Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Horizon: Zero Dawn (PS4)
93 100 1

Review Horizon: Zero Dawn (PS4)

Na het uitbrengen van Killzone 3, mocht een klein team binnen Guerrilla Games een opzet gaan maken voor een nieuwe franchise. Alle medewerkers van Guerrilla Games, van de technische programmeurs tot aan de marketingmedewerkers, mochten hun meest creatieve ingevingen in de groep gooien. De ideeën die hieruit voortkwamen leidden tot twee prototype games. Eentje, namelijk een post-apocalyptische open-wereld actie game wist de meeste mensen te overtuigen. Het kleine team werkte drie jaar aan dit nieuwe spel, terwijl hun collega’s Killzone: Shadow Fall voor de PlayStation 4 maakten. Nadat het voorlopig laatste deel van Killzone klaar was, richtte heel Guerrilla vervolgens nog eens drie jaar al hun energie in hun aankomende PlayStation exclusieve game. Na er zes jaar aan gewerkt te hebben, toont Guerrilla nu hun jongste spruit aan de wereld: Horizon: Zero Dawn (H:ZD) is dan eindelijk hier! Afgelopen vrijdag mocht ik voor het eerst aan de slag met de game, op het hoofdkantoor van Guerrilla in hartje Amsterdam nog wel. Ik sprak daar ook uitgebreid met Lambert Wolterbeek Muller, lead director van Guerrilla.  Lambert was een van de mensen die met het kleine team zes jaar geleden begon met H:ZD. Aan de hand met het interview met Lambert gaan we door de game heen.

Wat was de inspiratie voor Horizon: Zero Dawn?

Een onverwachts antwoord: de meeste inspiratie voor H:ZD komt voort vanuit de beelden van Planet Earth. Ook is veel gekeken naar andere documentaires over wat de natuur zou doen aan het einde van de tijd van de mens. Hiernaast zijn manga’s bekeken en natuurlijk zowel boeken als films die ingingen op het post-apocalyptische.

Een onverwachte realistische insteek, maar vanaf het begin grijpt de wereld je bij de strot. Wanneer je de controle over Aloy, de protagonist, neemt, dan valt je mond open van de weidse vista’s van de (onze?) wereld waarin je zojuist bent terechtgekomen. Nadat er jaren geleden ‘iets’ heeft plaatsgevonden is de wereld zoals wij deze kennen overgenomen door de natuur. Het groene landschap met bomen en struiken en bergen zover het oog reikt doet prachtig aan. Het post-apocalyptische karakter komt snel genoeg naar boven wanneer oude bunkers, steden en andere elementen van een verloren samenleving zich schuilhouden onder al die natuurlijke pracht. De eerste stappen met Aloy deden me direct terugdenken aan de eerste keer dan ik Red Dead Redemption en GTA:SA aandeed. Wat zou deze wereld allemaal te bieden hebben? Een sortiment van kinderlijke nieuwsgierigheid naar wat me allemaal te wachten stond.




Wat waren de uitgangspunten voor H:ZD waardoor nu juist dit idee is verworden tot deze titel?

H:ZD moest een unieke game worden voor Sony. Simpelweg: iets anders dan anders. Daarbij ontwikkelde het team een viertal pilaren waarop de game moest leunen: “tribal”, ruines, de juxtapositie van natuur en machine en als laatst: “overwhelming odds”. Bijkomend moest het spel ook technisch indrukwekkend zijn: een open wereld, welke naadloos in beeld werd gebracht.

Bijzonder is H:ZD zeker geworden. Behalve dat het technisch bewonderenswaardig is wat Guerrila heeft neergezet, is het ook voor ons spelers heerlijk om zonder laadtijden of te hoeven wachten op iets anders om door de grote wereld te bewegen. Aloy doet dit vloeiend met de gratie van een Franse parcours renster, al is het niet altijd duidelijk waar zij zich precies wel en niet aan kan vast houden. Dit soms met koddige effecten wanneer je bij een simpele sprong soms van een rotswand af stuitert. Dit is echter snel vergeven, wanneer er zoveel wél te doen is in de spelwereld. Al snel kom je erachter wat “overwhelming odds” zijn. Aloy is geen superheld en ze staat er grotendeels in haar eentje voor. Ze wordt door zowel mens als machine opgejaagd. De machines gedragen zich als dieren, maar met een beetje geduld draai je de jagersrol om. Iedere machine heeft zijn patronen en zwakheden. Laat je echter niet verrassen: zelfs de meest simpele tegenstander kan het je moeilijk maken als zijn vrienden hem komen helpen. Hier is het vervolgens jammer dat je geen waarschuwing krijgt wanneer Aloy’s gezondheid er slecht aan toe is. Noem het verwend, maar ik zie het scherm graag wat roder worden wanneer ik bijna het loodje dreig te leggen.



Is Horizon een RPG geworden en zo ja: hebben keuzes veel invloed op het verhaal en de wereld?

