn. De gameplay van Crysis is in deel twee en drie een stuk sterker dan het origineel dankzij meer flexibiliteit in hoe je situaties kunt benaderen. Wel is het jammer dat Crysis Remastered nog steeds last heeft van lange laadtijden als checkpoints ingeladen worden. Het neemt niet weg dat je voor zestig euro drie hele toffe singleplayer campagnes in huis kunt halen. Het ontbreken van een multiplayer modus doet daar gelukkig totaal geen afbreuk aan. Crysis Trilogy Remastered is zeker het oppakken waard als je ervan houdt om enerzijds als een commando ravages aan te richten en anderzijds als een ware ninja door middel van sluipaanvallen de strijd aan te gaan. En tja, wie wil dat nu niet?



 

 

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 6229 

Laagste 3 prijzen voor Crysis - Remastered Trilogy (PS4)

24.68 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  24.68€ 0.00   € 24.68
Bol.com 6.4
€  24.68€ 0.00   € 24.68
Nedgame.nl 9.6
€  29.99€ 3.49   € 33.48

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 24829   19) 30-10-2021 21:44
Toen ik zag dat deze trilogie released zou worden dacht ik eerst aan preorderen, maar aangezien ik de originele games ook heb, en zelfs allemaal digitaal en daardoor op Series X en Series S ze ook makkelijk backward compatible kan spelen heb ik toch niet een preorder gedaan.

Maar als ik de recentie zo zie, dan zal ik de trilogie uiteindelijk toch ook wel kopen, ook al wacht ik er nog even mee omdat mijn backlog nog flink groot is.
avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 662 ) 30-10-2021 21:45
Ik vind deel een nog met een afstand van 10 voetbal velden de beste. De schaal hoe het verhaal gebracht word alles aan die game is zo ongelooflijk goed en Crysis 1 was zijn tijd in bijna alles zo ongelooflijk ver vooruit. Ik kan het letterlijk nog steeds opstarten en ik wordt terecht weer weggeblazen over hoe dat spel voelt qua physisc en gevoel van aanwezig te zijn in de wereld. Helaas moesten deel 2 en drie op call of duty lijken en was het verhaal al helemaal verpits. Maarja dat is mijn mening. Wel leuke review om te lezen en mooi dat dat er wat aandacht aan wordt besteed hier. Allicht wel handig om te weten dat de remaster van 1 gebaseerd is op de console versie en dus de missie Ascension uit de pc mist en ook missen er een aantal andere dingen dacht ik zoals bewegende vegetatie door explosies. Het werd gezien als oke remaster. Deel 2 en 3 gingen het beter af geloof ik als het op remaster aankomt.
avatar van Budgetpaardje
Budgetpaardje ( 24235   20) 30-10-2021 22:36
Deze games hebben me nooit getrokken, behalve dan het grafische geweld van voornamelijk deel 1.
avatar van MatB20
MatB20 ( 1409   1) 31-10-2021 07:51
Deel 1 is inderdaad fantastisch. Op verschillende consoles uitgespeeld en het was de eerste game die ik testte op mijn nieuwe desktop in 2007. Wat een grafisch geweld destijds en nog steeds. Crysis 1 was zijn tijd ver vooruit op dat gebied. Erg jammer wat ze vervolgens met deel 2 hebben gedaan. Deel 3 probeert het één en ander van het eerste deel nog over te nemen maar dat is deels gelukt.
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 4756   2) 31-10-2021 12:53
Deel 1 had ik als enige van de drie nog nooit gespeeld, maar die vond ik tegen vallen. De latere delen zijn, voor mij, veel beter..
Zestig euro is hij nergens volgens mij, had hem zelf voor fors minder...
avatar van Ice-T
Ice-T ( 1680 ) 31-10-2021 13:23
Ligt het aan mij of is dat laatste plaatje original en remaster omgedraaid. Als ik kijk naar de kleding details zie ik bij het linkse plaatje de structuur en rechts is meer een wash. Ook door de schaduw vind ik het linkse plaatje er beter uit zien. En aangezien in het eerste plaatje de linker ook de remaster is lijkt me dit logischer. Ga ze zelf niet spelen, heb de originele allemaal maar was er na een minuut of 20 op uitgekeken.
avatar van Joost80
Joost80 ( 50   2) 31-10-2021 16:38
Als je alleen de 360/ps3 versies hebt gespeeld is deze trilogie echt de moeite waard. Ik heb de XSX versie aangeschaft nadat ik laatst de 360 versie weer wilde doen en toen lucht kreeg van de remaster. Wat een verschil.
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 4756   2) 31-10-2021 16:46
Quote:
Ligt het aan mij of is dat laatste plaatje original en remaster omgedraaid. Als ik kijk naar de kleding details zie ik bij het linkse plaatje de structuur en rechts is meer een wash. Ook door de schaduw vind ik het linkse plaatje er beter uit zien. En aangezien in het eerste plaatje de linker ook de remaster is lijkt me dit logischer. Ga ze zelf niet spelen, heb de originele allemaal maar was er na een minuut of 20 op uitgekeken.

Plaatjes kloppen wel...rechts is mooier, gladder, strakker ..
avatar van Janter
Janter ( 517   2) 31-10-2021 17:36
Quote:
Deel 1 is inderdaad fantastisch. Op verschillende consoles uitgespeeld en het was de eerste game die ik testte op mijn nieuwe desktop in 2007. Wat een grafisch geweld destijds en nog steeds. Crysis 1 was zijn tijd ver vooruit op dat gebied. Erg jammer wat ze vervolgens met deel 2 hebben gedaan. Deel 3 probeert het één en ander van het eerste deel nog over te nemen maar dat is deels gelukt.

