Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Duke Nukem Forever (Xbox360)
55 100 1

Review Duke Nukem Forever (Xbox360)

Het was 1999 en Duke Nukem Forever werd aangekondigd op de E3 in L.A. Een logische aankondiging na het succes van voorloper Duke Nukem 3D. Dat de game nu, 12 jaar later, uit zou komen, had op dat moment niemand kunnen verwachten. Zouden de hoge verwachtingen van toen vandaag de dag alsnog waargemaakt kunnen worden? Want  er is maar één iemand als Duke Nukem. Hail to the King baby!!

Wennen
Wanneer je Duke Nukem Forever (DNF) voor het eerst opstart weet je niet wat je ziet. Nou zijn goede graphics geen absolute voorwaarde voor een goede game, maar DNF maakt het wel erg lastig om niet achterover te vallen van schrik. Het is misschien te begrijpen dat de leveldesigns na 14 jaren productie gedateerd voelen, maar dat ook de graphics jaren achterlopen is een stuk lastiger te verkroppen. Het was alsof ik een launchtitel van de Xbox 360 aan het spelen was en ik kon er maar moeilijk aan wennen.
Waarschijnlijk beseft de ontwikkelaar zich dit ook en proberen ze dit te compenseren door het gebruik van veel zelfspot, lompe humor en seksueel getinte elementen.


Nostalgie

Het duurde uiteindelijk een paar levels totdat ik me over deze matige graphics kon heenzetten. De lompe humor wist steeds vaker een glimlach tevoorschijn te toveren en ook de simpele shooter-actie begon ik langzaamaan te waarderen. En net als vroeger passen ook nu de foute one-liners van de Duke goed bij zijn personage. Je weet dat je eigenlijk een matige shooter speelt, die er ook nog eens niet goed uitziet maar het nostalgische gevoel en de typische humor wisten dat gevoel bij mij redelijk weg te nemen. Dat DNF spot met zijn eigen ontwikkelingsduur en overdadige testosterongehalte past daarom ook precies in dit plaatje, maar of dit goede gevoel voor gamers zonder deze achtergrond ook aanwezig is, waag ik te betwijfelen. 

Simpel
Het flinterdunne verhaal van DNF begint bij Duke Nukem zelf, die door de gebeurtenissen in het vorige deel de heldenstatus heeft bereikt. Met de Holsom twins als minnaressen, geld als water en een eigen museum en fastfoodketen lijkt er niets mis te kunnen gaan voor de Duke, totdat de Aliens terugkeren om wraak te nemen. Wederom is het aan jou om de aarde van dit buitenaardse gespuis te verlossen.

Dat dit verhaal slechts een nietszeggende achtergrond is voor ouderwets knallen zal je waarschijnlijk niets verbazen. De standaard first-person-shooter-gameplay wordt soms afgewisseld met puzzels Ook zal je nu en dan plaatsnemen achter een grote gun om vliegende vijanden naar beneden te halen. Ook het rijden in een bestuurbaar autootje bestuurd door een gekrompen mini-versie van jezelf of het rijden in een monstertruck zorgen voor de nodige afwisseling. Duke Nukem Forever blijft desondanks vooral een rechttoe rechtaan knalfestijn waar je overigens wel even (15-20 uur) mee zoet bent.

Minpunten
Zoals gezegd is het grootste minpunt van de game het feit dat het zo enorm gedateerd aanvoelt. Naast de matige leveldesigns en de graphics vallen er echter nog meer zaken negatief op. Zo zou je van een game die zo lang in ontwikkeling is geweest toch wel wat meer creativiteit mogen verwachten. Het schieten en puzzelen bleek erg repetitief. Hiernaast is het moeilijk te bevatten dat elk level een laadtijd nodig heeft van zeker een halve minuut, die ook elke keer dat je doodgaat opnieuw geladen moet worden. Ook de multiplayer is een stap terug op online shooter-gebied. Je kunt met acht man tegelijk spelen, maar ook hier wordt de game geplaagd door eerdergnoemde grafische en gameplaytechnische tekortkomingen. Ik kan me niet voorstellen dat je hier lang plezier van zal hebben.