H:ZD is geen echte RPG geworden.  Het doel was een open wereld actie game worden, met RPG-elementen in een post-apocalyptische wereld. Maar wel eentje met vloeiende actie, zodat gamers van alle markten zich in de gameplay zullen gaan vinden.  Hiernaast wilden we een verhaal vertellen: namelijk dat van protagonist Aloy en haar wereld. De keuzes die zij maakt kunnen de wereld verdiepen, maar hebben geen verstrekkende gevolgen… nou, misschien voor het einde…

H:ZD is zodoende uiteindelijk ook maar een verhaal geworden, met een vaste protagonist. Dat H:ZD een derde persoon game is, dat was al snel duidelijk. Ik was in eerste instantie ietwat beteuterd dat het RPG-element tweede viool speelt, maar na veel uren met H:ZD kan ik niet anders dan beamen dat het een goede keuze is geweest. Het RPG-element komt terug in twee zaken: een uitgebreide inventaris en bijpassend loot-systeem, en het levelen van Aloy en daarbij uit voorkomend toebedelen van ervaringspunten. Verder speelt H:ZD als een vloeiende derde persoons actie game van de beste soort. Onder de rechter trekkers zit je speer, waarmee je gewone en sterke aanvallen kunnen combineren. Als hoofdwapen begin je met een boog, maar je bouwt je arsenaal uit naar een originele en bonte verzameling waar Ratchet en Clank wel raad mee zouden weten. Wapens verschillen in kracht en zeldzaamheid. Des te meer zeldzaam een wapen is, des te meer modificaties je erop kan toepassen. Wapens, maar ook modificaties en nieuwe outfits, kun je kopen van de vele handelaars in de steden en nederzettingen, maar helaas lijken alle handelaren in een gebied dezelfde voorraad te hanteren. Door deze variatie aan verschillende wapens komt strategie  om de hoek kijken. Al je tegenstanders bewegen op een andere manier en vooraf dat je een tegenstander te lijf gaat, is het zowel doeltreffend als belonend om eerst na te denken over je wapen, ammunitie en aanpak. Begin ik met wat vuurpijlen om ze een klein beetje schade over tijd te doen, of gooi ik een bom waarmee ik ze kortstondig bevries, zodat ik tijd heb om hun zwakke plek uit te buiten?

Betreffende keuzes: Aloy wordt tijdens haar avontuur aan veel confrontaties blootgesteld, maar ook aan minstens zoveel gesprekken. Hierin kun je als speler snel naar de clou toe werken of het hele verhaal aanhoren. Vaak maakt het voor de gameplay niets uit, maar H:ZD wil graag een verhaal vertellen en ik kan je vast vertellen: dat is een boeiend verhaal. De gesprekken en bijhorende aanvullende informatie die je tot je kan nemen is dan ook voornamelijk bedoeld als verdieping.



Wat maakt Horizon: Zero Dawn nu uiteindelijk zo uniek?

De vibe. Veel tijd, energie en passie is gestoken in “hoe moet het voelen”. De wereld is natuurlijk fantasie, maar voor de mensen die erin wonen is dat niet het gevoel. De speler moet ook het idee krijgen dat dit een consistente spelwereld is. De toverwoorden hier zijn “consistentie” en “coherentie”.

Consistentie en coherentie zijn de twee zuilen waarop alle science fiction wordt beoordeeld. Als een verhaal of fictieve wereld zichzelf niet houdt aan de regels dat het zelf heeft bedacht en opgelegd, dan voelt dat al snel als nep of valsspelen. H:ZD slaagt hier met vlag en wimpel.  Dit komt tot uiting in de manier waarop je met Aloy door de wereld trekt, maar ook in het achtergrondverhaal, in de NPC’s die je tegenkomt en in de uitdagingen die je geboden wordt. Alles in het spel toont een hoge (productie) waarde en de game straalt uit dat het met liefde en passie geprogrammeerd is.

Even tussendoor, maar ik meen Aloy te herkennen. Is ze op iemand gebaseerd?

Jazeker! Het gezicht is geheel ge-motion captured door Nederlandse actrice Hannah Hoekstra (Hemel, De Helleveeg, Flikken Maastricht). Het was lang zoeken naar een goede actrice om Aloy op te baseren, maar toen een van onze producers ziek thuis was en zijn achterstallige televisie aan het bekijken was, zag hij -geveld door hoge koorts- ineens Hannah. Direct zag hij het gezicht waar we naar op zoek waren en de volgende dag hebben wij direct contact gezocht.

Geen idee waar ik Hannah Hoekstra van zou moeten kennen… Hartenstraat misschien… Hoe dan ook, wat dit toevoegt aan mijn verhaal en leuk maakt, is dat het H:ZD des te meer een Nederlands tronie geeft, met een Amsterdams gamebedrijf, Nederlandse hoofdpersoon en Hollandse nuchterheid.



Tot slot: is de missie geslaagd met Horizon?

Jazeker wel. We zijn bij Guerrilla trots op wat we hebben neergezet, maar ook minstens zo benieuwd wat de spelers ervan gaan vinden. Sinds de game klaar is, worden er voortdurend playtests gehouden op kantoor, waardoor veel medewerkers continu met de game aan de gang zijn. Mede hierdoor zal er ook direct een day one patch aankomen, waarin we al beginnen met het verbeteren van de spelervaring. Deze patch is een fijne, kleine patch.

