Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Dragon Ball Fusions (3DS)
73 100 1

Review Dragon Ball Fusions (3DS)

Met Dragon Ball Fusions keert Namco terug naar de RPG-games van vroeger. Niet langer de realtime RPG’s die we ooit op de GameBoy Advance konden spelen, maar meer een combinatie van turn-based en actieve elementen. Levert deze hybride gericht op het fuseren van personages een vermakelijke game op? Ik zocht het voor je uit.

De Dragon Ball franchise is inmiddels al decennia oud. Mensen die niet bekend zijn met de serie kunnen zich afvragen wat er nu precies zo leuk is aan de avonturen van Goku en zijn vrienden. Voor mij persoonlijk zijn het de diverse personages, de bloederige gevechten (vooral de ongecensureerde versies van de anime en de manga dan) en het feit dat ik nieuwsgierig bleef naar wat voor omslachtige verklaring er elke keer gevonden wordt waarom Goku en zijn kompanen weer in training moeten (ondanks dat ze elke saga het zogenaamde hoogtepunt van hun macht bereikt hebben).

Survival of the Fittest. Or the one who constantly trains to raise his power level
In Dragon Ball Fusions volg je voor de verandering eens niet het verhaal van de animatieserie of de manga. In plaats daarvan maak je een eigen personage aan dat de wereld van Dragon Ball op een unieke manier leert kennen. Aan het begin van het verhaal wensen jouw personage (Tekka is normaal gesproken zijn naam, maar je kunt hem Pietje Bell noemen als dat je voorkeur heeft) en zijn goede vriend Pinich, door middel van de zeven Dragon Balls en de draak Shenron, namelijk dat er een speciaal toernooi georganiseerd moet worden waar alle strijders van het universum voor eens en altijd zullen beslechten wie de sterkste strijder is.

Dat het niet simpelweg een kwestie is van je aanmelden voor een toernooi en dat daarmee het verhaal in een paar ronden voorbij is, lijkt me logisch aangezien je dan een vrij korte game hebt. Gelukkig valt er genoeg te doen in de wereld van Dragon Ball Fusions. Om te beginnen moet je dus een eigen personage aanmaken. Hierbij kun je kiezen uit een vijftal verschillende rassen (Saiyan, Earthling, Offworlder, Namekian en Alien. Elk van deze vijf rassen staat ook voor een specifieke kleur van energie die je tijdens het verhaal moet verzamelen om door barrières heen te kunnen breken en zo nieuwe gebieden te verkennen.


Uitdaging is ver te zoeken
Verspreid over elk gebied zul je tegenstanders van verschillende power levels rond zien vliegen. Elke tegenstander die je aanspreekt, zal je uitdagen tot een gevecht en hierbij zul je groepjes van maximaal vijf tegenstanders moeten bestrijden. Versla je de hele groep, dan verdien je experience en zullen je teamleden langzaam sterker worden. Elk gevecht vindt plaats in een ronde arena, waarbij het mogelijk is om je tegenstanders af en toe de ring uit te slaan en door objecten in de omgeving te lanceren. Je kunt er ook voor kiezen om je tegenstanders vanuit een bepaalde hoek aan te vallen, waardoor ze als biljartballen tegen elkaar knallen en zo extra schade oplopen. Weet je vijanden hun energiebalk tot nul te brengen terwijl je ze uit de arena lanceert, dan kun je een van hun willekeurige vaardigheden verdienen en deze na het gevecht toekennen aan een van je teamleden.

Elke tegenstander die je verslaat vertegenwoordigt ook een van de kleuren energie die je nodig hebt om nieuwe gebieden vrij te spelen. Toch is het niet simpelweg een kwestie van genoeg tegenstanders verslaan om aan een minimum eis te voldoen. Daarvoor moet je namelijk ook teamleden verzamelen die de limiet van een kleur kunnen verhogen. Daardoor heeft Dragon Ball Fusion een licht Pokémon gehalte, aangezien je constant aan het kijken bent of je ergens nieuwe teamleden kunt verdienen.