Waar voor je geld

Is Duke Nukem Forever na al die jaren een totale mislukking geworden? Aan de ene kant kan ik alleen maar concluderen dat de game op vele fronten tekort schiet en gek genoeg afgeraffeld overkomt. Eigenlijk moet DNF het alleen van de foute humor, het seksisme en het testosteron van de Duke hebben.
Aan de andere kant  zijn het precies deze factoren die ervoor zorgen dat ik deze game geen onvoldoende kan geven. Heb je nog nooit een Duke game gespeeld, trek dan een punt van de score af, omdat alle nostalgische elementen totaal aan je voorbij zullen gaan.

Ben je  echter net als ik stiekem altijd een beetje fan gebleven van Duke Nukem, dan is het zeker geen zonde om nog even te wachten en DNF over een tijdje uit de budgetbak te vissen. Cause there can only be one King baby!!!


Deze review is geschreven door Frido van der Wal
 

 
 

 

Oordeel Duke Nukem Forever (Xbox360)

  • Graphics 45
  • Gameplay 55
  • Originality 60
  • Sound 60
  • Replay 50
  • Eindcijfer 55

Aantal keer bekeken: 9379 

Laagste 3 prijzen voor Duke Nukem Forever (Xbox360)

15.49 22.40 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  12.00€ 3.49   € 15.49
Bol.com Partner 8.5
€  18.00€ 0.00   € 18.00
Lamar Games 10
€  18.95€ 3.45   € 22.40

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Doomsdayman
Doomsdayman ( 2502 ) 03-07-2011 10:16
Koop alleen deze game als je echt fan bent van Duke Nukem, anders is de gewoon een Epic fail van Gearbox en 3d realms. Multiplayer vindt ik echt old school, ik vindt het leuk (1 map maar gespeeld "Duke Burger") omdat er geen kill streaks of wat dan ook het is gewoon jij map en lekker old school killen.
avatar van Sp4re
Sp4re ( 372 ) 03-07-2011 16:29
Totaal niet eens met de review. Maar het is uiteraard een mening.

De graphics hadden wat mij betreft -minimaal- een 6,5 mogen hebben, gameplay vind ik eerder een 7,5 want is stukken beter dan COD deeltje 35. En ik heb de game 2x uitgespeeld en daarna nog wat cleanup gedaan voor de trophies, geen seconde me verveelt dus replay is voor mij eerder een 6,5-7.

En de laatste alinea is al helemaal om te treuren, juist als fan zou je hem nu al moeten kopen. En een gewone gamer kan zich er straks uit de budgetbak ook nog prima mee vermaken.

Edit: Mijn bovenstaande gegeven scores zijn niet als fan-zijnde (wat ik wel ben), dan zouden ze zelfs nog een half tot heel punt hoger kunnen uitkomen.
avatar van LittleBigMan
LittleBigMan ( 748 ) 03-07-2011 19:56
Wat een matige review, zeg. Er wordt weinig tot niks gezegd over de gameplay (Duke's Ego Points, bijvoorbeeld, heeft onze Frido geheel links laten liggen) en waarom toch een 55, als je het spel technisch gezien slecht vindt maar ook wel weer grappig omdat je een oude fan bent? Ik volg het niet helemaal.

Fant doet dit een stuk beter.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 03-07-2011 20:16
Rol: BG Redacteur
Tsja mensen...het is voor mij puur een gevoelskwestie. Aan de ene kant kan Gearbox software het echt niet maken om zo'n matige game uit te brengen (graphics en gameplay komen veel tekort). Maar aan de andere kant helpt voor mij het nostalgische gevoel, de lompe humor en de zelfspot van de ontwikkelaar de game aan een voldoende.
Wanneer je de game objectief bekijkt en vergelijkt met andere shooters van dit moment vind ik dat je de game zeker een onvoldoende moeten geven. Maar je bent nooit volledig objectief...ik heb best lol gehad met de game juist door de bovengenoemde elementen. Vandaar een 5,5.
Trouwens die Ego points vind ik een behoorlijk nutteloos element, behalve dat het je schield/health balk voegt het weinig toe. Draait de gameplay daar nou om?
Maar ja LittleBig Man... je hebt misschien gelijk dat ik het had moeten noemen

En om te reageren op Sp4re: Als grote fan koop je de game natuurlijk, maar de meeste gamers die net als ik ooit van Duke Nukem 3D hebben genoten raad ik toch aan te wachten. Om nu 55 euro te betalen voor DNF is echt te veel.

