Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
God of War (2018) - Standard Plus Edition (PS4)
96 100 1

Review God of War (2018) - Standard Plus Edition (PS4)

De God of War-franchise vaart letterlijk en figuurlijk een andere koers. De kenmerkende hack ’n slash-formule van God of war is overboord gegooid en vervangen voor een totaal andere ervaring. Dit deel is beter te omschrijven als een action adventure game waarbij de vaderrol van de inmiddels wat oudere Kratos een centrale rol speelt. Niet alleen als vader maar ook als mentor ontfermt hij zich nu over zijn zoontje Atreus. Samen mag je nu de Noorse mythologie ontdekken en wordt een wel heel persoonlijk verhaal verteld. Of God of War nog altijd zo meedogenloos is als altijd lees je in deze spoiler-vrije review.Good old Kratos
In dat opzicht is er niets veranderd aan hem. In vrijwel ieder ander opzicht wel. Kratos is inmiddels heel wat jaartjes ouder en heeft zich teruggetrokken in Midgard. Met een bebaard gezicht en een klein onderkomen ergens in de besneeuwde bossen probeert hij zich te onthouden van vrijwel alles en iedereen. Zo ook met zijn zoontje Atreus, de kleine man is altijd moeders lieveling geweest, waardoor de vader-zoon-relatie nooit heel sterk is geworden. Tijdens het verhaal leer je niet alleen meer over de interessante Noorse mythologie, dat overigens een prachtig decor vormt, maar ook over de verstandhouding tussen Kratos en Atreus.

Het decor is dus gebaseerd op de Noorse mythologie. Een compleet nieuwe wereld dat al snel doet denken aan ijzige winterlandschappen met besneeuwde bergen, bevroren rivieren en heel veel ijs. Deze nieuwe insteek leent zich in ieder geval perfect voor een nieuw hoofdstuk binnen de God of War-franchise. Of het nu Midgard is of een van de andere vele regionen; het oogt allemaal even indrukwekkend. Een frisse omgeving is dan ook het perfecte moment om nieuwe vijanden te introduceren, interessante puzzel-elementen toe te voegen en om de combat om te gooien. Kratos sloopt namelijk in koelen bloede iedere kwaadwillende die hem of zijn zoontje tegenhoudt op hun tocht. Precies zoals hij dat voorheen ook altijd al deed.Met de Leviathan Axe, een nieuw magisch wapen, voer je de meest brute aanvallen en combinaties uit. De game laat je voorzichtig kennismaken met de nieuwe uitrusting, maar introduceert al snel genoeg een divers aantal gruwelijke combo’s. Hierdoor zal, ondanks het aantal veranderingen, God of War al snel vertrouwd aanvoelen. Met alleen een bijl zou je in defensief opzicht tekort komen, daarom kan je ook gebruikmaken van een schild. Hiermee pareer je aanvallen en kan je met de juiste timing direct een tegenaanval inzetten. De slowmotion-momenten die dit oplevert zijn keer op keer heerlijk en zullen niet snel vervelen. Het is überhaupt moeilijk om niet verliefd te worden op de nieuwe uitrusting van Kratos.

Naast de Leviathan Axe heb je ook nog de beschikking over je blote vuisten en een Spartan Rage. De laatstgenoemde dient opgeladen te worden en is dus niet constant te gebruiken. Zoals de naam al doet vermoeden laat Kratos zich volledig gaan en verpulver je letterlijk je vijanden. Bovendien is de Spartan Rage middels de skill tree ook nog eens verder uit te breiden. Ook Atreus maakt zichzelf nuttig in gevechten en loopt gelukkig nauwelijks voor je voeten. Zo nu en dan komt de kleine man in de problemen, maar dit heb ik nimmer als hinderlijk ervaren. Naast dat hij vijanden onder vuur neemt met pijl en boog, waarschuwt hij je ook wanneer vijanden je in het vizier krijgen. Deze waarschuwingen helpen je om in de soms onoverzichtelijke gevechten toch het overzicht te bewaren. Zijn pijlen werken overigens niet alleen als afleiding, maar zijn soms ook nodig om vijanden te kunnen verslaan. Hierdoor is de gameplay allesbehalve hack ’n slash en gaat het vechten een stukje dieper dan we gewend zijn.

Puzzel galore
De uitrusting van zowel Kratos als Atreus zijn namelijk ook te gebruiken om puzzels mee op te lossen. Niet alleen weet de game je op slinkse wijze uit te dagen om puzzels op te lossen, ze leveren je ook daadwerkelijk voordelen op. Zo word je regelmatig beloond met voorwerpen, welke vervolgens te gebruiken zijn om upgrades te bekostigen, of Hacksilver (geld) dat in principe dezelfde werking heeft. Het is dan ook verleidelijk om ieder uithoekje van de wereld te controleren op een mogelijke puzzel. De puzzels zelf zijn nooit echte breinbrekers, waardoor de vaart niet onnodig uit het spel wordt gehaald. Daarbij leer je gaandeweg de puzzelmechanieken herkennen en word je er steeds handiger in. Uiteraard kom je ook een groot aantal puzzels tegen die onderdeel van het verhaal zijn, maar juist het ontdekken en oplossen van verborgen puzzels geeft extra veel voldoening.

