Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Far Cry 6 (PS5)
70 100 1

Review Far Cry 6 (PS5)

Nadat Far Cry 6 meerdere keren werd uitgesteld door Covid-19, kunnen we nu eindelijk aan dit avontuur beginnen. Far Cry 6 is in lijn met voorgaande delen en heeft een nieuwe prominente antagonist in de vorm van Anton Castillo, welke gespeeld wordt door acteur Giancarlo Esposito die veel mensen kennen van de serie Breaking Bad. Zal deze nieuwe slechterik genoeg vernieuwing brengen aan de Far Cry-formule, of moet Ubisoft toch terug naar de tekentafel voor het volgende deel?


El dictador
Castillo is een dictator die met harde hand regeert in het fictieve land Yara, dat zich ergens in het Caraïbisch gebied bevindt. Hij probeert zijn eigen zoon op te leiden als een nieuwe dictator, maar deze jongen heeft zo zijn twijfels bij de handelswijze van zijn vader. Hun relatie staat centraal in het verhaal en vond ik persoonlijk het interessantst. Het volk heeft namelijk flink te lijden onder het regime van Castillo, omdat hij de mensen uitbuit door ze te laten werken op giftige tabaksplantages. Een deel van het volk komt dan ook in opstand en vormt een guerrillabeweging om het regime van deze dictator te ondermijnen. Jij wordt als Dani Rojas onderdeel van deze beweging en probeert de leider van de troon te stoten. Wat hieruit volgt is een onderhoudend verhaal waarin Dani allerlei nieuwe vriendschappen maakt en de guerrillabeweging steeds groter wordt.

El pais
Zoals gezegd speelt Far Cry 6 zich af in het fictieve Yara, een gigantisch land met allerlei eilanden eromheen. Deze grote spelwereld kun je helemaal verkennen en zit vol met allerlei geheimen. De omgeving is bovendien divers genoeg, waarbij de mooie natuur wordt afgewisseld met dorpen en kleine steden. Gelukkig hoef je dit allemaal niet per voet af te leggen. Je kunt Yara namelijk met allerlei voertuigen ter land, ter zee en in de lucht verkennen, waarbij je allerlei activiteiten tegenkomt om te ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld zijmissies volgen onder de noemer van de Yara stories, die meer achtergrond geven over gebeurtenissen of de geschiedenis van het land,  je kunt gaan jagen op allerlei dieren, races doen met auto’s of jetski’s, schatten zoeken en natuurlijk zijn er de nodige items en voorwerpen te verzamelen. Je hoeft je dus niet snel te vervelen en alles is goed uitgewerkt. Mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kun je in een minigame aan hanengevechten doen. Hierbij verandert Far Cry 6 eventjes in een fighter, waarbij jij als haan de andere hanen een kopje kleiner probeert te maken.


Los enemigos
Castillo geeft zich natuurlijk niet zomaar gewonnen en je zult geheel in Far Cry-stijl weer meerdere militaire basissen moeten overnemen; hierin is dus niets veranderd. De manier waarop je dat doet is natuurlijk wel helemaal aan jou. Op dat vlak geeft Far Cry 6 je legio opties. Er zijn de gebruikelijke geweren om vijanden mee om te leggen zoals machinegeweren, sluipschuttersgeweren, handpistolen etc. en ieder wapen is bij een werkbank aan te passen; zo kun je er bijvoorbeeld een silencer op zetten of het magazijn uitbreiden. Het meest interessante wapen is echter de zogenaamde Supremo, een in elkaar geknutselde rugzak die een soort van super-aanval kan uitvoeren. Je kunt ervoor kiezen om er raketten mee af te schieten, een elektrische puls mee uit te zenden of vijanden te vergiftigen. De Supremo kun je overigens niet ongelimiteerd gebruiken, na gebruik moet hij namelijk weer opladen; wat weer versneld wordt als je meer vijanden neerknalt. Ik gebruikte hem zelf voornamelijk om irritante helikopters mee uit de lucht te schieten, maar de vergif optie om vijanden elkaar uit te laten schakelen is ook genieten.

