Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
DiRT Rally 2.0 Day One Edition (PS4)
85 100 1

Review DiRT Rally 2.0 Day One Edition (PS4)

Sinds ik op de originele Xbox in aanraking kwam met RalliSport Challenge heb ik altijd een zwak gehad voor rallygames. Van Colin McRae Rally tot de WRC games, ik kon er geen genoeg van krijgen. Daarbij had ik het idee gekregen dat ik behoorlijk goed was geworden in dit genre, maar toen ik een paar jaar geleden Dirt Rally ontdekte bleek dat toch tegen te vallen. Deze game liet pas echt zien hoe het moest en dat betekende hard werken, maar gelukkig ook veel plezier. Codemasters heeft nu een vervolg op deze serieuze rallygame uitgebracht en die lijkt de lat wederom hoog te leggen.Hoge verwachtingen
Dat Dirt Rally 2.0 ook hoge verwachtingen heeft van jou als gamer, merk je meteen als je de game hebt opgestart. Er is namelijk nergens een tutorial te vinden; het is dus vooral zaak om aan de slag te gaan. Dan merk je ook snel dat er weinig poespas in deze titel is gestopt. Dus geen supergelikte tussenfilmpjes en geen spectaculaire momenten in de carrière modus. In Dirt Rally 2.0 draait het allemaal om het pure rally rijden en niks anders. Zodra je gaat racen merk je dat de lat hoog ligt en dat je flink aan de bak moet om jouw racemonster heelhuids over de finish te krijgen, laat staan dat je vooraan in het klassement mee kan doen. Gelukkig zijn er genoeg opties beschikbaar om de game iets makkelijker of misschien zelfs moeilijker te maken. Dit varieert van het inschakelen van extra hulpmiddelen bij het rijden tot het aanpassen van de sterkte van de computergestuurde tegenstanders. En zelfs met alle hulpmiddelen aan bleek het voor mij nog echt werken om een beetje een fatsoenlijke tijd neer te zetten tijdens een rally. In het begin is dit wel frustrerend, maar naarmate je meer rally's rijdt en de auto's beter aan begint te voelen wordt het ook steeds leuker om te spelen. Het kan dus zeker wat pijn en moeite kosten, maar het levert je uiteindelijk absoluut iets moois op.

Voldoende uitdaging
Dirt Rally heeft zoals gezegd dus geen tutorial, maar gelukkig zijn er meer dan voldoende modi aanwezig om je mee te kunnen vermaken. Zo is er natuurlijk de carrière modus, waarbij je begint met een oude Lancia en jezelf langzaam omhoog werkt naar modernere (en snellere) rallywagens. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om je tanden stuk te bijten op het verbeteren van de tijden met de Time Trials modus of door de verschillende challenges aan te gaan die Codemasters voor je klaarzet. Er zijn diverse uitdagingen die op regelmatige basis worden vernieuwd en waarbij je moet proberen om de snelste tijd van alle gamers neer te zetten. Een flinke kluif kan ik je vertellen, maar als je een game als Dirt Rally speelt dan ben je waarschijnlijk niet vies van een beetje uitdaging. Bij al deze modi gaat het om het standaard rally rijden, waarbij je bezig bent om zo snel mogelijk van start naar finish te rijden. Dit doe je in diverse weersomstandigheden en op verschillende momenten van de dag (en nacht). Dit is heel mooi verwerkt in de game; en dan blijkt in het donker op hoge snelheid over een smal zandpaadje crossen ook virtueel zenuwslopend te zijn.Felle tegenstanders

Naast de standaard rally is een ander groot deel van de game gewijd aan de Rallycross. Codemasters heeft daarvoor de officiële licentie van de World Rallycross Championship, wat betekent dat je met hele brute racemonsters op het officiële parcours mag rijden. Bij Rallycross is het de bedoeling om zo snel mogelijk een aantal rondes af te leggen op een parcours terwijl jouw concurrenten dat ook proberen te doen. In het echt wordt hierbij niet zo nauw gekeken op een botsing meer of minder en ook in Dirt Rally is die mentaliteit terug te vinden. Het is tof dat de AI zich niet zomaar laat inhalen, al leek het soms wel alsof ze net even iets té fel zijn. Een keiharde beuk vanaf de zijkant betekent namelijk ook vaak dat je spint en daarna weer achteraan de rij aan kan sluiten. Het moet gezegd dat de AI ook elkaar van de baan weet te beuken, dus ze maken in ieder geval geen onderscheid. Maar Codemasters had de AI misschien toch iets minder agressief kunnen maken om het zo wat leuker te houden.

Conclusie

Dirt Rally 2.0 is een waardige opvolger van de eerste game en wederom een pure rallygame. Het is best hard werken om de wagens goed onder controle te krijgen en menig gamer zal flink wat vloeken tijdens het spelen van deze game. Maar daardoor is de voldoening extra groot wanneer je merkt dat je de wagens onder controle hebt en je soepel over het parcours glijdt. Dit maakt wel duidelijk dat dit een game is voor de echte rally fans,  de meer casual gamer zal zich waarschijnlijk meer thuis voelen bij een game als Dirt 4, maar behoor jij tot die doelgroep dan krijg je er ook meteen veel, heel veel raceplezier voor terug!

 

Deze review is geschreven door Kevin Blokland.

 

Oordeel DiRT Rally 2.0 Day One Edition (PS4)

  • Graphics 85
  • Gameplay 90
  • Originality 75
  • Sound 85
  • Replay 90
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 8631 

Laagste prijzen voor DiRT Rally 2.0 Day One Edition (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Malistix
Malistix ( 1416   3) 05-03-2019 10:27
niks voor mij, dirt rally vond ik veeeeeel te moeilijk, dirt 4 was een prima game, ik wacht op de casual game
avatar van Joost013
Joost013 ( 255 ) 05-03-2019 13:40
Als je op een gegeven moment ''in the zone'' komt bij een bepaalde rallystage dan is het heerlijk. Heb 'm nu 2 middagjes kunnen spelen en hij stelt mij nog niet teleur.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1809   2) 05-03-2019 13:56
Quote:
niks voor mij, dirt rally vond ik veeeeeel te moeilijk, dirt 4 was een prima game, ik wacht op de casual game

Deze zit er qua moeilijkheid precies tussenin vind ikzelf. Voor mijzelf even bikkelen als ik eerlijk ben.

Misschien zijn we ook wel te verwend, de rewind feature en constante autosave maakt de uitdaging en daarmee je alertheid toch een stuk minder. Bij Dirt weet je: elke fout is misschien wel einde oefening en dat brengt spanning, voldoening maar inderdaad ook soms veel frustratie met zich mee.
avatar van Super_veloce
Super_veloce ( 81 ) 05-03-2019 14:01
Zeer beperkte review.
Er wordt niks verteld over het rijgedrag (stuur vs controller, verschillende ondergronden), geluid van de auto’s, het aantal stages dat beperkt is, de tijden soms niet consistent zijn, dat de carrière modus niet veel voorsteld.

De score is terecht maar veel uitleg waarom krijgen we niet.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6570 ) 06-03-2019 07:45
Quote:
Zeer beperkte review.
Er wordt niks verteld over het rijgedrag (stuur vs controller, verschillende ondergronden), geluid van de auto’s, het aantal stages dat beperkt is, de tijden soms niet consistent zijn, dat de carrière modus niet veel voorsteld.

De score is terecht maar veel uitleg waarom krijgen we niet.
Ik zou zeggen, schrijf een user review hier en post m op het forum? Ik ben wel benieuwd naar jouw bevindingen