Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Metro Exodus Day One (XboxOne)
82 100 1

Review Metro Exodus Day One (XboxOne)

Post-apocalyptische games, een geliefd thema van ontwikkelaars en iets wat – mits goed uitgevoerd – vaak weet te scoren bij gamers. Bijna negen jaar geleden kwam Metro 2033 uit, een first person shooter met survival-elementen van de Oekraïnse ontwikkelaar 4A Games, waarin we voor het eerst kennis maakten met hoofdpersoon Artyom die door de naweeën van een nucleaire oorlog onder de grond moet zien te overleven. Drie jaar later vervolgden we onze duistere, claustrofobische weg in Metro: Last Light en wederom wist de ontwikkelaar een prima game neer te zetten. Je zou dan ook denken dat een nieuw deel weinig reden heeft om aan deze formule te tornen, maar niets is minder waar. Want in Metro Exodus verruil je voor het eerst het donkere metrostelsel van Moskou voor de open wereld van het verwoeste Rusland. Of dat net zo’n intense ervaring oplevert, lees je hier.Om spoilers te voorkomen, zal ik proberen om zo weinig mogelijk van het verhaal te onthullen. Een korte inleiding is echter onvermijdelijk. Na de gebeurtenissen in Metro: Last Light is Artyom teruggekeerd naar de thuisbasis onder de grond van het verwoeste Moskou. Bijna iedere dag begeef je je naar het oppervlak boven de grond, omdat je zeker weet iets opgevangen te hebben op de radio; overlevenden buiten de bekende wereld beneden. Op zijn geliefde Anna na, lijkt niemand hem te geloven. Totdat er van alles gebeurt en de hele situatie in een stroomversnelling belandt. Hoe het precies tot stand komt, moet je zelf beleven, maar met een gekaapte trein – de Aurora genaamd – baan je je uiteindelijk een weg door vier verschillende Russische gebieden. Je doet dit echter niet alleen, want Anna, haar vader de kolonel en een handvol medestrijders gaan met je mee. Laat de ontdekkingstocht beginnen!

De vier seizoenen van Exodus
Zoals gezegd begeef je je door een viertal gebieden, die middels de vier seizoenen – voor de klimaatleek: winter, lente, zomer en herfst – beleefd worden. Van de winterse kou rond Moskou, naar de oevers van de Wolga en via een verzengend hete woestenij (inclusief indrukwekkende zandstormen) naar herfstig gekleurde bossen. Alle gebieden zitten vol detail en worden bevolkt door gevaarlijke, gemuteerde dieren, maar ook menselijke overlevenden die strijden om het recht van de sterkste. De werelden zijn niet extreem groot, maar wekken door de opzet toch een gevoel van grootsheid op. Een bijkomstig voordeel van de open wereld in Exodus is dat je missiedoelen deze keer nog beter op verschillende manieren kunt benaderen. Een bende vijanden besluipen doe je tenslotte gemakkelijker in het donker dan in het licht. Of doorkruis je de wereld liever al schietend in het daglicht, om de slapende mutanten te kunnen mijden? De keus is aan jou.Schaars, schaarser, schaarst

Keuzes maken komen ook naar voren in het nieuwe crafting-systeem, waarbij je gevonden voorwerpen – die in twee soorten grondstoffen worden omgezet – kunt ombouwen tot van alles en nog wat. En hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe vaker je jezelf afvraagt: heb ik nog extra medicijn nodig, een filter voor mijn gasmasker, of toch juist wat extra kogels? En weet dat vooral deze laatste op de hoogste moeilijkheidsgraad schaars is. Wapens voelen verder vertrouwd aan en zijn naar hartenlust aan te passen, dus er is genoeg reden om in ieder hoekje en elk kastje te blijven zoeken naar zoveel mogelijk materialen. Een situatie waarin je zwaar ademend rondrent – achterna gezeten door een horde gemuteerde spinnen – op zoek naar materialen om een nieuwe filter te maken, wil je tenslotte voorkomen. Het zijn tegelijkertijd momenten die voor een heerlijke adrenalinerush zorgen en onlosmakelijk verbonden zijn aan de game.Van grafische pracht tot zwijgzame minpunten

Op grafisch vlak overtuigt Metro Exodus absoluut. Zoals gezegd zijn de werelden heerlijk sfeervol en gedetailleerd. Maar ook je wapens, vuiligheid op je gasmasker – dat je er natuurlijk af en toe weer af moet poetsen – en de vele lichteffecten overtuigen. Wat daarentegen niet overtuigt is het niveau van de stemacteurs. Met een iets te dik Russisch accent worden emotieloos de zinnen uitgesproken, waardoor je de echte verbondenheid met je kompanen iets te weinig voelt. In een game die ook zeker voor een groot deel leunt op het verhaal, is dat zonde. Vooral omdat het daardoor minder noodzakelijk voelt om vaker dan nodig is, je ontvangt namelijk nog wel eens missies via deze gesprekken, naar de verhalen van je metgezellen te luisteren. Over de zwijgzame Artyom valt te twisten. Aan de ene kant is dat altijd de wijze geweest hoe het karakter werd neergezet, maar aan de andere kant voelt het soms raar dat je geen reactie lijkt te geven bij vragen, opmerkingen en gesprekken met anderen. Een ander betwistbaar aspect is het feit dat de game soms wat stroef en lomp aanvoelt. Ergens past het natuurlijk bij de Metro-serie, en met name wanneer je je toch weer eens in een afgebakende ruimte bevindt, draagt dit zeker bij aan de claustrofobische ervaring. Maar je zou toch mogen verwachten dat een ladder beklimmen of ergens overheen springen iets soepeler zou zijn. Een klein minpuntje dus. Misschien wel mijn grootste ergernis zit ‘m in de laadtijden. Want zodra je de game opstart en het level geladen wordt, kun je zomaar enkele minuten moeten wachten. Dat zou je in het hedendaagse consoletijdperk toch echt niet meer mogen tegenkomen. Je kunt tijdens zo’n wachtsessie natuurlijk altijd de Metro lezen, maar dat lijkt me nou ook weer niet de bedoeling.

