Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Gears of War Ultimate Edition (XboxOne)
85 100 1

Review Gears of War Ultimate Edition (XboxOne)

Het originele Gears of War (GoW) was de eerste absolute system seller voor de Xbox 360. De serie zette de 360 op de kaart in 2006, was het begin van een klassieke gameserie die nu al vier unieke delen heeft voortgebracht en startte een ware revolutie in het derde persoons shooter genre door het gebruikmaken van dekking te introduceren. Naast dit alles was GoW een topgame en voor mij reden om een Xbox 360 in huis te halen. Aan ontwikkelaar The Coalition, die de serie van Epic games voor Microsoft heeft overgenomen, de taak om na negen jaar de game helemaal opnieuw op te bouwen en wederom tot een topgame te maken; de Gears of War Ultimate Edition is hier! Hoe heeft GoW de tand des tijds doorstaan?

Destroyed beauty
GoW werd in 2006 de term “Destroyed Beauty” toebedeeld. Deze term had destijds al niets te maken met de grafische weergave van GoW, want nog steeds oogt het origineel goed. In deze remake oogt alles gelukkig nog beter, want The Coalition heeft de game speciaal voor de hardware van de Xbox One opnieuw opgebouwd. De levels zien er zodoende uitstekend uit. De personages lijken nog steeds wat af te steken bij de omgeving, iets waarvan ik altijd dacht dat een beperking was van het origineel, maar dat zal een grafische stijlkeuze zijn geweest. Waar de term “Destroyed Beauty” wel mee te maken had, is met de spelwereld waarin het verhaal zich ontvouwt. Enkele jaren na de val van de mensheid door de Locust, een monsterlijk ondergronds ras, is de wereld er niet mooier op geworden. De eens zo imposante gebouwen zijn tot overwoekerde ruïnes verworden en de natuur heeft grote delen van de steden terugveroverd op de eens zo grote beschaving. In dit decor speel jij met Marcus Fenix, een grote en terecht boze marinier, die na jaren gevangenschap tegen wil en dank voor een suïcidale missie wordt ingezet. Marcus is hierin gelukkig niet alleen. De Delta-squad ondergaat nog wel eens een personele verandering, maar de meeste tijd ben je met zijn vieren op pad.Co-op
Delta-squad is met zijn vier man uitermate geschikt voor co-op multiplayer. Wanneer je online of offline een vriend aan je team toevoegt, bestuurt hij of zij een andere Delta-lid. Ook de levels van GoW zijn prima geschikt voor co-op multiplayer. Teamplay is namelijk een zeer belangrijk element om de Locust te verslaan. Dit staat in nauw verband met het continu moeten zoeken naar dekking. Ondanks dat de mariniers als grote lompe kerels ogen, is het in GoW niet de bedoeling om als een grote lompe marinier te werk te gaan. Een paar rake kogels van de Locust en je bent immers dood. In GoW draait het om van verdekte plek naar verdekte plek te rennen en daar te schuilen. Ondertussen geven je teamgenoten dekking en betaal je hen terug door ze te dekken wanneer zij oprukken richting de vijand. Ook ben je continu aan het zoeken naar manieren om je tegenstander van de zijkant aan te vallen en mocht jij of een van je teamgenoten toch neergaan, dan kan een teamlid je overeind helpen … mits je snel genoeg bent.

Competitieve multiplayer 
Ben je toch liever een lompe marinier en kom je in de singleplayer niet zo ver met je speelstijl, dan kun je je heil online zoeken in de competitieve multiplayer. In verschillende modi kun je hier vier tegen vier games spelen die uiteindelijk draaien om overleven, terwijl je het de tegenpartij ondertussen zo moeilijk mogelijk maakt. Dezelfde elementen zoals dekking en teamwork brengen je ook hier het verst, al trof ik de eerste dagen rond de release echter voornamelijk “lone wolves” aan, die vrolijk en lomp al koprollend op je af komen. Ik heb het competitieve online gedeelte dan ook snel links laten liggen. Niet alleen omdat er nog weinig werd samengewerkt, maar ook omdat ik, net als in 2006, uitermate slecht ben in online GoW. Net zoals de gehele sfeer van GoW nog intact is gebleven in deze Ultimate versie, was ik blij om te merken dat ook aan de multiplayer niets veranderd was, al zijn er in deze versie wel maps en modi bijgekomen in vergelijking met het origineel.Waar voor je geld?
GoW is en blijft een overvol pakket met een prima singleplayer en een uitdagende multiplayer. Het spel is in je eentje al leuk, maar met alle multiplayer mogelijkheden wordt het alleen maar beter. Daarnaast is dit niet voor niets de “Ultimate” editie. Niet alleen is deze versie voorzien van betere beelden en scherpere controls, maar als straks de backward compatibility wordt uitgerold naar de Xbox One zijn ook de andere spellen in de Gears serie kosteloos te spelen. Dit met twee kanttekeningen. Je moet GoW namelijk wel dit jaar nog spelen (dus niet in de seal voor de backlog laten liggen!) en het betreft hier de originele 360 games, niet een mooie remake zoals GoW Ultimate dus. Ik denk dat we hierdoor wel kunnen concluderen dat het remaken van de GoW serie stopt bij dit ene deel.  