Er is veel hype ontstaan over H:ZD. Hierdoor zijn er altijd zaken die lichtelijk tegenvallen, zoals in mijn geval het kleine RPG-onderdeel. Dat wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de zaken welke nog in het onbekende verkeerden, zoals de gameplay, de wereld en het verhaal. Perfectie bestaat niet, zeker niet in videogames en H:ZD heeft zijn kleine mankementen, zoals de eerder genoemde health indicator, de voorraad van de handelaren, het feit dat je niet overal op kan klimmen en -als laatste- het feit dat je maar een missie tegelijkertijd kan selecteren. Hierdoor ben je veel tijd kwijt met de grote kaart om te voorkomen dat je veel lange afstanden af moet leggen. Dit wordt echter gecompenseerd door het feit dat er zoveel te vinden is in de wereld, van lore tot materialen en dat er overal in de wereld iets of iemand te vinden is om op te jagen of door opgejaagd te worden.

Conclusie
Reviews zijn niet objectief. Reviews zijn bevindingen, gevoelens en meningen van een persoon, verbonden door aannames en conclusies.  Nog moeilijker dan 1000 woorden schrijven over een spel dat je niet goed vindt, is proberen máár 1000 woorden te schrijven over een game die je eigenlijk het liefst aan het spelen was. Nog moeilijker is het je enthousiasme te verbergen over een spel dat je mogelijk nog maanden aan het spelen bent en dat je werkelijk emotioneel wist te beroeren. Zo een spel is H:ZD geworden. Verhaal technisch gelijk aan The Last of Us, gameplay technisch een verbetering op de Tomb Raider reboot. Vanwaar deze vergelijkingen? Deze games waren allen recente (mededingers) naar Game of the Year en moderne klassiekers. Horizon kan zich aan hen prima meten. Guerrilla heeft alleen wel pech met de timing: praktisch gelijk met zowel een nieuwe Nintendo console als een nieuwe Legend of Zelda? Twee open wereld actie games met RPG-elementen: wat een prachtige strijd gaat dat worden!

 


Deze review is geschreven door Jeroen Knop.

 

 

Oordeel Horizon: Zero Dawn (PS4)

  • Graphics 95
  • Gameplay 90
  • Originality 95
  • Sound 85
  • Replay 90
  • Eindcijfer 93

Aantal keer bekeken: 15291 

Laagste 3 prijzen voor Horizon: Zero Dawn (PS4)

27.88 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Gameshop Twente 7.5
€  26.00€ 1.88   € 27.88
Bol.com Partner 9.6
€  31.99€ 0.00   € 31.99
MediaMarkt 6.9
€  32.99€ 0.00   € 32.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van P100
Door P100 (48 reacties) op 22-02-2017 02:39
( PM )
Al een zeer lange tijd geleden ge pre orderd kan niet w8en'!!
avatar van -ArNo-
Door -ArNo- (142 reacties) op 22-02-2017 02:46
( PM )
Als jullie nou eens met die zak geld een fatsoenlijke mobile site maken dan doe ik alsof deze review niet bestaat.
avatar van DeGeksteKaas
Door DeGeksteKaas (5492 reacties) op 22-02-2017 06:40
( PM )
Er staat in de titel review ipv interview.
avatar van Techmode
Door Techmode (3207 reacties) op 22-02-2017 06:44
( PM )
Quote:
Als jullie nou eens met die zak geld een fatsoenlijke mobile site maken dan doe ik alsof deze review niet bestaat.


trol
avatar van CrippledKiller
Door CrippledKiller (6447 reacties) op 22-02-2017 07:58
( PM )
Sony is echt aan het knallen dit jaar met geweldige games, eerst Gravity Rush 2, toen Nioh, en nu Horizon: Zero Dawn. Als je al Fanboy was van PlayStation, dan heb je met dat soort games een gegronde reden om tegen de exclusives van de andere merken aan te schoppen... Yo games are sh*t bruh :-)
avatar van Niels
Door Niels (18250 reacties) op 22-02-2017 08:04
Rol: Community event manager
( PM )
Met de combo van Nintendo en Sony heb ik idd een mooi stapeltje exclusives aan het eind van dit jaar. Als de meets nog populairder worden ga ik maar eens entree vragen, dan kan ik het ook allemaal veroorloven
avatar van XEvolutionX
Door XEvolutionX (184 reacties) op 22-02-2017 10:05
( PM )
Quote:
Sony is echt aan het knallen dit jaar met geweldige games, eerst Gravity Rush 2, toen Nioh, en nu Horizon: Zero Dawn. Als je al Fanboy was van PlayStation, dan heb je met dat soort games een gegronde reden om tegen de exclusives van de andere merken aan te schoppen... Yo games are sh*t bruh :-)


