Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Marvel Pinball (Xbox360)
90 100 1

Review Marvel Pinball (Xbox360)

De jaren ’80 zullen bij één ieder van jullie diverse herinneringen oproepen. Voor de één is het genieten van topamusement op de televisie in de vorm van The A-Team en Knightrider, terwijl anderen herinneringen koesteren aan de hoogtijdagen van wereldsterren als Madonna, Prince en Michael Jackson. Dit decennium is bovendien bekend van het enorme succes van flipperkasten. In deze periode was het gebruikelijker om naar een arcadehal te gaan en daar de nodige zuurverdiende centen in een arcadekast te proppen om een dermate hoge score neer te zetten, zodat anderen weer uitgedaagd werden om deze topscore te verbeteren. Dit in sterk contrast met de huidige tijd. Arcadehallen zijn tegenwoordig zeldzaam in Nederland en flipperkasten en andere arcadekasten komen op dit moment alleen nog voor in pretparken en vakantieresorts.


Enter Marvel
Zen Studios heeft de nobele taak op zich genomen om de liefde voor het flipperen nieuw leven in te blazen. En waarom ook niet? Een oude liefde roest immers niet. In dit spel wordt het oude concept van het flipperen in een nieuw jasje gestoken tezamen met de diverse helden uit de Marvel stal. Wanneer je het pakket voor 800 MS Points aanschaft (of €9,99 in de Playstation Store), krijgt de speler de beschikking over vier speelbare tafels. Elk van deze tafels is gewijd aan een bekende Marvel held. Met de release van de tafels van Wolverine, Spider-Man, Iron Man en Blade komt tevens de belofte, dat het hier niet bij zal blijven. Via de website (http://www.marvelpinball.com/) van het spel kan er namelijk gestemd worden voor de held van de nog uit te brengen tafel. Overigens zal de speler eerst Pinball FX 2 (gratis) moeten downloaden vanaf de Xbox Live Arcade om daadwerkelijk te kunnen spelen. Dit programma dient hierbij als basis voor elk van de door Zen Studios uitgebrachte tafels. Deze engine is exact wat dit genre nodig heeft. Het biedt namelijk de mogelijkheden om de flipperkasten een nieuw aanzien aan te geven. Zeker wanneer je voor het eerst de grafische pracht van de Blade tafel onder ogen krijgt, zullen vele monden open blijven staan van verbazing. Zonder al te veel te verklappen van de mogelijkheden wil ik toch even stilstaan bij het moment waarop de fluorescerende ballen en de bekende Blade-tune hun intrede maken. Dit is een sterk staaltje van functionele toepassing van de muziek.

Toewijding
Zoals met elke nieuwe en onbekende flipperkast is het vooral aftasten en ontdekken op welke wijze de tafel het beste benaderd moet worden of welk systeem er achter schuil gaat. Denk echter ook aan het moment van het raken van de bal of de kracht, die met het lanceren van de bal gepaard gaat. Dit zijn echter pas de basisprincipes en hiernaast zal de speler specifiek bij de tafel behorende opdrachten moeten vervullen. Nu ga ik hier niet alle details uit de doeken doen, maar de speler zal zich bijvoorbeeld moeten ontdoen van de aartsvijanden van de helden. Deze vijanden vormen een interactief onderdeel van de flipperkasten, waardoor een held als Wolverine ook zichtbaar aangevallen zal worden door Sabretooth. Natuurlijk kan hij zichzelf ook verdedigen of zijn wederpartij aanvallen, maar daarbij is hij afhankelijk van de precisie van de speler om deze opzet te laten slagen. Dit is zeker geen gemakkelijke taak, want dit tot in de puntjes beheersen vereist de nodige oefening. Dit is ook één van de sterkste punten van flipperen, want het uiteindelijk voltooien van deze opdrachten brengt erg veel voldoening met zich mee. Daarnaast zal je nu nog sterker gemotiveerd zijn om een hoge score te halen nu jij en je vrienden samen op een leaderboard te zien zijn.
 Vanaf het moment dat ik de eerste bal in het spel lanceerde, bemerkte ik dat er veel liefde en tijd in het spel is gestoken. Wat dit spel ook nog eens onderscheidt van de concurrentie is dat het compleet nieuwe tafels betreft, waar andere spellen zoals bijvoorbeeld Gottlieb Pinball Classics bestaande flipperkasten van een digitaal jasje voorzien.

Supersounds of the 80’s
Toch is niet alles koek en ei. Persoonlijk vind ik dat het geluid niet echt met de tijd mee is gegaan. Ondanks een hoogtepunt als de integratie van de Blade-tune bestaat het gros van de geluidseffecteb uit eenvoudige doch bekende one-liners, die na de zoveelste keer echt niet grappig meer zijn. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door je eigen muziek in te laden terwijl je het spel verder speelt.
 


Oude glorie herleeft
Marvel Pinball heeft alles wat een flipperfanaat zich kan wensen. Met uitdagende gameplay kan een speler werkelijk beloond worden voor de energie, die hij in deze titel zal steken. Het spel zelf is bovendien een aanzet tot een wederopstanding van het genre.  Het spel is precies goed geprijsd, al zullen velen wellicht liever een keuze hebben gehad bij de selectie van de tafels. In de toekomst mogen we nog nieuwe tafels verwachten, waarvan de helden op dit moment nog onbekend zijn. Helden als Captain America, X-Men, Thor en Ghost Rider zijn wellicht niet ondenkbaar. Tot slot wil ik graag afsluiten met de wens, dat het hier niet bij blijft, maar dat het flippergenre evolueert en dat spelers op den duur hun eigen digitale flipperkasten kunnen maken.

Deze game is gereviewed door ConAir
 

 

Oordeel Marvel Pinball (Xbox360)

  • Graphics 90
  • Gameplay 90
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 95
  • Eindcijfer 90

Aantal keer bekeken: 9218 

Laagste prijzen voor Marvel Pinball (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 29-12-2010 22:19
Ten aanzien van mijn laatste zin: Vroeger was er Pinball Construction Kit, maar die was eigenlijk vrij beperkt qua mogelijkheden. Ik denk, dat Little Big Planet 2 misschien weer iets te veel mogelijkheden biedt, maar dan weet je wel waar je aan kan denken.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 30-10-2011 19:59
Leuke aardige inleiding! Ondanks dat je zelf gezien jouw leeftijd de jaren 80 niet bewust hebt meegemaakt.
Verder puike review, dat doet mijn oude pinball hart weer sneller kloppen.... ;-D
avatar van Rene damen
Rene damen ( 227 ) 18-07-2012 21:01
zijn dit weer andere kasten dan die je al op xbox360 live hebt?
want ik ben een flipper gek!
tagname xbox360 reflex1967NL
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 29-07-2012 21:44
Nee, dit is de originele Marvel Pinball.
avatar van Rene damen
Rene damen ( 227 ) 31-07-2012 21:46
deze had ik dus algedownload op xbox live http://marvelpinball.com/ staan welke kasten op de cd staan hij komt ook op ps3 uit 17 flipperkasten totaal