Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition (PS4)
90 100 1

Review Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition (PS4)

Ik hoor jullie al denken “Huh nog een Dragon Quest XI? Daar zag ik vorig jaar en het jaar daarvoor toch ook al een review van?”. Nou jullie hebben helemaal gelijk. Want 2020 is het jaar waar deze JRPG van Square Enix – Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age (DQXI) – voor de vierde keer op rij uit is gekomen. Oké dit is niet helemaal eerlijk, want in 2017 kwam de game alleen in Japan uit, voor de Nintendo 3DS en de PlayStation 4. Vervolgens kwam hij in 2018 wereldwijd uit voor de PlayStation 4 en de PC. In 2019 kwam de Definitive Edition uit op de Nintendo Switch en nu in 2020 komt deze zelfde Definitive Edition ook uit op de PlayStation 4, Xbox One en PC. En wij van Budgetgaming zijn nu voor de derde keer met deze titel aan de slag gegaan.


De Definitive Edition van de Switch was een port van de PlayStation 4 versie, met veel extra’s en wat toevoegingen van de Nintendo 3DS. En deze nieuwe DQXI S – Definitive Edition is een één op één port van de Switch versie. Nu hoor ik jullie weer denken “Een port van de Switch? Ziet dat er wel uit?”. En “Moet ik hier wéér al mijn zuurverdiende geld aan uitgeven?”. Lees snel verder waar ik antwoord geef op al jullie vragen!

S van extra’s
Het grootste verschil tussen de oudere versie en de S Definitive Edition is dat je in de nieuwe versie de game ook geheel in 2D 16-bit grafische stijl kan spelen. Hierdoor kun je sneller door de game heen omdat je de cutscenes overslaat. Je kan tijdens het spelen makkelijk wisselen tussen de normale 3D stijl en deze 2D stijl, zodat je kunt proberen wat je het fijnst vindt. Of voor de afwisseling. Daarnaast heeft het geluid een grote aanpassing gehad. Van veel muziekjes is nu de orkestversie gebruikt, in plaats van de elektronische MIDI versie. Ook zijn er extra zijmissies in de S variant verwerkt, bijvoorbeeld het vinden van Tockles. Deze geven je een pastword. In Tickington kun je met deze pastwords duiken in een oudere Dragon Quest wereld.


Daarnaast zijn er wat kwaliteitsaanpassingen gedaan, zo kun je de punten die je in je vaardigheden stopt resetten en kun je de snelheid van de gevechten aanpassen. Jammer genoeg is het niet mogelijk om je voortgang van de vorige naar deze versie mee te nemen door middel van DLC. Je zou dus weer helemaal opnieuw moeten beginnen met spelen.

Dubbel driedubbel
Maar is deze game wel voor jou weggelegd als je de eerste versie al op de PlayStation 4 hebt gespeeld? Nu wordt DQXI gezien als één van de beste Dragon Quest games ooit. Dus als jij deze mening deelt, het verhaal opnieuw wilt beleven, maar dan in een nieuw jasje; dan is deze game zeker de moeite waard. Als je de Switch versie al hebt gespeeld vorig jaar dan hoef je deze niet op te pakken, want het is namelijk precies dezelfde versie. Mocht je helemaal nieuw zijn met Dragon Quest dan is dit een hele goede instapgame. Je mist niks belangrijks voor het verhaal, maar krijgt wel de complete ervaring mee. En dat kan zowel in 3D als in 2D!Held-haftig
Het verhaal gaat als volgt: je groeit op als normale jongen in het dorpje Cobblestone. Tijdens je ritueel om volwassen te worden kom je er achter dat je over speciale krachten beschikt. De tekening op je hand licht op en je komt erachter dat je de Luminary bent. Je bent de held van het licht om de duisternis te verdrijven, de “Dark One”. Je wordt de grote wereld van Erdrea ingestuurd en zo begint je avontuur. Elk gebied heeft weer zijn eigen verhaal en eigen problemen, denk bijvoorbeeld aan een stad die bevroren is. Doordat elke regio zo op zichzelf staat, zorgt het ervoor dat deze game behapbaar is. Want wat is het een grote game. Je bent kunt hier makkelijk 100 uur in zoet zijn. En net wanneer je denkt dat je klaar bent met de game, zou ik toch nog maar even doorspelen om het  complete verhaal te ervaren. Want hoewel het allemaal redelijk cliché begint, kom je er toch achter dat er genoeg plot-twists zijn!Onderweg kom je steeds meer personages tegen die met je meegaan op avontuur. Deze personages hebben allen een unieke persoonlijkheid en deze wordt goed uitgediept in hun eigen verhaallijn. Gelukkig maar, want je eigen personage, Hero, heeft wat minder persoonlijkheid. Je bent zelf namelijk een stil karakter, denk aan Link uit The Legend of Zelda. Wat ik wel jammer vind is dat de Hero niet vrouwelijk kan zijn. Ik word dus aangesproken als “Lisa, hij die…”. Sommige eerdere Dragon Quest titels lieten de spelers wel kiezen tussen een mannelijk of vrouwelijk karakter. Met nog steeds en stille Hero zou dit mijns inziens makkelijk te implementeren moeten zijn. Gemiste kans als je het mij vraagt.

