Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Kingdom Hearts: Melody of Memory (PS4)
70 100 1

Review Kingdom Hearts: Melody of Memory (PS4)

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Kingdom Hearts III uitkwam. Deze langlopende serie – achttien jaar alweer – komt bijna elk jaar met een nieuwe titel. Is het geen spinoff, dan is het wel een remake. Ditmaal weer een spinoff, in de vorm van een ritmegame.


Kingdom Hearts: Memory of Melody (KHMoM) is een ritme- en actiegame en is uitgekomen op 13 november. Het is ontwikkeld door Square Enix en indieszero en je kunt het spelen op de PlayStation 4, Xbox One en de Nintendo Switch. Last gen moeten we dus tegenwoordig zeggen. Hou je wel van een ritmegame en van de Kingdom Heartsserie? Dan moet deze titel je als muziek in de oren klinken! Heb je nog zo je twijfels? Lees dan snel verder.

Story Speedrun
Tijdens het spelen van KHMoM begin je bij het begin van het verhaal van Kingdom Hearts. Je speelt zo aan de hand van de muziek van alle games door de wereld heen. Je zult veel herkennen als je deze games gespeeld hebt. Ook krijg je na de liedjes scènes te zien van het verhaal van deze games. Om je geheugen op te frissen, of handig als je een deel hebt overgeslagen! Je speelt zo je weg door de wereld heen. Ook zie je aftakkingen van de spinoff games, heel handig. Maar dit is niet één en al herhaling: er staat aan het einde een verrassing te wachten! Daar zijn nieuwe scenes te vinden.


Heart Skips a Beat
Als je niet zo geoefend bent in ritmegames dan moet je echt even de tijd nemen om er in te komen. Ook als je een doorgewinterde fan bent van deze muzikale games kan ik me voorstellen dat je alsnog wel even moet wennen. Maar na een tijdje merk je dat je steeds sneller doorhebt op welke knop je moet drukken, wat de timing is, en hoe alle vijanden werken. Je moet hierbij natuurlijk goed naar de muziek luisteren!

Als je alles doorhebt werkt alles vrij soepel. Toch heb ik het gevoel dat als er veel noten snel achter elkaar komen dat hij niet alles pakt wat ik indruk. Maar dat kan natuurlijk ook aan mij liggen, aangezien ik geen beoefende ritmegamer ben!

Als je een noot mist, dan gaat je gezondheid omlaag. Als je alles kwijt bent heb je het liedje niet gehaald en mag je hem weer opnieuw doen. Er zijn 140 verschillende nummers te spelen, dus dat zijn er behoorlijk veel!


De gameplay is behoorlijk repeterend, en als je verder niet zo veel hebt met de Kingdom Heartsserie, dan kan het op een gegeven moment wat vervelen. Wel is leuk gedaan dat je een baasgevecht anders moet spelen. Dat is wel weer een leuke afwisseling, dat je ook echt andere knoppen moet gebruiken om ook aanvallen van de baas te kunnen ontwijken.

The 4-Team(s)
Je begint je team met Sora, Donald en Goofy. Er zijn vier verschillende teams om mee te spelen die je per gedeelte vrijspeelt. Maar er zijn soms ook gastkarakters om mee te spelen: bijvoorbeeld Aladdin als je in de wereld Agrabah bent aangekomen, of het Beest in Hollow Bastion. Je kunt op drie verschillende moeilijkheidsgraden spelen: beginner, standaard en trots. Ook zijn er per liedje verschillende doelstellingen te behalen waar je sterren voor krijgt, en die heb je nodig om door te kunnen in de wereld. Genoeg te doen dus als je een completionist bent!


Duet
Nadat je een liedje goed hebt uitgespeeld kun je hem vervolgens in de Track Selection opnieuw spelen. Op een hogere moeilijkheidsgraad, of gewoon voor een hogere score. Ook kun je co-op op de bank samen tegen elkaar strijden voor de hoogste score. Daarnaast zijn er ook nog online battles, waarbij je tegen iemand anders kunt spelen.

Ook zijn er items die je krijgt nadat je een liedje hebt voltooid. Deze kun je gebruiken tijdens de volgende liedjes. Deze geven je bijvoorbeeld weer extra leven als je onder een bepaald percentage komt. Je kunt ook items upgraden door ze met elkaar te combineren zodat ze sterker worden. Daarnaast is er nog een heel museum waar je plaatjes kunt verzamelen van scenes, karakters, wapens, etc.


Soundcheck
Het zal jullie niet verbazen dat de kwaliteit van het geluid en de muziek gewoon perfect is. Dat kan ook niet anders in een titel waar alles daar om draait. De grafische kwaliteit is wat wisselvalliger. Omdat je natuurlijk beelden te zien krijgt van alle games, zul je in het begin dus ook nog deze slechtere kwaliteit te zien krijgen van de oudere games. Hoe verder je komt in de game hoe mooier de kwaliteit ook wordt.