Die reden zie ik eigenlijk nooit en vind ik standaard te bekrompen voor woorden. Ik speel gelukkig op alle systemen en ruil mn ps4 binnenkort voor een pro om voor deze fantastische game. Maar het is natuurlijk wel zo dat bijvoorbeeld MS even rustig is met alleen Halo Wars en dat Nioh, HZD en eigenlijk ook Nier Automata (gravity rush vind ik niet zo interresant) een zeer overtuigend 2017 aftrapt voor ps4. Maar goed mocht MS op de E3 gaan vertellen dat de scoprio dus komt met Forza 7, de nieuwe crackdown, Ori2, Sea of Thieves en nog een tweetal nieuwe sterke franchises (broodnodig) dan kan ik me ook daar weer uitstekend vermaken. De Switch wacht ik nog even mee. Concurrentie is iig een zeer goede bron voor meer goede games, iedereen blij!
avatar van _Casper_
Door _Casper_ (470 reacties) op 22-02-2017 10:33
( PM )
wow nu wil ik hem hebben!!

miss kunnen jullie me helpen.. bij de limited edition zitten allemaal DLC
is dat het waard?
avatar van Kimbolie12
Door Kimbolie12 (1683 reacties) op 22-02-2017 11:00
( PM )
Ben blij om te zien dat de game zulke goede reviews krijgt!
Ik twijfel alleen of ik m op dag 1 ga oppikken, want Zelda heeft voor mij toch wel de prioriteit...Misschien als de mediamarkt een leuke release actie heeft, anders ben ik bang dat ik dit spel even laat liggen tot ik klaar ben met Zelda.
avatar van RMyrrh
Door RMyrrh (221 reacties) op 22-02-2017 13:47
( PM )
Beetje raar verhaal dit imo. Scores op basis waarvan? Er wordt met geen woord inhoudelijk gesproken over je eigen ervaringen. Dit is geen review, maar enkel het vergroten van de hype? Of mis ik hier iets?
avatar van Sigpro
Door Sigpro (747 reacties) op 22-02-2017 14:02
( PM )
Quote:
Beetje raar verhaal dit imo. Scores op basis waarvan? Er wordt met geen woord inhoudelijk gesproken over je eigen ervaringen. Dit is geen review, maar enkel het vergroten van de hype? Of mis ik hier iets?


Krijgt overal hoge cijfers, dus dan zou je zeggen dat het een topgame is
avatar van Nonexistinghero
Door Nonexistinghero (420 reacties) op 22-02-2017 14:05
( PM )
Quote:
Beetje raar verhaal dit imo. Scores op basis waarvan? Er wordt met geen woord inhoudelijk gesproken over je eigen ervaringen. Dit is geen review, maar enkel het vergroten van de hype? Of mis ik hier iets?


Game reviews hebben niet echt veel gemeen met echte reviews. Een echte review is het objectief kijken naar allerlei aspecten en de uitvoering ervan. Daarna komen de interpretatie en mening, waarna een conclusie volgt. Met zo'n systeem kun je consistente scores geven zonder dat je domme dingen doet zoals Call of Duty een 9,5 geven omdat het meer van hetzelfde is, terwijl je een andere game slechts een 6 geeft met het argument dat het slechts meer van hetzelfde is. Helaas zijn game reviews gewoon op te sommen met 'het is maar 1 enkele mening' wat ervoor zorgt dat die mening geen professionele waarde meer heeft. Dan kun je net zo goed je moeder een game laten spelen en vragen wat ze ervan vindt.
avatar van Forrestfield
Door Forrestfield (1862 reacties) op 22-02-2017 14:57
( PM )
Het helpt niet dat men de nijging heeft om het cijfer en de tekst met elkaar te verwarren en het belang van de eerste te overschatten en de laatste compleet te negeren. Het cijfer doet er niet toe* - het is een distillatie van de tekst, waarin alle argumenten, meningen en nuances in zitten waarover je daadwerkelijk een nuttige discussie kunt hebben.

Of wel... lees de tekst en negeer het cijfer.

*Ik weet; uitgevers zijn dom en daardoor klopt dit niet helemaal
avatar van Handenplasser
Door Handenplasser (577 reacties) op 22-02-2017 15:02
( PM )
Quote:
Er staat in de titel review ipv interview.

Vraag me af of er meer dan alleen die vrijdag op het hoofdkantoor gespeeld is. Anders is het pijnlijk om te zien dat dit een review genoemd mag worden.
Edit: ja, vast wel, is ook wel uit de tekst op te maken? Beetje aparte stijl interview/impressie, maar goed, ook weer eens iets anders.

Quote:
Game reviews hebben niet echt veel gemeen met echte reviews. Een echte review is het objectief kijken naar allerlei aspecten en de uitvoering ervan. Daarna komen de interpretatie en mening, waarna een conclusie volgt. Met zo'n systeem kun je consistente scores geven zonder dat je domme dingen doet zoals Call of Duty een 9,5 geven omdat het meer van hetzelfde is, terwijl je een andere game slechts een 6 geeft met het argument dat het slechts meer van hetzelfde is. Helaas zijn game reviews gewoon op te sommen met 'het is maar 1 enkele mening' wat ervoor zorgt dat die mening geen professionele waarde meer heeft. Dan kun je net zo goed je moeder een game laten spelen en vragen wat ze ervan vindt.