Grafisch ziet Dragon Ball Fusions er prima uit. De wereld is kleurrijk en de personages zien er goed uit. Het is een gegeven dat de wereld van Dragon Ball in games wat minimalistisch is qua vormgeving. Dat heeft dan weer als voordeel dat de framerate altijd stabiel blijft en de gevechten tactisch, maar met een zekere flow verlopen. De moeilijkheidsgraad vond ik wat onregelmatig, aangezien er geen duidelijke opbouw qua tegenstanders is. Natuurlijk zijn er wel duidelijk gevechten die als bossfights bedoeld zijn, maar tussendoor zijn er enorm veel zwakke tegenstanders die nauwelijks het bevechten waard zijn omdat ze zo weinig opleveren.


Fusion Ha-Ha-Ha
Een van de belangrijkste elementen aan Dragon Ball Fusions is dat je teamleden met elkaar kunt laten fuseren. Hierdoor ontstaan unieke combinaties die je niet eerder in de anime voorbij hebt zien komen. Denk bijvoorbeeld aan leden van de Ginyu Force die nieuwe personages worden, of Nappa en Raditz die roet in het eten gooien. Doordat alle tijdslijnen van de serie door elkaar lopen in dit spel, zul je ook personages die elkaar anders niet zouden ontmoeten met elkaar combineren. Denk aan Son Goku met zijn kleindochter Pan, Gohan met Super Saiyan Blue Vegeta of andere extreme en hilarische combinaties zoals Hercule en Majin Buu.


Voor de echte fans
Zulke grappige fanservice (want er zijn ongetwijfeld meerdere mensen die al deze combinaties al eens gedroomd hebben) is natuurlijk vermakelijk, maar de grote vraag is of dat een hele game lang leuk blijft. Het antwoord was voor mij helaas negatief. Ik heb de game nooit echt in lange sessies gespeeld, om de simpele reden dat de gameplay heel snel eentonig wordt. Als je vanaf het begin de omgeving en je aanvallen op een slimme manier inzet, dan wordt het spel al snel een herhaling van zetten. Hoewel de gameplay solide is en prima werkt, is deze ook behoorlijk oppervlakkig.

Qua geluid is de muziek wat je van een Dragon Ball game mag verwachten. Opzwepend tijdens gevechten en licht humoristisch op andere momenten. Qua content is er genoeg te doen door je personages constant te verbeteren met vaardigheden, het vrijspelen van nieuwe personages om te verzamelen en het verhaal te doorlopen. Maar zoals gezegd moet je het spel niet te lang achter elkaar spelen.

Conclusie
Dragon Ball Fusions is een vermakelijke game geworden die de wereld van Dragon Ball op een unieke manier weergeeft. De hoeveelheid personages die je kunt verzamelen en de combinaties die je kunt maken is indrukwekkend te noemen. Toch is de gameplay, ondanks de toegankelijkheid, enorm simplistisch en eentonig. Gekoppeld aan een niet aanwezige leercurve is het lastig om het spel aan te raden voor mensen die niet enorme fans zijn. En zelfs fans van de serie zullen waarschijnlijk na een tiental uren spelen wat meer diepgang willen van hun Dragon Ball games.

Deze review is geschreven door Gerard Olsder.

 

Oordeel Dragon Ball Fusions (3DS)

  • Graphics 75
  • Gameplay 80
  • Originality 70
  • Sound 70
  • Replay 70
  • Eindcijfer 73

