Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Far Cry 4 (XboxOne)
85 100 1

Review Far Cry 4 (XboxOne)

Vanwege het feit dat we Far Cry 4 wat later hebben ontvangen, bij deze ook wat later de recensie. Far Cry 4 (FC4) neemt je mee naar Kyrat, een immens uitgestrekt gebied wat ergens in de Himalaya ligt. Per bus ben je op weg om het as van je moeder in Kyrat uit te strooien en haar voorgoed ten ruste te leggen. Al gauw breekt echter bij de grens de hel los en word je meegenomen door de meesterschurk waar de game om draait: Pagan Min.


Superschurk met een parttime job
Pagan Min is een meedogenloos persoon die een marteling niet snel uit de weg gaat. Zo schiet die zonder pardon zijn eigen mensen neer wanneer die iets doen wat hem niet aanstaat. Ook je gids moet er bij het ontbijt aan geloven en eindigt, al schreeuwend voor hulp, met een vork in de rug. Hoe gruwelijk ook, het gaat niet gepaard zonder de nodige humor. Het is uiteindelijk jouw taak om te ontsnappen uit het keizerlijke paleis en al gauw sluit je je aan bij The Golden Path, een rebellenleger dat zich verzet tegen de macht van Pagan Min. De toon is direct gezet, het is dan ook jammer dat FC4 niet consistent is in zijn kwaliteit. Na de introductie verdwijnt deze geniale superschurk met zijn fraaie taferelen namelijk voor een lange tijd van het strijdtoneel.

Wanneer je uiteindelijk zelf voet mag zetten in de wereld van Kyrat is het genieten geblazen. Al was Assassin’s Creed: Unity echt gebouwd voor de nieuwe consoles, is de wereld van FC4 echt adembenemend mooi. Langzaam begint de kracht van de nieuwe generatie consoles zich steeds duidelijker te tonen. De wereld van Kyrat is fantastisch met zijn mooie vergezichten, zijn levende flora en fauna en de kuddes aan dieren die zich begeven in de bergen en dalen. Wanneer je geen zin hebt om het verhaal te volgen, is Kyrat een ware ontdekkingsreis waar je kunt gaan en staan waar je wilt en er is overal wel iets te doen of te vinden. Van scheepswrakken onderwater, tot geheime locaties in de hoogste bergen van Kyrat. Je bent zo een paar uur verder.


Speelplezier doet de tijd voorbijglippen
Daarnaast is er sowieso genoeg te doen. Wanneer je de kaart opent zijn er bergen ikoontjes te vinden die allemaal de nodige taken aangeven en de meeste hiervan zijn ook echt leuk om uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld outposts overnemen. Wanneer je dit succesvol doet krijg je een nieuw fast travel-punt erbij. Je kunt er voor kiezen om dit sluipend te doen met verrekijker, pijl en boog en een mes, of je kunt gebruikmaken van elementen in de outpost zelf. Zo probeerde ik een bewaker neer te schieten met mijn boog. Ik miste hem echter net waardoor de pijl een kooi raakte met een lynx erin. De kooi brak open en de lynx viel vervolgens de bewakers aan, wow. Helaas gaat het sluipwerk wel vaker mis dan je zou willen, wat voor de nodige trial and error zorgt, want als ze je eenmaal hebben gezien wordt versterking opgeroepen en breekt de hel los. Je kunt er overigens ook voor kiezen, als er eentje in de buurt is, op een olifant te springen en het kamp binnen te denderen. Het heeft nog nooit zo goed gevoeld om de nodige soldaten de lucht in te slingeren en auto’s omver te zwiepen. Een andere mogelijkheid is om aas het kamp in te gooien. De kans bestaat dan dat er een beer of lynx of andere gevaarlijke vleeseter op af komt die uiteindelijk paniek in de outpost veroorzaakt. Houd er alleen wel rekening mee dat als er geen vijandige hapjes meer over zijn, de beer zich vervolgens op jou zal richten. Het toont hoeveel mogelijkheden er zijn om een bepaalde situatie aan te pakken. Bovendien, lukt het je een outpost te veroveren, dan komen er vaak weer nieuwe opdrachten in het gebied bij. Outposts zijn leuk om te capturen, alleen soms moet je er ook voor zorgen dat ze niet teruggepakt worden. Dit is een logisch scenario. Het is alleen beetje vreemd dat wanneer je net een outpost hebt bevrijd, je direct wanneer je wegloopt al een bericht krijgt dat de outpost wordt aangevallen. Dat wordt naarmate het vaker gebeurt een tikkeltje irritant.

