Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Mario Party 6 (NGC)
89 100 1

Review Mario Party 6 (NGC)

Als je iets goed kunt op de GameCube is dat wel een feestje bouwen, de koning der feesten is dit jaar weer terug met een nieuw deel. Is er dit keer wel iets noemenswaardigs veranderd? Je leest het allemaal in de review des oordeels op GameQube.

Mario Party is net als Robert Jensen, of je mag hem graag, of je zapt gelijk weg als zijn show te zien is op tv. Zo heeft Mario Party ook vele fans, maar zijn er ook genoeg mensen die de jaarlijks terugkomende game verafschuwen en het een makkelijk-zakken-vullend-product vinden. Nu is dat ook wel zo met Mario Party, want er veranderd bij elke uitgave van de game maar weinig, eigenlijk veranderen alleen de minigames en de borden waar je op speelt. Deze keer is het echter iets anders, Nintendo heeft met een half oor geluisterd naar haar fans, en de game hier en daar wat beter gemaakt.Le changement
De grootste verandering valt menigeen meteen op, er zit een langwerpig staafje met een knop bij de game, genaamd een microfoon. Het apparaatje zou ons meer diepgang moeten geven in deze Mario Party. Nu doet de mic. nog niet echt veel bijzonders in de main-party-mode, aangezien daar maar een handje vol 3vs1 games mee te spelen zijn, maar er is ook een speciale mic. mode in de game gestopt. Deze modus bestaat uit 3 soorten games. In 1 mode kun je de mic. minigames nog eens op je gemak spelen. Deze minigames variëren van het besturen van je character met je stem, tot het lanceren van raketten en bommen met een Shy Guy. Nu dacht eenieder dat het een waardeloze toevoeging zou zijn aan Mario Party, omdat je deze games ook wel gewoon met een controller zou kunnen doen, maar in de praktijk blijkt het toch erg leuk te zijn om je longen uit je lijf te schreeuwen terwijl jij je tegenstanders bestookt met bommen. Het voelt echt alsof je iets goeds aan het doen bent als je een goede vriend van je uitschakelt terwijl je “laser” roept.

De andere modes zijn experimenteler dan de 3vs1 mode hierboven beschreven. Zo heb je een modus waarbij je met maximaal 4 spelers een soort quiz moet doen. Bij deze quiz heb je de keuze uit 5 verschillende soorten vragen, waarbij je aan het begin zelf mag kiezen in welke categorie jij de vraag wilt hebben. Als je aan de beurt bent zal je dus de categorie moeten noemen waarvan jij denkt dat je die wel aankunt. De vragen lopen stapsgewijs op in moeilijkheid. De eerste vragen zijn enorm makkelijk, zo zie je bijvoorbeeld Peach en Wario op een podium, en je ziet een bult stenen en een bloembak op datzelfde podium. Vervolgens wandelt Wario naar de bloembak, om erachter te zitten, en doet Peach het zelfde bij de bult stenen. Aan jou dan de taak om door de mic. te zeggen wie er achter de bloembak zit. Het vervelende aan dit soort vragen is wel dat je ze niet over kunt slaan, dus na een keer of 5 zul je al minder snel de quiz mode opstarten, omdat je ook die saaie openingsvragen moet beantwoorden. De quiz is een erg leuk tussendoortje in Mario Party 6, alleen is hier ook gelijk te zien dat de mic. niet altijd even geweldig werkt. Nintendo wist ons te vertellen dat de microfoon in de Europese versie iets beter zou werken dan dat de Amerikaanse versie deed. Nu was dat ook wel het geval, maar toch is het nogal lastig voor de mic. om woorden als Waluigi en Luigi van elkaar te onderscheiden. Het lijkt me dat dit bekend is bij Nintendo, dus blijft het raar dat er toch elke keer dat soort antwoord mogelijkheden zijn.De laatste mic-mode is de vreemde eend in de bijt, maar toch erg leuk om (af en toe) te doen. In deze star-sprint mode bestuur jij je character volledig met je stem. Het is de bedoeling dat je een ster van de start naar de finish brengt. Dit doe je met kreten als: Run, Move up, Move down, Jump en nog een aantal. Het is echt een knotsgekke game, waarbij je diverse dingen moet ontwijken, om zo je ster naar de finish te brengen. De star-sprint mode is erg grappig om de mic. te laten zien aan geďnteresseerden, maar ook deze mode zal je niet erg vaak opstarten.

