Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
LittleBigPlanet (PS3)
96 100 1

Review LittleBigPlanet (PS3)

Sinds de introductie op de Leipzig Games Convention was ik nieuwsgierig naar deze game. Ogenschijnlijk leek de game niets nieuws te doen. Maar toch had ik direct het gevoel met een bijzondere game te maken te hebben. Ik ga je hieronder vertellen of dat gevoel terecht was.



Tegelijkertijd met mijn PS3 heb ik de game LittleBigPlanet gekregen. Een op het eerste gezicht simpele platformgame met een uitgebreide level-editor. Daarmee doe ik deze game toch echt tekort, en daarom wil ik even de herinnering aan de column van Robert oproepen. Hij schreef in zijn column dat LBP een game was die je zou verwachten van Nintendo. Hij is echter gemaakt door een kleine ontwikkelaar in dienst van Sony. En ik kan Robert voor wat betreft zijn mening alleen maar bevestigen. Destijds maakte Rare voor Nintendo de Donkey Country games en op de manier waarop LBP nu gebouwd is, kwam ik op het idee dat dit een van de manieren is om de Donkey Kong Country reeks op te pikken en eindelijk zijn next-gen jasje aan te doen. Maar goed, ik dwaal af. LBP is een platformgame met in de hoofdrol Sackboy of Sackgirl. Want dat bepaal je helemaal zelf door hem of haar een eigen outfit te geven. Met Sackboy bezoek je acht werelden met elkaar een eigen thema en je zult zeker vijftig levels moeten doorkruisen voor je het einde van de game ziet. De meeste van deze levels zijn gewone platformlevels. Daarnaast zijn er ook een aantal levels waarbij je aan een bepaalde doelstelling met voldoen. Zoals het voltooien van een level in zo min mogelijk tijd of door zo lang mogelijk in leven blijven, terwijl je prijsbubbels verzamelt. Met het doorlopen van deze levels kun je allerlei voorwerpen vrijspelen, die je vervolgens in de editor kan gebruiken of waarmee je je uiterlijk weer kan veranderen. Bijna ieder level kun je met zijn vieren betreden. Het kan zijn, dat je thuis met drie vrienden op de bank zit, maar je kan ook wachten totdat drie personen je online komen vergezellen. Dit is geregeld nodig, omdat er in een aantal levels puzzels verstopt zitten die je met twee, drie of vier mensen moet oplossen. Als je de puzzel oplost, dan krijg je weer extra items. Speel je de singleplayer levels in je eentje, dan kan je wel alle levels voltooien, maar dus nooit alle items verkrijgen. Het spreekt voor zich dat de game met meerdere spelers doorlopen en stuk leuker en gezelliger is.



Heb je alle voorwerpen verzameld, dan begint de game in feite pas. Met alle vrijgespeelde voorwerpen kun je je Sackboy een nieuwe outfit geven, je eigen kamer versieren met stickers, maar uiteraard heb je het meeste aan al die nieuwe voorwerpen in de editor. Alex Evans, een van de mensen van Media Molecule heeft al eens aangegeven, dat alles wat je ziet in de singleplayer levels, nagemaakt kan worden met deze editor. Want je kunt het geheel ook variëren of gewoonweg je eigen level bouwen, zoals velen dat doen. Mensen laten zich inspireren door van alles en bouwen daar een level van. De levels van bekende films of andere games zijn dan ook in grote getale aanwezig. Ik heb zelf de nodige online levels gezien en getest en er is werkelijk heel veel mogelijk met deze editor en het meeste is goed te doen, als je de aanwijzingen uit de zeer uitgebreide tutorial gevolgd hebt. Je moet alleen wel de tijd nemen voor je level, als je echt een goed level wil bouwen. En voor de mensen die niet zelf willen bouwen. Er staan inmiddels zeker 100.000 levels online, wat ongetwijfeld garant zal staan voor de nodige extra uren aan gameplay.