Naast de outposts kun je gijzelaars redden, konvooien onderscheppen en natuurlijk de verhaalmissies volgen. En dan heb je nog de karma events die willekeurig in de wereld plaatsvinden, deze zijn vooral leuk omdat die de nodige afwisseling bieden.
Tevens als je de nodige ‘Bell towers’ beklimt, kun je een nieuw stukje van de kaart van de nodige mist ontdoen, waardoor er nog meer activiteiten beschikbaar komen. Tevens is het ook goed om de nodige beesten te ontdoen van hun vel en bloemen te plukken om genezingsspuiten te kunnen maken en je accessoires te kunnen uitbreiden. Zo kun je hele mooie wapens kopen, maar daar heb je geld voor nodig. Je buidel heeft in het begin echter een beperkte inhoud, dus om meer cash mee te kunnen slepen zal je die moeten uitbreiden, wat vervolgens weer kan met de nodige dierenhuiden. Zo blijf je getriggerd om door te spelen om al die fijne goodies vrij te spelen.


Wel is het duidelijk dat Ubisoft leentjebuur heeft gepleegd bij enkele andere van zijn franchises. Zo is het villen van dieren, wat ook al in Far Cry 3 zat, afkomstig uit Assassin’s Creed III, je moet propagandaposters van de muur trekken (AC2) en ook de Bell Towers om de mist op de kaart op te heffen doet denken aan het beklimmen van torens in de AC-serie (al moet er wel bij gezegd worden dat dit een stuk uitdagender is uitgewerkt in FC4).

Samen het avontuur aangaan
Alleen is ook maar zo alleen, daarom is het helemaal cool dat je FC4 met een maatje co-op door kan spelen. Het wordt echt een beetje Bonnie & Clyde die samen door Kyrat trekken. Samen al vliegend met je wingsuit over de bomen van Kyrat, outposts overnemend en hordes wolven overlevend. Wanneer je een maatje hebt die de game ook heeft, is het dan ook zeker aan te raden om samen de wereld te ontdekken. Daarnaast is er ook een multiplayer mode die een beetje doet denken aan Splinter Cell. In de basis komt het erop neer dat een groep speelt als jagers, bewapend met pijl en boog en de mogelijkheid om onzichtbaar te worden en olifanten te bestijgen. De andere groep kan voertuigen gebruiken en heeft toegang tot het gehele wapenarsenaal. Het werkt allemaal prima, maar de kern zit hem in het singleplayer gedeelte.

Is FC4 dan zo verslavend, zo mooi en zo vermakelijk dat er helemaal niets mis mee is? Nee, dat is helaas niet het geval. Het grootste probleem dat ik met FC4 had is het insta-stealth faal die ik tegenkwam, wat erop neerkomt dat elke keer dat je al sluipend probeert een missie af te ronden, er 9 van de 10 keer wel iets mis gaat waardoor uiteindelijk de gehele missie/ outpost capture/ gijzelmissie mislukt. Verder zitten deze trial and errorsituaties ook in sommige verhalende missies waarbij het soms meer lijkt aan te komen op goed geluk aan komt dan echte vaardigheden. Een andere frustratiepuntje zit hem in het kapmes. Het lijkt alsof de slagen niet altijd even goed worden geregistreerd waardoor je een beetje in het wilde weg lijkt te staan zwaaien. Dit terwijl je recht voor je tegenstander staat. Hierdoor lijkt het kapmes zijn functie een beetje te verliezen, want wanneer je mist schiet de tegenstander vol raak. Deze frustraties haalden mij een beetje uit de game.  Ook jammer is het verhaal zelf, dat weliswaar sterk begint, met mooie scenes en een goed neergezette superschurk, maar vervolgens  moet je het een groot deel van de game doen met radioboodschappen en de wat anoniemere Golden Pathleiders die het niet met elkaar kunnen vinden. Al met al zijn dit kleine zaken die Far Cry 4 van een net wat hoger cijfer afhouden.


Waar voor je geld?
Deze frustraties aan de kant gezet, is Far Cry 4 in ieder geval een fantastische game die voortborduurt op de weg die Far Cry 3 is ingeslagen. Far Cry 4 is wel een stuk beter dan zijn voorganger en grafisch is het allemaal een waar genot. Ook is het goed om te weten dat ik verder eigenlijk geen enkele bug ben tegengekomen, wat vreemd genoeg tegenwoordig een bijzonderheid lijkt te worden. De wereld is geweldig om in te vertoeven en de vrijheid die je hebt om te gaan en staan waar je wilt maken het dat je zo een paar uur verder bent. Het meeste punten levert FC4 echter in door het toch uiteindelijke wat zwakke verhaal dat gepaard gaat met sommige sterke missies, die afgewisseld worden met de nodige frustrerende varianten. Dat neemt niet weg dat een ticket boeken naar Kyrat zeker een feestje op zal gaan leveren. De uitgestrekte bossen en gebergten bieden een ware ontdekkingsreis die je zeker tot het nieuwe jaar zoet zullen kunnen houden.