Op-Pepper
Je komt onderweg veel monsters tegen die je kan verslaan. Waarbij ik vooral de nadruk leg op “kan”, want je kunt er ook gewoon omheen lopen. Zo vlieg je wel door de wereld heen, maar zo bouw je geen ervaring op en kunnen de baasgevechten nogal lastig worden. Als je in 2D speelt kom je wel willekeurige vijandige ontmoetingen tegen met monsters, dus hier kun je de gevechten niet overslaan. De gevechten zijn traditioneel, wat betekent dat het turn based is. Dit kan erg traag zijn, waardoor er ook een optie is om de AI voor je te laten vechten. Tegen makkelijke monsters kan dit nog wel, maar zodra het wat moeilijker begint te worden moet je toch wel echt zelf het roer overnemen. Daar moet je toch wel wat strategie voor gebruiken.Eén bepaalde strategie is slim gebruik maken van Pep Powers. Jij en al je teamgenoten kunnen een op-Pepper krijgen en hierdoor kunnen ze een sterkere aanval doen. Hoe meer teamgenoten, hoe sterker de aanval. Je krijgt deze Pep Power via verschillende manieren, soms is het willekeurig, soms als je een aantal keer schade hebt gedaan óf hebt ontvangen. Door ze op het juiste moment te gebruiken voeg je een extra dimensie toe aan je gevechten.

Andere elementen
DQXI biedt gelukkig meer dan alleen maar gevechten. Want naast de monsters zijn er ook veel zijmissies die je kunt doen. De missies zijn leuk opgezet en er is meer interactie met de NPC’s. Denk aan missies als op zoek gaan naar spullen of andere klusjes voor ze opknappen. Hiervoor kun je waardevolle spullen krijgen. En het is natuurlijk een leuke afwisseling tussen het vechten door.Je kunt nieuwe wapens maken door middel van een minigame. Hoe beter je het doet, hoe beter je wapen wordt. Daarnaast zijn er ook nog veel verschillende kledingstukken die je aan jezelf en je teamgenoten kunt geven. De verschillende personages hebben ook verschillende beroepen. Je kunt deze zelf niet kiezen, want hun persoonlijkheid – en daarmee hun beroep – staat al vast. Maar binnen deze beroepen is er nog wel wat ruimte voor specialisatie.

Port van Port van Port
Hoe ziet deze port van de Switch versie er nu uit dan? Eigenlijk ziet deze versie er gewoon hartstikke goed uit. Als je deze versie naast de game uit 2018 houdt, dan zie je misschien wat verschil. Dat deze port misschien iets minder mooi is. Maar even eerlijk, wie doet dat nu? Behalve natuurlijk om een YouTube vergelijkingsfilmpje te maken. Deze versie ziet er gewoon prachtig uit, met zijn prachtige vrolijke kleuren en een uitgesproken stijl.Ik had het al even over de muziek, maar die past nu ook helemaal bij de game! Het orkest klinkt als muziek in je oren (goh! – red.), in plaats van de oude achterhaalde MIDI deuntjes. De stemmen zijn erg leuk ingesproken, de acteurs hebben hier goed hun best op gedaan. Je kunt zelfs kiezen voor de Japanse stemmen. Daarbij zijn de teksten die de karakters zeggen ook erg leuk, ze maken bijvoorbeeld vaak woordspelingen, of praten alleen maar in rijm!