Een goede game review heeft wel elementen van wat jij een echte review noemt. Maar blijft altijd wel subjectief, wat helemaal niet erg is
avatar van Sezpey
Door Sezpey (128 reacties) op 22-02-2017 15:31
( PM )
Wellicht een domme vraag, maar is deze game goed speelbaar op een launch-model PS4? Of is een PS4 Pro aan te raden?
avatar van Forrestfield
Door Forrestfield (1862 reacties) op 22-02-2017 15:34
( PM )
Quote:
Wellicht een domme vraag, maar is deze game goed speelbaar op een launch-model PS4? Of is een PS4 Pro aan te raden?


Men (Als in reviewers) is ook fraai lyrisch over hoe goed en mooi het spel is op de standaard PS4, dus nee, de pro heb je niet nodig.
avatar van RMyrrh
Door RMyrrh (221 reacties) op 22-02-2017 16:07
( PM )
Quote:
[..]


Krijgt overal hoge cijfers, dus dan zou je zeggen dat het een topgame is


Daar twijfel ik ook geen moment aan!
avatar van SenorMachoNachos
Door SenorMachoNachos (334 reacties) op 22-02-2017 16:08
( PM )
Quote:
De ideeën die hieruit voort kwamen leden tot aan twee prototype games
avatar van Yřrn
Door Yřrn (3947 reacties) op 22-02-2017 17:08
Rol: Administrator
( PM )
Quote:
Beetje raar verhaal dit imo. Scores op basis waarvan? Er wordt met geen woord inhoudelijk gesproken over je eigen ervaringen. Dit is geen review, maar enkel het vergroten van de hype? Of mis ik hier iets?


Het idee was vanuit de schrijver om het eens wat anders te doen en de recensie te combineren met het interview. De recensent heeft de game meegekregen en uitgebreid gespeeld. Soms probeer je eens wat nieuws, wat soms goed uitpakt en soms minder goed qua combinatie. :-)

@Senormachonachos: Scherp, bij deze die zin even aangepast.
avatar van P100
Door P100 (48 reacties) op 22-02-2017 17:18
( PM )
Quote:
wow nu wil ik hem hebben!!

miss kunnen jullie me helpen.. bij de limited edition zitten allemaal DLC
is dat het waard?


Als jij gevoelig ben voor skins dan ja!
Als jij een of andere plastice pop/beeldje van de hoofdrol personage van de game wilt hebben om s'avonds....... dan ja!

Als je er van overtuigd bent dat al die prachtige bonus dlc NIX aan waarde toevoegd kwa gameplay en "game ervaring" (nog nooit een pre oder dlc gekregen die de game daad werkelijk drastisch deed veranderde) dan nee!
avatar van Niels
Door Niels (18250 reacties) op 22-02-2017 17:18
Rol: Community event manager
( PM )
Ooh, OOh, ik heb iets nieuws!

Random reader review!

Ik zie je al afvragen, WTF is een Random reader review?
Wel, het is een review van een random reader. Je pikt 'at random' een budgetgamer account eruit. PM'd die van - yo, piet - zou jij deze supergeile en sexy game binnen 'x' dagen/weken kunnen reviewen? Dan mag je de review copy gewoon houden man, en gaan we zelfs niet moeilijk doen als je hem in het trading board zet.

Maar als je de review niet op tijd schrijft bannen we je IP. Want ja, moet toch wel een stok achter de deur zijn. Anders zeg je ja, neem je de reviewcopy aan en doe je niks behalve de NDA breken.

Nou, en zo maakt een random gamer op het forum een review en krijg je sowieso de mening van een gamer, en niet van iemand die zoveel moet spelen in een 'x' periode omdat games reviewen zijn werk is dat hij zich blindstaart op wat een normale ervaring van iemand die geen 80.000 open world games heeft gespeeld in de afgelopen maand zou zijn.

Interview was trouwens cool - die had gewoon als apart artikel geplaatst mogen worden. Review was veel, veel minder dan 1000 woorden want die stond enkel in de eindconclusie.
avatar van LuPo
Door LuPo (335 reacties) op 22-02-2017 17:51
( PM )
"Aan de hand met het interview met Lambert gaan we door de game heen. "
Ik zou er 'van' van maken.

Verder vermakelijk interview en review.
avatar van Nonexistinghero
Door Nonexistinghero (420 reacties) op 22-02-2017 19:21
( PM )
Quote:


Een goede game review heeft wel elementen van wat jij een echte review noemt. Maar blijft altijd wel subjectief, wat helemaal niet erg is


Ik zeg niet dat er geen subjectiviteit in moet zitten. Een review kan niet bestaan zonder subjectiviteit. Alleen is het een probleem als een review niet meer is dan slechts een subjectieve mening, iets wat helaas bijna altijd het geval is bij professionele game reviews.
avatar van JoeZuCK
Door JoeZuCK (358 reacties) op 22-02-2017 19:26
( PM )
Hannah? Sodemieter op, is gebaseerd op die chick waar John Snow mee ging in GOT.