Deze review is geschreven door Yorn Soeteman
 

 

Oordeel Far Cry 4 (XboxOne)

  • Graphics 90
  • Gameplay 85
  • Originality 75
  • Sound 80
  • Replay 90
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 11437 

Laagste 1 prijzen voor Far Cry 4 (XboxOne)

21.00 21.00 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game Shock Oss n.b.
€  18.00€ 3.00   € 21.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Zorewin
Zorewin ( 247 ) 10-12-2014 16:43
Je minpunten ligt toch echt aan jezelf, ja het is moeilijk op hard om puur stealth een basis over te nemen.. maar kwestie van de goede syringe en plannen kan je perfecte stealth take overs uitvoeren!

Wat betreft kapmes heb zelf nergens last van.. als iemand vol een clip op je aan het legen is dan kan je idd geen takedown doen maar als je net optijd ben take je ze gemakkelijk down
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 10-12-2014 16:52
Beetje laat voor een review lijkt me
avatar van Yørn
Yørn ( 4188   22) 10-12-2014 16:54
Rol: Administrator
Quote:
Je minpunten ligt toch echt aan jezelf, ja het is moeilijk op hard om puur stealth een basis over te nemen.. maar kwestie van de goede syringe en plannen kan je perfecte stealth take overs uitvoeren!

Wat betreft kapmes heb zelf nergens last van.. als iemand vol een clip op je aan het legen is dan kan je idd geen takedown doen maar als je net optijd ben take je ze gemakkelijk down

Als iemand je al gezien heeft, kun je nagenoeg geen takedown uitvoeren, maar het was fijn geweest als je een hoek omloopt om iemand te verrassen die op je af loopt, dat dit beter werkte. Verder heb ik ook gemerkt dat andere recensenten moeite hadden met de trial en error van het stealthconcept bij sommige gijzelmissies en enkele outposts. Als het dan een keer lukt, voelt het zeker goed. Dat is een ding wat zeker is.

@Eek79: Hij was niet aangekomen, vandaar dat we hem later pas alsnog binnenkregen, hence de late recensie. :-)
avatar van TRV
TRV ( 2002 ) 10-12-2014 17:06
Goede review. Ik weet niet of dit mijn GOTY is, maar het is voor mij in ieder geval wel de game met de hoogste funfactor van 2014. Helpt misschien ook dat ik deel 3 niet gespeeld heb, waardoor deze game voor mij nog helemaal 'fris' aanvoelt.

Stealth kan inderdaad trial and error zijn. Zelf vind ik dat eigenlijk wel leuk, maar ik snap dat het frustrerend kan zijn.

Bugs zijn inderdaad bijna helemaal absent. Ik heb heel af en toe dat ik in een auto stap en dat ik dan tot twee keer toe met mijn gezicht tegen het stuur aan klap. Net alsof je ergens tegenaan rijdt dus, maar dan terwijl je stil staat.
avatar van Jordanmaster
Jordanmaster ( 1441 ) 10-12-2014 17:16
Quote:
[..]


Als iemand je al gezien heeft, kun je nagenoeg geen takedown uitvoeren, maar het was fijn geweest als je een hoek omloopt om iemand te verrassen die op je af loopt, dat dit beter werkte. Verder heb ik ook gemerkt dat andere recensenten moeite hadden met de trial en error van het stealthconcept bij sommige gijzelmissies en enkele outposts. Als het dan een keer lukt, voelt het zeker goed. Dat is een ding wat zeker is.

Dit is samengevat elke stealth game ooit. Neem bijvoorbeeld de oude Splinter Cell games. Als je ook maar door één guard even gezien wordt, ben je de sjaak. Mag je bijna de gehele missie opnieuw doen. Dit is precies de reden waarom ik van stealth games hou; veel trial and error, maar als je dan uiteindelijk een missie weet te halen zonder dat ook maar iemand door heeft gehad dat jij er was voelt dat geweldig. Perfectionisme is belangrijk.

In het geval van Far Cry 4 is stealth niet verplicht, al is het op die manier wel makkelijker. Ik speel nu ook Far Cry op hard en voornamelijk stealth. Gaat me best goed af. Je gaat vaak dood, maar dat hoort bij een game op hard met stealth.

Maar ik kan natuurlijk begrijpen dat dit je ding hélemaal niet is Dat je de game daar op afrekent vind ik dan ook niet onterecht. Ik wilde alleen aantonen dat het genoemde probleem onderdeel is van het spel, en niet een fout/foute keuze.
avatar van Yørn
Yørn ( 4188   22) 10-12-2014 17:22
Rol: Administrator
Quote:
[..]