Conclusie
Zoals ik eerder al heb beschreven is deze game niet voor iedereen weggelegd. Heb je net de Switch versie uitgespeeld, dan hoef je niet naar deze titel om te kijken, aangezien hij precies hetzelfde is. Heb je de versie uit 2018 gespeeld en vond je dit zo geweldig dat je weer terug wilt keren naar Erdrea, maar dan met betere muziek en de mogelijkheid om het hele verhaal nogmaals te volgen maar dan vanaf een ander – 2D – perspectief? Heel specifiek, ik weet het. Maar dan is dit zeker een goede titel voor jou.

Ben je iemand die nog nooit een Dragon Quest titel hebt gespeeld en wel nieuwsgierig bent? Dan zou ik zeker voor deze versie gaan. Dit is een hele instapvriendelijke titel, waarbij je geen eerdere Dragon Quest titels gespeeld hoeft te hebben. En door velen ook nog eens benoemd tot beste Dragon Quest titel die er is! Als je de gevechten wat te langdradig vindt worden zet je gewoon de AI aan en doet hij dat automatisch voor je. Maakt het grinden ook wat makkelijker, mocht je daar tegenop zien. Aangezien DQXI natuurlijk wel een JRPG is. Maar ook dan kun je je alsnog makkelijk 100 uur vermaken in de kleurrijke, veelzijdige, grappige wereld van Erdrea. En zeker voor de prijs van deze nieuwe PlayStation 4 versie – €37 op het moment van schrijven – haal je ontzettend veel plezier in huis voor je geld.

 Deze review is geschreven door Lisa Halman.

 

Aantal keer bekeken: 6485 

Laagste 3 prijzen voor Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age - Definitive Edition (PS4)

22.99 30.00 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  22.99€ 0.00   € 22.99
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 3.49   € 25.49
Blokker.nl n.b.
 
€  30.00€ 0.00   € 30.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Ice-T
Ice-T ( 1680 ) 17-12-2020 00:18
Heb dq xi helemaal kapot gespeeld toen hij op de ps4 kwam. Flink gegrind voor de platinum. Deze versie voegt voor mij persoonlijk te weinig toe om nogmaals te spelen, grootste pluspunt is voor mij toch de verbeterde muziek. De rest is veel gemakken die ik nooit echt heb gemist, maar als je meer dan 100 uur erin hebt zitten heb je alles wel gezien en gedaan en ga ik deze niet nogmaals platinum halen

Goede review en terecht cijfer, blijft een van de leukere jrpgs die ik heb gespeeld afgelopen jaren maar kan nog steeds niet tegen mijn nostalgische gevoelens van dq viii op.
avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 284 ) 17-12-2020 01:30
Het is aan de ene kant super tof dat ze het ook op andere platformen hebben uitgebracht. Aan de andere kant is het weer spijtig dat dit letterlijk een switch port is (dus een flinke downgrade in o.a. visuals). De game ziet er toch wel echt een stuk slechter uit.
avatar van Baris
Baris ( 1386   4) 17-12-2020 01:35
De visuals zijn om sommige plekken echt mooi en op andere momenten duidelijk low res, beetje jammer, maar bij een spel gaat het uiteraard om de gameplay. En juist daar viel bij mij persoonlijk het spel flink tegen.

Ik heb het gespeeld tot het normale einde niet het super geheime echte echte einde, maar de laatste paar uur heb ik gewoon cutscenes lopen skippen. Vind het maar een "Vanilla" JRPG met veel backtracking en loop van A naar B en nu weer terug missies. Had er wat meer van verwacht en ik heb tientallen JRPG's onder me riem.

Vond de zero punctuation review wel een goede omschrijving van het spel. "veilig en neutraal".
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 414 ) 17-12-2020 01:57
Als RPG liefhebber uit de gouden Super Nintendo tijden dacht ik hier goud in handen te hebben, zeker gezien de goede reviews. Nou... Ik heb mijzelf moeten dwingen deze ontzettend saaie game uit te spelen. Continu hetzelfde doen, vele plekken weer volledig opnieuw doorlopen nadat je daar al tig keer eerder bent geweest. Alsof ze de game moesten vullen met de grootst mogelijke onzin om maar meer game tijd van de speler te pakken. Typisch voorbeeld van misbruik kwantiteit vs kwaliteit.

