Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Endless Ocean: Luminous (Switch)
60 100 1

Review Endless Ocean: Luminous (Switch)

Rondzwemmen in de zee terwijl je constant nieuwe vissoorten scant en een mysterieus probleem onder water moet zien te ontrafelen? Schatzoeken op de zeebodem en gaandeweg een flink scala aan collectibles verzamelen? Dat klinkt als een leuke manier om de tijd te doden. Maar weet Endless Ocean Luminous het gevoel van een heerlijke onderwatervakantie op te wekken of zit er een naar luchtje aan deze game? Dat zocht ik voor je uit.In de Veiled Sea moet je als onervaren duiker erachter zien te komen waarom het leven onder water aan het afsterven is. Dat doe je door het verhaal van Endless Ocean te doorlopen en verschillende hoofdstukken te voltooien. Voordat je het verhaal kunt voltooien zul je echter geregeld aan een criterium moeten voldoen, zodat je een nieuw hoofdstuk kunt starten. Dat houdt in dat je een bepaald aantal wezens gescand moet hebben voordat het volgende hoofdstuk vrijgespeeld wordt.

1-30 spelers
Je kunt nieuwe wezens scannen tijdens een solo duik of een gedeelde duik met tot dertig andere spelers. Je wordt daarbij op een willekeurige positie op de kaart gedropt, waarna je de omgeving langzaam uitkamt via een raster op de kaart. Elke duik heeft een unieke code die je kunt delen met andere spelers, zodat ze bij je map aan kunnen sluiten om samen de wereld te verkennen. Deze willekeurig gegenereerde codes en bijbehorende map bevatten een selectie van de 500 verschillende soorten dieren die je kunt scannen. Een indicator op je uitrusting geeft daarnaast aan wanneer je richting een verborgen schat zwemt. Met elke nieuwe solo duik verandert het aanbod van de wezens en schatten die je kunt verzamelen, wat elke speelsessie dus redelijk fris laat aanvoelen.


Kies je kleurtjes
Met het scannen van nieuwe soorten en het verzamelen van voorwerpen verdien je naast nieuwe inzichten en informatie ook muntjes. Die kun je gebruiken om nieuwe kleurpatronen voor je duikpak te kopen. Daarnaast zijn er stickers te koop om op je uitrusting te plakken en zijn er nieuwe emotes aan te schaffen. Die laatste gebruik je om bijvoorbeeld andere spelers te begroeten of door ze aan je ontdekkingen te koppelen op de kaart. Zo kun je zelf dingen makkelijker terugvinden en andere spelers op geheimen of verborgen voorwerpen wijzen.

Bij de start van het verhaal van Endless Ocean vindt jouw personage een zogenaamd Mystery Board in het zand. Dit Mystery Board is een overzicht van maar liefst 99 ontdekkingen die je kunt voltooien tijdens het verkennen van de Veiled Sea. Van het verzamelen van zeldzame munten tot het scannen van een uniek mythisch wezen. Deze uitdagingen zul je spelenderwijs moeten ontdekken en voltooien.


Vlees noch Vis
Op het technische vlak ziet Endless Ocean er op sommige momenten best goed uit. De omgevingen zijn bezaaid met koraalriffen, grotten om te verkennen en hier en daar tref je een gezonken schip aan. En de game draait op een heerlijk constante framerate. Toch heeft Endless Ocean naar mijn mening niets te bieden voor mensen die op zoek zijn naar enige vorm van uitdaging of spanning. Hoewel het langzaam rondzwemmen een zeer ontspannen ervaring is, zul je tijdens het spelen al snel merken dat er, naast foto’s nemen en diersoorten scannen, bijzonder weinig te doen is. Hoewel er meer dan vijfhonderd verschillende soorten vissen te scannen zijn en een soortgelijk aantal schatten om op te duiken, gaat de gameplay vrij snel vervelen. Daarnaast zou de multiplayer misschien meer tot zijn recht komen wanneer het te verkennen gebied groter was en de communicatie niet grotendeels van emotes afhankelijk zou zijn.

Maar helaas zul je tijdens het spelen van Endless Ocean al snel merken dat de herhaling en de bijbehorende verveling snel toe kan slaan. Daarnaast vind ik de hoeveelheid scans die je uit moet voeren voordat je naar een volgend hoofdstuk van het verhaal kunt gaan behoorlijk belemmerend. De herspeelbaarheid van een game als Endless Ocean zou flink verbeterd kunnen worden wanneer er meer beperkingen aan de uitrusting zouden zitten die je met verdiend geld zou kunnen verbeteren. Maar helaas heeft Endless Ocean een duidelijk merkbaar gebrek aan diepgang. Wat voor een duikgame natuurlijk best ironisch is.


Conclusie
Met Endless Ocean Luminous kun je qua content zeker tientallen uren bezig zijn. Het is echter de grote vraag of de vrij ontspannen gameplay daadwerkelijk zolang leuk blijft. Ik twijfel er niet aan dat Endless Ocean zeker een bepaalde niche doelgroep kan vermaken. Het spel speelt prima, is makkelijk op te pakken en ziet er zeker niet slecht uit. Maar het is ook allesbehalve uitdagend, spannend of diepgaand. En er zou absoluut meer met het concept gedaan kunnen worden. Maar voor mij voelde het spelen van Endless Ocean Luminous alsof ik een duik moest maken in een veel te klein aquarium in plaats van een oceaan vol mogelijkheden.


 

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 3903 

Laagste 3 prijzen voor Endless Ocean: Luminous (Switch)

39.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 10
€  39.95€ 0.00   € 39.95
Amazon.nl 6.3
 
€  42.99€ 0.00   € 42.99
Bol.com 7.6
€  42.99€ 0.00   € 42.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 26540   21) 30-04-2024 18:45
Bedankt voor de review! De titel leek me leuk wat betreft mogelijkheden, maar die hebben ze dus niet benut.

Misschien later een keer oppikken, liefst als afgeprijsde digitale game.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 2188   10) 30-04-2024 18:56


Fortnite dansjes? In MIJN Endless Ocean?!
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5521   20) 01-05-2024 07:00
Jammer dat we met de huidige mogelijkheden (qua hardware) niet gewoon een geweldige nieuwe Ecco game hebben, dus een 3D metroidvania onder water met je dolfijntje, en dan lekker exploren, puzzels oplossen, maybe wat 'races', mooie sprongen maken, etc.
avatar van SillySly
SillySly ( 1022   2) 01-05-2024 07:52
Ik heb de eerste 2 games ontzettend veel gespeeld op de wii en ik vind de relaxte sfeer juist fijn. Beide games hadden ook wel iets van een verhaallijn maar toch veel vrijheid, en geweldige muziek van hayley westenra en celtic woman. Ik vind het jammer dat deze review geschreven is door iemand die zo te zien de vorige games niet gespeeld heeft. Alles wat afgekraakt word is juist hetgene wat endless ocean zo anders maakt dan andere games en jammer dat er niks over de muziek in de game gezegd word. Ook het scannen van de vissoorten is heel leerzaam. Ga deze ook zeker kopen, maar wacht wel even want vermoed dat de prijs snel zal zakken aangezien de serie blijkbaar niet voor iedereen weggelegd is
avatar van Tyto_alba
Tyto_alba ( 533 ) 01-05-2024 13:27
ik heb hem gewoon gepre-ordered. als je spannend, uitdagend en diepgaand wil zijn er vijf miljoen andere spellen.