Waar voor je geld?

Het zijn allemaal zaken die ervoor zorgen dat Metro Exodus net geen top is. Toch overtuigt het eindproduct zeker, want waar de vorige Metro-delen indruk maakten vanwege hun intense ervaring in het gangenstelsel onder de grond, laat Metro Exodus zien dat de keus om ook eens een kijkje bovengronds te nemen de juiste is geweest. Metro Exodus is daardoor misschien niet meer een pure Metro-game, maar een geëvolueerde versie passend bij deze tijd. Misschien had een beetje meer afwisseling naar de claustrofobische gangen van weleer – daar beleef je nog steeds de meest spannende momenten – Metro Exodus naar een nog hoger cijfer getild, maar dat is misschien eerder persoonlijk nostalgisch gezeur dan een groot minpunt. Fans van de serie kunnen gewoon weer genieten van een meer dan prima avontuur van onze held Artyom, terwijl de open wereldachtige opzet wellicht ook weer een nieuwe schare fans trekt. Want zet je je, net als ik, over de minpunten heen blijft er een soms adembenemend mooie en zeer intense game-ervaring over. 

Deze review is geschreven door Frido van der Wal.

 

Oordeel Metro Exodus Day One (XboxOne)

  • Graphics 90
  • Gameplay 80
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 80
  • Eindcijfer 82

Aantal keer bekeken: 7665 

Laagste 2 prijzen voor Metro Exodus Day One (XboxOne)

21.40 22.98 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  21.40€ 0.00   € 21.40
Nedgame.nl 9.6
€  19.99€ 2.99   € 22.98

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Gunghir ( 6138   18) 16-02-2019 17:44
geen 9 ?
harde pass bah bah
geen sigaar volgende week voor mij
avatar van Zorewin
Zorewin ( 247 ) 16-02-2019 18:07
Heb zin in deze.. beter als die Pinka-appocalypse wat far cry moet voorstellen.. laat die wel even liggen
avatar van Vuurtoren
Vuurtoren ( 470 ) 16-02-2019 20:11
Metro Redux 2033 en Metro Last night zijn goede games. Het springen was af en toe tricky maar dat is goed te leren, Leeft Artyom ineens weer?
avatar van Sigmund666
Sigmund666 ( 164 ) 16-02-2019 22:03
Als de Russische stemmen er weer in zitten ben ik lang blij.
Die stomme Amerikaanse stemmen met slavisch accent zijn vreselijk.
avatar van Gamer88
Gamer88 ( 1723   9) 16-02-2019 22:57
Top game.....niet 100% af maarja.......
Rusdian audio is wel stuk beter....versta het niet....ondertitels dan maar
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 161 ) 17-02-2019 11:21
Rol: BG Redacteur
Quote:
Als de Russische stemmen er weer in zitten ben ik lang blij.
Die stomme Amerikaanse stemmen met slavisch accent zijn vreselijk.

Die zitten er gewoon weer in hoor. Is beter, maar soms wel wat lastig te volgen als ze door elkaar praten
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3795 ) 17-02-2019 15:41
Dit is de eerste review die niet heel positief is...
avatar van Duiv3l
Duiv3l ( 42 ) 17-02-2019 16:29
Quote:
Metro Redux 2033 en Metro Last night zijn goede games. Het springen was af en toe tricky maar dat is goed te leren, Leeft Artyom ineens weer?

Er zijn twee mogelijke eindes in Last Light. In 1 daar van gaat hij dood in het 'goede' einde blijft hij leven.
avatar van NinjaX
NinjaX ( 791   56) 18-02-2019 18:44
De Metro games zijn gebaseerd op de boeken van de Russische schrijver Glukhovsky, dus qua inhoud kun je daar niet zomaar van afwijken om een Game meer te laten lijken op een voorgaand deel. Heb erg uitgekeken naar deze Game, ben blij dat er ook nog studios actief zijn in andere delen van de wereld. 4A Games zit in Kiev, de Oekraïne.
avatar van Superorigineel
Superorigineel ( 558 ) 19-02-2019 06:49
Ben wel benieuwd naar deze game, zal de eerste Metro game zijn die ik ga spelen.
avatar van Wargirl007
Wargirl007 ( 712   1) 20-02-2019 20:31
Ben er mee bezig, maar tot nu ben ik nog niet echt overtuigd, maar wie weet komt dat nog.