Oh, en de muziek?... Ja, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vreselijke midi uit de 2018 release, maar waar zijn die tijden gebleven dat elke dorp of stad waar je komt een eigen muziekje heeft? Bereid je voor om continu dezelfde ellende te horen tot je erbij neervalt. Good luck! Voor mij geen Dragon Quest meer.
avatar van Haohmaru
Haohmaru ( 89 ) 17-12-2020 04:51
Quote:
Als RPG liefhebber uit de gouden Super Nintendo tijden dacht ik hier goud in handen te hebben, zeker gezien de goede reviews. Nou... Ik heb mijzelf moeten dwingen deze ontzettend saaie game uit te spelen. Continu hetzelfde doen, vele plekken weer volledig opnieuw doorlopen nadat je daar al tig keer eerder bent geweest. Alsof ze de game moesten vullen met de grootst mogelijke onzin om maar meer game tijd van de speler te pakken. Typisch voorbeeld van misbruik kwantiteit vs kwaliteit.

Oh, en de muziek?... Ja, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de vreselijke midi uit de 2018 release, maar waar zijn die tijden gebleven dat elke dorp of stad waar je komt een eigen muziekje heeft? Bereid je voor om continu dezelfde ellende te horen tot je erbij neervalt. Good luck! Voor mij geen Dragon Quest meer.
Welkom bij DQ.
Soms helpt het wel om reviews te lezen/kijken.
Maar ik voel met je mee.
Het is inderdaad wel een tijd terug dat ik voor het laatst een RPG gespeeld van de caliber die jij bedoelt.
Verschillende muziek in steden/plaatsen.
Dat je daadwerkelijk dingen moet zoeken en uitpuzzelen om verder te komen in het verhaal.
Ik vraag me af of er überhaupt nog jrpgs staan gepland voor de ps5.
FFxvi kan je onderhand geen jrpg meer noemen.
En Tales of Arise lijkt ook erg gericht te zijn op de westerse markt.
Grandblue fantasy relink ziet er wel aardig uit. Maar of we daarop kunnen bouwen na het switchen van developers.
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 796 ) 17-12-2020 06:10
Heb deze op de switch gespeeld maar de pacing was mij veel te langzaam. Wel leuke game en sfeer, maar op de ps4 kan je nog eens doorgaan voor trophies op de switch is er geen eer te behalen behalve een beetje fun. Je kan hem altijd kopen en testen. Wanneer het niet bevalt kan jij zo weer op MP.
avatar van Baris
Baris ( 1386   4) 17-12-2020 07:30
Quote:
Heb deze op de switch gespeeld maar de pacing was mij veel te langzaam. Wel leuke game en sfeer, maar op de ps4 kan je nog eens doorgaan voor trophies op de switch is er geen eer te behalen behalve een beetje fun. Je kan hem altijd kopen en testen. Wanneer het niet bevalt kan jij zo weer op MP.

Hij zit nu ook in gamepass PC/XBOX voor hen die hen willen testen.
avatar van Morda
Morda ( 14980   22) 17-12-2020 07:37
Ik heb me met de PS4 versie kostelijk vermaakt. Ik hou wel van langzamere games Switch versie ook in mijn collectie en die gaat echt nog wel een keer gespeeld worden. Nu al zin in
avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 3171   21) 17-12-2020 08:20
Heb het spel tijd terug al geïnstalleerd, staat namelijk direct op game pass. Nu alleen nog aan beginnen...
avatar van Ivo001
Ivo001 ( 5577   17) 17-12-2020 10:13
Afgelopen jaar deze game gespeeld. (normale ps4 versie) Was mijn eerste DQ game.Heb er heel erg van genoten. Ongeveer 140 uur in gestopt, en toen had ik de story uit en 59/60 side missions. Alleen toen ik zag wat ik nog moest grinden voor platinum ben ik er maar mee gestopt.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 17-12-2020 11:00
Huh nog een* Dragon Quest XI?
avatar van Asharon
Asharon ( 929 ) 17-12-2020 12:03
De gewone versie op de PS4 platinum gespeeld. Geweldig spel terwijl ik geen fan ben van JRPG's.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 17-12-2020 12:49
Ik vraag me af of deze versie geen day one patch heeft. Originele versie op PS4 had geen patches, maar voor de Switchversie hadden ze drie patches nodig door slechte QA.
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 642 ) 17-12-2020 16:31
Heb de Swtich versie van S hier nog steeds liggen. Heb het origineel op de PS4 helemaal uitgespeeld tijdens release. Echt een top game, maar kan niet tippen aan deel 7!
avatar van Lisa
Lisa ( 1958 ) 17-12-2020 17:06
Rol: Reviewer
Quote:
Huh nog een* Dragon Quest XI?