Maar ja dat zeggen ze niet vanwege portretrecht enzovoort. Waarschijnlijk zat die producer te fappen tijdens zo'n aflevering.
avatar van ElCheapo
Door ElCheapo (8306 reacties) op 22-02-2017 19:35
( PM )
Quote:
P100:[..]
Als jij een of andere plastice pop/beeldje van de hoofdrol personage van de game wilt hebben om s'avonds....... dan ja!
...

Alleen in de collectors edition zit een figurine ('plastic beeldje') erbij; bij de limited edition waar over gevraagd was niet.

OT: al weer een mooi cijfer voor deze game; nog steeds blij dat ik de collectors edition preorder heb laten staan
avatar van Zé Pequeno
Door Zé Pequeno (600 reacties) op 22-02-2017 20:11
( PM )
Goede review alleen dit snap ik niet.

"Guerrilla heeft alleen wel pech met de timing: praktisch gelijk met zowel een nieuwe Nintendo console als een nieuwe Legend of Zelda? Twee open wereld actie games met RPG-elementen: wat een prachtige strijd gaat dat worden!"

Horizon is gewoon de betere game Zelda is zo overhyped als wat.
De laatste 2 Zelda's waren gewoon matig.
In breath of the wild zit ook geen sfeer alles is te groen en de wereld voelt leeg aan.
Misschien dat het anders is als je het zelf speelt maar van wat ik tot nu toe heb gezien vond ik het niet mooi.
The last of us 2 & Red death redemption gaan strijden om Goty
avatar van Thetick
Door Thetick (131 reacties) op 22-02-2017 20:36
( PM )
Quote:
Goede review alleen dit snap ik niet.

"Guerrilla heeft alleen wel pech met de timing: praktisch gelijk met zowel een nieuwe Nintendo console als een nieuwe Legend of Zelda? Twee open wereld actie games met RPG-elementen: wat een prachtige strijd gaat dat worden!"

Horizon is gewoon de betere game Zelda is zo overhyped als wat.
De laatste 2 Zelda's waren gewoon matig.
In breath of the wild zit ook geen sfeer alles is te groen en de wereld voelt leeg aan.
Misschien dat het anders is als je het zelf speelt maar van wat ik tot nu toe heb gezien vond ik het niet mooi.
The last of us 2 & Red death redemption gaan strijden om Goty


Wel knap dat jij al weet welke de beste is als ze allebei nog uit moeten komen.... je klinkt als iemand die voor de release op bol.com al sterren gaat uitdelen.
avatar van Misterdoa1983
Door Misterdoa1983 (6893 reacties) op 22-02-2017 20:43
( PM )
Quote:
[..]


Wel knap dat jij al weet welke de beste is als ze allebei nog uit moeten komen.... je klinkt als iemand die voor de release op bol.com al sterren gaat uitdelen.


De term die je zoekt is 'fanboy' en je hebt er geen reet aan.
avatar van Tranceguy
Door Tranceguy (321 reacties) op 22-02-2017 20:51
( PM )
Ik heb zoveel zin in die game nu, zeker na al die zeer goede reviews die ik heb langs zien komen overal...
avatar van Tranceguy
Door Tranceguy (321 reacties) op 22-02-2017 20:54
( PM )
Quote:
Goede review alleen dit snap ik niet.

"Guerrilla heeft alleen wel pech met de timing: praktisch gelijk met zowel een nieuwe Nintendo console als een nieuwe Legend of Zelda? Twee open wereld actie games met RPG-elementen: wat een prachtige strijd gaat dat worden!"

Horizon is gewoon de betere game Zelda is zo overhyped als wat.
De laatste 2 Zelda's waren gewoon matig.
In breath of the wild zit ook geen sfeer alles is te groen en de wereld voelt leeg aan.
Misschien dat het anders is als je het zelf speelt maar van wat ik tot nu toe heb gezien vond ik het niet mooi.
The last of us 2 & Red death redemption gaan strijden om Goty


En HZD gaat met de goty lopen... Bovendien is het helemaal nog niet zeker dat TLOU 2 dit jaar uit gaat komen... Eerst maar eens een harde release date zien... DItis gewoon een topper in potentie... De andere 2 hebben dat ook maar dat moet ik eerst nog altijd zien... Ook al weet je dat dat t bij Rockstar gewoon superieur gaat zijn... Toch is dit een systemseller want een exclusive en dat is RDR 2 dus niet...
avatar van Zorewin
Door Zorewin (226 reacties) op 22-02-2017 21:42
( PM )
Quote:
Guerrilla heeft alleen wel pech met de timing: praktisch gelijk met zowel een nieuwe Nintendo console als een nieuwe Legend of Zelda? Twee open wereld actie games met RPG-elementen: wat een prachtige strijd gaat dat worden!