De soldaten van Castillo geven zich trouwens niet zomaar gewonnen en op sommige momenten kunnen ze je dan ook het vuur aan de schenen leggen. Dit geldt al helemaal voor de elite-soldaten, die nog een stuk sterker zijn. Gelukkig krijg je deze vijanden niet direct achter je aan, daarvoor moet je eerst genoeg aandacht trekken. Dit lijkt een beetje op de manier waarbij je in GTA bij meer sterren sterkere agenten achter je aan krijgt. Niet alle soldaten vallen je overigens meteen aan, als je zelf niet met een geweer in je handen rondloopt kun je sommige soldaten namelijk omkopen. Op deze manier krijg je informatie over waar bijvoorbeeld extra grondstoffen zoals benzine, metaal etc. verstopt zijn. Al dat vechten hoef je gelukkig niet alleen te doen, want je hebt altijd hulp van één van je amigo’s in de vorm van huisdieren die je helpen met vechten. Zo heb je bijvoorbeeld een alligator met een gouden tand en T-shirt, maar ook een klein hondje met een rolstoel omdat zijn achterpootjes niet werken. Iedere Amigo heeft specifieke eigenschappen, zodat jij kunt kiezen welke het beste bij jouw speelstijl past. De alligator valt vijanden bijvoorbeeld gelijk aan, terwijl Chorizo het hondje ze juist afleidt.


El campamento
Uitrusten tussen al het vechten door kan in een van de guerrillakampen verspreid over Yara. Hier kun je bij de werkbank je geweren, auto’s en Supremo aanpassen. Daarnaast kun je de kampen verbeteren door er meer stalletjes te plaatsen. Deze kun je kopen met je gevonden grondstoffen en leveren extra voordelen op. Zo is er een stalletje dat je helpt om extra kampen te vinden, of om te helpen bij het jagen of om meer mensen te kunnen rekruteren voor de Los Bandidos. Dit is een minigame waarin je guerrillastrijders op missie kunt sturen. Via een bord kies je de missie met een leider, waarna je een uurtje moet wachten (de Bandidos moeten tenslotte naar de locatie lopen). Als je daarna terugkomt moet je keuzes maken over hoe de missie wordt uitgevoerd. Iedere keuze heeft een slagingskans en kost bijvoorbeeld grondstoffen of leden van Los Bandidos, maar bij voltooiing van de missie krijg je natuurlijk ook weer wat terug. Voor de afwisseling is deze minigame best leuk en aangezien je toch redelijk vaak teruggaat naar het kamp voelde het voor mij niet als een groot probleem dat ik er een uurtje op moest wachten.


Con un amigo
Far Cry 6 moet in zijn geheel speelbaar zijn samen met een ander, maar ten tijde van de review was dit helaas nog niet mogelijk. Er zijn daarom ook speciale co-op missies, die je alleen of met anderen kunt spelen. Er waren op het moment van spelen twee beschikbaar, waarvan er eentje zich afspeelde op een verlaten dinopark waarbij je op zoek moet naar een instabiel biochemisch wapen. In het park kun je op de kaart niet zien waar je bent, waardoor je dus eigenlijk moet navigeren op de borden die in het park geplaatst zijn. Natuurlijk kun je het biochemische wapen niet zomaar pakken, omdat deze goed beschermd wordt door soldaten. Daarnaast kan het wapen ook nog eens niet goed tegen de zon waardoor je op de terugweg op zoek moet naar manieren om het af te koelen. Ik vond dit best een uitdaging en kan me voorstellen dat dit vooral samen erg leuk is.Conclusión