Ook voor eenzame mensen?
Voor we aan het ware multiplayer feestgenot gaan beginnen, zal ik eerst de solo mode nog even beschrijven. De Mario Party games werden altijd beschreven als games die je niet echt goed in je eentje kunt doen. In de voorgaande Mario Party games heeft Nintendo getracht dit te veranderen, maar is daar nooit echt goed in geslaagd. Ook dit deel is weer leuker met vrienden en vriendinnen, maar toch is de solo mode best vermakelijk. In deze mode gaat het niet om de meeste sterren verzamelen en hoef je ook niet 20 beurten over het bord te zwerven. Ďn deze mode loop je geen rondje, maar je loopt over het bord van de start tot de finish. Je hebt hier ook geen plaatsen waar je muntjes of andere gekke dingen kunt verdienen, je hebt alleen maar plaatsen met minigames. Het doel van de solo mode is om zoveel mogelijk muntjes te verzamelen, die je aan het eind van de level in zult ruilen tegen sterren. De solo mode is een redelijk korte modus, maar toch best leuk om je Star Bank zo snel mogelijk te vullen.Star Bank zul je nu denken? Ja Star Bank. In de nieuwste uitgave van de Mario Party serie is er weer een spaarbank teruggekomen. Al je verdiende sterren komen op deze bank te staan, zodat je ze in kunt ruilen voor goodies waar je ook echt iets aan hebt. Zo zul je 1 character, een level en diverse minigames kunnen kopen in deze bank. Verder kun je nog een aantal geheimen van de game ontrafelen via de Star Bank.

Waar het uiteindelijk nog steeds om draait
De party mode, ondanks alle toevoegingen blijft dit toch de mode waarvoor je het spel zou moeten kopen. De party mode is een ongeëvenaard stuk multiplayer genot, en is dan ook de reden voor de meeste mensen om elke keer weer de nieuwe Mario Party games te kopen. Deze keer is ook hier weer iets veranderd, er is namelijk een dag en nacht systeem in de game gestopt. De vrolijke (homoseksuele?) vrienden, Twila en Brighton, organiseren dit keer het feestje, en zorgen voor de nodige afwisseling in de game. Elke 3 beurten in de game veranderd het in dag of nacht, waardoor er weer andere mogelijkheden zijn in de levels. Andere paden zijn beschikbaar, je kunt ‘s nachts gebruik maken van het Boo, of een ster kost bijvoorbeeld maar 5 muntjes. Een best leuke toevoeging aan de game, maar er is meer!

In de voorgaande delen van Mario Party was elk bord wel anders, maar toch eigenlijk heel erg hetzelfde. Op elk bord wisselde de plaats van de ster, en koste hij elke keer 20 muntjes, maar deze keer is het afwisselender. Er is nu bijvoorbeeld een board waar je geen sterren kunt kopen, maar waar iedereen met 5 sterren begint. Je rijdt allemaal op een Chain Chomp, en zal je een tegenstander omver moeten beuken om een ster af te pakken. Ook is er een level waar de ster steeds op dezelfde plaats zit, maar waar om de beurt Donkey Kong of Bowser je op wachten. Als je bij Donkey Kong komt kan je een ster kopen, maar staat Bowser er met zijn boot voor je klaar, dan zal je dat een ster kosten. Erg leuk bedacht van Nintendo, omdat nu elk potje ook echt anders is.Sneller?
Ook hiermee heeft Nintendo geluisterd naar de fans, de game is niet meer zo langzaam als de voorgaande Mario Party games. Je kunt de meeste filmpjes gewoon doordrukken, en de characters bewegen zelfs sneller over het bord. Ook zijn de items sneller te gebruiken. Er zijn nog wel een paar shops, maar je kunt de items ook gewoon op het bord vinden, zodat je niet eerst een minuut hoeft te wachten tot je item uit een grote kauwgomballenautomaat rolt.