Conclusie
Voor fans van Kingdom Hearts en ritmegames is Kingdom Hearts: Memory of Melody een musthave. Het is fantastisch om het verhaal opnieuw te beleven met alle bijpassende deuntjes. Met 140 nummers ben je zeker wel even zoet, zeker als je alles op de hoogste moeilijkheidsgraad wilt halen of alle doelstellingen wilt halen. En er is voldoende te verzamelen, en te strijden tegen vrienden of online.

Wel een fan van Kingdom Hearts maar niet van ritmegames? Dan is KHMoM ook zeker de moeite waard om te spelen. Ritmegames werken verslavend en het is ontzettend leuk om alle herinneringen weer naar boven te halen tijdens deze game.

Geen fan van Kingdom Hearts maar wel van ritmegames? Oei, dan zou deze game nog wel eens erg repetitief aan kunnen voelen. Je speelt het dan niet zo zeer voor het verhaal en de karakters, maar voor de gameplay. En dat zou nog wel eens snel kunnen vervelen omdat er naast de baasgevechten niet heel veel afwisseling in de gameplay en vijanden zit. Misschien als hij iets goedkoper wordt, want voor 5 tientjes is deze game dan nogal prijzig.

Alleen interesse in het verhaal van Kingdom Hearts? Dan kun je beter kijken naar bijvoorbeeld Kingdom Hearts: The Story So Far. Krijg je 9 games voor nog geen 2 tientjes. En kun je het verhaal zelf beleven en wordt het voor je gevoel niet gespoiled!

 
 

Deze review is geschreven door Lisa Halman.

 

Aantal keer bekeken: 3447 

Laagste 3 prijzen voor Kingdom Hearts: Melody of Memory (PS4)

18.60 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Amazon.nl 6.4
 
€  16.11€ 2.49   € 18.60
AllYourGames.nl 9.2
€  17.95€ 3.00   € 20.95
Nedgame.nl 9.6
€  19.99€ 2.99   € 22.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van AngeloG
AngeloG ( 2768 ) 25-11-2020 11:04
Als KH fan vermaak ik mij wel met de game. Leuk om deze hoeveelheid liedjes terug te vinden.

Ik merk wel dat het soms chaotisch kan zijn op het scherm. Waardoor ik eigenlijk alles uit het oog verlies behalve de "noten" die je moet raken.
Ook de Memory dives waar je met een cutscene op de achtergrond speelt zijn eigenlijk iets te chaotisch.

avatar van Vlaggenroof
Vlaggenroof ( 48 ) 25-11-2020 13:32
Quote:
Als KH fan vermaak ik mij wel met de game. Leuk om deze hoeveelheid liedjes terug te vinden.

Ik merk wel dat het soms chaotisch kan zijn op het scherm. Waardoor ik eigenlijk alles uit het oog verlies behalve de "noten" die je moet raken.
Ook de Memory dives waar je met een cutscene op de achtergrond speelt zijn eigenlijk iets te chaotisch.


Dit ervaar ik zelf ook, vooral in de proud modus.

Ik speel zelf wel lekker rustig erheen, ben nu nig 10 nummers verwijderd van de laatste wereld. Alle liedjes gelijk op alle drie standen, de missies probeer ik zoveel mogelijk, maar heb alles unlockt zodat ik gewoon verder kan
avatar van Saego
Saego ( 1810   1) 25-11-2020 13:52
Wat een vreemde conclusie. Je raadt dus een ritme game aan, aan mensen die niet van ritme games houden? Omdat het verslavend werkt? Ik denk dat dat niet voor deze groep van toepassing is, hoor.

Hoe dan ook, ik sla deze lekker over. Eindelijk een KH game op de Switch, is het een ritme game. Waar KH vroeger een van mijn favoriete games was, boeit het me nu allemaal niet meer zo. De combat is enorm matig, het verhaal is warrig. Wat blijft er dan over? Prima muziek en Disney werelden. Daar speel ik het niet meer voor.
avatar van Linn88
Linn88 ( 73 ) 25-11-2020 14:02
Ik ben momenteel echt verslaafd aan deze game. Heerlijk die muziek en al die herinneringen aan KH.
avatar van Springbok
Springbok ( 809   4) 27-11-2020 11:09
Ik vraag mij af deze game het die 60 euro waard is. Dit vind ik nou een typische budgetbaktitel en daarbij is ie op Xbox alleen digitaal verkrijgbaar.

Aan de andere kant ben ik wel weer een massive fan van Kingdom Hearts... Dillema's...
avatar van DetectiveK
DetectiveK ( 43   2) 26-03-2021 12:53
Afgelopen week bij bol de game voor een mooi prijs gescoord.
So far is de game prima voor een rhythm game.

Vond alleen vreemd dat er geen proper intro is... het begon gewoon van bam muziekje en dan door de werelden heen spelen.

Het verzamelaspect is wel leuk om een doel te hebben in de game naast het uitspelen van de world tour.