Conclusie
Het originele GoW is een moderne klassieker die de meeste gamers wel gespeeld zullen hebben. Met zulke spellen is de valkuil vaak dat nostalgie de fouten verbergt. In het geval van GoW kende het origineel al bijna geen fouten en is deze game, ook zonder alle grafische verbeteringen, nog altijd een prima spel. Dat The Coalition de moeite heeft genomen om de game opnieuw op te bouwen, met volle HD graphics, verbeterde tussenfilmpjes en ook nog de besturing te optimaliseren voor de Xbox One is allemaal een bonus. Gezien het kleine prijsje en de enorme bonus van de rest van de serie, kan ik dit pakket alleen maar aan iedereen aanraden. Heb je dit spel in 2006 al helemaal grijs gespeeld, dan is het een feest van herkenning om dat nu opnieuw te doen. Heb je om onverklaarbare redenen dit spel in de vorige generatie gemist, dan is dit je kans om een moderne klassieker dan eindelijk te spelen. De multiplayer kon mij uiteindelijk weinig bekoren, maar over smaak valt te twisten en de mensen die mij ieder potje vernederden leken er in ieder geval wel lol in te hebben, dus dat zal ik GoW niet verwijten. Al met al is deze ultieme versie van GoW een schoolvoorbeeld van een gameontwikkelaar die het snapt; je hoeft niets te veranderen aan een prima spel, je moet het alleen wat oppoetsen en voor een goede prijs in de winkel leggen. En dat heeft The Coalition prima gedaan. Nu mogen ze verder aan de slag met Gears of War 4.

 

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.
 

 

Oordeel Gears of War Ultimate Edition (XboxOne)

  • Graphics 90
  • Gameplay 90
  • Originality 70
  • Sound 80
  • Replay 80
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 10694 

Laagste prijzen voor Gears of War Ultimate Edition (XboxOne)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Typhoon20
Typhoon20 ( 580 ) 03-09-2015 01:37
Mooie review.
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8265   3) 03-09-2015 06:13
Zelfde als met God of War, 1 deel uit de serie remasteren is imo een gemiste kans. Als ze de hele trilogie doen zou ik aanschaf overwegen. Verder een goeie en eerlijke review!
avatar van Xymie
Xymie ( 213 ) 03-09-2015 07:23
Wel leuk dat je gears 1,2,3 en judgement erbij krijgt m.b.v. backwards compatibility. Ik heb die allemaal al, anders had ik hem denk ik wel gekocht.
avatar van Smocho
Smocho ( 3090 ) 03-09-2015 08:26
Krijg je Gears 1,2,3 en judgement gratis, ook al heb je ze niet origineel? Indien ja zijn ze dus gratis te downloaden van de Store straks?

Even dubbel checken ;-)
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3795 ) 03-09-2015 09:05
Volgens mij is dat de deal ja..
avatar van PinkPirateBunny
PinkPirateBunny ( 184 ) 03-09-2015 10:13
Quote:
Krijg je Gears 1,2,3 en judgement gratis, ook al heb je ze niet origineel? Indien ja zijn ze dus gratis te downloaden van de Store straks?

Eerlijk gezegd is mij dat niet 100% duidelijk. Vrij vertaald is het officiele persbericht: speel dit jaar GoW Ultimate en krijg gratis toegang tot de rest van de serie via het Backwards programma. Ik denk dat ze niet simpelweg willen stellen dat je de spellen ook gratis krijgt of onderdeel van deze Ultimate editie zijn omdat het geen remakes zijn zoals GoW dat wel is.
avatar van XEvolutionX
XEvolutionX ( 190 ) 03-09-2015 10:17
Quote:
[..]