Het oplossen van puzzels is dus wel degelijk van toegevoegde waarde voor Kratos, Atreus en het verhaal. Regelmatig zijn er collectibles verstopt die meer vertellen over de wereld en de Noorse mythologie. Mocht je dus dieper in de materie willen duiken, dan biedt de game je deze mogelijkheid. Ook wanneer je liever enkel de rode draad volgt, is het verhaal minstens zo bijzonder. Verder zijn er heel wat verschillende soorten uitrusting te craften. Ook hierbij speelt het oplossen van puzzels een rol, want veel objecten zijn te verkrijgen middels kleine en grote puzzels. Dit betekent echter niet dat je hier constant mee bezig bent om zo de nodige upgrades te kunnen maken. Naarmate je monsters verslaat, ontvang je ook de benodigde voorwerpen om de uitrusting van Kratos en Atreus aan te passen. Afhankelijk van de uitrusting verbeteren (of verslechteren) je statistieken. Aanvankelijk oogt het RPG-systeem wat overweldigend, maar ben je eenmaal bekend in de menuutjes dan kan je een gehele speelstijl creëren.Ondanks de soms forse weersomstandigheden in Midgard en omgeving kom je een grote diversiteit aan personages en vijanden tegen. Kratos zelf, die niet altijd even blij is met zijn vaderrol, is nog altijd even bot als vroeger. De interactie tussen vader en zoon zorgt echter voor bijzondere en memorabele momenten. Zeker op sommige (ingrijpende) momenten, wanneer ook nog eens de prachtige muziek om de hoek komt kijken. Omdat bijna ieder woord over het verhaal of de personages er één te veel is, zal ik hier niet te diep op ingaan. Wel kan ik je vertellen dat de game vol zit met bijzondere personages en intrigerende figuren.

Misschien wel de meest aangename en opvallendste verandering binnen de game is de camera. De God of War-games kenmerkten zich namelijk altijd door de vaste camerapunten. Deze is echter overboord gegooid en vervangen vdoor een camera die je vrij kunt bewegen. Op die manier heb je als speler iets meer vrijheid. Ook cutscenes zijn in elkaar verweven, waardoor gebeurtenissen zonder ook maar één beeldwisseling in elkaar overlopen. Een trucje dat ervoor zorgt dat de game moeilijk is weg te leggen en je binnen no-time weer een paar uur verder bent.

Dat is ook wel nodig, want het verhaal heeft mij zo’n twintig uur gekost. Hierbij dien ik wel op te merken dat ik graag ieder uithoekje van de wereld verken én zelfs dat is mij niet helemaal gelukt. Uiteraard zegt dit meer over de game dan over mij, maar weet wel dat ik nog iedere plaats in deze game opnieuw wil bezoeken. Zelfs na de credits zal je dus nog lang niet klaar zijn met je verkennings- en ontdekkingstocht.Beste PlayStation 4-exclusive

Het moge duidelijk zijn: God of War is fascinerend, intrigerend en verbazingwekkend mooi. Zelfs op mijn “simpele” PlayStation 4 ziet iedere scène en animatie er ontzettend vloeiend en gelikt uit, laat staan wanneer je de game op HDR speelt. Bovendien is het enorm noemenswaardig dat Santa Monica de franchise zo succesvol op de schop heeft genomen. Dit is alles maakt God of War tot een game zoals The Last of Us, zo’n game die maar eens in de vijf jaar verschijnt, en is het zonder twijfel de beste PlayStation 4-exclusive van het moment.

 


Deze review is geschreven door Daniël Verkerk.


 

Oordeel God of War (2018) - Standard Plus Edition (PS4)

  • Graphics 98
  • Gameplay 98
  • Originality 96
  • Sound 95
  • Replay 90
  • Eindcijfer 96

Daniël Verkerk (Daniel)

Schrijft sinds 2014 voor Budgetgaming over games, maar speelt ze nog veel liever. Koopt namelijk meer games dan hij eigenlijk kan uitspelen.