Goed gespot, aangepast!
avatar van GJ
GJ ( 6037   7) 17-12-2020 20:51
Rol: Forum Moderator
Ik heb de Switch versie nog liggen en nog geen tijd gehad om die aan te breken, maar zou je deze PS4-versie aanraden boven de Switch-versie? Qua content is het spel natuurlijk hetzelfde, maar hoe zit dat bijvoorbeeld met de resolutie en framerate?
avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 3171   21) 17-12-2020 21:28
Vanmiddag maar eens opgestart, voor ik het weer vergeet.
De stijl vind ik erg tof, getekend, maar sommige dingen realistisch en zeer gedetailleerd. Muziek en soundeffecten ook weer top en echte fanservice (als je glas altijd half leeg is kun je zeggen lui, want niet nieuw).
Maar de ogen vind ik niet echt geslaagd, met mensen en zelfs een hond die scheel kijkt. Wel allang blij dat je snel van die hond af bent. Een hond die bij je hoort is voor mij altijd -1.
Door de opzet van het spel merk je wel dat het enigszins gedateerd is of is uitgebracht voor minder krachtige hardware, met allemaal kleine mapjes ipv 1 grote en laden voor je bijv een grot binnen gaat.
Naja een slijm is altijd +1.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 18-12-2020 11:07
Quote:
Ik heb de Switch versie nog liggen en nog geen tijd gehad om die aan te breken, maar zou je deze PS4-versie aanraden boven de Switch-versie? Qua content is het spel natuurlijk hetzelfde, maar hoe zit dat bijvoorbeeld met de resolutie en framerate?
Deze PS4-versie is een rechtstreekse port van de Switchversie, dus naast content is resolutie en framerate ook hetzelfde.
avatar van GJ
GJ ( 6037   7) 18-12-2020 22:11
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

Deze PS4-versie is een rechtstreekse port van de Switchversie, dus naast content is resolutie en framerate ook hetzelfde.
Ik had het voor de zekerheid even opgezocht gisteren, en waar de Switch-versie een framerate van 30 fps heeft en een resolutie die schommelt tussen de 720p en 900p draait de PS4 (Pro) versie op 60 fps met een 1350p resolutie (4K met checkerboarding/1080p op base PS4). Wat je zegt klopt dus niet, maar toch bedankt .
avatar van Lisa
Lisa ( 1958 ) 19-12-2020 00:21
Rol: Reviewer
Quote:
Ik heb de Switch versie nog liggen en nog geen tijd gehad om die aan te breken, maar zou je deze PS4-versie aanraden boven de Switch-versie? Qua content is het spel natuurlijk hetzelfde, maar hoe zit dat bijvoorbeeld met de resolutie en framerate?

Als je hem nog op de Switch hebt zou ik hem gewoon daarop spelen, wel zo budget
avatar van GJ
GJ ( 6037   7) 19-12-2020 01:16
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]


Als je hem nog op de Switch hebt zou ik hem gewoon daarop spelen, wel zo budget
Haha ja, zo dacht ik er uiteindelijk ook over. 60 fps zou wel fijn zijn, maar het is een turn-based RPG, dus 30 maakt dan niet zoveel uit. Heb 'm vandaag geïnstalleerd!
avatar van Huntingmoon
Huntingmoon ( 213   1) 22-12-2020 22:57
Quote:
De visuals zijn om sommige plekken echt mooi en op andere momenten duidelijk low res, beetje jammer, maar bij een spel gaat het uiteraard om de gameplay. En juist daar viel bij mij persoonlijk het spel flink tegen.

Ik heb het gespeeld tot het normale einde niet het super geheime echte echte einde, maar de laatste paar uur heb ik gewoon cutscenes lopen skippen. Vind het maar een "Vanilla" JRPG met veel backtracking en loop van A naar B en nu weer terug missies. Had er wat meer van verwacht en ik heb tientallen JRPG's onder me riem.

Vond de zero punctuation review wel een goede omschrijving van het spel. "veilig en neutraal".

Tip voor mensen zoals dit, nooit meer Dragon Quest spelen. DQ blijft juist trouw aan "vanilla" zoals je zegt. Voor spelers die willen zoals het eerst was en niet alles overnemen van deze tijd.