LBP heeft zijn eigen engine, wat ook wel nodig was gezien de mogelijkheden die de level-editor biedt en de wijze waarop sommige levels aangekleed zijn. Deze zorgt daarnaast voor een prima 3D aanzicht, ondanks dat de game meer een 2D platformer lijkt te zijn. Tevens worden de ogen ook wel verwend met de graphics. Al is het ongetwijfeld niet de mooiste game allertijden. Ik denk dat Killzone 2 deze game alweer voorbij zal gaan streven om maar een voorbeeld te noemen. Een aparte vermelding verdient ook de sound, want ook die zit prima in elkaar. Een leuke soundtrack met aanstekelijke en soms swingende nummers, die je begeleiden door de levels. En eerlijk gezegd mis ik de muziek ook, als het er niet is. Dat bemerkte ik tijdens het spelen van een community level. Zonder muziek is het wel heel erg stil…



Nu we toch op de serieuze toer zijn, wil ik het ook nog even over de gameplay hebben. Die is zeer solide, al hadden sommige bewegingen wellicht nog een kleine correctie kunnen krijgen. Soms glijd je of zwaai je onbewust net die afgrond in zonder dat je er echt iets aan kan doen. Dat vergt dus wat extra oefening en ervaren spelers merken het ook minder. Verder vind dat sommige levels secties bevatten die je eigenlijk niet goed door kan komen met zijn vieren, wat de ene keer aan het camerawerk ligt en de andere keer puur aan het leveldesign. Zo moet je op een bepaald moment een tijdje op een plank blijven springen om voorwerpen te kunnen achterhalen. Dit kan je niet met meerderen tegelijk doen. Maar goed, dat is eigenlijk iets wat toevallig opvalt als je met meerderen aan de slag gaat.

Eigenlijk ben ik nog het belangrijkste vergeten te zeggen. Deze game speel ik sinds begin november en ik ben hem nog steeds niet zat. Steeds begin ik toch weer aan diezelfde levels in mijn eentje of met anderen erbij, omdat het zo’n vermakelijke game is. Als ik de standaardlevels zat ben, ga ik naar de communitylevels en werk daar weer een heel setje van af en geef her en der wat commentaar op die levels. Dit maakt LBP tot een immense game met oneindige mogelijkheden. Al zeg ik er wel meteen bij, dat je voor de beste ervaring toch echt LBP ook online moet gebruiken, want anders mis je toch echt een deel van de beleving die mij zo enthousiast maakt over deze game.



Conclusie
Net je PS3 en dan deze briljante game erbij krijgen. Het zal je maar overkomen! LBP is een prachtige game die je weken zoet kan houden en het zet mijns inziens een grote stap voor wat betreft Sony’s visie ten aanzien van usergenerated content. Ik kan me namelijk goed voorstellen, dat we vanaf nu meer games op de consoles gaan zien, waarbij de speler de mogelijkheid zal gaan krijgen zijn eigen bijdrage aan het geheel te leveren. Nu stop ik met schrijven, want ik wil nu zelf wel eens een eigen level gaan bouwen!

Deze game is gereviewed door ConAir

 

Oordeel LittleBigPlanet (PS3)

  • Graphics 95
  • Gameplay 90
  • Originality 100
  • Sound 95
  • Replay 100
  • Eindcijfer 96

Aantal keer bekeken: 11311 

Laagste 3 prijzen voor LittleBigPlanet (PS3)

17.94 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Lamar Games 9.8
€  14.49€ 3.45   € 17.94
AllYourGames.nl 8.9
€  17.99€ 0.00   € 17.99
Bol.com Partner 9.7
€  20.00€ 0.00   € 20.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Hit
Door Hit (105 reacties) op 11-02-2009 18:30
( PM )
Ik zou het spel een 1 geven omdat de levels die erin zitten niet leuk zijn en heel kort
En het bouwen van een level lijkt leuk maar het is heel frustrerend en saai
Spel maar paar keer gespeld vond het echt helemaal niks
Snap niet hoe je aan die 9,6 komt
avatar van DutchDemons
Door DutchDemons (269 reacties) op 11-02-2009 18:33
( PM )
ik snap eerlijk gezegd de hype rondom deze game niet. ik kan dit hoogstens een half uur spelen en dan heb ik het wel weer gehad....en zelf levels maken...of uren lang user generated crap doorspitten naar een pareltje? Nee dank je.

Ik vind het leuk dat de PS3 zn eigen smoel begint te krijgen...maar dit is zeer zeker geen reden voor mij om een PS3 aan te schaffen.
avatar van Goos64
Door Goos64 (134 reacties) op 11-02-2009 19:12
( PM )
@ Hit en DutchDemons
Ach, ieder zijn meuk ;) Misschien Killzone 2 meer iets voor jullie?
avatar van ThymeS
Door ThymeS (744 reacties) op 11-02-2009 19:20
( PM )
Je moet er van houden inderdaad:)
avatar van Crazy G.
Door Crazy G. (18 reacties) op 11-02-2009 20:11
( PM )
goede review krijg hem deze week ben benieuwd!
avatar van ConAir
Door ConAir (4423 reacties) op 11-02-2009 20:21
( PM )
Met iedere game kan het zijn, dat het jou net niet ligt, maar dat maakt de game er niet goed of slecht door.

Het cijfer kun je ook over twisten, maar mijns inziens verdient deze game dit hoge cijfer.
avatar van Bonecrusher
Door Bonecrusher (3199 reacties) op 11-02-2009 20:25
( PM )
Quote:
@ Hit en DutchDemons
Ach, ieder zijn meuk ;) Misschien Killzone 2 meer iets voor jullie?


Zijn duidelijk geen echte hardcore gamers die twee, anders zouden ze de hype wel snappen ;)

Maar goed, ieder zijn eigen smaak, ik kan nog 10 minuten Fifa spelen en dan verveel ik me al helemaal kapot, al snap ik dan wel weer waarom deze game erg populair is en hoog scoort en ik kan me goed inleven in de smaak van andere gamers en zou iets wat niet mijn smaak is nooit afschrijven met een 1.

Als echte gamekenner geef ik LBP zelfs een dikke 9,9, maar alleen omdat MGS4 dit jaar de 10 verdient en voor mij PS3 GOTY is
avatar van Chaoot
Door Chaoot (902 reacties) op 11-02-2009 21:07
( PM )
Jammer dat die reviews altijd zo laat zijn (en vaak te lang in mijn ogen), voelt een beetje als mosterd na de maaltijd zo. ;)
avatar van J-Kwon
Door J-Kwon (417 reacties) op 12-02-2009 08:47
( PM )
Quote:
Jammer dat die reviews altijd zo laat zijn (en vaak te lang in mijn ogen), voelt een beetje als mosterd na de maaltijd zo. ;)


Mee eens. Lengte vind ik meestal nog wel meevallen, maar zo LAAT! Ik begrijp ergens wel dat jullie nieuwe "relations" aan het scheppen zijn met uitgevers, maar dit mag echt snel gefixed worden imo.

LBP lijkt mij btw echt awesome, zou er bijna een PS3 voor kopen!
avatar van Steef1983
Door Steef1983 (468 reacties) op 12-02-2009 09:41
( PM )
Quote:
[..]


Zijn duidelijk geen echte hardcore gamers die twee, anders zouden ze de hype wel snappen ;)

Maar goed, ieder zijn eigen smaak, ik kan nog 10 minuten Fifa spelen en dan verveel ik me al helemaal kapot, al snap ik dan wel weer waarom deze game erg populair is en hoog scoort en ik kan me goed inleven in de smaak van andere gamers en zou iets wat niet mijn smaak is nooit afschrijven met een 1.

Als echte gamekenner geef ik LBP zelfs een dikke 9,9, maar alleen omdat MGS4 dit jaar de 10 verdient en voor mij PS3 GOTY is


nou ben ik ook geen hardcore gamer,

maar ik ben het hier volledig mee eens. Ook met de 9,9 voor LBP en de 10 voor MGS4.

Beide one of a kind en zalige spellen, die de nodige positieve emoties in je opwekken!
avatar van DutchDemons
Door DutchDemons (269 reacties) op 12-02-2009 09:45
( PM )
tja...wat is hardcore...ik game al langer dan de meeste mensen hier bestaan. ik zie dat LBP een leuke game is. maar meer niet.

KZ2 lijkt me idd leuker, R2 ook. maar goed...shooters heb ik dan wel even voldoende in voorraad:-)
avatar van ConAir
Door ConAir (4423 reacties) op 12-02-2009 11:23
( PM )
Quote:

Mee eens. Lengte vind ik meestal nog wel meevallen, maar zo LAAT! Ik begrijp ergens wel dat jullie nieuwe "relations" aan het scheppen zijn met uitgevers, maar dit mag echt snel gefixed worden imo.

LBP lijkt mij btw echt awesome, zou er bijna een PS3 voor kopen!


Ik kan alleen maar meedelen dat er hard aan gewerkt wordt om alle reviews sneller te publiceren.
avatar van Tatus
Door Tatus (81 reacties) op 12-02-2009 13:32
( PM )
Maar wat blijft er over van de game als je niet van levels maken of user content houd?

Een zeer vermakelijke, maar ook zeer korte co-op platformer, die ook nog eens heel erg gemakkelijk is. (daarnaast vind ik dat stickers plakken nogal suf en haalt dat alle snelheid uit het spel) Sackboy is dan wel weer een geniaal leuk karakter.
Persoonlijk vind dat geen cijfers richting de 10 waard.
avatar van V-devil
Door V-devil (829 reacties) op 12-02-2009 13:57
Rol: Hoofd Moderator
( PM )
Quote:
[..]