Dit is samengevat elke stealth game ooit. Neem bijvoorbeeld de oude Splinter Cell games. Als je ook maar door één guard even gezien wordt, ben je de sjaak. Mag je bijna de gehele missie opnieuw doen. Dit is precies de reden waarom ik van stealth games hou; veel trial and error, maar als je dan uiteindelijk een missie weet te halen zonder dat ook maar iemand door heeft gehad dat jij er was voelt dat geweldig. Perfectionisme is belangrijk.
.

Naja het is prima dat de takedown niet meer werkt, dat kan ik begrijpen. Maar als je loopt te zwaaien met je kapmes, zou het alsnog fijn zijn dat die de vijand detecteert en deze raakt. :-)
avatar van MilanSven
MilanSven ( 1647   3) 10-12-2014 17:26
Ik ben deze week begonnen en vond m gelijk al veel op deel 3 lijken. Die heb ik met veel plezier gespeeld en dus vind ik dat niet erg. Heerlijk alles ontdekken en dingen vrijspelen. Binnenkort maar gauw verder! Goed cijfer lijkt me, ondanks dat ik nog niet zo ver ben met het verhaal.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 10-12-2014 18:30
Quote:
Beetje laat voor een review lijkt me
De allereerste zin van de review: "Vanwege het feit dat we Far Cry 4 wat later hebben ontvangen, bij deze ook wat later de recensie.".
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29467   288) 10-12-2014 19:29
Quote:
Beetje laat voor een review lijkt me
Het is imo nooit te laat voor een review.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3264   5) 10-12-2014 20:56
Quote:
[..]

Het is imo nooit te laat voor een review.

Inderdaad, leuke review, moet de game zelf nog kopen, dan heb ik al mijn eindjaarswensen compleet

Nu hopen op Far Cry 4: Blood Dragon 2
avatar van Zorewin
Zorewin ( 247 ) 10-12-2014 22:37
Quote:
[..]


Naja het is prima dat de takedown niet meer werkt, dat kan ik begrijpen. Maar als je loopt te zwaaien met je kapmes, zou het alsnog fijn zijn dat die de vijand detecteert en deze raakt. :-)

Ik heb hier geen last van hoor... en meestal als ze me gezien hebben ben ik nog steeds snel genoeg voor een takedown, zolang t
Ze de trigger niet overhalen zijn ze van mij
avatar van B0seiju
B0seiju ( 76 ) 11-12-2014 00:13
Quote:
Je minpunten ligt toch echt aan jezelf, ja het is moeilijk op hard om puur stealth een basis over te nemen.. maar kwestie van de goede syringe en plannen kan je perfecte stealth take overs uitvoeren!

Wat betreft kapmes heb zelf nergens last van.. als iemand vol een clip op je aan het legen is dan kan je idd geen takedown doen maar als je net optijd ben take je ze gemakkelijk down

Dit ben ik met je eens, en de stealth is ook prima te doen, van een afstandje met een silenced sniper in de bosjes zitten, en na iedere kill een nieuwe positie zoeken. En altijd eerst de alarmen kapot schieten!

Met het kapmes is het zo, dat ook al schieten ze op je, een keer opzij springen, zeg maar langs je target, en dan slaan, en dan heb je meestal alsnog een take down.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5247   20) 11-12-2014 09:05
Far Cry 3 met zeer veel plezier gespeeld, dus deze zal er uiteindelijk ook zeker komen, maar voorlopig heb ik nog wel even genoeg aan de games die ik de laatste 1-2 maanden heb gekocht en gekregen ((Plants vs Zombies, PS+ games, etc), dus FC4 zal ik waarschijnlijk pas halen zodra hij in de bargain-bin ligt.

Het is alleen wel te hopen dat dit keer de 'boss fights' een stuk beter/leuker zijn uitgewerkt dan in FC4.
avatar van Megane377
Megane377 ( 6296   32) 11-12-2014 19:21
Graphisch vind ik hem wel mooi maat krijg last van m'n ogen, als je draait/beweegt dan krijgt het beeld meer kleur en gaat het "flitsen", wat uiteindelijk op mn ogen gaat werken.
Heb ik bij geen 1 spel behalve Far Cry 4.
Anderen hier ook last van?
avatar van Trunx
Trunx ( 1377   7) 11-12-2014 20:48
Super game,heb hem uitgedpeeld en meteen weggedaan.Sp van Far Cry 3 vond ik beter,verder is het een topper.Beste ubi game dit jaar (na slechte ac unity,the crew)
avatar van Syra
Syra ( 148 ) 12-12-2014 07:02
Ik vind het een super leuke game, heb er zelfs call of duty voor aan de kant gelegd.
Lekker door de bossen lopen en gewoon maar kijken wat er gebeurt.
: