Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Final Fantasy XII (PS2)
86 100 1

Review Final Fantasy XII (PS2)

Na vele jaren wachten, meerdere spinoffs en spellen voor de mobiel is het binnenkort eindelijk weer zover: Final Fantasy XII, een Final Fantasy voor de Europese markt.
Het is weer aardig wat jaartjes terug sinds het laaste echte Final Fantasy spel uitkwam. Deeltje X-2 is naar mijn mening een spinoff barbi verkleed game die meer thuis past op een plank met EA games (al is dit lang niet iedereen zijn mening) en Final Fantasy XI was een mmorpg. Die valt dus ook af voor een hoop gamers die niet van het genre houden of geen creditcard bezitten.

In deze preview zal ik het hebben over de Amerikaanse versie die vrijwel identiek zal zijn aan de Europese release die wij naar verwachting zomer 2007 mogen verwachten. Na deze review laat ik jullie voor jezelf beslissen of het het wachten waard was of niet.

Het verhaal:
Het verhaal speelt zich af in Ivalice, ( jawel net als Final Fantasy Tactics Advance ) een soort middeleeuws wereldje met geavanceerde machines/airships.

Het spel begint zoals het in Final Fantasy games de gewoonte is: met een heel mooi introfilmpje, daarin zien wij de bruiloft van princess Ashe met haar verloofde de kroonprins van Nabudis. Kort daarna komt het nieuws binnen dat Nabudis aangevallen is door the empire waarop men besluit zichzelf te fortificeren in Nalbina fortress. Gevolgd door hoe the empire Dalmasca’s Nalbina fortress aanvalt met toch wel het beste airship battle filmpje tot nu toe.

Na de tutorial die ik niet ga uitleggen in verband met plot spoilers begint het spel met Vaan die wat ratten naar de eeuwige jachtvelden helpt. Daarna komen wat simpele missies om je wegwijs te maken in het spel totdat je je samen met Ashe aansluit bij het verzet. In de loop van het verhaal verzamelt zich een gevarieerde groep van personages rondom Ashe en Vaan waaronder Fran. Dat is een character die het beste te omschrijven valt als een playboy bunny ;) met zijn allen strijden ze tegen the empire.

Het is echter welzo dat sommige characters vrijwel geen verhaal hebben en slechts “just along for the ride” zijn, waardoor er niet echt een band met het character gemaakt wordt. Een goed voorbeeld hiervan is het “hoofdpersonage” Vaan. Hij heeft in heel het spel een script van 2 A4 tjes en loopt samen met Penelo min of meer doelloos met de groep van Ashe mee wat weer een minpunt aan het verhaal is.

Wat is er nieuw?:
Final Fantasy XII brengt een hoop nieuwe dingen met zich mee maar de drie meest opvallende zijn toch wel het License systeem, Gambits en het verdwijnen van de random encounters.

Het license systeem:
Het license systeem is Final Fantasy XII’s versie van de sphere grid en werkt eigenlijk best simpel. In ieder gevecht verdient men naast EXP ook LP ( License Points ): 1 punt voor slappe vijanden, 2 voor de sterkere en meer voor bazen. Met deze license points gebeurt vrijwel alle development van je characters.Waar men in het vorige deel alleen zorgen hoefde te maken over geld voor sterkere wapens moet men in dit deel eerst een licentie kopen om het wapen te mogen gebruiken. Ditzelfde geldt tevens voor alle magie, skills en mist knacks. Dus om bijvoorbeeld de spreuk “Cure” te kunnen gebruiken moet men EN de licentie voor Cure kopen EN de spreuk Cure. Zodra men een skill of wapen koopt is het voor iedereen bruikbaar, de licentie is echter per character.

Dit is zowel een pluspunt als een minpunt omdat je nu ieder character kan aanpassen zoals je wilt, maar dat ook meteen het orginele van alle characters wegneemt. Iedereen kan bijvoorbeeld een mage of een summoner zijn, dus je party bestaat simpelweg uit de drie ventjes die jij het leukst vindt. Dit neemt natuurlijk een deel van de strategie van de vorige Final Fantasy delen weg.

Gambits:
Gambits zijn een onderdeel van het nieuwe gevechtsysteem van Final Fantasy XII, die meer doet denken aan Final Fantasy XI dan aan alle voorgaande delen. Je hoeft niet meer iedere ronde het aanval commando te geven, je hoeft slechts een keer attack te kiezen en dan blijft je ventje aanvallen tot 1 van de 2 het loodje legt.

Maar wat doet een gambit nu precies? Een gambit is een macro die automatisch een bepaalde handeling verricht mits er aan de eisen voldaan wordt. Zo kan er bijvoorbeeld ingesteld worden dat wanneer een ally zijn hp onder de 40% komt er automatisch een potion gebruikt wordt, of in geval van poison automatisch Poisona of Ensuna gebruikt wordt.

Opzich een zeer mooie toevoeging aan het gevecht systeem maar tegelijk ook een minpunt. Je kan je characters automatisch de dichtstbijzijnde vijand laten aanvallen en automatisch laten healen waardoor je je characters op een bepaalde lokatie kan laten staan, de game een tijd met rust laten en vervolgens twee levels hoger zijn als je terugkomt.Grafisch:
Grafisch is het spel uiteraard net als alle voorgangers weer geweldig, men weet echt het uiterste uit de Playstation 2 te halen. Ook lopen overal door de steden en in de shops lopen mensen rond om je tips te geven of hun zegje te doen.Iets wat nieuw is in dit deel is het feit dat de Limit Breaks (in dit deel heten ze Mist Knacks) en Espers ( summons ) geen ingame materiaal zijn maar FMV’s waar de vijand opgeplakt wordt wat het geheel toch wel weer wat mooier maakt.

Een klein persoonlijk mispuntje vind ik het feit dat de gezichten eruitzien alsof ze met verf geschilderd zijn wat af en toe een beetje vreemd overkomt.

Muziek:
De main theme is afkomstig van Nobuo Uematsu en de rest van Hitoshi Sakimoto, bekend van ondermeer Ogre Battle, Tactics Ogre, Final Fantasy Tactics, Vagrant Story, Breath of Fire, Gradius en vele andere toptitels.

De muziek past altijd goed bij de sfeer van de steden en omgeving en uiteraard bevat het spel weer zijn eigen versie van de chocobo theme en victory theme waardoor het geheel weer een genot voor de oren is.

Herspeelbaarheid:
De herspeelbaarheid is toch wel een minpuntje in dit deel. Waar in Final Fantasy X onder andere de Al Bhed primers nog replay value boden door extra conversaties en info vrij te geven heb je het in Final Fantasy XII na de eerste playtrough wel gehad.

Een jammer puntje van het spel is dat het hoofdverhaal slechts 30 uur in beslag neemt. Als je alles wil zien, moet je er nog zo’n 30 uur in stoppen. Die zijn echter voornamelijk nodig om te levelen zodat je de sidequests kan halen.

Optionele sidequests bestaan uit het jagen op zeldzame monsters die alleen verschijnen als aan speciale voorwaarden wordt voldaan tot vissen en het jagen op marks. Dit zijn speciale monsters, te vergelijken met het niveau van bazen voor beloningen variërend van geld tot voorwerpen die je anders niet zou kunnen krijgen. Tevens zijn er ook nog de optionele Espers (5 van de 13 krijg je automatisch in de loop van het verhaal ) te vinden.

Door de vele optionele extras / sidequests krijgt het spel echter nog een 7 als replay cijfer.

Vrijheid?
Wat jammer is in de laatste delen van Final Fantasy is het gebrek aan vrijheid. Hoewel het landschap van Final Fantasy XII groter is dan alle voorgaande delen en meer richting het formaat van een MMORPG gaat, gebeurt het vaak genoeg dat je een bepaald gebied niet in kan omdat je eerst een speciaal event moet vervullen. Een andere beperking is ook het airship wat men aan het eind van het spel tot zijn beschikking krijgt wat slechts op een paar plekken kan docken en niet vrij kan rondvliegen net als in deel X.

Eindoordeel:
Laat ik eerlijk zijn: deze Final Fantasy heeft wat minpunten. Het gevechtsysteem is wat minder strategisch, de characters hebben soms een te kleine rol in het verhaal en de replay value is wat minder groot dan in de andere delen. Toch blijft het een echte Final Fantasy game en is verplichte kost voor elke gamer die van RPG’s houdt.

Deze game is gereviewed door The__B


Bron plaatjes: IGN.com

 

Oordeel Final Fantasy XII (PS2)

  • Graphics 95
  • Gameplay 85
  • Originality
  • Sound 95
  • Replay 70
  • Eindcijfer 86

Aantal keer bekeken: 9647 

Laagste prijzen voor Final Fantasy XII (PS2)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Suvaaltje
Suvaaltje ( 444 ) 09-12-2006 14:18
op mainpage staat PREview

maargoed... goede review
avatar van Ktugach
Ktugach ( 21079   493) 09-12-2006 14:46
Rol: Administrator
Hij is ook nog niet uit in europa, dus dan heet het toch een preview?
avatar van Baris
Baris ( 1385   4) 09-12-2006 16:58
Tis idd en preview omdat de EU versie nog niet uit is, kans op extra's hierin is aardig klein, niet zoals met bv ff7 die extra monsters kreeg of ffx-2 die wat extra barbie jurkjes kreeg.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 09-12-2006 20:16
Nee dan is het een import review. Een preview is een tekst van een game die nog niet uit is en dus ook nog niet uitgespeeld kan worden.
avatar van Baris
Baris ( 1385   4) 10-12-2006 04:39
Mwa dat mag je de gamebladen wijs maken met hun previews van import games en hoe het ook mag heten het gaat om de text of het nu een pre,review of een drol is
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 10-12-2006 16:58
Staat weinig tekst op een drol, maar in deze review wel, en een hele goeie tekst ook .
avatar van Lennert
Lennert ( 115 ) 10-12-2006 19:15
Ik had ook even op mysterieuze wijze die amerikaanse deel in handen kunnen krijgen Het introfilmpje zag er zeer indrukwekkend uit. Ook ben ik blij dat het verhaal maar 30 uur duurt...zoveel tijd heb ik niet meer, dus kan ik eindelijk is iets uitspelen
Goeie Rev verder. Er staat in wat ik weten wou
avatar van Zhukov
Zhukov ( 148 ) 11-12-2006 19:52
wehehe heb ook sinds oktober de US versie in handen en ben het grotendeels met de review eens. Zit er zelf iets van 30 uur in en ben pas bij de boss in de shrine bij de bergen (die erg op Mt. Gagazet van FFX lijken). Boss battles zijn echt irritant en battle systeem van FFX is veel beter.
avatar van Soepkoe
Soepkoe ( 1704 ) 13-12-2006 15:04
een preview is als je enkel de verwachtingen uitspreekt een impressie geeft. een review is als je er ook daadwerkelijk een cijfer aan koppelt. dit is dus een review van de us versie. ander mogelijkheid was om een preview voor de europese versie te maken.

maar je hebt je oordeel al gegeven dus dan toch een review
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 18-12-2006 22:13
Zei ik ook al.