Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Final Fantasy X & X2 HD Remaster (Switch)
75 100 1

Review Final Fantasy X & X2 HD Remaster (Switch)2019 markeert de terugkeer van de Final Fantasy serie naar Nintendo. Met het succes van de Switch, draait Square Enix’s poortmachine op volle toeren. Met als resultaat ports van FFVII, IX, X, X-2, XII en World of Final Fantasy. Ben ik nog wat vergeten? Maakt niet uit! Want nu gaan we het hebben over FFX & X-2 HD Remaster: de opgepoetste PS2 classic die Final Fantasy definitief uit het 32-bit tijdperk haalde. Maakt de game nu nog steeds indruk?

Twee uitersten
Final Fantasy X en X-2 zijn een bijzonder duo. Een beetje als een magazine wat je op de helft moet omdraaien om de andere kant te lezen. Beide maken ze gebruik van dezelfde basis, maar gaan er op een heel andere manier mee om. Summoner Yuna staat centraal: in FFX als degene die verdedigd wordt op haar reis van zelfopoffering. In FFX-2 juist als degene die eindelijk zelf mag bepalen hoe ze haar leven invult. Daardoor heeft FFX-2 een veel positievere toon dan de eerste game. Een welkome afwisseling na al die serieuze thema’s.

Verhaal in een notendop
Voor wie het verhaal van FFX niet kent, een korte samenvatting: Spira wordt al duizend jaar geteisterd door een wezen dat regelmatig menselijke nederzettingen aanvalt: Sin. Daardoor is een hele cultuur rond de dood ontstaan. Alleen summoners kunnen Sin tijdelijk verdrijven om het land wat rust te geven, maar wel door hun eigen leven op te offeren. Yuna is de dochter van een legendarische summoner en begint zelf aan haar bedevaart om de confrontatie met Sin aan te gaan.

Deze keer verloopt de tocht echter anders dan anders, met name doordat Tidus haar vergezelt. Hij is op een mysterieuze manier in Spira terechtgekomen, die verband houdt met Sin. Verder zal ik daar nu niet verder op ingaan om spoilers te voorkomen. Gezien FFX-2 bestaat, kan ik wel zeggen dat Yuna uiteindelijk haar leven niet hoeft te geven én dat Spira verlost is van Sin. FFX-2 draait dan ook om de grote veranderingen die dit teweegbrengt in de wereld en de nieuwe mysteries die hiermee weer aan het licht zijn gekomen.

De drie up-beat dames van FFX-2 doen regelmatig denken aan Charlie’s Angels.

Meer dan een likje verf?

FFX stamt alweer uit 2001 en X-2 uit 2003. Niet de jongste games, maar ook net niet oud genoeg om een volwaardige remake van te maken, zoals FFVII. FFX en X-2 HD zijn dan ook bijna precies de games die we gewend zijn, alleen met een vers likje verf eroverheen. De enige echt nieuwe feature is een touchscreen commando om de gezondheid van je team bij te vullen, overgenomen van de Vita versie. Daarnaast zijn er aparte opties voor het audiovolume en de rumblefunctie. Verwacht echter geen HD-rumble, het voelt nog erg PS2. En de taal van de game wordt bepaald door de regio-instelling van je Switch; je kan dus niet kiezen voor Japanse stemmen, wat ik persoonlijk nogal  jammer vind.

Grafisch zien de games er nog best goed uit, vooral als je bedenkt hoe oud ze zijn. Vooral de hoofdpersonages komen goed uit de verf en de verhoogde resolutie zorgt direct al voor een veel scherper beeld dan de originele PS2 versie. De omgevingen zijn doorgaans wisselend: objecten komen vaak best goed uit de verf, maar alles wat grotere textures heeft, zoals de grond, kun je beter niet te grondig bekijken. Voor zover ik kan zien, is de Switch versie grafisch ongeveer gelijk aan de PS4/PS3 versie van de Remaster, die ook al heel dicht bij elkaar lagen.

De omgevingen zien er meestal goed uit, zo lang er geen grote, uitgestrekte textures worden gebruikt.

Gameplay blijft boeien
We kunnen teleurgesteld zijn dat het bij een likje verf blijft, maar van een remaster hoef je ook niet veel meer te verwachten. Gelukkig blijft de gameplay boeiend. Het spheregrid in FFX biedt een manier van karakterontwikkeling waarmee ieder zijn eigen functie vervult in battles, waarbij je geleidelijk beter wordt en meer vaardigheden ontsluit. Tegen het einde van de game ga je ook elkaars pad doorkruisen, wat de meest uiteenlopende builds mogelijk maakt en al snel resulteert in supersterke karakters. Erg leuk om op die manier met de systemen te spelen en de uitgebreide end-game door te spelen. Tegelijk voelt het later in de game allemaal erg grindy, waardoor dat niet voor iedereen even boeiend is.

FFX-2 staat bekend als de Final Fantasy met een van de beste vechtsystemen uit de serie. En terecht. Zestien jaar later vormen de Dresspheres en Garmentgrids nog steeds een flexibel, robuust en spannend geheel. Ieder personage kan een garmentgrid gebruiken, dat je vult met een beperkt aantal dresspheres. De locatie van de spheres op het grid bepaalt naar welke sphere je kan wisselen tijdens gevechten. Daarnaast kunnen grids ook nog speciale bonussen geven, afhankelijk van hoe je het doorkruist.

Er gebeurt van alles tegelijk in de gevechten van FFX-2.

Gevechten zijn daardoor dynamisch en tactisch, waarbij de juiste voorbereidingen en keuze van garmentgrid van groot belang zijn. Vooral in active mode verlopen de gevechten erg snel en hier ligt wat mij betreft de zwakte van de game: het wordt regelmatig vrij onoverzichtelijk wat er precies gebeurt en dan kan het zomaar gebeuren dat je wordt overvallen door vijanden die samen je zwakste personage aanvallen. De wait mode verandert hier niet veel in, behalve dat er wordt gewacht terwijl je een ability kiest. Wie dus echt turn-based gevechten wil, is hier niet aan het juiste adres. Gelukkig helpt het al een stuk om de snelheid lager te zetten, tot je gewend bent aan de dynamiek van de gevechten.

De tand des tijds doorstaan?
De gameplay van beide games en het verhaal van met name FFX redden deze games in 2019. De lineaire beleving van FFX kan moderne gamers tegen het hoofd stoten, met name de eerste uren zijn erg traag en het gros van de omgevingen bestaat uit een lineair pad met een vrij hoge encounter-rate. In FFX-2 blijft dat hetzelfde, de meeste locaties zijn immers bijna precies hetzelfde als in FFX. Door die overeenkomsten en de aard van de games, voelt het best als een opgave om ze beiden achter elkaar te spelen. Naast de gameplay, kon de rest van FFX-2 me ook minder boeien dan oudere broer FFX.

Ondanks die tekortkomingen, deels inherent aan de tijd waar de games uit komen, heb ik weer veel plezier beleefd aan met name FFX. Ik weet niet of het nostalgie is of iets anders, maar ik kreeg een soort magisch gevoel bij de game, dat je helemaal meeneemt in de reis met Yuna en Tidus. Heb je de games al gespeeld op de PS3 of PS4 of op de Vita voor portability, dan is deze Switch versie vrij overbodig. Zo niet, dan blijft het een mooie game-ervaring voor iedere fan van RPG’s of Final Fantasy. De vraag is alleen of je daarvoor het prijskaartje wil betalen dat aan deze Switch versie hangt. 

Deze review is geschreven door Chris van Breda.
 

 

Oordeel Final Fantasy X & X2 HD Remaster (Switch)

  • Graphics 70
  • Gameplay 85
  • Originality 70
  • Sound 80
  • Replay 70
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 7963 

Laagste 2 prijzen voor Final Fantasy X & X2 HD Remaster (Switch)

27.50 31.49 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 7.4
€  27.50€ 0.00   € 27.50
Nedgame.nl 9.8
€  28.00€ 3.49   € 31.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Gunghir ( 6146   18) 05-05-2019 00:57
leuk geschreven dit.
avatar van Phaross
Phaross ( 2786   46) 05-05-2019 08:45
Zit al een week vast bij het eerste potje blitz ball.
avatar van Timtamtom
Timtamtom ( 466   2) 05-05-2019 13:01
Ik heb hem vroeger op de PS2 gespeeld. Toen was ik nog een klein ukkeltje en snapte ik niet veel van de gameplay eerlijk gezegd. Later heb ik de remaster gekocht voor de PS4 en Vita maar beide nooit aan toe gekomen :')
Ik weet dat ik het niet moet doen, maar het is toch wel heel verleidelijk om hem nu voor de Switch te halen in de hoop dat ik die versie wel ga spelen hahah
avatar van Userverwijderd79
Userverwijderd79 ( 2732   1) 05-05-2019 13:18
Quote:
Ik heb hem vroeger op de PS2 gespeeld. Toen was ik nog een klein ukkeltje en snapte ik niet veel van de gameplay eerlijk gezegd. Later heb ik de remaster gekocht voor de PS4 en Vita maar beide nooit aan toe gekomen :')
Ik weet dat ik het niet moet doen, maar het is toch wel heel verleidelijk om hem nu voor de Switch te halen in de hoop dat ik die versie wel ga spelen hahah
Het is Square Enix, die gooit hem toch vrij snel in de uitverkoop dus dan kan je beter wachten
avatar van Joost013
Joost013 ( 256 ) 05-05-2019 14:16
Heb hem toevallig gisteren voor de Vita gekocht.
avatar van ClickyButton
ClickyButton ( 31 ) 05-05-2019 14:59
Quote:
Zit al een week vast bij het eerste potje blitz ball.
winnen is niet nodig en de beloning is matig. Zou gwn door spelen als je blitz niet boeiend vind.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2548   2) 05-05-2019 16:17
Je wilt geen spoilers geven, maar je geeft wel een grote spoiler in je verhaalbeschrijving...

Verder wil ik opmerken dat deze re-release meer is dan een upscale van het origineel. In tegenstelling tot andere 'remasters' hebben ze de texturen opnieuw gemaakt in hogere kwaliteit. Dat het er goed uitziet voor spellen van het begin van de 21ste eeuw is dus geen toeval.

Er had best ook nog een opmerking bij gekunnen over de fysieke release, waar Final Fantasy X-2 niet op de cartridge staat, maar als DLC-code. Let erop dat het gaat om DLC, en niet om de download van een aparte game (in tegenstelling tot andere compilaties). Dat betekent dat je de cartridge in je Switch moet hebben om Final Fantasy X-2 te spelen.
avatar van Henshin
Henshin ( 481   5) 05-05-2019 17:39
Sorry maar ik moet hier echt heel hard om lachten. Twee jaar geleden kocht ik deze game voor iets van €15 euro gloednieuw (box versie) en nu moet je minimaal €45 dokken om het op een Nintendo console te spelen. Echt typisch Nintendo weer dit.
avatar van Nitramuse
Nitramuse ( 734 ) 05-05-2019 18:28
Quote:
Zit al een week vast bij het eerste potje blitz ball.

Je moet bij blitzball eigenlijk niet naar de positie van de spelers kijken, het is volledig stat-based. Google even wat alle stats doen, dan kom je er uit (het is echt niet moeilijk).
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12438   5) 05-05-2019 18:44
Quote:
Je wilt geen spoilers geven, maar je geeft wel een grote spoiler in je verhaalbeschrijving...

Verder wil ik opmerken dat deze re-release meer is dan een upscale van het origineel. In tegenstelling tot andere 'remasters' hebben ze de texturen opnieuw gemaakt in hogere kwaliteit. Dat het er goed uitziet voor spellen van het begin van de 21ste eeuw is dus geen toeval.

Er had best ook nog een opmerking bij gekunnen over de fysieke release, waar Final Fantasy X-2 niet op de cartridge staat, maar als DLC-code. Let erop dat het gaat om DLC, en niet om de download van een aparte game (in tegenstelling tot andere compilaties). Dat betekent dat je de cartridge in je Switch moet hebben om Final Fantasy X-2 te spelen.

Lelijk dat X-2 dan DLC is. Maar je kan vast niet X 2e hands kopen en dan X-2 downloaden.

Eens over de spoilers. Er wordt al een deel van X verklapt en daarmee ook over X-2.
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 68659   106) 05-05-2019 19:13
Quote:
[..]
Lelijk dat X-2 dan DLC is. Maar je kan vast niet X 2e hands kopen en dan X-2 downloaden.
Nee, want die voucher code voor X-2 is single use. En je kunt X-2 ook niet los kopen in de eshop.
JP en asian versies hebben wel beide games op de cartridge, dus dikke naaistreek.
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2237 ) 06-05-2019 02:11
Anders geef je even het einde weg van FFX in je review...
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39434   67) 06-05-2019 08:07
Daarom is het altijd beter om enkel naar de score te kijken die onder aan de review staat. En daar vervolgens over te gaan klagen.
avatar van Crispy
Crispy ( 112 ) 06-05-2019 09:53
Rol: Reviewer
Hallo allemaal, recensent hier!

Helaas is bij deze recensie een spoiler onvermijdelijk; het feit dat FFX-2 bestaat is namelijk al een spoiler voor FFX. Een belangrijker spoiler zou naar mijn mening dan ook een beschrijving zijn van de weg ernaartoe.
Ik wilde in ieder geval iets over het thema van FFX-2 in de recensie zetten en daar hoort die context bij. Wat je in de recensie kunt lezen, staat zo'n beetje in de eerste regel als je ook maar iets over FFX-2 leest en verneem je bijna meteen als je de game speelt.

Graag dus in het vervolg DaggieWaggie's advies volgen en gewoon ouderwets klagen over de score
avatar van UltraTiger
UltraTiger ( 68659   106) 06-05-2019 13:27
Quote:
Daarom is het altijd beter om enkel naar de score te kijken die onder aan de review staat. En daar vervolgens over te gaan klagen.
Ik negeer meestal het artikel volledig en lees alleen de comments
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12438   5) 06-05-2019 17:40
Quote:
[..]

Ik negeer meestal het artikel volledig en lees alleen de comments

Herkenbaar! :-D
avatar van Remedy
Remedy ( 1298   2) 07-05-2019 16:15
"Gezien FFX-2 bestaat, kan ik wel zeggen dat Yuna uiteindelijk haar leven niet hoeft te geven én dat Spira verlost is van Sin" NEEEEEEE

Ik ben nog bezig met X en dan ga ik aan X-2 beginnen. Nu weet ik dat Yuna toch blijft leven....ik had verwacht dat ze zich zou opofferen. Zoals eerder aangegeven, je kunt beter de cijfers lezen . Hoewel dat bij remasters e.d. ook wel weer wat lastig is. Het spel is bijvoorbeeld niet meer origineel en dan verwacht je een onvoldoende rating hiervoor.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2548   2) 07-05-2019 18:18
Quote:
Sorry maar ik moet hier echt heel hard om lachten. Twee jaar geleden kocht ik deze game voor iets van €15 euro gloednieuw (box versie) en nu moet je minimaal €45 dokken om het op een Nintendo console te spelen. Echt typisch Nintendo weer dit.
Heeft niets met Nintendo te maken. Square-Enix bepaalt de prijs. Of dacht je dat de versie die je hebt gekocht €15 was bij release?
Quote:
Helaas is bij deze recensie een spoiler onvermijdelijk; het feit dat FFX-2 bestaat is namelijk al een spoiler voor FFX.
Dat is niet waar. De echte spoiler is het feit dat ...

Ktugach edit spoiler tags werken alleen op het forum idd
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2237 ) 07-05-2019 23:23
Quote:
Hallo allemaal, recensent hier!

Helaas is bij deze recensie een spoiler onvermijdelijk; het feit dat FFX-2 bestaat is namelijk al een spoiler voor FFX. Een belangrijker spoiler zou naar mijn mening dan ook een beschrijving zijn van de weg ernaartoe.
Ik wilde in ieder geval iets over het thema van FFX-2 in de recensie zetten en daar hoort die context bij. Wat je in de recensie kunt lezen, staat zo'n beetje in de eerste regel als je ook maar iets over FFX-2 leest en verneem je bijna meteen als je de game speelt.

Graag dus in het vervolg DaggieWaggie's advies volgen en gewoon ouderwets klagen over de score

Toch ben ik het hier niet mee eens. Het feit dat een vervolgdeel bestaat is geen reden om het einde van het deel ervoor te verraden. Zo kan deel X-2 ook gaan over evenementen ervoor, tijdens het andere verhaal of in een andere wereld/dimensie of er kunnen flashbacks in voor komen met de characters... Erg lastig uit te leggen, maar wat je hebt verraden is gewoon iets heel belangrijks!