Crysis 1 nooit uitgespeeld geloof ik, wel Warhead dacht ik. Maar och... wat was die tijd bizar. Kijk er echt met veel plezier en trots naar terug. In die tijd had je nog PC-exclusives, maar goed dat blijft een mening, die echt op en top waren en waarvoor je je PC wilde upgraden moest dat nodig zijn. F.E.A.R., Doom 3, Far Cry, BF 2, Half Life 2... en dus ook Crysis. Crysis was volgens mij zelfs die game waartegen een PC met SLI constructie en watercooling niet tegen op kon boksen (als we het hebben over de hoogste settings). Bizar vet was me die tijd zeg! Een van de games waarbij je even je PC kon testen hoe sterk die nou was haha.
avatar van Ice-T
Ice-T ( 1680 ) 31-10-2021 18:17
Quote:
[..]


Plaatjes kloppen wel...rechts is mooier, gladder, strakker ..

Gladder zeg je goed, textuur op zijn kledij links op het plaatje is er niet meer, contrast is naar 0 gegaan, daardoor ook amper schaduw meer en de koele kleurmapping van het origineel is nu een heel warme kleur geworden. Dus vind dat geen verbetering.

Maar ter verdediging zal dat wel uit een cutscene komen en is daar minder mogelijk, want op de andere plaatjes is het verschil wel groter en die komen uit gameplay denk ik.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29470   288) 01-11-2021 14:18
Wat denken jullie: alleen deel 1 halen voor 10 euro of deze trilogie een keer in de sale?
avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 662 ) 01-11-2021 16:06
Quote:
Wat denken jullie: alleen deel 1 halen voor 10 euro of deze trilogie een keer in de sale?

Deel1 verschilt qua game best erg van 2 en 3. Persoonlijk vind ik deel 1 bij far de beste en 2 en 3 zie ik als een soort wel oke Call of duty aftreksels sorry ik ben erg kritisch, maar deel 1 is wat mij betreft heel erg goed. zeker met de open maps een beetje commandos 3d gevoel, tip speel jet op delta dan is het wat moeilijker en moet je wat meer sneaker en dit nodigt uit tot wat andere gameplay proberen. ee 10tje is geen geld voor deel 1
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29470   288) 01-11-2021 16:52
Quote:
[..]


Deel1 verschilt qua game best erg van 2 en 3. Persoonlijk vind ik deel 1 bij far de beste en 2 en 3 zie ik als een soort wel oke Call of duty aftreksels sorry ik ben erg kritisch, maar deel 1 is wat mij betreft heel erg goed. zeker met de open maps een beetje commandos 3d gevoel, tip speel jet op delta dan is het wat moeilijker en moet je wat meer sneaker en dit nodigt uit tot wat andere gameplay proberen. ee 10tje is geen geld voor deel 1
dank!! En dan nog de volgende vraag: PC of Series S?
avatar van Fpsbig
Fpsbig ( 662 ) 01-11-2021 18:56
Ehm ja ik heb het origineel op de pc gespeeld de remaster heb ik niet gespeeld Maar kies hetgeen waar je het fijnst op gamed zou ik zeggen. Pc kan je meer toet ers en bellen aanzetten natuurlijk mits je een krachtige pc hebt en voor Shooter is muis keyboard combo wel fijn. Ik was zelf altijd pc man maar sinds ik vader ben en een PS5 heb speel ik daar meer op Ivm snel even wat opstarten en dan gaan shooters met controller na een tijdje ook.
avatar van NinjaX
NinjaX ( 1006   67) 02-11-2021 18:51
Alle drie destijds gespeeld op de Xbox 360, voornamelijk omdat destijds het verschil tussen Microsoft en Sony nog weleens kon verschillen qua graphics. Prachtige actie games en zelfs in het 2e deel een soundtrack van niemand minder dan Hans Zimmer! Ben wel van plan deze nog eens te spelen op de Playstation en vier tientjes voor drie top games is natuurlijk niet duur. Aanrader!
avatar van Henshin
Henshin ( 481   5) 18-11-2021 22:03
Wat is dit voor review? Ik heb alle delen twee jaar geleden gespeeld. Die vergelijkingsscreenshot op het strand slaat nergens op. Op mijn monitor was het spel echt niet zo donker.
Verder klopt de volgende statement ook totaal en daarom betwijfel ik of de reviewer wel alle delen heeft gespeeld: "De gameplay van Crysis is in deel twee en drie een stuk sterker dan het origineel dankzij meer flexibiliteit in hoe je situaties kunt benaderen". Het eerste deel ik juist het meest veelzijdig wanneer het aankomt op flexibiliteit in hoe je situaties kunt benaderen. Deel 1 was exclusief gemaakt voor de PC, terwijl deel 2 en 3 oorspronkelijk multiplatform waren. De nadelen van consoles van destijds ten opzichte van een game PC zorgde ervoor de deel 2 en 3 relatief eenzijdig waren ten opzichte van het eerste deel. Daaruit ontstond ook kritiek.
Ook had er wel in de review mogen staan dat het level Ascension uit deel 1 van de oorspronkelijke PC versie niet in de remaster zit en dat de expansion pack Warhead niet is inbegrepen.

Voor degenen die de Crysis games nog niet hebben gespeeld. Warhead vond ik net iets beter dan deel 1. Deel 2 was niet zo goed. Deel 3 een stuk beter maar haalt het niet bij deel 1 en de Warhead. Het verhaal is overigens niet heel boeiend.