Mee eens. Lengte vind ik meestal nog wel meevallen, maar zo LAAT! Ik begrijp ergens wel dat jullie nieuwe "relations" aan het scheppen zijn met uitgevers, maar dit mag echt snel gefixed worden imo.

LBP lijkt mij btw echt awesome, zou er bijna een PS3 voor kopen!


Er worden niet altijd reviews geplaatst van titels van uitgevers; soms is het een eigen game van iemand en die reviews worden nu eenmaal wat later geplaatst.

Verder moet je je realiseren dat wij pas net echt goed begonnen zijn met het opstarten van de Budgetgaming PR en de relaties met de verschillende uitgevers. Ik kan nu wel een heftige discussie hierover opstarten, maar laten we het erop houden dat er achter de schermen erg hard gewerkt wordt, hoewel dat dus misschien niet helemaal duidelijk voor jou is.
avatar van ConAir
Door ConAir (4423 reacties) op 12-02-2009 13:59
( PM )
Quote:
Maar wat blijft er over van de game als je niet van levels maken of user content houd?

Een zeer vermakelijke, maar ook zeer korte co-op platformer, die ook nog eens heel erg gemakkelijk is. (daarnaast vind ik dat stickers plakken nogal suf en haalt dat alle snelheid uit het spel) Sackboy is dan wel weer een geniaal leuk karakter.
Persoonlijk vind dat geen cijfers richting de 10 waard.


Dat stip ik ook kort aan. Als je niet online speelt, mis je gewoonweg een deel van de beleving...
avatar van Tatus
Door Tatus (81 reacties) op 12-02-2009 15:37
( PM )
Klopt, en dat mag je wat mij betreft best terugzien in het cijfer. ;)

edit: verder niet bedoelt als kritiek op de review, want die vind ik erg leuk. Ik wil alleen zeggen dat ik hem een iets lager cijfer zou hebben gegeven.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 12-02-2009 18:29
( PM )
Quote:
[..]


Er worden niet altijd reviews geplaatst van titels van uitgevers; soms is het een eigen game van iemand en die reviews worden nu eenmaal wat later geplaatst.

Verder moet je je realiseren dat wij pas net echt goed begonnen zijn met het opstarten van de Budgetgaming PR en de relaties met de verschillende uitgevers. Ik kan nu wel een heftige discussie hierover opstarten, maar laten we het erop houden dat er achter de schermen erg hard gewerkt wordt, hoewel dat dus misschien niet helemaal duidelijk voor jou is.


Jullie kunnen ook gewoon, totdat alles geregeld is, de reviews laten varen.. want dit zijn een beetje onnodige mosterd na de maaltijd reviews, dan kunnen ze nog zo leuk geschreven zijn!
avatar van Hit
Door Hit (105 reacties) op 12-02-2009 19:49
( PM )
Quote:
[..]


Zijn duidelijk geen echte hardcore gamers die twee, anders zouden ze de hype wel snappen ;)

Maar goed, ieder zijn eigen smaak, ik kan nog 10 minuten Fifa spelen en dan verveel ik me al helemaal kapot, al snap ik dan wel weer waarom deze game erg populair is en hoog scoort en ik kan me goed inleven in de smaak van andere gamers en zou iets wat niet mijn smaak is nooit afschrijven met een 1.

Als echte gamekenner geef ik LBP zelfs een dikke 9,9, maar alleen omdat MGS4 dit jaar de 10 verdient en voor mij PS3 GOTY is


Wie zegt dat ik de hype niet snap, ik snap de hype wel
Kinderen komen makkelijk aanspellen omdat ouders het voor hun betalen
Daarom word de wii zo goed verkocht, een N64 met nieuw design en kinderlijke spellen en plaatjes zou het net zo goed kunnen doen

Dit spel heeft kinderlijke plaatjes tadam, een hype
avatar van HanzieWTF
Door HanzieWTF (377 reacties) op 15-02-2009 13:59
( PM )
Quote:
Ik zou het spel een 1 geven omdat de levels die erin zitten niet leuk zijn en heel kort
En het bouwen van een level lijkt leuk maar het is heel frustrerend en saai
Spel maar paar keer gespeld vond het echt helemaal niks
Snap niet hoe je aan die 9,6 komt


Hmmm snap eerder niet hoe je aan een 1 kan komen, die 9.6 is redelijk onderbouwd met een goede review.... dat cijfer van jou is lekker duidelijk ;)