Uiteindelijk doet Far Cry 6 vrij weinig nieuws ten opzichte van de vorige delen. Alles is echter nog weer grootser en is gevuld met gigantisch veel content. Het verhaal is onderhoudend, maar ook niet revolutionair van opzet. Ondanks dat het niet vernieuwend is, heb ik mij wel uitermate vermaakt. Dit komt voornamelijk doordat alles wat je kúnt doen over het algemeen ook goed is uitgewerkt. Daarnaast is er nog de optie om de game geheel in co-op te spelen wat het natuurlijk alleen maar leuker kan maken. Mocht je op zoek zijn naar meer Far Cry, dan is dit deel op je lijf geschreven. Mocht je echter genoeg hebben van de formule, dan zou ik dit deel wellicht even overslaan. Daarvoor voegt het namelijk nét iets te weinig nieuws toe. 

Pascal Jongsma (Catyrion)

Apotheker die natuurlijk games interessant vindt, maar daarnaast ook niet vies is van een bordspel of film.

Aantal keer bekeken: 6236 

Laagste 3 prijzen voor Far Cry 6 (PS5)

22.98 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
MediaMarkt 6.2
€  19.99€ 2.99   € 22.98
AllYourGames.nl 9.2
€  23.95€ 0.00   € 23.95
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 2.99   € 24.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Mave XI
Mave XI ( 220 ) 09-10-2021 22:51
Heb far cry 5 in de prullenbak gegooid gezien Co-op progressie niet overdraagbaar is.
Als m'n maat meespeelde moest hij zelf alles nog een keer doen op zijn eigen save.
Grootste fout ooit.
Als 6 dit ook heeft (wat waarschijnlijk zo is) brand ik m'n handen er niet aan.
avatar van Megane377
Megane377 ( 6261   32) 09-10-2021 23:27
Quote:
Heb far cry 5 in de prullenbak gegooid gezien Co-op progressie niet overdraagbaar is.
Als m'n maat meespeelde moest hij zelf alles nog een keer doen op zijn eigen save.
Grootste fout ooit.
Als 6 dit ook heeft (wat waarschijnlijk zo is) brand ik m'n handen er niet aan.
deel 6 is hetzelfde als 5e wbt co-op progressie, helaas.

Bedankt voor de review!
avatar van Oxigeon
Oxigeon ( 174 ) 10-10-2021 07:59
Bovenstaand is inderdaad een gemis. Waarom kunnen ze dit in Ghost Recon Breakpoint wel goed toepassen en hier niet...

Indien je in Breakpoint met een ander een missie hebt gedaan (dat je de ander geholpen hebt) en je komt laterna zelf bij deze missie uit krijg je de melding of je de missie wilt skippen omdat je deze al eens gespeeld hebt.
avatar van Bart1622
Bart1622 ( 1074   1) 10-10-2021 08:15
Vind deze juist weer verfrissend aanvoelen. Heb soms moeite met fps spellen qua besturing, maar deze speelt zo lekker met de controller.
avatar van Walkingtall
Walkingtall ( 370   7) 10-10-2021 09:43
Quote:
[..]
deel 6 is hetzelfde als 5e wbt co-op progressie, helaas.

Bedankt voor de review!

Ik heb uit diverse reviews begrepen dat iedereen juist wel zijn progressie zou behouden?

Edit;
Schijnbaar inderdaad geen story progression

While missions can be completed with a friend, In-game mission progress does not carry over to the invited player. However, invited players can carry over the following:

Amigo Abilities
Moneda
Upgraded and Purchased Items
Guerrilla Experience
Camp Resources
avatar van Infamous
Infamous ( 494 ) 10-10-2021 11:29
Ik kan het spel niet eens spelen omdat ubisoft connect een schijtlauncher is.
avatar van Userverwijderd96
Userverwijderd96 ( 1903   4) 10-10-2021 13:47
Ik heb deel 5 ook eens voor 15 ofzo in eoa sale gehaald en daar absoluut geen spijt van gehad. Ik kijk er al naar uit om deze over een jaartje of wat ook te spelen
avatar van Caeser
Caeser ( 2077 ) 10-10-2021 15:31
Ik vis deze t.z.t. wel uit de budgetbak
avatar van MiQ1975
MiQ1975 ( 155 ) 10-10-2021 18:35
Voor de helft van de prijs wil ik deze wel. 15 euro is nog beter, maar op Xbox one is er niet veel interessants meer... Nou ja, ik heb nog Mass Effect, Valhalla en Yakuza liggen..
avatar van DKUp
DKUp ( 1504   5) 10-10-2021 19:48
Fijne game tot nu toe op het eerste eiland. Lijkt heel erg qua sfeer op Far Cry 3 maar dan in Cuba met guerillastrijders.

Zeker een aanrader en vast eind volgende maand een stuk goedkoper.
avatar van Syberious
Syberious ( 492 ) 10-10-2021 21:13
Heb er al aardig wat uurtjes in zitten. Hoewel het niks nieuws doet, doet het wat het wel heeft allemaal erg goed. Het is een erg vermakelijke game waar je veel lol uitmaken halen. Wat ook wel eens leuk is. Soms wil je gewoon even een simpele shooter spelen en wat rondklooien. Game is wel echt beter dan zijn voorganger(s).
avatar van Syra
Syra ( 148 ) 11-10-2021 17:37
Heb hem 3 uurtjes gespeeld maar valt mij zeer tegen. Ik heb hem gelukkig nog goed kunnen verkopen via marktplaats. Dit is echt een budgetbak titel. Een van de mindere uit de Far cry serie.
avatar van Albatros
Albatros ( 485 ) 12-10-2021 11:19
Dit spel kost 70 euro in de xbox store. Laat hem nog effe sudderen totdat ie onder de 20 komt.
avatar van SaintsNL
SaintsNL ( 179   1) 12-10-2021 14:44
Quote:
Heb hem 3 uurtjes gespeeld maar valt mij zeer tegen. Ik heb hem gelukkig nog goed kunnen verkopen via marktplaats. Dit is echt een budgetbak titel. Een van de mindere uit de Far cry serie.

Hoe kan je in hemelsnaam stellen dat een game een budgetbak titel is en een van de mindere uit de serie, als je 3 uurtjes hebt gespeeld. Ben je ├╝berhaupt van het starteiland gekomen?

Ik heb er een uurtje of 8 inzitten en vermaak me er enorm mee. Niet zo sterk nog als 3, maar voor mij ook zeker niet minder dan 4. Al het andere uit de serie staat eronder.
avatar van NinjaX
NinjaX ( 791   56) 15-10-2021 12:54
Ik heb alle delen gespeeld sinds de eerste van Crytek in Duitsland. Ik speel nog steeds op de PS4. De game ziet er ook op de PS4 prachtig uit en is inderdaad gigantisch. het is wel jammer dat je je hulpje (er zijn er verschillende) niet plaats kunt laten nemen in je auto/motor etc. Het is echt zielig om zo'n hondje de hele game achter me aan te laten rennen terwijl ik lekker in m'n truck zit! De personages zijn prachtig uitgewerkt en hebben echt karakter en een diepe achtergrond.

De dialogen zijn grappiger als in vorige delen, er zit meer humor in. Al met al lijkt het nu meer op een Rockstar game als GTA of RDR2 (je kunt nu ook op een paard rijden en zelfs vissen overal). Alhoewel je in de trailers een vrouwelijke hoofdrol speelster ziet (om nieuwe spelers te trekken??) kun je aan het begin zelf bepalen of je een man of vrouw wilt spelen. (Ik speel als man). Ik heb de Gold edition gekocht dus ik kan nog drie DLC's tegemoet zien. Prachtige game, ik heb na een paar dagen spelen nog geen enkele bug ervaren. Tot slot: Giancarlo Esposito (in 'Breaking Bad' had hij die fried chicken fast food keten) als bad guy is toch supercool!