LOL.. wat een vergelijking.. nieuwe IP met stale IP die constant hetzelfde doet en nu ARK copy paste.. We gaat het zien maar to be honest.. Coming from a zelda fan: Zelda is overrated.. Die beseffing kreeg ik na het uitspelen (3x) van de witcher 3..
avatar van Zé Pequeno
Door Zé Pequeno (600 reacties) op 22-02-2017 21:47
( PM )
Hoezo zijn er twijfels over RDR? lol het is rockstar he en geen Ubisoft!
Tuurlijk gaat het beter worden dan Zelda of wat dan ook.
Wacht maar tot de eerste gameplay beelden uitkomen.
Ze gaan het internet breken.
avatar van Megane377
Door Megane377 (3734 reacties) op 22-02-2017 22:56
( PM )
Ga het spel zeker halen, maar wel als ie in de budgetbak ligt, 3 maart lekker genieten van Zelda!
avatar van Rickk1986
Door Rickk1986 (884 reacties) op 22-02-2017 23:36
( PM )
Quote:
Ooh, OOh, ik heb iets nieuws!

Nou, en zo maakt een random gamer op het forum een review en krijg je sowieso de mening van een gamer, en niet van iemand die zoveel moet spelen in een 'x' periode omdat games reviewen zijn werk is dat hij zich blindstaart op wat een normale ervaring van iemand die geen 80.000 open world games heeft gespeeld in de afgelopen maand zou zijn.



Het reviewen van de games is voor de BG-crew geen werk he. We doen dit vrijwillig in onze vrije tijd. Wat dus eigenlijk neerkomt op hetzelfde als wanneer je een random reader review zou doen. ;)
avatar van Groenteboer
Door Groenteboer (6093 reacties) op 22-02-2017 23:40
( PM )


Waar is de link naar de review van de bovenstaande random reader?

OT: Ik vond het wel een aardige (inte)review, komt hier wel binnen heb genoeg vertrouwen in onze Nederlands ontwikkelbedrijf. Niet op release want ik kom er toch niet aan toe om er aan te beginnen.
avatar van Hercule
Door Hercule (2995 reacties) op 22-02-2017 23:53
( PM )
Quote:
[..]


LOL.. wat een vergelijking.. nieuwe IP met stale IP die constant hetzelfde doet en nu ARK copy paste.. We gaat het zien maar to be honest.. Coming from a zelda fan: Zelda is overrated.. Die beseffing kreeg ik na het uitspelen (3x) van de witcher 3..


Skyward sword is vreselijk ondergewaardeerd, mijn verwachtingen van BotW zijn niet super hoog. Skyrim achtige spellen vind ik niets en BotW lijkt zo'n game te gaan worden.

Daarentegen lees ik ook dat Horizon niet helemaal is wat was beloofd. Missies kunnen op ten duur repentarief worden en de overworld is niet zo groot als gedacht.
avatar van Zorewin
Door Zorewin (226 reacties) op 23-02-2017 00:00
( PM )
Quote:
[..]


Skyward sword is vreselijk ondergewaardeerd, mijn verwachtingen van BotW zijn niet super hoog. Skyrim achtige spellen vind ik niets en BotW lijkt zo'n game te gaan worden.

Daarentegen lees ik ook dat Horizon niet helemaal is wat was beloofd. Missies kunnen op ten duur repentarief worden en de overworld is niet zo groot als gedacht.


Ow dat van horizon geloof ik best zal heus geen witcher 3 zijn. Maar zeer vermakelijk denk ik wel. Bedoel alleen te zeggen dat zelds fans achtelijk op apple fans te beginnen te lijken.. oogkleppen op en gaan..

Ik wacht geduldig de reviews af.. wat ik al wel weet is dat horizon hoge reviews krijgt dus die ga ik zeker spelen
avatar van EEK79
Door EEK79 (1718 reacties) op 23-02-2017 01:49
( PM )
Lees je door een roze bril dan is het 100 punten. Lees je door een kritische bril ( pak ook de metacritic 8 en lager scores ) dan lees je supermooie game technisch/graphics etc. maar weinig inhoud en veel van hetzelfde wat we al kennen. Dat hoeft voor veel mensen niet fout te zijn maar ik ben erg snel verveeld met fetchmissies e.d. Graphics gaan vaak ook snel normaal worden dus wat je dan over gaat houden is een bekende gameplay zonder al te veel diepgang.
avatar van DaggieWaggie
Door DaggieWaggie (25843 reacties) op 23-02-2017 09:17
( PM )
Quote:
Ooh, OOh, ik heb iets nieuws!

Random reader review!

Dibs op de Kirby serie!
avatar van Thatanas
Door Thatanas (642 reacties) op 23-02-2017 10:11
( PM )
Wat aan Anti-Zeldahaters hier, grappig
avatar van Niels
Door Niels (18250 reacties) op 23-02-2017 10:27
Rol: Community event manager
( PM )
Quote:
[..]


Skyward sword is vreselijk ondergewaardeerd, mijn verwachtingen van BotW zijn niet super hoog. Skyrim achtige spellen vind ik niets en BotW lijkt zo'n game te gaan worden.

Daarentegen lees ik ook dat Horizon niet helemaal is wat was beloofd. Missies kunnen op ten duur repentarief worden en de overworld is niet zo groot als gedacht.