Aantal keer bekeken: 7268 

Laagste prijzen voor Dragon Ball Fusions (3DS)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Huntingmoon
Huntingmoon ( 213   1) 19-02-2017 09:44
Het is een mooi spel kan het niet anders zeggen. Denk dat de reviewer het spel te "serieus" heeft bekeken. Het is zeker een orgineel spel binnen het dragonball genre en een typische JRPG. Het is ook echt een game voor de fans want de fusions maken het spel en de interractie met de characters... Je begint met het feit dat Goten en Goku elkaar ontmoeten terwijl Goku nog klein is vechten ze uiteindelijk naast elkaar. Levert leuke conversaties op alleen het is echt voor de fans. Ik keek al maanden uit naar deze game vanaf het eerste moment dat ik een fusion tussen beerus en whis zag in een japans blad had het me aandacht! Must buy voor fans.
avatar van Jack-O10
Jack-O10 ( 883 ) 19-02-2017 11:50
Ik zou deze game zo graag willen spelen, maar er komt al zoveel uit... Misschien toch maar bestellen , want ik zit helemaal in Dragon Ball Super nu.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 19-02-2017 11:53
simpele DBZ game is welkom. ga hel wel kopen.
avatar van Syko Ink
Syko Ink ( 151 ) 19-02-2017 13:22
Ik vind het een heel interessant concept for een dragon ball game. Ff weer iets anders dan dezelfde fight games die op de consoles verschijnen. Ik ben een groot fan dus ben erg benieuwd hoe het spel mij zal bevallen.
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 19-02-2017 13:32
Het lijkt mij een leuke titel maar had al wel verwacht dat het meh-diocore. Ga nog even wachten tot het een tientje zakt. Geen fan van het eerste uur maar speel wel zo nu een dan een DB titel voor de leuk vanwege de karakters. En Fusions lijkt daarmee vol DeviantArt te gaan.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 19-02-2017 13:39
die dbz op gba was te gek.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5254   20) 19-02-2017 17:41
Misschien lees ik eroverheen, maar lijkt me niet onbelangrijk om in een review te vermelden dat de westerse release gecensureerd is....
avatar van Huntingmoon
Huntingmoon ( 213   1) 19-02-2017 19:48
Quote:
Misschien lees ik eroverheen, maar lijkt me niet onbelangrijk om in een review te vermelden dat de westerse release gecensureerd is....
Alleen de zwaarden in het spel zijn vervangen door stokken. Geen duidelijke reden gegeven waarom helaas is censuur bij Duitsland extreem... Er is dus waarschijnlijk voor een algemene vertaling gekozen. De stemmen die je namelijk hoort zijn ook Japans dus in lokalisatie is minimaal moeite gestoken. Zo voldoet het het waarschijnlijk in alle landen aan de eisen. Aangezien dit een "chibi" achtige game is heb ik er niet zo'n last van al heb ik een hekel aan censuur. Eerlijk is eerlijk trunks zonder zwaard is geen trunks...
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 19-02-2017 20:03
Quote:
Alleen de zwaarden in het spel zijn vervangen door stokken. Geen duidelijke reden gegeven waarom helaas is censuur bij Duitsland extreem...
Ik zie het niet als een stok achter de deur om het spel nog eens op te pikken.

Hahaaa.

Maar het is wel stom. Stel je voor dat de destructo disc werd vervangen door een pannenkoek omdat die anders te scherp zou zijn.
avatar van Huntingmoon
Huntingmoon ( 213   1) 20-02-2017 10:52
Quote:
[..]

Ik zie het niet als een stok achter de deur om het spel nog eens op te pikken.

Hahaaa.

Maar het is wel stom. Stel je voor dat de destructo disc werd vervangen door een pannenkoek omdat die anders te scherp zou zijn.

Dat is juist het bizarre van de censor... Niemand kan het uitleggen. Want vegito's aanval wat een zwaard van ki is kan wel weer (zelfde als jou verhaal mbt tot Kienzan) . Ach we moeten blij zijn dat we deze game hebben gekregen en niet zoals het met de gundam games gaat Japan ONLY....
avatar van Lemmiwinks
Lemmiwinks ( 162 ) 23-02-2017 12:26
Als die nog eens onder de €20 komt is het wel weer leuk om op te pakken. Op de GBA heb ik mij toen enorm vermaakt met de wat meer ouderwetse dragonball RPG