Eerlijk gezegd is mij dat niet 100% duidelijk. Vrij vertaald is het officiele persbericht: speel dit jaar GoW Ultimate en krijg gratis toegang tot de rest van de serie via het Backwards programma. Ik denk dat ze niet simpelweg willen stellen dat je de spellen ook gratis krijgt of onderdeel van deze Ultimate editie zijn omdat het geen remakes zijn zoals GoW dat wel is.

De games zullen eind november toegevoegd worden aan je ready to install list. Dus heb je gears ultimate dan komen gears 1,2,3 en judgement x360 versies ready to install erbij om te downen.
avatar van SonicRPR
SonicRPR ( 2373   4) 03-09-2015 10:40
Quote:
[..]


De games zullen eind november toegevoegd worden aan je ready to install list. Dus heb je gears ultimate dan komen gears 1,2,3 en judgement x360 versies ready to install erbij om te downen.

Exact, hetzelfde wat met ODST is gebeurd bij de Halo Collection. Dus ze zijn alleen gratis als je de ultimate edition heb gekocht.
avatar van Hennie286
Hennie286 ( 482   1) 03-09-2015 11:00
Zijn die opvolgers ook in HD of zijn dit emulaters?
avatar van XEvolutionX
XEvolutionX ( 190 ) 03-09-2015 11:42
Quote:
Zijn die opvolgers ook in HD of zijn dit emulaters?

Nee dat zijn gewoon exact de X360 versies die geen kwaliteit imboeten door de emulatie maar simpelweg door het One OS gedraaid kunnen worden. Zelf al Gears 1 kunnen testen en Shadow Complex via preview programm en het werkt prima. Maar wel jammer dat niet alle gears volledig omgezet worden. Iig ben ik zeer tevreden met de ult editie van deeltje 1. Blijft voor mij het beste deel.
avatar van DirkSteenbeek
DirkSteenbeek ( 549 ) 03-09-2015 12:52
goeie review
avatar van Assaultpr0
Assaultpr0 ( 915 ) 03-09-2015 19:08
Quote:
Zelfde als met God of War, 1 deel uit de serie remasteren is imo een gemiste kans. Als ze de hele trilogie doen zou ik aanschaf overwegen. Verder een goeie en eerlijke review!

Een hele andere situatie. God of war is slechts een single player game en in dat geval ben ik het deels met je eens. De Gears of war 1 remaster is vooral populair omwille van de geweldige multiplayer die erbij zit en wat mij betreft is daarmee de prijs van 40 euro makkelijk gerechtvaardigd.
avatar van Smocho
Smocho ( 3090 ) 03-09-2015 21:47
Dank voor de antwoorden allen. Lijkt mij een goede deal idd. De game is niet duur en je krijgt de complete collectie ervoor terug
avatar van Tomax99
Tomax99 ( 103 ) 05-09-2015 09:44
Backwards compatibility wordt bereikt door emulatie. Hier door kunnen wat meer dingen (dacht cloudsave anti aliasing video capture en dergelikke). Of dit verdere negatieve of positive effecten heeft is nog niet duidelijk. Wel wordt er niet 1 emulator gemaakt, maar wordt er op case basis naar elke game gekeken. Extapparatuur apparatuur en
avatar van Tomax99
Tomax99 ( 103 ) 05-09-2015 09:47
Bij emulatie werken oude kinect en overigens USB apparatuur NIET! Dus geen 360 kinect games en muziek games (voorlopig, denk ook niet dat dit komt).
avatar van XEvolutionX
XEvolutionX ( 190 ) 07-09-2015 15:14
Quote:
Backwards compatibility wordt bereikt door emulatie. Hier door kunnen wat meer dingen (dacht cloudsave anti aliasing video capture en dergelikke). Of dit verdere negatieve of positive effecten heeft is nog niet duidelijk. Wel wordt er niet 1 emulator gemaakt, maar wordt er op case basis naar elke game gekeken. Extapparatuur apparatuur en

Normaal zou ik je direct gelijk geven maar wanneer ik het test op de One (en zo begreep ik het ook uit MS presentaties) lijkt het te gaan om een ander principe. De One draait het 360 OS en faked de console eigenlijk met het idee dat deze een 360 is geworden in de achtergrond op de One. Hierdoor vind er geen typisch emulatie kwaliteitsverlies plaats.