Ik verwacht meer een Ocarina of time / Twilight princess maar dan met meer equipment en breekbare items als in Skyward sword en een grotere overworld en wat geinige weer-effecten (zoals kou, hitte en buffs/debuffs als je bepaalde kleding daar draagt).

Al moet ik toegeven veel gameplay beelden gemeden te hebben. Wil er zo blind mogelijk ingaan.

Behalve dat het 'open world' is, zijn de twee games niet te vergelijken. Andere grafische stijl, andere gameplay, beetje andere doelgroep zelfs.
Om de een nou te gaan lopen afzeiken en de ander te lopen ophemelen, alleen omdat je te weinig werkt om ze beide te veroorloven, vind ik een beetje zielig. (Algemeen bedoeld, niet naar jou persoonlijk)

Wel een beetje jammer dat er over een Nintendo exclusive begonnen wordt in een review van een first party PS4 game. Ik denk zelf ook dat de game het goed gaat doen, aangezien de grootste concurrent van de maand uitkomt op een nieuw platform met gelimiteerde beschikbaarheid en een platform die sowieso weinig verkocht is.

Met 13,5 miljoen potentiele kopers voor de Wii U versie en 2 miljoen Switches op launch wereldwijd heeft zelda met een 100% adoption rate maximaal 15,5 miljoen verkochte eenheden. Met 53.5 miljoen verkochte PS4 consoles kan horizon met een stuk lagere adoption rate zelda de baas zijn op de wekelijkse verkoopcharts.
avatar van Hercule
Door Hercule (2995 reacties) op 23-02-2017 10:55
( PM )
In theorie zou het nog kunnen dat Zelda botw een Zelda OOT achtige game wordt, dan hebben ze echter wel een vreemde reclame campagne gevoerd. De trailers/gameplay footage geven een duidelijke westerse openworld feel. Dat je meteen naar de eindbaas kan geeft al aan dat we met een totaal andere Zelda te maken hebben.

En daar komen de vergelijkingen met Horizon. Beide zijn openworld games met een nadruk op fetch quests. Beide games komen in een tijdspan van 7 dagen waardoor de vergelijking snel gemaakt wordt. Als Final Fantasy Tactics en Disgaea op dezelfde dag zouden uitkomen zou je die games ook sneller vergelijken dan als er maanden tussen zouden zitten.
avatar van Smocho
Door Smocho (2983 reacties) op 23-02-2017 11:51
( PM )
Ff serieus waarom gaat het over Zelda op de review pagina van Horizon? Anders dan het release window hebben die games totaal NIETS met elkaar te maken en lijken zij ook niet op elkaar.

OT: Ik ben er trots op dat Guerilla ons nederlanders represent op de games markt. Zij persen er toch iedere keer weer een goede en mooie game uit. Deze game krijgt mooie reviews en zal waarschijnlijk licht repetitief worden, maar ik ga 'm sowieso spelen!
avatar van ArdiBacardi
Door ArdiBacardi (1976 reacties) op 23-02-2017 12:37
( PM )
Goede en amusante review, definitief day one materiaal voor mij. Forza Horizon Zero Dawn!
avatar van Selvmortsydd
Door Selvmortsydd (3708 reacties) op 23-02-2017 12:49
( PM )
Quote:
[..]


Maar het is natuurlijk wel zo dat bijvoorbeeld MS even rustig is!


Even?

Quote:
[..]
Als jij een of andere plastice pop/beeldje van de hoofdrol personage van de game wilt hebben om s'avonds....... dan ja!

!


Om s'avonds wat precies?
avatar van Mstrbrown
Door Mstrbrown (35 reacties) op 24-02-2017 06:43
( PM )
Aloy = You Only Life Always/Alone
avatar van Mstrbrown
Door Mstrbrown (35 reacties) op 24-02-2017 06:43
( PM )
Aloy = You Only Life Always/Alone
avatar van Mstrbrown
Door Mstrbrown (35 reacties) op 24-02-2017 06:43
( PM )
Aloy = You Only Life Always/Alone
avatar van Jaspelino
Door Jaspelino (127 reacties) op 26-02-2017 17:11
( PM )
Quote:
Aloy = You Only Life Always/Alone


Klinkt als een heel slechte slogan voor inlegkruisjes.
avatar van TheMART
Door TheMART (3974 reacties) op 26-02-2017 17:23
( PM )
Quote:
[..]


Skyward sword is vreselijk ondergewaardeerd, mijn verwachtingen van BotW zijn niet super hoog. Skyrim achtige spellen vind ik niets en BotW lijkt zo'n game te gaan worden.

Daarentegen lees ik ook dat Horizon niet helemaal is wat was beloofd. Missies kunnen op ten duur repentarief worden en de overworld is niet zo groot als gedacht.




Zulke reviews zou een game niet krijgen als deze tegenviel. Maar de 10/10 van Edge voor Zelda is natuurlijk wel iets bijzonders. Edge geeft Horizon ook een 9 trouwens.

Beide games moeten gewoon gespeeld worden!
avatar van Prld
Door Prld (18 reacties) op 26-02-2017 18:53
( PM )
Hame is al te koop in de intertoys van zaandam:)