Aantal keer bekeken: 7371 

Laagste 1 prijzen voor God of War (2018) - Standard Plus Edition (PS4)

27.99 27.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Game Shock Oss 10
€  24.99€ 3.00   € 27.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Dragonborn
Dragonborn ( 142 ) 13-05-2018 01:20
Mooie review! Ik wacht nog eventjes met aanschaffen, heb nog een aantal andere games uit te spelen waaronder Bloodborne en Horizon Zero Dawn. Mooi dat de ps4 in zijn levenscyclus nog mooie games heeft gekregen!
avatar van Multiman77
Multiman77 ( 192 ) 13-05-2018 08:23
Helemaal mee eens. Ik heb elke God of War gespeeld (behalve de vita versie) maar voor mij is dit geen Goty maar zelfs BGE (Best Game Ever)

avatar van Vuurtoren
Vuurtoren ( 485 ) 13-05-2018 08:49
Heb God Of war op de ps3 gespeeld en kwam niet verder dan een paar levels Game kon me niet boeien en speelde niet lekker zodat ik ermee ben gestopt. Dus dat deze nu ineens wordt vergeleken met Last of Us vind ik erg verrassend en moeilijk te geloven, want Last of Us heeft me van begin tot eind geboeid. Wellicht eens een demo proberen.
avatar van Userverwijderd76
Userverwijderd76 ( 2167 ) 13-05-2018 09:45
@vuurtoren. Dit is gewoon god of war meets the last of us. Veel minder hackslash en veel meer verhaal vader/zoon relatie.
avatar van AnakinCC
AnakinCC ( 115 ) 13-05-2018 09:50
Quote:
Helemaal mee eens. Ik heb elke God of War gespeeld (behalve de vita versie) maar voor mij is dit geen Goty maar zelfs BGE (Best Game Ever)


En daar ben ik het helemaal mee eens, Deze game is van zulk exceptionele kwaliteit dat alleen maar "GOTY" niet genoeg is voor deze game. Dit kan je makkelijk boven Ocarina of Time, Half-Life 2 zetten en naast The Last of us.
avatar van Kanniet
Kanniet ( 230 ) 13-05-2018 14:10
De game even bij de GM gespeeld maar kwam me vrij lineair over. Ik mis de vrijheid van Horizon ZD of mis ik iets? Wacht anders wel op een GOTY editie, ik verwacht nog wel een uitbreiding.
avatar van EPMD
EPMD ( 7079   7) 13-05-2018 14:22
Quote:
De game even bij de GM gespeeld maar kwam me vrij lineair over. Ik mis de vrijheid van Horizon ZD of mis ik iets? Wacht anders wel op een GOTY editie, ik verwacht nog wel een uitbreiding.

HZD is ook een openwereld game, God of War niet (al valt er wel veel te exploren).
Zijn dus niet echt te vergelijken.
avatar van Nickachu
Nickachu ( 1317   8) 13-05-2018 15:04
Quote:
De game even bij de GM gespeeld maar kwam me vrij lineair over. Ik mis de vrijheid van Horizon ZD of mis ik iets? Wacht anders wel op een GOTY editie, ik verwacht nog wel een uitbreiding.
Heb het idee dat elke game tegenwoordig wel een (semi) open world moet zijn. Van mij had deze god of war juist meer lineair mogen zijn, of volledig open world.
avatar van EPMD
EPMD ( 7079   7) 13-05-2018 15:29
Quote:
[..]

Heb het idee dat elke game tegenwoordig wel een (semi) open world moet zijn. Van mij had deze god of war juist meer lineair mogen zijn, of volledig open world.

Idd
Vond HZD zelf helemaal niet zo goed. Te openwordish, wordt snel eentonig, sidequests waren matig.

Hadden ze er een meer lineaire ervaring van gemaakt. Dan was het imo een veel betere game geweest.

Denk dat we de afgelopen jaren te veel openwereld games hebben gespeeld.

Wat betreft God of War: Vind het de beste game van de PS4. Het is dé Resident Evil 4 van deze generatie. Maar om nou te zeggen beste game ooit ? Dat vind ik altijd heel moeilijk. Dat is denk ik voor iedereen persoonlijk weer anders..
avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 423 ) 13-05-2018 15:35
Ik heb voor het eerst eens niet direct een spel gekocht dat groots werd aangekondigd (gehyped), maar ik lijk er toch niet meer om heen te kunnen gewoon...
Waar ik ook kom/ben, ik word continu geconfronteerd met God of War. In positieve zin. En zelfs vrienden die normaliter niet van dit genre zijn, spelen het aan een stuk door. Deze review bevestigd wat ik al hoor sinds de release: het moet een masterpiece zijn. Morgen haal ik hem!
avatar van Monokuma
Monokuma ( 2083   9) 13-05-2018 15:35
Ik geloof te nimmer dat deze game Bloodborne zou kunnen overtreffen voor mij als de beste exclusive voor de PlayStation 4. Ik denk dat GoW2018 dat ook een beetje te danken heeft aan de presentatie in de trailers, het kwam enorm over als The Order 1866 (wat voor mij een slechte ervaring was) in een Noors jasje.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 910 ) 13-05-2018 16:38
Beste game die ik ooit heb gespeeld, exclusive of multiplatform whatever
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 510 ) 13-05-2018 18:03
"een game zoals The Last of Us, zo’n game die maar eens in de vijf jaar verschijnt, en is het zonder twijfel de beste PlayStation 4-exclusive van het moment.