En bedenk mensen: In een review komt altijd de mening van de reviewer door. Maar mochten jullie het er niet mee eens zijn, dan is dat natuurlijk jullie goed recht! Discussies mogen ook gevoerd worden!
avatar van Fant
Fant ( 12238   2) 06-07-2011 01:46
Quote:
Fant doet dit een stuk beter.
Heyhey, niet mij erbij betrekken Frido is een prima reviewer, en een cijfer hoeft niet altijd beredeneerbaar te zijn. Ik geef mijn cijfers altijd op gevoel. Een slecht spel kan zo makkelijk een 6 krijgen, gewoon omdat het vermakelijk is of een bepaald gevoel opwekt wat niet echt omschreven kan worden.

Ik heb hem ook een aantal uurtjes gespeeld. Ik ben compleet geen fan van Duke Nukem, vind de humor niks en zou deze game in een zeer goede bui nog maximaal een 4 op kunnen plakken.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 07-07-2011 09:23
Rol: BG Redacteur
Thx Fant! dan klopt mijn conclusie bij Jou redelijk..puntje van mijn cijfer eraf zou een 4,5 geven. Jammer dat je dit jaar niet naar GamesCom gaat Fant!
avatar van _Casper_
_Casper_ ( 499 ) 13-07-2011 23:06
echt telaag deze game is een dikke 7.5 waard!
avatar van J-Kwon
J-Kwon ( 419 ) 13-07-2011 23:11
De demo voelde eigenlijk ook aan als een 10 jaar oude game. Wel leuke one-liners, maar veel te saai tussendoor. Had juist graag gezien dat ze veel meer old skool waren gebleven en het maar 2 wapens kunnen oppakken en health regenerate systeem er allemaal uit hadden gelaten.
avatar van Tomax99
Tomax99 ( 103 ) 14-07-2011 09:26
(Deze reactie is alleen gebaseerd op de demo, reviews en trailers waar ik mijn eigen conclusie heb getrokken)
Als Duke nukem 3d fan kan ik alleen maar zeggen dat dit in de verre verte niet zijn beloofte waar kan maken. Alles voelt oud en versleten aan. Na het spelen van de demo (waar ik alleen de boss fight in het stadium meteen aan het begin leuk vond) wist ik slechts 1 ding: Dit spel komt er zelfs als budget titel NIET IN! Dikke 4... De legende van het geniale spel dat nooit uit zou komen had de duke maar eer aan gedaan.

>>>> LET DOWN OF THE YEAR AWARD <<<<
avatar van MJB
MJB ( 4353   4) 16-07-2011 22:33
Als ware Duke-fan from the old days voelt dit gewoon lekker als retro aan .... huidige gamers (inclusief mezelf) zijn verwend aan HD beeld ipv het spel genot. Duke geeft je een bepaald spel genot. Ik heb hem net voor € 16 euro gehaald. En vanuit de demo is het voor mij lekker zo.

Hoevee games zijn er niet die er gelikt uitzien maar qua spel exact hetzelfde zijn als Duke Nukem ... een shooter. Als voorbeeld neem ik Crysis 2, ziet er gelikt uit, maar na 1 dag had ik zo iets van weg verhaal .... en alle nutteloze gadgets (beeldjes / auto sleutels / dogtags) sparen en schiet je maar naar het einde.

Iedereen zijn respect maar als early geeft mij dit een lekker retro gevoel.

*** Ze hadden hem wel voor een zachtere prijs en misschien als DL-game mogen aanbieden ****
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7263   2) 19-07-2011 00:48
Rol: Forum Moderator
Quote:
echt telaag deze game is een dikke 7.5 waard!

Dan vraag ik me af als je de game wel gespeeld heb. De laadtijden van dit spel kan anno 2011 echt niet meer. Heb vandaag de platinum gehaald. Wat heb ik veel tijd verloren aan wachten zeg.

En @ hierboven. Een zachtere prijs zeker. Maar als DL game niet. Hoe kan je anders die prachtige Ball's of Steel edition bemachtigen!? :p

Anyway, ben zeker een Duke fan. Maar helaas moet ook ik zeggen dat ik het net een 6je zou kunnen geven.