De items zijn sowieso ietwat veranderd, ze kosten nu geen geld meer om te gebruiken, je zult eerder geld krijgen door ze te gebruiken. In sommige orbs (de naam van de items) zitten namelijk muntjes verstopt. Je hebt in deze game 3 soorten orbs; orbs die je meteen kunt gebruiken, zoals 3 dobbelstenen tegelijk. Je hebt ook orbs die je op een plek op het bord neer kunt leggen, zodat als een tegenstander er op land, hij bijvoorbeeld 10 muntjes verliest. Als laatst heb je nog orbs die pas actief worden als een tegenstander de orb passeert, bijvoorbeeld een steen die op zijn kop valt als hij er langs loopt, en er voor zorgt dat hij op die plaats stil blijft staan. Je kunt gelukkig ook niet meer door je eigen items geraakt worden,
iets wat een hoop frustratie wegneemt.Graphics en Sound
Als er een onderdeel is wat weinig uitmaakt bij Mario Party 6, dan is het wel het grafische aspect van de game. De game zit grafisch behoorlijk in elkaar, beter dan de voorgaande Mario Party games. De levels zijn mooier geanimeerd en sommige minigames zien er ook echt veel beter uit dan in de voorgaande games. Het geluid is niet echt prominent aanwezig in de game, er zit wel muziek in, maar het valt niet echt op. Tijdens de minigames heb je soms zenuwslopende muziekjes, maar meestal passen die daar ook goed bij. De characters hebben ook hun eigen kreten, ook hier is weinig op aan te merken.

Gameplay
Mario Party 6 speelt heerlijk, en ook minder eentonig dan de vorige delen. Er zijn natuurlijk weer games bij waar je zo snel mogelijk op A moet rammen, maar ook is er weer een vers blik met nieuwe minigames open getrokken. Meer dan 80 minigames zijn zelfs speelbaar in deze nieuwe Mario Party. De mic. is een leuke toevoeging, maar brengt helaas niet die enorme vernieuwing in de gameplay. Dit is niet alleen omdat de mic. niet optimaal werkt, maar ook omdat hij niet optimaal gebruikt wordt. Er zijn in de game maar 5 minigames die gebruik maken van de microfoon.Replay
Je zult deze game spelen tot het volgende deel in de Mario Party reeks uitkomt. De game is echt enorm leuk met 4 menselijke spelers, hiermee wordt ook duidelijk bewezen dat gamen best sociaal kan zijn. Je zult weer ouderwets op je teamgenoot vloeken en tieren als hij op B drukt in plaats van op A. Je zult brullen als een bezetene als je ziet dat je beste vriend zomaar een Boo op je afstuurt om een ster te jatten. De mic. mode en de solo mode zijn leuke toevoegingen aan de game, en zullen je bezig houden tot je vrienden weer zijn gearriveerd voor een nieuw potje Mario Party. Dit deel van de Mario Party reeks gebruikt gelukkig weer een bank-systeem, waardoor je van je verdiende sterren allemaal leuke “goodies” kunt kopen.

Conclusie
Ik heb de afgelopen dagen weer heerlijk gelachen met vrienden terwijl we dit spel in de ‘Cube hadden gestopt. Het blijft gewoon keer op keer een enorm leuk spel om met 3 andere mensen te doen. Deze Mario Party bracht behoorlijk wat vernieuwing, maar gelukkig bleef het spelplezier ook behouden. Nintendo heeft in mijn ogen de beste Mario Party tot dusver gemaakt, zo mogen er meer komen!

 

Oordeel Mario Party 6 (NGC)

  • Graphics 75
  • Gameplay 90
  • Originality
  • Sound 70
  • Replay 98
  • Eindcijfer 89

Aantal keer bekeken: 3042 

Laagste prijzen voor Mario Party 6 (NGC)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Wars
Wars ( 1157   1) 09-12-2006 18:34
( PM )
Leuk, maar een beetje eentoning
Vind ik.