Voor het gemak vergeten we maar ff HZD dan?

Maar verder nice review hoor!
avatar van Zé Pequeno
Zé Pequeno ( 602 ) 13-05-2018 19:38
Ben God of war nu aan het spelen voor mij is deze game minstens net zo goed als Tlou & Bloodborne.
M'n laatste gespeelde games zijn Nier,HZD,Zelda botw,Mario Odyssey maar God of war heeft net wat meer ook heeft het de beste grapics.
avatar van Cynch
Cynch ( 267 ) 13-05-2018 20:46
Deze game is echt geweldig
avatar van Smocho
Smocho ( 3090 ) 14-05-2018 10:37
Quote:
Ik geloof te nimmer dat deze game Bloodborne zou kunnen overtreffen voor mij als de beste exclusive voor de PlayStation 4. Ik denk dat GoW2018 dat ook een beetje te danken heeft aan de presentatie in de trailers, het kwam enorm over als The Order 1866 (wat voor mij een slechte ervaring was) in een Noors jasje.

Als je het zelf niet gespeeld hebt kun je denk ik niet oordelen? De vergelijking met The Order slaat echt als een tang op een varken The Order is meer een interactieve film, dat is GoW totaal niet.
avatar van Arseni100
Arseni100 ( 28 ) 14-05-2018 12:29
Ik ben normaal niet zo van die fantasiegames en geen enkele andere game kon de kwaliteit van The Last of Us tippen. Maar nadat ik al die goeie reviews had gelezen besloot ik het maar aan te schaffen. Gisteren heb ik de game uitgespeeld en ik moet toegeven dat dit de beste game is deze generatie. Het staat voor mij nu op dezelfde plaats als The Last of Us.
avatar van Monokuma
Monokuma ( 2083   9) 15-05-2018 13:10
Quote:
[..]Als je het zelf niet gespeeld hebt kun je denk ik niet oordelen? De vergelijking met The Order slaat echt als een tang op een varken The Order is meer een interactieve film, dat is GoW totaal niet.
Kortom: van Smocho mag je niet op je hoede zijn wanneer je een trailer ziet van een game die op exact dezelfde manier wordt gepresenteerd als een game waar je slechte ervaringen mee hebt, die deels door dezelfde developer is gemaakt.
avatar van FreakGIB
FreakGIB ( 321 ) 05-02-2019 13:12
kortgeleden Deze game gekocht voor 29 euro omdat hij in de aanbieding was
Ik was vroeger echter nooit echt een fan van GOW omdat ik niet zo houd van games waar je op bepaalde momenten de melding krijg druk nu X druk nu op O.
Dus ik had hem gekocht omdat ik wat reviews had gelezen en wat filmpjes had gezien.
Maar toch eenmaal thuis meteen in de PS4 gestopt en hem laten installeren en toen weer verwijderd omdat ik nog bezig was met Spiderman
Naardat ik klaar was met Spiderman had ik nog niet echt zin in dit spel en ging ik even verder met Destiny2 die had ik gratis via PSN en had de uitbreiding er bij gekocht vond Destiny 1 goed dus wilde deze ook weer spelen.
Maar goed soms wil je ook wel eens een ofline single play spel spelen.
Mijn Beste Single play game is The witcher 3 met beide uitbreidingen erg goed spel met een heel goed verhaal.
Ook had ik nog een aantal PSVR games liggen Onderandere Astro Bot ook erg leuk.
Maar toen vorige week toch eens God of war opgestart.
Wham wow wat een spel begint vrij rusting en dan al vrij snel krijg je te maken met een vrij stevige tegenstander Pfff ik voelde me meteen weer thuis kreeg een Dark Souls gevoel
Daarna werd het alleen maar beter en later elke avond spelen en dan helaas rond 01:00 moeten stoppen omdat ik smorgens toch ook weer naar mijn werk moet.
Maar jeetje wat een spel en ik ben nog niet klaar dit heeft kwa verhaal The witcher3 verslagen.

Toch verrassend hoe aangepaste gameplay dit spel voor mij zo veel beter kan maken.

en wat ik hier lees over het is liniear daar ben ik het toch niet mee eens ik vind het een behoorlijk open game krijg ook een beetje een Metroid gevoel van weer terug gaan naar plekken waar je bent geweest omdat je met een nieuwe upgrade toch weer bij andere plekken kan komen.

Heel blij met dit spel als ik klaar ben zal er een zwart gat ontstaan kwa games.
Misschien in de nabije toekoms Cyberpunk 2077